• No results found

– Faciliteren en ondersteunen van (opstartende) kringwerking Omschrijving

1 Geef een omschrijving van de actie U bent verplicht om deze vraag in te vullen

ELZ Kemp en Duin wil de kringwerking tussen zorgprofessionals in de zone stimuleren en ondersteunen. Om dit mogelijk te maken ontwikkelt ze, in samenwerking met VIVEL een plan van aanpak of draaiboek dat tegemoet komt aan de noden bij de lokale zorgverleners.

Behoefte

2 Aan welke behoefte wilt u tegemoet komen met de actie?

Licht toe wat u wilt oplossen of creëren. Omschrijf de specifieke situatie of context die u wil veranderen.

Geef ook aan hoe dringend oplossingen nodig zijn

Kringwerking en gegevensdeling is essentieel om de zorg rond een patiënt inter- en intradisciplinair op elkaar af te stemmen. Binnen ELZ Kemp en Duin heeft nog niet elke beroepsgroep een actieve kringwerking of een aanspreekpunt die de zorgverleners binnen deze beroepsgroep vertegenwoordigt.

Door het ontbreken van deze aanspreekpunten ondervindt de Zorgraad moeilijkheden om informatie te laten doorstromen naar de volledige achterban van onze zorgverleners, maar stroomt de info uit het werkveld ook niet door naar de Zorgraad.

Ook gegevensdeling en afstemming tussen collega’s is niet mogelijk indien deze collega’s en hun aanbod niet gekend zijn.

Nog niet alle zorgprofessionals zien het belang van kringwerking. De ELZ wil zorgverleners stimuleren om deel te nemen aan kringwerking, en ook opstartende kringen ondersteunen om uit te groeien tot een autonome groep.

Doelgroep

3 Welke doelgroep wilt u met de actie bereiken en vooruit helpen?

Bij deze actie moeten alle zorgprofessionals die actief zijn op het grondgebied van ELZ Kemp en Duin betrokken worden. Zowel zorgverleners met bestaande, als degenen zonder bestaande kringwerking.

Rol van de persoon met een zorg- en ondersteuningsvraag

4 Welke rol vervult de persoon met een zorg- en ondersteuningsvraag en zijn omgeving in de actie?

Geef aan of de actie echt op hem gericht is. Vermeld ook of hij erbij betrokken wordt om de actie op te zetten en uit te voeren.

U bent verplicht om deze vraag in te vullen

Binnen deze actie neemt de PZON geen actieve rol op. Het proces en resultaat is uitsluitend gericht op zorgprofessionals.

Uiteraard heeft de PZON wel voordeel bij een goed functionerende kringwerking. Wanneer collega’s elkaar kennen, kan er ook een gerichte doorverwijzing gebeuren, of ervaringen uitgewisseld worden om de PZON zo goed mogelijk verder te helpen.

Visie en waarden

5 Maak duidelijk hoe deze actie past binnen de visie en de waarden van de zorgraad.

Het is de missie van de zorgraad om alle actoren uit zorg en welzijn te laten samenwerken en afstemmen.

Hieruit vloeit voort dat de ELZ wil inzetten op interdisciplinaire samenwerking. Hiervoor wordt 1 aanspreekpunt gezocht per beroepsgroep om terug te koppelen naar de achterban en vice versa.

Deze actie steunt op de centrale waarden gelijkwaardigheid en synergie.

Middelen

6 Welke middelen hebt u ter beschikking

Voor het uitrollen van deze actie is er een klein budget ter beschikking gesteld van de Zorgraden, voortvloeiend uit de werking van POP. Hiermee kunnen eerste overlegmomenten geïnstalleerd.

De leden van de cluster zorg fungeren zelf als aanspreekpunten binnen de beroepsgroep, of zullen gevraagd worden mee op zoek te gaan naar een zorgverlener die wil fungeren als vertegenwoordiger of aanspreekpunt.

Voor beroepsgroepen die nog geen actieve kringwerking hebben, kan er inspiratie gehaald worden uit de good practices van reeds bestaande kringwerkingen.

Beroepsverenigingen ontvangen een subsidie om kringwerking bij hun leden te stimuleren. Zij mogen deze budgetten naar eigen behoeften besteden, maar worden wel sterk geadviseerd om een kringcoördinator in dienst te nemen om kringverantwoordelijken te begeleiden. De contactgegevens van al deze kringcoördinatoren worden momenteel geïnventariseerd.

