• No results found

In deze paragraaf wil ik naar aanleiding van de genoemde literatuur en het

praktijkonderzoek concluderen wat het antwoord is op de genoemde vraagstelling:

Wat is de meerwaarde van creatieve verwerkingsvormen ter aanvulling op de preek in de samenkomst?

Vanuit didactisch oogpunt.

Meerdere manieren van leren creëren

Als je in een samenkomst met creatieve verwerkingsvormen aan de slag gaat, creëer je mogelijkheden om tijdens de samenkomst de leercirkel rond te maken. Dat

betekent dat er voor alle mensen een leervorm wordt aangeboden, waarbij zij het beste leren. Voor de één is dit luisteren en overdenken en voor een ander is dit experimenteren en doen. Mijn hypothese is dat de samenkomst beter zal aansluiten voor de doeners en de beslissers en ze beter zullen kunnen leren in een

samenkomst. Voor de denkers en beslissers zou het kansen kunnen bieden om op een andere manier met hun geloof bezig te zijn, een manier waarvoor ze misschien zelf niet zo snel zouden kiezen. Om dit zeker te weten zouden we de leerstijlen van de deelnemers moeten toetsen.

Meer geloofsleren van elkaar

Er is ook meerwaarde, omdat werken met creatieve verwerkingsvormen de

onderlinge dialoog bevordert. En door de dialoog met elkaar binnen de samenkomst te stimuleren, zullen mensen van elkaar kunnen leren.

En juist dat dialogisch leren is een vorm die goed voor geloofsleren te gebruiken is. Wat dit aspect betreft is het dus wel noodzakelijk om mensen na het werken met creatieve verwerkingsvormen met elkaar in gesprek te laten gaan. Want dan wordt er geen geloofskennis overgedragen uit het hoofd, maar geloofservaring uit het hart, die anderen weer kan helpen om te komen tot navolging van Jezus Christus.

Dit heeft dus ook te maken met de leercirkel: na het doen ga je reflecteren.

Vanuit agogisch oogpunt.

Aan het verlangen naar beleving wordt tegemoetgekomen

Het werken met creatieve verwerkingsvormen heeft meerwaarde, omdat aan het verlangen naar beleving van de huidige mens tegemoet gekomen wordt.

Die beleving of ervaring zou momenteel nodig zijn bij mensen om geraakt te worden, waardoor er mogelijkheden komen geïnteresseerd te raken voor het geloof.

Ook bij mensen binnen de gemeente kan een beleving helpen, om te veranderen van een trouwe ‘stoel-verwarmer’ naar een toegewijd christen.

De relevantie van het geloof ondervinden

Daarnaast verlangen veel mensen om de relevantie van het geloof voor het

dagelijkse leven te ervaren. Door het werken met creatieve verwerkingsvormen aan de hand van een aantal persoonlijke geloofsvragen, dwing je de mensen om de relevantie voor zichzelf te zoeken. Als mensen dit ondervonden hebben, is er een goede kans, dat ze deze nieuwe visie zullen inzetten in hun leven, waardoor ze kunnen veranderen. Uit het onderzoek bleek dat 75 % van de deelnemers deze manier van werken in een samenkomst, dan ook als een aanvulling zag voor hun geloofsleven.

Plezier hebben

Verder is er nog een duidelijke meerwaarde in het feit dat werken met kunst en creativiteit plezier geeft. Dit plezier is een meerwaarde, omdat meer mensen zich aangetrokken blijven voelen tot de gemeente en minder snel zullen afhaken.

Meer toegewijde discipelen

Een andere meerwaarde is het feit, dat als we creativiteit gaan inzetten in de

gemeente, er meer mensen actief zullen worden in de gemeente, waardoor de kring van betrokken leden groter wordt, en de gemeente dus sterker wordt.

Meer ruimte voor de Geest

Een heel belangrijke meerwaarde in het werken met creatieve verwerkingsvormen is het feit dat er meer ruimte komt voor het werk van de Geest. Daardoor kunnen meer mensen ervaren dat de Geest hen wil leiden en dat Hij spreekt op welke manier dan ook. Deze ervaring met de Geest is van levensbelang voor het geloofsleven.

De praktijkervaring van een aantal gidsen was, dat er zo’n rust en vrede was tijdens het werken en mensen ineens op ideeën kwamen, waarvan ze niet wisten dat ze die hadden. Zij ervoeren daarin onder andere de leiding van de Geest.

