• No results found

Goedgekeurd plan van aanpak + Goedkeuringsmail

8 Best practices

14.1 Goedgekeurd plan van aanpak + Goedkeuringsmail

Inhoud plan van aanpak afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie

Student

Naam student: Deborah Huisman Profiel: Redactie en Media Productie Studentnummer: 500633455 Groep: 401

E-mailadres: deborahhuisman@live.nl

Telefoonnummer: 06 – 22 54 82 67

Paraaf voor akkoord student: Datum:

Naam eerste begeleider: Marnix de Bruyne Naam tweede begeleider: Peter Bosma

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent:

Datum:

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie:

Datum:

Gegevens opdrachtgever:

Bedrijf: Joan Organics

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Bas Mensink Functie: Communicatiemanager en marketing director

Probleemsituatie

Joan Organics is een biologische verwenwinkel met natuurlijke verzorgingsproducten, cosmetica en andere verwenproducten. Er worden onder andere lichaamsverzorgingsproducten, geurkaarsen en – oliën, voedingssupplementen en biologisch katoenen producten verkocht. Joan Organics is een uniek concept en heeft een heel mooie uitstraling. Het interieur is namelijk volledig gemaakt van eikenhout. De producten vallen in een hoge prijsklasse. Voor een douchegel betaalt men gemiddeld vijftien euro en een geurverspreider kost gemiddeld 30 euro.

Joan Organics is ruim een jaar geleden begonnen als fysieke winkel in Castricum. Enkel de winkel bleek niet voldoende klanten aan te trekken. Gemiddeld heeft de winkel tien bezoekers per dag waarvan er gemiddeld zes een aankoop doen. De gemiddelde omzet per week is €1.000,-. Om break- even te staan, moet de omzet minstens €1.500,- per week zijn (Organics, 2015). Dit komt volgens Joan Visser, de eigenaresse, onder andere doordat de winkel op een locatie zit waar weinig mensen voorbij lopen. (Visser, 2015)

Mede omdat Joan Organics op een slechte locatie is gevestigd, is er na een aantal maanden een webshop online gegaan (www.joanorganics.nl). Hiermee wilde Joan Organics het bedrijf bij een grotere doelgroep onder de aandacht brengen. In de webshop worden alle producten die in de fysieke winkel staan ook online verkocht. Op de webshop gaat gemiddeld één op de 200 bezoekers over tot een aankoop. Dit is heel weinig voor de webshop. Er zijn namelijk gemiddeld maar 500 bezoekers per

maand (PrestaShop webwinkel software, 2015).

Uit het huidige aantal klanten en de omzet blijkt dat de online en offline doelgroep op dit moment niet goed bereikt worden. De klanten van de fysieke winkel komen voornamelijk uit Castricum en omstreken. De helft van deze klanten doet vaker dan één keer een aankoop. Vooral online kan Joan Organics zichzelf onder een heel grote groep onder de aandacht brengen, ver buiten Castricum en omstreken. Dit gebeurt momenteel niet, omdat Joan Organics nooit onderzoek heeft gedaan naar de online doelgroep.

De klanten van de fysieke winkel zijn voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 60 jaar die hun geld graag besteden aan biologische producten. Deze vrouwen zien de voordelen van biologische producten in en willen hier graag meer over weten. Aangezien er heel weinig bekend is over de online doelgroep, wordt dezelfde doelgroep aangehouden voor de webshop. De online doelgroep bestaat ongeveer uit 1,4 miljoen vrouwen (CBS, 2014 en Beauty Blog, 2013). Dit is gebaseerd op het percentage vrouwen die geïnteresseerd zijn in biologische verzorgingsproducten. De doelgroep kan na nader onderzoek kleiner blijken, omdat er op dit moment nog niet bekend is hoeveel procent van deze vrouwen daadwerkelijk bereid is om geld uit geven aan biologische verzorgingsproducten en hoeveel daarvan die online willen kopen.

Joan Organics maakt publiciteit voor haar winkel en webshop via verschillende kanalen, namelijk:  Offline: de krant

In de plaatselijke kranten (Castricummer en Nieuwsblad voor Castricum) zijn onder andere advertenties geplaatst om de Moederdagactie en de workshopdemonstratie in de winkel aan te kondigen. Er is afgelopen jaar in totaal acht keer een advertentie in deze kranten geplaatst.  Offline: flyers

Er is twee keer een flyer gemaakt en verspreid in Castricum. Eén om de opening van Joan Organics bekend te maken en de ander ter promotie van de kerstpakketten die verkocht werden.

