• No results found

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de

In document Hoe werkt de Europese Unie? (pagina 46-52)

luchtvaart

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) is opgericht in 2002.

Het is de taak van het EASA de EU te helpen bij de ontwikkeling van wetten en regels betreffende de veiligheid in de luchtvaart en de Commissie te helpen bij de controle op de toepassing van de EU-regels. Het zal ook zijn technische deskundigheid ter beschikking stellen aan de voor de veiligheid van de bur-gerluchtvaart en de bescherming van het milieu bevoegde internationale organisaties.

Ten slotte zal het ook luchtvaartautoriteiten in derde landen helpen.

Het EASA is ook bevoegd om bepaalde uitvoe-rende taken te verrichten op terreinen waar gemeenschappelijke actie doeltreffender is dan een afzonderlijk optreden van de lidsta-ten, zoals het uitreiken van typecertificaten voor luchtvaartproducten.

Meer informatie op europa.eu.int/agencies/easa

Europol

Europol, de Europese Politiedienst, is in 1992 opgericht voor de verwerking van inlichtingen inzake criminaliteit in geheel Europa. Europol is gevestigd in Den Haag (Nederland) en wordt bemand door vertegenwoordigers van de nationale rechtshandhavingsinstanties (poli-tie, douane, immigratiediensten enz.).

Het doel van Europol is bij te dragen tot een nauwere en doeltreffende samenwerking van de EU-lidstaten bij het voorkomen en bestrij-den van de internationale georganiseerde mis-daad, met name:

• drugshandel,

• immigratienetwerken,

• handel in motorvoertuigen,

• mensenhandel, waaronder ook kinderporno-grafie,

• valsemunterij en vervalsing van andere be-talingsmiddelen,

• handel in radioactieve en nucleaire stoffen,

• terrorisme.

Europol steunt de lidstaten door:

• de uitwisseling van informatie tussen de nationale rechtshandhavingsinstanties te vergemakkelijken;

• het verrichten van operationele analysen;

• het opstellen van verslagen en misdaadana-lysen;

• het ter beschikking stellen van expertise en technische ondersteuning voor onderzoeken en operaties.

Een van de taken van Europol is het opstellen en bijhouden van een geautomatiseerd sys-teem voor het opslaan, raadplegen en analy-seren van gegevens. Een gemeenschappelijk controleorgaan, dat uit twee deskundigen inzake gegevensbescherming per lidstaat bestaat, controleert de inhoud en het gebruik van alle persoonlijke gegevens in het bezit van Europol.

Europol is verantwoording verschuldigd aan de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, dit wil zeggen aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van alle EU-landen. De raad van bestuur van Europol bestaat uit één vertegenwoordiger per lidstaat.

Meer informatie op www.europol.eu.int

Eurojust

Eurojust is in 2002 opgericht ter bevordering van de samenwerking tussen de gerechtelijke autoriteiten van de EU-lidstaten die belast zijn met de vervolging van grensoverschrij-dende criminaliteit, onder meer computercri-minaliteit, fraude en corruptie, witwassen van geld en milieucriminaliteit. De hulp bestaat bijvoorbeeld in het vergemakkelijken van de informatie-uitwisseling tussen nationale autoriteiten, het verstrekken van wederzijdse rechtshulp en het uitleveren van personen om te worden verhoord. Eurojust is gevestigd in Den Haag (Nederland).

Eurojust bestaat uit één openbare aanklager, rechter of politieambtenaar per EU-lidstaat.

Zij vormen het „college" (raad van bestuur) van de organisatie en verkiezen uit hun mid-den een voorzitter voor drie jaar. Het college wordt bijgestaan door een secretariaat, een team van EU-ambtenaren en gedetacheerde nationale deskundigen.

Aangezien Eurojust onder meer tot taak heeft dossiers aan te leggen over vermoedelijke cri-minelen, is een functionaris voor gegevensbe-scherming aangesteld. Hij moet ervoor zorgen dat de persoonlijke gegevens in de dossiers voldoende beschermd zijn en overeenkomstig de wetgeving worden gebruikt. U hebt het recht te weten welke informatie Eurojust eventueel over u bewaart en te vragen dat deze informatie wordt gecorrigeerd of verwij-derd wanneer deze onjuist of onvolledig is.

Meer informatie op www.eurojust.eu.int

Toekomstperspectieven

Het systeem van besluitvorming in de EU, dat oorspronkelijk ontworpen was voor een Gemeenschap van slechts zes naties, is in de loop van een halve eeuw sterk veranderd.

Aangezien de EU zich voorbereidt op een uit-breiding van 15 naar misschien 27 leden, moet haar besluitvorming worden gemoder-niseerd teneinde verlamming te voorkomen.

Het Verdrag van Nice gaat reeds die kant op.

Maar ook de grote vragen omtrent de toe-komst van de EU moeten worden beant-woord. Bijvoorbeeld:

• Wat zijn de doelstellingen van een uitge-breide Unie? (Met andere woorden, wat willen de lidstaten samen bereiken in de toekomst?)

• Welk gemeenschappelijk beleid zal nodig zijn om deze doelstellingen te bereiken?

• Wat zou er op EU-niveau moeten worden beslist en wat zou aan de nationale en regionale regeringen moeten worden over-gelaten?

• Welke rol zouden de nationale parlemen-ten moeparlemen-ten spelen bij de besluitvorming in de EU?

Kortweg, wie moet verantwoordelijk zijn voor wat en hoe zouden democratische beslissingen moeten worden genomen in een Unie die bestaat uit 27 of meer landen met een half miljard burgers?

Om over deze en andere zaken te debatteren, is in 2002 een Conventie opgericht, die samengesteld is uit vertegenwoordigers van alle lidstaten en kandidaat-lidstaten alsmede de EU-instellingen.

