• No results found

Eugenie 38:56 Vrouw 23 Homoseksueel Nederlands Autochtoon AUV3 Tabel 1: Respondentenoverzicht

DEEL 1 : Algemene Vragen 1 Hoe oud ben je?

16. Eugenie 38:56 Vrouw 23 Homoseksueel Nederlands Autochtoon AUV3 Tabel 1: Respondentenoverzicht

* Staan er twee landen van herkomst achter de naam van een respondent, dan heeft de respondent een ouder uit zowel het ene als uit het andere land.

** Dit is vastgesteld n.a.v. de begrippen van het CBS die in de inleiding zijn benoemd (CBSa, 2015; CBSb, 2015; CBSc, 2015; CBSd, 2015;)

72 8.4. Coderingsschema

Hoofdconcept: Een gevoel van veiligheid (jezelf kunnen zijn)

Open (sub) codes Axial codes Selective codes

- Tijdstip op de dag - Samenstelling mensen om je heen - Plekken Mensen in de directe omgeving* Sociale omgeving - Terreurdreiging - Sociaal netwerk

Verhalen van anderen - Soorten mensen (In)tolerantie vanuit de

omgeving* Heteroseksisme - Perceptie genderrollen - Relatie genderrollen en seksuele geaardheid - Genderidentiteit (internaliseren norm) - Zichtbaarheid Gendernorm

- Affectieve handelingen Seksualiteitsnorm

- Conformeren - Ontwijken - Confronteren

Reactie op de situatie Sociale rollen

- Seksualiteit - Etniciteit

Identiteit

- Onveilige situaties Ervaringen Persoonlijkheid

- Mentaal Aanleg

- Tijd uit de kast - Familie

Acceptatie

homoseksualiteit

Tabel 2: Coderingsschema

73 8.5. Gecodeerd Interview

Interview Datum: 20 december 2015 Plaats: Amsterdam

Interviewer: Michelle Roose (I) Pseudoniem respondent: Eugenie (R)

Codenaam voor transcript: AUV3 (Autochtone Vrouw 3) I: Hoe oud ben je?

R: 23.

I: En waar woon je?

R: Nu in Amsterdam en ik kom uit Maastricht. I: Wist je meteen dat je naar Amsterdam wou?

R: Euhm, ja, ik heb eigenlijk eerst de stad gekozen en toen de studie. Ik heb eerst Amsterdam gekozen en toen heb ik eerst Europese studies gekozen om te gaan doen . maar eigenlijk zonder dat ik wist wat het inhield. Ik dacht oh Europa leuk dat ga ik doen maar dat was super saai. Dus toen ben ik media en cultuur gaan doen.

I: Daar geen spijt van?

R: Nee, nou misschien achteraf gezien had ik wat anders gedaan, maar ik vond tijdens dat ik het deed vond ik het wel ok.

I: Wat had je dan willen doen?

R: Weet ik niet. Misschien dan toch iets met sociologie ofzo, I: Ja

R: Want media en cultuur was euhm heel interessant maar ten eerste kan je er niet heel veel mee en ten tweede was het af en toe een beetje droog en vaag Ik denk waarom ben ik het nu aan het leren.

I: Ja, moet zeggen dat ik het wel een beetje herken van sociale wetenschappen . Omdat iedereen zegt wat ga je doen na je studie vooral na banen. Ik weet een vriendinnetje van mij vond het ook allemaal erg vaag. Ga je nog vaak terug naar Maastricht?

R: Euhm nee, eigenlijk , dit jaar niet, dit voorjaar ben ik pas 2 x daar geweest. I: Vooral voor de reistijd?

74 R: Ja, ja en mijn moeder komt best wel vaak naar Amsterdam, dus daarvoor hoef ik het niet vaak te doen. Ik ging altijd terug voor mijn oma maar die is overleden dus daarvoor hoeft het ook niet meer. Euhm, ja en dan heb ik zoiets wat moet ik daar.

I: ja

R: dan zit je daar weer drie dagen.

I: Ja, ze gaat ook niet eventjes op en neer natuurlijk. Dat kost meteen weer tijd. R.: Ja

I: Wil je in Amsterdam blijven wonen denk je of wil je terug naar Maastricht.

