• No results found

Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie

HET CENTRUM NETWERKT

2.3. Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie

Het Centrum is actief betrokken bij de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI): één medewerker zetelt er onafhankelijk in, in naam van België.

In 2013 begon de ECRI haar vijfde monitoringscy-clus, waarin voor het eerst ook haat en geweld tegen-over LGBT’s werd gemonitord. België en Duitsland waren de eerste landen die in de nieuwe cyclus aan bod kwamen. De delegatie van de ECRI verbleef in België van 11 tot 15 maart 2013. Het vijfde rapport over België is gepubliceerd op 25 februari 2014.

In haar rapport vraagt de ECRI de Belgische over-heden om de volgende twee specifieke aanbevelingen bij voorrang uit te voeren:

» onverwijld overgaan tot de evaluatie van de toe-passing en de doeltreffendheid van de wetgeving tegen racisme en intolerantie vervat in de wetten uit 2007 zoals vastgelegd in artikel 52 van de federale Antidiscriminatiewet; en dat om eventuele lacunes in kaart te brengen die moeten worden weggewerkt, om eventuele verbeteringen door te voeren of om waar nodig verduidelijking te brengen;

» zo snel mogelijk de wetgevende procedure afron-den om het Centrum om te vormen tot een volledig onafhankelijke interfederale instelling die bijstand verleent aan slachtoffers van discriminatie voor de gronden waarvoor ze bevoegd is.

In 2013 werden landenrapporten over Ierland, Liechtenstein, Moldavië, Nederland, Rusland, Finland, Portugal en San Marino gepubliceerd.

Samen met de Ombudsman Gelijke Kansen organi-seerde de ECRI in Stockholm een rondetafelgesprek om met de overheid en middenveldorganisaties te praten over het gevolg dat aan de aanbevelingen in het landenrapport over Zweden uit 2012 is gegeven. Een medewerker van het Centrum nam deel als medever-slaggever voor Zweden.

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart 2013 publi-ceerde de ECRI samen met het Europees Bureau voor de Grondrechten en het Office for Democratic Institutions and Human Rights een gezamenlijk pers-bericht: ‘Bezuiniging is geen excuus voor racisme’.

Het Centrum heeft bijgedragen aan het seminarie van de ECRI voor onafhankelijke nationale instanties tegen racisme en intolerantie, met als centraal thema:

‘De uitdagingen die deze instanties binnen de huidige institutionele en begrotingscontext moeten aangaan’.

www.coe.int/ecri

2.4. Equinet

Equinet is het Europese netwerk van instellingen die gelijke kansen bevorderen (equality bodies). Hun opdracht is vergelijkbaar met die van het Centrum en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, de twee Belgische Equinet-leden. Het netwerk is een platform dat de samenwerking en de uitwisseling van onder meer juridische expertise bevordert tussen zijn verschillende leden. Sinds zijn oprichting in 2007 werkt Equinet, waarvan het secretariaat is gevestigd in de gebouwen van het Centrum, met het Centrum en zijn Europese tegenhangers aan het uitwerken en uitwisselen van aanbevelingen en goede praktijken op basis van concrete ervaringen. Het levert zo een bijdrage tot de dialoog met Europese instellingen en andere partners in de strijd tegen discriminatie en de bevordering van gelijke kansen.

Op zijn algemene vergadering van 28 november 2013 mocht Equinet drie nieuwe leden verwelkomen:

Ombudsperson for Gender Equality (Kroatië), National Equality Councillor (Italië), National Commission for Persons with Disabilit (Malta). Daardoor telt het nu 41 leden uit 31 Europese landen, waaronder 28 EU-lidstaten. Bij die gelegenheid kozen de leden een raad van bestuur voor een nieuw tweejarig mandaat tot 2015. Een diensthoofd van het Centrum blijft het Centrum vertegenwoordigen en zet zo ons engage-ment, dat begon bij oprichting van het netwerk, voort.

De voorbije twee jaar (2011-2013) was de directeur van het Centrum overigens voorzitter van de raad van bestuur van Equinet.

Voor Equinet was 2013 een buitengewoon druk jaar.

Nadat Equinet het Netwerk tegen Genderdiscriminatie had overgenomen, dat vroeger door de Europese Commissie werd gecoördineerd, organiseerde het onder meer een nieuwe training (over de loonkloof tussen mannen en vrouwen), een specifiek seminarie (over gelijkheid van vrouwen en mannen op de

arbeids-markt) en een nieuwe werkgroep (die intussen al twee-maal heeft vergaderd). Die nieuwe activiteiten komen boven op de andere activiteiten die Equinet gewoonlijk door het jaar organiseert, waaronder twee trainingen (een juridische en een andere over samenwerkingsmo-gelijkheden tussen instellingen die de gelijkheid bevor-deren en sociale partners), een hoogstaand juridisch seminarie en vier thematische werkgroepen (die in de loop van het jaar elk tweemaal hebben vergaderd).

Verschillende medewerkers van het Centrum hebben actief aan al die activiteiten deelgenomen.

Om al die nieuwe taken naar behoren te kunnen vervullen, is het secretariaat van Equinet uitgebreid. In maart versterkte een nieuwe beleidsmedewerker gespe-cialiseerd in genderkwesties het team. Haar belang-rijkste taak is om de nieuwe thematische werkgroep te installeren en te begeleiden, en om seminaries en oplei-dingen over de genderproblematiek te organiseren.

Equinet speelde ook zijn rol als bron van informatie en aanbevelingen voor beleidsmakers belast met het uitbreiden en herzien van het beleid op het vlak van gelijke kansen en bestrijding van discriminatie. Het publiceerde enkele rapporten (op basis van het werk verricht in de themagroepen), en twee ‘perspectieven’:

één over Instellingen tegen racisme en LGBTI en een tweede over Evenwicht tussen werk en privéleven, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd.

Die perspectieven geven een gedetailleerd beeld van de huidige situatie voor de bestudeerde problema-tiek, geven een overzicht van de verwezenlijkingen, en formuleren aanbevelingen voor de nationale en Europese beleidsmakers.

2014 wordt een belangrijk jaar voor Equinet, omdat dan zijn eerste meerjarig strategisch plan (2011-2014) afloopt. De raad van bestuur en het secretariaat van Equinet zullen hun inspanningen voor een groot deel

Discriminatie/ Diversiteit 160 * 161

richten op de uitwerking – in nauwe samenwerking met de leden – van een nieuw strategisch plan (2015-2018). Het Centrum en zijn medewerkers blijven meewerken aan de uitbouw van Equinet en kunnen in ruil genieten van de uitwisselingen met hun Europese collega’s.

www.equineteurope.org

BIJLAGEN