 Offline: markten en beurzen

Joan Organics staat ongeveer eens in de twee maanden met een deel van haar producten op markten en beurzen, over het algemeen binnen een straal van 30 kilometer van de winkel. Een voorbeeld van zo’n markt waar Joan Organics op heeft gestaan, is de Gaaf Groen markt.  Online: Facebook

De Facebook-pagina heeft 529 likes (www.facebook.com/joanorganics). Op deze pagina worden onder andere nieuwe producten, acties in de winkel en winacties geplaatst. De posts bevatten bijna altijd een foto. Heel af en toe wordt er een video geplaatst. Er wordt niet frequent een bericht geplaatst op Facebook. Soms wordt er twee keer per dag iets geplaatst en soms twee weken lang niets. De grootte van de post verschilt ook. De ene keer bevat de post 250 woorden en de andere keer 26 woorden.

Er is tot nu toe al veel geld geïnvesteerd in het inzetten van verschillende kanalen om de doelgroep te bereiken en een boodschap over te brengen, maar dit gebeurde niet volgens een plan. Joan Organics wil minimaal 2.000 bezoekers per maand naar de webshop trekken, maar weet niet hoe zij de bezoekersaantallen van Joanorganics.nl kan laten stijgen. Zolang niet duidelijk is wie de doelgroep precies is, weet Joan Organics ook niet precies wat de informatiebehoefte van de doelgroep is en kan er ook niet gericht content gemaakt worden die de sterke punten van het merk onder de aandacht brengt. Daarnaast kan er geen plan worden gemaakt om die content op het juiste kanaal te plaatsen, zodat de doelgroep wordt bereikt.

Om dit mogelijk te maken is goede internetmarketing vereist. Een contentstrategie is een goed middel voor internetmarketing en om tot een goede contentstrategie te komen, moet er onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden voor Joan Organics om de sterke punten van het merk onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. De online informatiebehoeftes van de doelgroep moeten worden achterhaald om vervolgens daarop in te kunnen spelen met goede, gerichte content (Contentmarketing: wat ís dat nou eigenlijk?, z.j.). Hoewel het opstellen van een online contentstrategie het doel is van dit onderzoek kunnen de offline klanten hiervoor waardevolle gegevens leveren; zij kennen de winkel en de

unieke merkervaring die het uitstraalt. Daarnaast moet er onderzoek worden gedaan naar het

mediagebruik, de kenmerken, wensen en behoeften van de online doelgroep, zodat Joan Organics weet wat voor content via welke media ze moet inzetten om deze doelgroep te bereiken en hen de

merkervaring te laten beleven.

Probleemstelling

Wat voor contentstrategie moet Joan Organics inzetten om de doelgroep te bereiken en hen de

merkervaring te laten beleven door in hun informatiebehoefte te voorzien, waardoor er in 2016 minimaal 2.000 bezoekers per maand op de webshop komen?

Doelstelling

Inzicht krijgen in de informatiebehoefte van de doelgroep van Joan Organics om een contentstrategie te kunnen schrijven die ervoor zorgt dat de doelgroep wordt bereikt en de merkervaring wordt beleefd, zodat er in 2016 minimaal 2.000 bezoekers per maand op de website komen.

Deelvragen

1. Wie is de opdrachtgever? - Wat is het voor bedrijf? - Wat is de organisatiestructuur? - Wat zijn de missie en visie?

- Wat is het productaanbod en de prijsstelling? - Wat zijn de USP’s?

- Wat voor content wordt er momenteel gemaakt?

- Welke mediakanalen worden ingezet voor het verspreiden van de content? 2. Wie is de doelgroep van Joan Organics?

- Wat zijn de sociaal-demografische gegevens? - Wat is de omvang?

- Waarom kiest de doelgroep voor biologische producten? - Welke online media gebruikt de doelgroep?

- Wat voor websites bezoekt de doelgroep en hoe komt de doelgroep hier terecht?

- Wat voor content leest of ziet de doelgroep het liefst over biologische (verwen)winkels en op welk kanaal?

- Wat vinden de klanten van de fysieke winkel en de unieke merkervaring die Joan Organics wil uitstralen?

- Wat heeft de doelgroep voor beeld van Joan Organics?

- Wat vindt de doelgroep van de online content en de mediakeuzes hiervoor van Joan Organics?

3. Wat is een contentstrategie?

- Wat houdt een contentstrategie in?

- Wat is er nodig voor het maken van een contentstrategie?

- Welke stappen moeten er gezet worden om te komen tot een contentstrategie? - Welke mediakanalen zijn geschikt voor welke content?