• No results found

Extern concept.

In document Be Part of our Story, Anecdote (pagina 48-51)

Is Anecdote een merk met een verhaal?

9 Het advies

9.4.2 Extern concept.

imago zich naar online verschuift voor kledingmerken. Daarbij is contentmarketing één van de belangrijkste marketinginstrumenten geworden om de identiteit van een merk over te brengen op de consument. Om ervoor te zorgen dat het imago de gewenste identiteit van Anecdote reflecteert en dus de gevonden gaps verkleind worden is er voor gekozen om een contentmarketingplan op te stellen. Hoofdstuk 3 (Theoretische verdieping) laat zien waar zo een contentmarketingplan aan moet voldoen. In dit plan staat de propositie van Anecdote centraal: ‘Anecdote biedt op een creatieve manier de kans om je te laten genieten van jouw

momenten.’

Contentmarketingplan

In dit contentmarketingplan gekozen om ideeën voor rubrieken in grote lijnen te adviseren, omdat de gedetailleerde content bepaling vanuit het bedrijf zelf ingevuld moet worden. Er is daarom voor gekozen om stap 5 en stap 6 tips te geven en de invulling door het bedrijf zelf te laten doen.

Stap 1. Positionering: Anecdote positioneert zich als merk dat op een creatieve manier de kans biedt om je te laten genieten van jouw momenten. Hierbij staat het delen van verhalen centraal. De content van Anecdote valt onder de categorie lifestyle en is in lijn met de identiteit van Anecdote.

Stap 2. Contentformule: Publiek: De content die Anecdote creëert is voor iedereen die geïnteresseerd is in het merk Anecdote en die staat voor genieten in het leven.

Content: De content van Anecdote is relevant en interessant voor het publiek, omdat het de

persoonlijke kant van het merk laat zien. Anecdote helpt het publiek genieten door

bijvoorbeeld tips te geven over interessante evenementen en plekken om naar toe te gaan.

Tone of voice: Het gevoel dat de content van Anecdote overbrengt op het publiek is het

genieten van momenten uit het leven. De verhalen die worden verteld en de creativiteit die wordt laten zien creëren dit gevoel.

Stap 3. Rubrieken en programmaformats: Er is gekozen voor drie vaste rubrieken: ‘Telling

stories never stops’, ‘Go out and wonder’, en een rubriek over Anecdote zelf; ‘Being

Anecdote’

‘Telling stories never stops’: Hier worden stukken tekst geschreven over nieuwtjes en

verhalen die binnen het interessegebied van Anecdote vallen. Het interessegebied van Anecdote heeft de nadruk op creativiteit en haakt in op actualiteit. In deze rubriek is er ruimte voor ‘syndicated’ en ‘curated’ content, zoals besproken in hoofdstuk 3.2.1. (gebruik van contentmarketing). Het is belangrijk dat de manier van schrijven bij de overkoepelende ‘tone of voice’ past en in een creatieve en herkenbare lay-out. Deze rubriek schept een band met het publiek door de interesse vlakken die elkaar raken. Door het creëren van

onafhankelijke content zal Anecdote een sterker imago opbouwen (zie hoofdstuk 5,

Theoretische verdieping) en door het vertellen van verhalen zal de merkwaarde ‘storytelling’ meer geassocieerd worden met het merk.

Voorbeelden van onderwerpen zijn; een verhaal geschreven over het leven van een favoriete ontwerper of foto’s die een verhaal van een favoriete fotograaf uitbeelden.

Kanaal: Alle verhalen komen terecht op de blog van Anecdote (deze zit vast aan de

webshop) met een optie om de content te delen. De korte stukjes nieuws worden verspreid op Facebook en de langere stukken worden aangekondigd via Facebook, Twitter en Instagram met een link naar de blog.

‘Go out and wonder’: Om mensen te inspireren en te interesseren in de content deelt

Anecdote informatie over interessante evenementen met haar publiek. De evenementen liggen in lijn met de identiteit van Anecdote en creëren een moment om van te genieten. Het zijn verrassende evenementen, waardoor Anecdote meer met haar merkwaarde; ‘creatief’ geassocieerd wordt. Elke maand worden de evenementen in de vorm van een online maandagenda gepubliceerd. Deze agenda is een platform wat gelinkt is met alle websites over de evenementen en social media, waardoor het makkelijk is om verdere informatie over elk evenement te vinden en alles deelbaar is via social media.

