• No results found

Hoofdstuk 4: Middelen

4.2. Technische middelen

4.2.4. Externe toegang

De diensten van het Toezicht op de Sociale Wetten kunnen verschillende databanken consulteren via de Kruispuntbank van de Ondernemingen.

Autorisaties

De dienst Toezicht op de Sociale Wetten kan verschillende databanken consulteren via de Kruispuntbank van de Ondernemingen.

Autorisaties

De inspectiediensten hebben verschillende vragen gesteld aan de commissie voor de bescherming van het privéleven om informatie te kunnen raadplegen met een vertrouwelijk karakter. Deze vragen worden gemotiveerd en moeten, voor elke punctuele informatie beantwoorden aan criteria van wettelijkheid en proportionaliteit. De meerderheid van deze vragen wordt gesteld aan de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid die de toegang tot gegevens centraliseert en de stromen coördineert en beveiligt.

De afdeling van de Commissie ter bescherming van het privéleven is verbonden met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. (https://www.ksz-bcss.fgov.be/nl:search/site/autorisations )

Er is ook een zeer gedetailleerde controle van de logs om het gebruik van gegevens na te zien. De inspecteurs zijn verplicht om de reden te melden waarom zij een raadpleging doen. Over het algemeen is de reden verbonden met een dossiernummer. Daardoor kan de naleving van de autorisaties worden gecontroleerd. Op het niveau van de sociale zekerheid stelt een programma de logs ter beschikking van een veiligheidsadviseur en van een adviseur-inspecteur.

Deze laatste is ook belast met het opstellen van een jaarverslag over het gebruik van de gegevens, de controles die zijn gebeurd en eventuele fraude die is vastgesteld. Dit verslag wordt doorgestuurd naar het sectoraal comité voor de veiligheid bij de Kruispuntbank. Dit comité, voorgezeten door een magistraat, is één van de afdelingen van het Comité voor de bescherming van het privéleven.

BCE/KBO

Hoewel ze nu geïntegreerd zijn in veel toepassingen, is de informatie van de Kruispuntbank van Ondernemingen ook direct toegankelijk voor de inspecteurs die de toestemming hebben om de gegevens die erin opgenomen zijn te consulteren.

Portaal sociale zekerheid

Het portaal sociale zekerheid is een online toegangspoort voor de sociaal inspecteurs, waarop allerlei informatie voor hen toegankelijk is (publiek adres van de portaalsite - de inspecteurs hebben een ander toegangspunt).

https://www.socialsecurity.be/site_fr/inspection/Infos/index.htm https://www.socialsecurity.be/site_nl/inspection/Infos/index.htm

De gebruikershandleiding voor de toepassingen is beschikbaar op dit adres en kan worden geraadpleegd om meer uitleg te krijgen.

Dolsis

Dolsis is een platform voor de informatie over dossiers van de vier sociale inspectiediensten. Verdeling van de onderzoeken

De onderzoeken die worden geopend door de vier inspectiediensten worden aan het eind van elke dag doorgestuurd (net als elke wijziging, zoals bijvoorbeeld een resultaat). Rond 20.30 uur, na een bewerking, zijn ze beschikbaar onder gesynthetiseerde vorm (identificatie van de werkgever, aard van het onderzoek,

Toezicht op de sociale wetten 49 Activiteitenverslag 2016 oorsprong, materie waarover het gaat) en raadpleegbaar in het systeem door al de sociaal inspecteurs. Het resultaat van de onderzoeken is ook te vinden in Dolsis.

Contacten

De lijst van de inspecteurs met hun mailadres, het adres van de dienst, de telefoon- en GSM-nummers wordt bijgehouden in Dolsis en elke inspecteur kan zo zijn collega’s contacteren om na te gaan of er een gemeenschappelijk onderzoek moet gebeuren of om te kijken of er bijkomende inlichtingen nodig zijn om het dossier te kunnen afronden.

Nomenclatuur

De nomenclatuur die wordt gebruikt door Dolsis wordt samengebracht in een rubriek, zodat de informatie die in de database wordt aangeboden kan worden gelezen.

Verrijking

Het tweede luik van Dolsis is de verrijking van de onderzoeken. De inspecteur die zijn onderzoek voorbereidt moet niet langer een programma verlaten om naar een ander te gaan. Dolsis werd ontworpen voor gebruik door inspecteurs. Dit betekent dat het programma nuttige informatie kan zoeken via opzoekingen in verschillende databases en dit aan de inspecteur kan aanbieden. Deze kan dit resultaat raadplegen op het scherm, een resultaat genereren via een PDF of een Exceltabel. Alles kan gebruikt worden onder de vorm van een elektronisch bestand of afgedrukt worden op papier.

De verschillende mogelijkheden om van de ene informatie over te gaan naar de andere (van één programma naar een ander) zijn zichtbaar in de vorm van menu’s, maar ook als hypertekst in de informatie.

Toezicht op de sociale wetten 50 Activiteitenverslag 2016 Dolsis geeft toegang tot:

Register van werkgevers

Deze toepassing, die beheerd wordt door de RSZ, bevat de identificatiegegevens van al de werkgevers, de geschiedenis van de adressen en de eventuele wijzigingen van de juridische vorm en de identificatie van de sociaal secretariaten. Zij vermeldt ook het bestaan van eventueel bestaande of vroegere schulden bij de sociale zekerheid. Het register bevat ook de ondernemingen met een speciaal statuut ( b.v. failliet)

KBO

De toegang tot de registers van de Kruispuntbank van Ondernemingen kan direct gebeuren met Dolsis. Deze gegevens vullen de gegevens van het register van werkgevers op een nuttige manier aan. Het is ook mogelijk alle mandaten te vinden die worden uitgeoefend door een persoon (natuurlijke persoon of rechtspersoon) in een onderneming.