Meer gaven en talent gericht bezig zijn.

Het geeft meerwaarde als je met creatieve verwerkingsvormen aan de slag gaat, omdat je dan bewust wordt om al je gaven en talenten in te zetten voor God. Het is een bewustwording die te maken heeft met discipelschap en toewijding. Je wordt je bewust om hard te werken met alle gaven en talenten die je gekregen hebt. Dat maakt dat er meer kansen liggen, om te bouwen aan discipelschap en een relatie met de Heer.

Meer kans om gasten mee te nemen

Meerwaarde is ook dat je samenkomsten creëert, waar je gemakkelijk gasten mee naar toe kunt nemen. Uit het onderzoek bleek dat 79% van de mensen deze diensten inderdaad geschikt vond voor gasten en dat zal hen stimuleren om de volgende keer inderdaad gasten mee te nemen, waardoor er meer mensen bij de Vader thuis kunnen komen.

Vanuit exegetisch oogpunt.

Tekst meer doorleven

Het bezig zijn met creatieve verwerkingsvormen naast een preek geeft een

meerwaarde, omdat we met het Woord bezig zijn. Door met het Woord aan het werk te gaan, het te overdenken, het toe te passen op je eigen geloof, is er meer kans om de tekst te doorleven en te verinnerlijken. In de praktijk bleek dat 79% van de

mensen ook aangaf, de tekst op deze manier meer te kunnen doorleven, dan na het beluisteren van een preek.

Meer bouwen aan gemeenschap.

Het bezig zijn met de creatieve verwerkingsvormen en het groepsgesprek daarna geeft een meerwaarde, omdat je daardoor bouwt aan de gemeenschap. Mensen leren elkaar kennen en worden samen sterk als onderdeel van het Lichaam van Christus. En dat is onder andere een taak die wij als kerk hebben, om naar elkaar om te zien en elkaar te helpen geloven. Uit het onderzoek blijkt dat 99% procent van de mensen het aansprak om samen actief bezig te zijn in een dienst.

Vanuit liturgisch oogpunt.

Samenkomst vernieuwen en verfrissen.

Het geeft meerwaarde om door andere manieren en vormen de samenkomst niet vast te laten roesten maar juist door de combinatie van traditie(preek) en

vernieuwing( de GELOOF-WERKPLAATS) de liturgie sprankelend, nieuw en levend te houden.

Vanuit psychologisch oogpunt

Meerwaarde voor kind en gezin.

Het geeft meerwaarde voor de kinderen, want zij hoorden er tijdens deze diensten helemaal bij op het gebied van geloof en konden dat onderwijs oppikken waar ze aan toe waren. Ze kregen de kans om met volwassenen bezig te zijn over geloof. Uit het cijfer dat ze gemiddeld geven, blijkt hoe ze het gewaardeerd hebben; ze geven een 9 voor deze samenkomst met GELOOF-WERKPLAATS.

Verder gaf het ook meerwaarde aan gezinnen, omdat zij als gezin bezig konden zijn en samen over geloofszaken konden denken en praten.

Meer integratie van het beleefde.

Verder is er een meerwaarde omdat interne processen ver-uitwendigd worden, waarop het beleefde dan geïntegreerd kan worden.

Meerwaarde voor vrouwen?

Het geeft misschien meerwaarde voor vrouwen, ten opzichte van de mannen, als we werken met creatieve verwerkingsvormen als aanvulling op de preek. Uit het

onderzoek blijkt dat ze steeds 0.7% hoger normeren dan de mannen. Je kunt hieruit concluderen dat het hen meer aanspreekt, of dat vrouwen hoger normeren dan mannen. In ieder geval waren er bij het praktijkonderzoek beduidend meer vrouwen aanwezig dan mannen.

Concluderend kan ik zeggen, dat het werken met creatieve verwerkingsvormen als aanvulling op een preek in een samenkomst op zoveel vlakken meerwaarde geeft, dat we er serieus over zouden moeten denken om die mogelijkheid meer te

gebruiken in een samenkomst. Vooral omdat we toch hopen en bidden, dat wij ons leven steeds meer in dienst zullen stellen van onze Heer Jezus Christus, tot eer van Zijn Naam. Laten we daarom niet alleen maar hopen en bidden maar ook hard werken met alle mogelijkheden die ons ter beschikking staan.