Voor meer informatie over de Conventie, surf naar european-convention.eu.int.

Wilt u deelnemen aan een on-linedebat over de toekomst van Europa, surf dan naar europa.eu.int/futurum/forum.

De Conventie zal leiden tot een intergouver-nementele conferentie, die voorzien is voor 2004. Het is de bedoeling dat tot besluit van deze Conferentie de staatshoofden en rege-ringsleiders een nieuw en vereenvoudigd Verdrag betreffende de EU ondertekenen.

Hierin moet duidelijker worden geformu-leerd wat de Europese Unie is en waar ze heen gaat. Het Verdrag zal ook nieuwe regels bevatten voor een meer gestroomlijnde besluitvorming.

De Europese instellingen voeren reeds belangrijke interne hervormingen uit met het oog op grotere efficiëntie, openheid en verantwoordelijkheid. Ze zijn er zich terdege van bewust dat de EU bestaat om haar bur-gers te dienen en ze alleen kan slagen als haar burgers haar systeem van besluitvor-ming kunnen doorgronden en er volledig bij betrokken zijn. De uitgebreide EU heeft stel-lig hervormde instellingen nodig die snel en efficiënt kunnen reageren om de grote uit-dagingen van de 21e eeuw aan te gaan.

Met de blik op de toekomst moet de EU beslissen welke kant ze op gaat en hoe ze er zal geraken.

Haar burgers, en vooral haar jonge burgers, moeten directer betrokken zijn bij deze beslissingen.

De Europese Unie (EU) heeft in een halve eeuw tijd buitengewoon werk verricht. Zij heeft vrede tussen haar lidstaten verzekerd en gezorgd voor welvaart onder haar burgers. Zij heeft een gemeenschappelijke Europese munt (de euro) ingevoerd en een interne markt zonder grenzen tot stand gebracht met vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal. De EU is uitgebreid van zes naar vijftien lidstaten en treft momenteel voorbereidingen om nog twaalf lidstaten op te nemen. Zij is tot een grote handelsmacht uitgegroeid en levert op mondiaal niveau de grootste bijdrage aan milieubescherming en ontwikkelingshulp.

Het succes van de EU is vooral te danken aan de organisatie van haar werkzaamheden en aan de unieke manier van samenwerking tussen instellingen zoals het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie, gesteund door een aantal agentschappen en andere organen.

Deze brochure biedt een overzicht van wat elke instelling of elk agentschap doet en hoe ze te werk gaan. Het doel van deze brochure is nuttige informatie te verschaffen over het huidige besluitvormingssysteem van de EU.

Europese Commissie

Hoe werkt de Europese Unie?

Een wegwijzer voor de instellingen van de Europese Unie

Reeks: Europese documentatie

Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen 2003 — 46 blz. — 16,2 x 22,9 cm

ISBN 92-894-5286-2

VERTEGENWOORDIGINGEN VAN DE EUROPESE COMMISSIE

Vertegenwoordiging in België Archimedesstraat 73 B-1000 Brussel Tel. (32-2) 295 38 44 Fax (32-2) 295 01 66

Internet: europa.eu.int/comm/represent/be E-mail: represent-bel@cec.eu.int Vertegenwoordiging in Nederland Korte Vijverberg 5

2513 AB Den Haag Nederland

Tel. (31-70) 313 53 00 Fax (31-70) 360 02 66 Internet: www.eu.nl E-mail: burhay@cec.eu.int

BUREAUS VAN

HET EUROPEES PARLEMENT

Bureau in België Wiertzstraat 60 B-1047 Brussel Tel. (32-2) 284 20 05 Fax (32-2) 230 75 55

Internet: www.europarl.eu.int/brussels E-mail: epbrussels@europarl.eu.int

Bureau in Nederland Korte Vijverberg 6 2513 AB Den Haag Nederland Tel. (31-70) 362 49 41 Fax (31-70) 364 70 01

Internet: www.europarl.eu.int/denhaag E-mail: EPDenHaag@europarl.eu.int (http://europa.eu.int).

EUROPE DIRECT is een gratis telefoonnummer dat u helpt antwoorden te vinden op al uw vragen omtrent de Europese Unie en dat u informatie verschaft over uw rechten en mogelijkheden als een EU-burger:

00 800 6 7 8 9 10 11 Van buiten de EU: (32-2) 299 96 96

Informatie en publicaties in het Nederlands over de Europese Unie kunnen worden verkregen bij:

Er zijn vertegenwoordigingen of bureaus van de Europese Commissie en van het Europees Parlement in alle lidstaten van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft delegaties in andere landen van de wereld.

Deze publicatie wordt uitgegeven in alle officiële talen van de Europese Unie: Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Italiaans, Nederlands, Portugees, Spaans en Zweeds en ook in het Ests, Hongaars, Lets, Litouws, Maltees, Pools, Sloveens, Slowaaks en Tsjechisch.

Europese Commissie

Directoraat-generaal Pers en communicatie Publicaties

B-1049 Brussel

Manuscript voltooid in juni 2003.

Illustratie voorzijde: Europees Parlement

Bibliografische gegevens bevinden zich aan het einde van deze publicatie.

Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen, 2003 ISBN 92-894-5286-2

© Europese Gemeenschappen, 2003 Overneming toegestaan.

Printed in Belgium

GEDRUKT OP CHLOORVRIJ GEBLEEKT PAPIER

De Europese Unie

Lidstaten van de Europese Unie Nieuwe lidstaten die in 2004 toetreden

Kandidaat-lidstaten Situatie voorjaar 2003

In document Hoe werkt de Europese Unie? (pagina 46-52)