• No results found

5.3.1 Structuurvisie Deurne 2030

De gemeenteraad van Deurne heeft op 13 maart 2018 de Structuurvisie Deurne 2030 vastgesteld. Hierin is aangegeven welke grote maatschappelijke opgaven de komende jaren voor Deurne van belang zijn. In de structuurvisie is aangegeven dat thema's als het landelijk gebied, landschap, natuur en recreatie allen aanknopingspunten bieden voor niewue initiatieven. Bij het visiedocument horen twee visiekaarten: de visiekaart 'functieverdeling' en de visiekaart 'omgevingskwaliteit'.

Pouderoyen Compagnons

Op de visiekaart Functieverdeling is aangegeven dat de planlocatie ligt in het landelijk gebied met een gemengde plattelandseconomie. In dit gebied zal vrijkomende agrarische bebouwing het landschap sterk veranderen. De gemeente geeft aan in dit gebied ruimte te bieden voor ander functies, waaronder wonen en recreatie. De woon- en recreatieve functies vragen om een gezond en aantrekkelijk verblijfslandschap, waarin water, groen en lokaal georiënteerde infrastructuur belangrijke dragers zijn.

Uitsnede visiek aart Omgevingsk waliteit met ligging locatie Leegveld 8

Op de visiekaart Omgevingskwalliteit is aangegeven dat de planlocatie onderdeel is van het grootschalig ontginningslandschap, waarbinnen het behoud van natuur- en landschaps- waarden van belang is.

In het voorliggend project is sprake van de uitbreiding van de bestaande toeristisch-recreatieve voorziening Natuurpoort De Peel, als recreatieve ontsluiting van de Deurnsche Peel. De ontwikkeling maakt deel uit van het eindbeeld, dat uiteindelijk zal leiden tot een functiemenging van wonen, recreatie, natuur, water en landschap. De nieuwe landschappelijke inrichting van het terrein als landgoed (zie Bijlage 1 Landschapsplan

totaalontwikkeling (eindbeeld)) leidt tot een behoud en versterking van natuur- en landschapswaarden. Het voornemen draagt hiermee bij aan de ambities uit de Structuurvisie Deurne 2030.

5.3.2 Groenstructuurplan en groene parels

Groenstructuurplan en groene parels De gemeente Deurne heeft op 16 december 2009 het groenstructuurplan vastgesteld. Het groenstructuurplan geeft een integrale- en langetermijnvisie op hoofdlijnen aan voor de looptijd van 10 tot 20 jaar.

Uitsnede k aart groenstructuurplan met ligging locatie Leegveld 8

Voorliggend plan heeft geen gevolgen voor de gemeentelijke groenstructuur. Het landgoedontwerp (eindbeeld) sluit aan bij de bestaande laanboomstructuur. Alle bestaande laanbomen langs het Leegveld blijven behouden.

Naast het groenstructuurplan is er specifiek beleid opgesteld voor groene waardevolle elementen, de groene parels. Op een kaart zijn de groene parels vastgelegd. Ten aanzien van de kaart is een besluit genomen. Groene Parels mogen, sinds vaststelling van de gewijzigde Algemene Plaatselijke Verordening (APV), niet gekapt worden. Kappen is pas

Pouderoyen Compagnons

Uitsnede k aart Groene parels op de locatie Leegveld 8

Direct ten oosten van het plangebied liggen bomenrijen die zijn aangemerkt als groene parels (blauw op de kaart). Deze laanbomen zijn aangewezen als beeldbepalend en blijven in het voornemen gehandhaafd. De ontwikkelingen op de locatie hebben geen gevolgen voor de beschermde groene elementen. Het landgoedontwerp (eindbeeld) sluit aan op de bestaande groenstructuur.

De onderhavige ontwikkeling past hiermee binnen het gemeentelijk groenstructuurplan.

5.3.3 Gemeentelijk beleidskader kwaliteitsverbetering

De gemeente vereist conform de gestelde voorwaarden uit de provinciale Verordening Ruimte, dat elke ruimtelijke ontwikkeling die een wezenlijk ruimtelijk effect heeft op de omgeving gepaard moet gaan met kwaliteitsverbetering van het landschap.

In het gemeentelijk beleidskader kwaliteitsverbetering worden, rekening houdend met de mogelijke impact op de omgeving, drie categorieën van ruimtelijke ontwikkelingen (met de bijbehorende noodzakelijke kwaliteitsverbetering) onderscheiden:

Categorie 1: ontwikkelingen met een zeer geringe impact; hiervoor wordt geen (extra) ruimtelijke kwaliteitsverbetering vereist: geen tegenprestatie;

Categorie 2: ontwikkelingen met een beperkte impact; hiervoor worden naast kwaliteitseisen in het kader van de algemene zorgplicht ook een goede landschappelijke inpassing op basis van een erfbeplantingsplan vereist: de basisinspanning;

Categorie 3: ontwikkelingen met een aanzienlijke impact; hiervoor worden naast kwaliteitseisen in het kader van de algemene zorgplicht en een goede landschappelijke inpassing op basis van een erfbeplantingsplan een extra kwaliteitsverbetering van het landschap vereist: de basisinspanning-plus.

Er is geen sprake van nieuwe bebouwing. De vergroting van de oppervlakte van het toeristisch-recreatief bedrijf is een inpandige functieverandering binnen bestaande bebouwing. Bovendien is sprake van een tijdelijke functieverandering. Daarom kan worden gesteld dat sprake is van een categorie-1-ontwikkeling.

De onderhavige ontwikkeling past hiermee binnen het gemeentelijk beleidskader kwaliteitsverbetering.

5.3.4 Nota Vrijetijdseconomie Deurne

De notitie vrijetijdseconomie biedt een ondersteuning voor verruiming en versoepeling in de economische ontwikkeling van het buitengebied voor nieuwvestiging en uitbreiding van toeristisch-recreatieve bedrijven. Kort samengevat kunnen vanuit de Nota Vrijetijdseconomie de volgende uitgangspunten worden meegenomen:

Algemeen geldend is dat nieuwvestiging van toeristische bedrijven en kwalitatieve uitbreiding van bestaande bedrijven mogelijk is.

Een nieuwe dynamische innovatieve ontwikkeling in combinatie met de huidige activiteit is mogelijk; de toeristische bedrijven bewegen mee met ontwikkelingen en kansen. Onderscheidend vermogen, kwaliteit en toegevoegde waarde worden extra gestimuleerd.

De groei van het toerisme en recreatie in Deurne is gebaseerd op de eigen (Peel)identiteit en kernwaarden, het natuurlijke groene karakter, de rust en de ruimte.

De 'tenzij-factor' ligt in de strijdigheid met overige rechtsregels voor natuur en milieu en de provinciale regelgeving voor ruimte.

Binnen de gemeente Deurne is Primag (voorheen LOG) primair bestemd voor de agrarische bedrijven. In de overige gebieden in het buitengebied van de gemeente krijgen toeristische–recreatieve initiatieven de ruimte om zich te ontwikkelen of te vestigen. Het ondernemersinitiatief is het startpunt.

Het planvoornemen, waarin de doorontwikkeling van een recreatief-toeristisch bedrijf op locatie Leegveld 8 mogelijk wordt gemaakt, maakt de toegankelijkheid van het natuurgebied De Deurnsche Peel mogelijk en benut de kernwaarden van het gebied (natuurlijke karakter, rust en ruimte). De locatie is gelegen buiten het Primag en wordt vanuit een ondernemersinitiatief opgezet.

Pouderoyen Compagnons