VIVEL ondersteunt de Zorgraden in hun rol die zij opnemen ter ondersteuning van de kringwerking. Er zijn draaiboeken ter beschikking gesteld die als leidraad kunnen dienen.

Partners

7 Met wie gaat u samenwerken om het doel te bereiken

Alle zorgprofessionals actief op het grondgebied van ELZ Kemp en Duin worden gestimuleerd om deel te nemen aan kringvorming.

VIVEL zal ondersteuning bieden aan de Zorgraad. De beroepsverenigingen wordt gevraagd om hun leden te stimuleren om deel te nemen aan kringwerking binnen hun ELZ.

Andere betrokkenen

8 Wie moet u bevragen, informeren, … om het draagvlak en de impact van uw actie te vergroten?

Zoals eerder beschreven, verwacht de ELZ van de beroepsverenigingen dat zij hun leden stimuleren om deel te nemen aan kringwerking.

Ook de zorgverleners uit de 2e lijn worden aangetrokken voor deelname aan kringwerking.

De updates van overheden die subsidiëring voorzien, alsook het RIZIV, worden opgevolgd om te weten welke ondersteuning en middelen er voorzien worden voor kringwerking.

Resultaten

9 Geef heel concreet aan waaraan u op korte, middellange en lange termijn zult merken of uw actie effect heeft

U bent verplicht deze vraag in te vullen

Korte termijn

Inventariseren van zorgberoepen en aanspreekpunt per zorgberoep

Inventariseren welke beroepsgroepen reeds actieve kringwerking hebben en organisatiestructuren vergelijken

Middellange termijn

Inventariseren welke noden beroepsgroepen hebben inzake kringwerking.

Stand van zaken bij elke beroepsgroep. Plan van aanpak uitwerken

Sensibiliseren van zorgverleners om deel te nemen aan kringwerking.

Voordelen van kringwerking in de kijker zetten

Lange termijn

Overlegmomenten organiseren om netwerking op te starten (1e en 2e lijn) Eén of meerdere trekkers per beroepsgroep aanduiden

Op basis van draaiboek stappen doorlopen om kringwerking te ondersteunen

Beoogde impact

10 Welke (maatschappelijke) verandering wilt u bereiken?

U bent verplicht deze vraag in te vullen

Kringwerking is de basis voor een goede organisatie van het zorglandschap. Betere samenwerking zal zowel ten goede komen van happy professional, als van de PZON die hulp zoekt / vraagt. Daarom is het uiteindelijke doel dat iedere beroepsgroep een bestaande en goed draaiende kringwerking heeft.

Zorgverleners zijn gemotiveerd om lid te worden van de kring, omdat ze voordelen zien aan samenwerking en afstemming met collega’s.

De ELZ kan via de kringen alle zorgprofessionals bereiken. Tegelijk kan de informatie, bezorgdheden of vragen van zorgverleners via de kringwerking de ELZ bereiken.

Indicatoren

11 Welke indicatoren of maatstaven gebruikt u om uw actie te meten?

Vermeldt vooral impactgerichte indicatoren, zoals de mate van gedragsverandering, het stressniveau en de werkdrukervaring bij zorgverleners, en de aanwezigheid van diverse disciplines en profielen in de

zorgteams. Geef bijvoorbeeld aan of mensen een bepaald instrument gebruiken of hun gedrag veranderd is nu ze een bepaalde vorming hebben gevolgd.

U bent verplicht deze vraag in te vullen.

Het beschikbaar hebben van een stappenplan of draaiboek waarmee zorgprofessionals ondersteund kunnen worden om kringwerking te organiseren. Dit stappenplan wordt opgesteld door de ELZ, i.s.m. VIVEL.

Een groeiend aantal beroepskringen en leden aangesloten bij deze beroepskringen.

De motivatie van zorgverleners om lid te worden van een kring. Het bekender maken van de voordelen van kringwerking.

Doorstroom van informatie uit de Zorgraad naar de ELZ en vice versa.

Meetinstrumenten

12 Welke meetinstrumenten kunt u inzetten om de indicatoren te meten?

Mogelijke meetinstrumenten zijn (online)bevragingen en registraties.

U bent verplicht om deze vraag in te vullen.