Zoals beschreven in hoofdstuk 5 (Theoretische verdieping) hebben fashionbloggers een grote invloed op het imago van merken. Deze agenda wordt gepromoot of geplaatst op externe blogs die binnen de identiteit van Anecdote passen. Dit zijn fashionblogs maar ook culturele blogs en blogs over reizen. Hierdoor krijgt het merk Anecdote een groter publiek en wordt het imago versterkt.

Kanaal: De agenda is te vinden op de webshop van Anecdote en externe blogs. Deze

agenda wordt gepromoot via Facebook, Twitter, Instagram, externe blog en de nieuwsbrief.

‘Being Anecdote’: Het is belangrijk voor Anecdote dat het publiek de identiteit van het merk

leert kennen, waardoor het imago de identiteit van het merk gaat reflecteren. In deze rubriek worden er verhalen, foto’s, citaten en video’s door en over Anecdote gepubliceerd. De rubriek staat in het lijn met het verhaal dat met de collectie verteld wordt. Aan het begin van elke nieuwe collectie wordt het verhaal verteld door middel van een korte video van de eigenaresse. Zij vertelt het publiek haar verhaal en brengt het gevoel over dat zij heeft bij haar verhaal. Door deze video wordt de persoonlijke kant van het merk zichtbaar. En wordt de rol van de ‘storytelling’ elementen in de fysieke identiteit duidelijker.

Om ervoor te zorgen dat de merkwaarden ‘storytelling’ beter in het imago naar voren komt, is ervoor gekozen om een korte reeks video’s te maken die samen het verhaal achter de collectie uitbeelden. Deze video’s vormen een soort serie, waarbij elke maand één aflevering uitgezonden wordt.

Kanaal: Al het gecreëerde content komt op de blog van Anecdote. Daarnaast wordt elk

kanaal gebruikt om content te verspreiden. Instragram voor foto’s en video’s, Facebook voor foto’s, video’s, tekst en een link naar de blog en Twitter voor het aankondigen van

publicaties op de blog. Daarbij wordt er een Youtube-kanaal aangemaakt, waar alle video’s terug te zien zijn en er wordt een spotifylijst gecreëerd om muziek te delen dat het publiek helpt bij het genieten van haar moment.

De reeks video’s worden ook gedeeld door geselecteerde bloggers waar Anecdote mee samenwerkt, hierdoor krijgen de video’s een hoger bereik en Anecdote een sterker imago.

Stap 4: Contentplanning

1. De rubriek ‘Telling stories never stops’ moet één keer per week verschijnen met een verhaal.

2. De rubriek ‘Go out and wonder’ publiceert één keer per maand een eventagenda en ligt één keer per week een event uit.

3. De rubriek ‘Being Anecdote’: Eén keer per maand een video. En twee keer per week een foto of anekdote met betrekking tot het verhaal achter de collectie.

Uit hoofdstuk 5 (Theoretische verdieping) blijkt dat om het creëren van een vast publiek er regelmatig iets geplaatst moet worden en herkenbaar moet zijn.

Stap 5. Redactie: Als je mensen uit het hele bedrijf verzamelt om content te creëren, zal de interne betrokkenheid toenemen en zal de gap tussen de gewenste en werkelijke identiteit verkleinen (zie hoofdstuk 5, Theoretische verdieping).

Stap 6. Contentmapping: Om overzicht te krijgen over de content die online geplaatst wordt, is de ‘contentboom’ een overzichtelijk model. Contentmapping zorgt ervoor dat de content meer aandacht krijgt en een groter publiek bereikt (zie hoofdstuk 5, Theoretische

verdieping).

Sponsoring

Zoals beschreven in hoofdstuk 5 (Theoretische verdieping) hebben fashionblogger op dit moment grote invloed op het publiek. Er is voor gekozen om elke maand een fashionblogger te sponsoren die past binnen de identiteit van Anecdote. Hiervoor geeft Anecdote een outfit van de nieuwe collectie aan de blogger, dan fotografeert zij de outfit aan en promoot het op haar instagram en haar blog met een link naar de webshop van Anecdote. Sponsoring is een sterk middel voor het opbouwen en sterker maken van het imago (Michels, 2010). Voorbeelden van bekende bloggers die bij de identiteit van Anecdote passen zijn: NSMBL, Tinique, Moderosa, Lindatol, Lizzyvdligt en Chapterfriday.

In document Be Part of our Story, Anecdote (pagina 48-51)