Rijksregister

Het nationaal register bevat alle relevante informatie om een fysieke persoon te identificeren.

Het bisregister bevat informatie over buitenlandse personen (vb. de identificatie van werknemers die zijn gemeld in Limosa).

Dimona

Het systeem Dimona deelt alle aangiften van werknemers (indiensttreding, uitdiensttreding) op elektronische wijze mee aan de sociale zekerheid. Elke werknemer moet aangegeven worden in het systeem voordat hij tewerkgesteld wordt, wat ook zijn statuut is (voltijds, halftijds, extra in de Horeca, interim…).

DMFA

Het gaat hier om de aangifte van de lonen aan de sociale zekerheid. Deze aangifte gebeurt trimesterieel. Het systeem laat toe om een aantal details te zien, de aangiftes te groeperen per werkgever, trimester, jaar, of om slechts één werknemer te bekijken.

Toezicht op de sociale wetten 51 Activiteitenverslag 2016 Limosa

Het systeem Limosa registreert de beweging van gedetacheerde werknemers. Dolsis maakt het mogelijk opzoekingen te doen per werkgever, werknemer, gebruiker… Daardoor kunnen controles gerichter gebeuren en kan fraude op een meer performante manier worden opgespoord.

De inspectiediensten werken samen met de administratieve diensten die belast zijn met het beheer van Limosa om de kwaliteit van de gegevens te verbeteren, bijvoorbeeld door het groeperen van buitenlandse ondernemingen die zich aanbieden onder andere namen. Dit is een complexe informaticataak, want de originele gegevens moeten voor altijd bewaard blijven en tegelijk moet men op elk moment toegang hebben tot deze gegevens, terwijl er verbeteringen aan het systeem worden aangegeven. De kennis en ervaring op het terrein zijn essentieel voor de processen.

Toezicht op de sociale wetten 52 Activiteitenverslag 2016 Werven

De gegevens met betrekking tot de aangifte van werven kunnen worden geconsulteerd via Dolsis. In deze toepassing vindt men alle gegevens over de keten van onderaanneming: identificatie van de opdrachtgever, de onderaannemers, de verantwoordelijken, lokalisatie van de werven met de datums van aanvang en einde, de aard van het werk en het aantal personen dat wordt tewerkgesteld. De opzoekingen kunnen gebeuren via verschillende criteria.

Checkin@work

Deze toepassing geeft een lijst van alle personen die zich op een werf bevinden; Zij is ontstaan uit een reglementering op het gebied van de veiligheid en de gezondheid. Er is gekozen om haar te integreren in Dolsis.

Epv

Het elektronische Proces-verbaal werd gedurende verschillende jaren ontwikkeld. Deze toepassing heeft als doel het online opstellen van processen-verbaal van inbreuk door de inspecteurs. Eénmaal geschreven, wordt het PV elektronisch ondertekend. Het systeem is sterk beveiligd en is het eerste stuk van een geheel. Nieuwe inspectiediensten sluiten geleidelijk aan bij de toepassing. De dienst Administratieve Geldboeten raadpleegt nu de gestructureerde gegevens van de PV’s in de database Ginaa. De ambtenaren die belast zijn met het afhandelen van de boetes hebben eveneens toegang tot het E-pv langs elektronische weg. Dit systeem heeft dus een groot deel van de papierstroom doen verdwijnen.

In de loop van 2015 werd er een onderzoek uitgevoerd naar de aanpassing van het E-pv voor de economische inspectie, dus buiten de “sociale” sector.

Hieruit blijkt dat de financiële inspanning en de nieuwe technologieën die werden ingevoerd door het E-pv kunnen leiden tot een reële vermindering van de kosten in andere diensten.

In 2015 werden er modules ontworpen voor de FOD Justitie opdat de arbeidsauditoraten eveneens toegang kunnen hebben tot de toepassing E-pv. Dit is het begin van een volledig elektronisch beheer van een strafdossier op het gebied van arbeidswetgeving en sociale zekerheid.

Toezicht op de sociale wetten 53 Activiteitenverslag 2016 Deze E-pv toepassing is ook een database met een zoekmodule. De PV’s zijn toegankelijk voor de inspecteurs van andere diensten, tenzij er verzet is van een magistraat, in welk geval het PV voor niemand zichtbaar is (embargo). In bepaalde gevallen kan het PV enkel gezien worden door degene die het heeft opgesteld.

Alle maatregelen verzekeren een belangrijke bescherming in overeenstemming met het Sociaal Strafwetboek en de bescherming die is verbonden aan een gerechtelijke afhandeling.

Andere

In de praktijk zijn de meeste toepassingen die toegankelijk zijn via het platform Dolsis ook rechtstreeks toegankelijk via de portaalsite van de sociale zekerheid. Deze werkwijze is echter minder gebruiksvriendelijk, aangezien Genesis gericht is op het werk van de inspecteur.

De inspecteurs hebben ook toegang tot een database “OASIS”, dat een systeem van fraudedetectie is (kruising van gegevens, fraudescenario’s), maar dat vooral is gericht op de sociale zekerheid.