Een online bevraging bij de volledige inventaris van zorgverleners in onze regio. Tijdens deze bevraging wordt hun kennis van de werking van de ELZ bevraagd, hun bereidheid tot deelname aan kringwerking, en bereidheid om hier een coördinerende rol op te nemen.

De verslaggeving van de opgestarte kringwerking is een inhoudelijke weergave van het aantal aangesloten leden, de huidige werking en de noden die er zijn om de kringwerking uit te breiden.

Kernteam

13 Wie zijn de hoofduitvoerders van de actie?

Vermeld ook de coördinator

De cluster zorg bevat reeds geëngageerde vertegenwoordigers van de meeste zorgverleners uit onze regio. De werking is echt nog maar recent opgestart, omdat de COVID crisis het niet toeliet om frequenter overleg te organiseren. Via de leden van de cluster zorg proberen we een aanspreekpunt te zoeken voor elke beroepsgroep, die bij voorkeur reeds banden heeft met de zorgverleners in het werkveld.

De ELZ-werkgroep kringwerking en sociale kaart zet samen met de beroepskringen acties op om de kringwerking bekender te maken, of om bepaalde beroeps specifieke problemen of noden aan te pakken.

De coördinerende stafmedewerker ondersteunt de kringen tijdens hun opstart, en waar nodig bij verdere bekendmaking.

Verbinding met andere acties

14 Welke links zijn er met andere acties in het beleidsplan of met acties van partners in de eerstelijnszone?

Samenwerking tussen zorgverleners binnen dezelfde beroepsgroep en over de beroepsgroepen heen is één van de 2 grote strategische doelstellingen van ELZ Kemp en Duin. Binnen het beleidsplan past deze actie onder de operationele doelstelling ‘binnen de ELZ worden initiatieven geïnventariseerd, gestroomlijnd en georganiseerd om elkaar en elkaars aanbod beter te leren kennen binnen elke discipline / beroepsgroep / organisatie / gebruikersorganisatie.’, meer specifiek onder de deel-doelstelling ‘stimuleren van organisatie van kringwerking en centraal beheer van verslagen van kringvergaderingen.’.

Daarnaast is er ook een link met de ambitie om een volledige en actuele sociale kaart te hebben van het volledig aanbod in onze zone.

Er is geen rechtstreekse link met een andere actie in het actieplan 2022.

De eerste stappen voor het zoeken van aanspreekpunten zijn gezet 2021 door het samenstellen van de cluster zorg en de stand van zaken van de huidige kringwerking te bevragen.

Ook tijdens het vervolledigen van het uitbreidingsdossier voor Bewegen Op Verwijzing werden aanspreekpunten voor bepaalde beroepsgroepen gezocht, die nodig zijn om deel te nemen aan de stuurgroep van dit project.

Beroepsgroepen die reeds een goede kringwerking hebben, zullen als referentie gebruikt worden voor startende kringen. Good practices worden op deze manier gedeeld.

Opvolging

15 Hoe wordt de actie opgevolgd door het kernteam en door de zorgraad?

Vermeld of er een tussentijdse evaluatie wordt gehouden en of de actie mogelijk wordt bijgestuurd. Geef ook aan wanneer de actie en het uiteindelijke resultaat geëvalueerd worden.

De cluster zorg, waarin een vertegenwoordiger van ieder beroep zetelt, zorgt voor informatiedoorstroom in beide richtingen.

De coördinerende stafmedewerker volgt op, stuurt bij en ondersteunt waar nodig.

Afbakening van de actie

16 Wat valt buiten het doel van de actie?

De coördinerende stafmedewerker of de ELZ zal een louter ondersteunende rol opnemen tijdens de opstart en opvolging. Deze is niet actief betrokken bij de inhoudelijke besprekingen van iedere kring en zal geen overleg bijwonen of aan verslaggeving doen.

De ELZ voorziet geen financiële ondersteuning voor de kringen (bestuurdersvergoedingen, materiële of ICT middelen), en zal ook niet instaan voor juridische aangelegenheden (oprichten van een vzw).

De ELZ is niet de trekker van elke beroepskring. De kringen werken na de opstart autonoom en staan zelf in voor het organiseren van overlegmomenten, intervisies en verslaggeving.

Actie 6 – Communicatieplan op maat van PZON