R: Nee ik wil niet terug naar Maastricht. Ik wil hier blijven wonen. Ik vind het hier zo leuk, Ik heb helemaal niet die drang die ze op het moment hebben om voor een halfjaar naar het buitenland te gaan. Ik zou het denk ik wel leuk vinden, maar ik heb nu nog zoiets van hoeft niet.

I: Nee, chill, wat doe je verder in je dagelijks leven. R: euhm Ja, verder he lastige vraag. Ik tennis af en toe. I: Oh, leuk

R: euhm ik ga best wel veel naar de film. En veel met vrienden afspreken. En drankjes doen en voor de rest zit ik eigenlijk best vaak in de bieb.

I: Aan je studie? R: Ja

I: Hoe zou jij jezelf omschrijven en dan vooral m.b.t. je identiteit?

R: Wie ben ik even denken euhm , jezus een af en toe een vrij zelfverzekerd persoon qua doe en zo . Qua de toekomst helemaal niet zo verzekerd, Ik weet het niet zeker. Ik vind mezelf niet heel dom maar ook niet super slim. Redelijk sociaal euhm af en toe sla ik een beetje teveel door in dingen zoals. Als ik bijv. Een drankje ga doen dat ik het dan nooit bij een drankje hou en altijd tot zes uur s ochtends door ga en in een bar hang.

I: Een beetje impulsief kan ik dat zeggen? R: Ja,

I: Wel heel sociaal. R: Ja dat dus

I: Wat is je etnische tijd en afkomst ? R: Blank , Nederlands

75

R: Euhm, Het gevoel hebben dat je overal heen kan gaan waar je wilt zonder op je

hoeden te zijn. Dat je ook kan doen dat je wilt zonder dat mensen die dat afrekenen eventueel verbaal of fysiek.

I: Heb je plekken waar je je veilig voelt?

R: Ja, Thuis voel ik me veilig. Ik voel me in het algemeen met vrienden wel veilig. In

Amsterdam voel ik me veilig, behalve in me eentje alleen nachts over straat loop en er zijn niet zoveel mensen er er komen 2 mannen op me af. En ze kijken boos Misschien niet 2 mannen maar ze zien er boos uit.

I: Mensen? R: Ja

I: Wat is onveiligheid voor Jou? R: In die situatie?

I: Nee in het algemeen.

R: Euhm ja gewoon als er een kans bestaat, dat mensen me iets aan gaan doen . Het is gewoon een gevoel wat je krijgt. Het is niet echt te omschrijven met een specifieke situatie, maar ja ik heb het de laatste tijd best wel meer. Maar misschien met die hele aanslagen te maken. Ben de laatste tijd best wel gaan denken. Er is vrij weinig in Amsterdam gebeurd. Misschien zijn wij nu wel aan de beurt. Ga best wel om me heen kijken. Ja, dus dan nu voel ik me misschien iets minder veilig.

I: Ja, dat heeft vooral met terrorisme te maken. Hiervoor had je dat minder. Hiervoor voelde je minder veilig?

R: Ja als ik in mijn eentje ben. Heb weleens een situatie gehad in Parijs met een vriendin van mij. En toen zat er om 11.00 s avonds toen zat er ook een man ook bij ons in de metro. Weet niet meer hoe hij er uit zag. Was gewoon een blanke man maar hij had oortjes in en had iets vast. Ik zag dat zo in een oogopslag ik dacht hij een soort kleine bom of zo in zijn handen had. Ik zei tegen mijn vriendin hij heeft een bom hij heeft een bom. Ze zei doe even normaal het is gewoon een MP – 3 speler. Echt heel vaag. Toen voelde ik mij opeens supererg ongemakkelijk

I: was je geneigd er iets aan te doen Of had je zoiets redt me?

R: Ja, ik had zoiets van oke, ik wil zo snel mogelijk uit die metro. Maak niet uit. ik had niet zoiets van ik ga op hem springen en die bom pakken

I: Nee, maar de veiligheid monitor ik weet niet of je dat kent.. De monitoren de veiligheid gevoelens van burgers in Nederland. Die onderscheid 7 plekken waar burgers zich niet

76 zo prettig voelen. Die wil ik jou voorleggen kijken hoe jij je erbij voelt. De eerste is een plek waar jongeren uithangen.

R: Daar voel ik me niet vervelend bij. Zei houden zich met zichzelf bezig, ik hou me met

mijzelf bezig. Ik ben niet zo snel als zei naar mijn gaan schreeuwen zoals lekker ding dat

ik daar op reageer. Net of ze dat altijd doen. He hoe is het ??

I: Je loopt dan gewoon door. Het niet zo dat je ze dan gaat mijden? R: Nee,

I: Oke, Het volgende gaat over uitgangsgelegenheden en specifiek in Amsterdam.

R: Het ligt er een beetje aan de uitgaansgelegenheden waar ik heen ga voel ik me totaal niet onveilig.

I: Hoe komt dit dan ? En je zegt waar ik heen ga zijn dit een speciaal soort uitgaangs gelegenheden.

R: Ja op een feest. Ik ga eigenlijk nooit naar clubs. Want ik heb niet zozeer dat ik me daar

onveilig voel maar minder op mijn gemak. Ik vind het niet zo fijn dat je niet echt met mensen contact kan maken, zoals praten. Mensen gewoon kei hard staan te dansen. Niet met hun omgeving bezig houden niet zo leuk. Dus ja, gewoon barretjes daar voel ik me best wel veilig.

I: Ga je wel naar Reguliers, Ja hoe voel je je daar? R: Ook wel veilig.

I: Want ik hoor daar best wel wisselende berichten over. Ten eerste dan over de Gayscene dat mensen zich daar niet altijd even prettig voelen.

R: Ja, dat snap ik wel. Want ik hou daar ook niet zo van dat mannelijke Gayscene en ook vrouwelijke ook niet . Dat is het eigenlijk ook niet. Iedereen doet het met iedereen. Maar ja ik hou me daar niet zo mee bezig. Als ik buiten loop. Ik vind ze zo over het algemeen wel sympathiek.

I: Ik hoor ook weleens dat in de Reguliers vinden ze het heel leuk. Behalve als ze er uit fietsen voelen ze zich niet zo prettig. Omdat ze dan denken Ojeh, je komt uit de

Reguliers gefietst. Maar dat herken je niet.?

R: Euhm, nee niet echt. Ik zou me er ook niet zoveel van aantrekken. Ik denk dat het bij vrouwen ook wat minder is.

I: Hoe komt dat dan denk je?

R: Ik denk dat bij 2 vrouwen over het algemeen meer wordt gezien, als leuk. En bij 2 mannen is vies.

77 I: Hoe ervaar jij dat dan, ik hoorde het inderdaad wat vaker jij dat dan? Ik hoorde dat 2 meisjes wel wat minder serieus wordt genomen.

R: Ik heb heel vaak gehad al ik met een vriendin of een ander meisje ergens sta . En we staan te zoenen dat meeste jongens dan zeggen leuk ik wil kijken of dat het op straat is en hand in hand lopen roepen lesboos. Ik heb ook een keer gehad in een cafe op het Leidseplein De Waard . Toe stonden we daar. Niemand mag daar heen. Toen waren we daar niet zo heftig aan het zoenen, zoals je weleens met een vriend of vriendin doet.

Toen zei de bartender willen jullie daarmee ophouden dit is te pornografisch. De mannen kunnen dit niet aan. Toen werd mijn vriendin pissig en deden we het nog een keer en werden we eruit gestuurd.

I: O, wat heftig

R: Ja, nou ja wat is dit

I: Ja, terwijl jullie er ook wat van hebben gezegd tegen hem

R: Ja, zij werd pissig. En ik zei komaan dude we zijn hier niet half aan het seksen

I: Nee, een enorme seksistiche opmerking ook weer een vanuit perspectief dat mannen je weer moet aanpassen omdat mannen hun weer niet in kunnen houden.

R: Precies ja, belachelijk.

I: Ja, wohh. Black list. Euhm ja je had het inderdaad over hand in hand lopen dit doe je gewoon. Want ik hoor wel vaker dat mensen gewoon negatieve opmerkingen krijgen.

R: Ja, ik doe dit wel gewoon. Bedoel je moet je niet inhouden dat mensen zich eraan

storen.

I: Wat doe je als mensen er dan wat van zeggen?

R: Negeren dat is mijn geleerd dat dat het beste is. Behalve als ik wat gedronken heb dan

zeg ik er wel iets wat van. Dat pakt dan ook niet zo goed uit.

I: Heb je daar een voorbeeld van?

R: Ja, een paar maanden geleden ofzo toen liep ik met iemand hand in hand, toen was er

een jongen die op zijn scootertje zat. Ik weet niet precies meer wat hij zei op een beetje agressieve manier vieze potten. Toen had ik dus gedronken ben op een afgestapt en zei doe even normaal ben gelijk tegen hem gaan schreeuwen. Dat is niet helemaal oke is. Toen heb ik een beetje ruzie met hem gekregen en toe op een gegeven moment zei hij kijk uit ik heb een geweer in mijn scooter zitten en toe had ik moeten denken weglopen. Toen ben ik nog meer gaan schreeuwen doe even normaal stel je niet zo aan. Toen hebben mijn vrienden me uiteindelijk weggehaald.

78 I: Ik dacht dat je ging zeggen toen haalde hij zijn geweer te voorschijn.

R: Toen was er een schietpartij en toen kwam de politie

I:. Vooral al je dan wat op hebt. De volgende is bij het trein station?

R: euhm ja, ligt er een beetje aan welk trein station. Voel me op Amsterdam centraal over het algemeen niet altijd even veilig omdat ik dan denk het is zo makkelijk om iets mee te nemen. Het is ja een beetje irrationele gedachtes

I: Ja in hoeverre inderdaad? R: Ja, het kan gebeuren

I: Ja, precies. Vooral nu dan met die dreiging de hele tijd.

R: Ja het is ook wel weer dat je de hele tijd er over na gaat denken.

I: Ja dan is alles eng. Toen net die aanslagen in Parijs waren geweest zat ik in de metro naar Amstelveen daar wonen mijn ouders enne sowieso merkte ik dat iedereen veel op lettender was. Gewoon die week. Toe reden we ergens langs we hoorden een geluid pok pok pok mensen konden het geluid niet plaatsen ik ook niet dus je zag iedereen kijken en opschrikken. Was het gewoon een heipaal. Gewoon pok pok pok. Gewoon iedereen kijken iedereen reageerde heftig.

R: Is gewoon logisch vind ik. Je wordt in ene opgeschrikt door dat Parijs gedoe, terwijl dat dreigingsniveau was al de hele tijd hier.

I: Ja en nu komt het opeens dichtbij, oké een treinstation dus niet zo?

R: Ja, centraal dus niet zo maar Maastricht CS voel ik me dan weer super veilig. I: Hoe komt dat dan?

R: Ik denk dat ja, daar kom ik al mijn hele leven en het is daar nooit echt heel erg druk en ja.. daar voel ik me dan wel veilig.

I: Dus het heeft ook met vertrouwd zijn te maken.

R: Ja, want ik denk dat Amsterdam Centraal echt 10x beter beveiligd is dan Maastricht. I: Ja vooral nu als je ziet hoeveel bewakers er staan. Dan is de volgende het centrum, hier in Amsterdam?

R: Ja, voel ik me eigenlijk ook heel veilig in het algemeen, ja dan nu met die dreiging, maar voor de rest..

I: Kan je dat dan ergens aan toeschrijven dat je je hier veilig voelt?

R: Ja, ik weet niet.. de sfeer, ik vind het een gezellige sfeer en als het een gezellige sfeer is vind ik het heel lastig om me er onveilig te voelen. Ik heb namelijk in Berlijn ofso zou ik me veel sneller onveilig voelen omdat ik het daar veel minder gezellig vindt.

79

I: En dan het openbaar vervoer? R: Jaa daar voel ik me ook heel veilig.

I: En in de nachtbus en nachttrein?

R: Ja daar zit ik niet heel vaak in, maar als ik daar in zit dan ben ik best wel vaak een

beetje aangeschoten dus dan let ik daar niet zo vaak op. Wat ik wel vind is dat mensen veel minder aardig zijn in nachttreinen, vooral de conducteurs en chauffeurs ook, maar dat snap ik dan ook wel weer omdat het snachts is.

I: Ja, al die dronken mensen.

R: Ja, heel irritant. Dus dat snap ik dan wel, maar minder onveilig nee, ik voel me veiiger

in de nachtbus dan dat ik snachts alleen over straat moet lopen.

I: En hoe komt dat dan dat onderscheid?

R: Omdat er heel veel mensen zitten in de nachtbus en toch wel zo’n idee hebben dat als

er iets zou gebeuren dat mensen me dan toch helpen.

I: Heb je dat ooit gezien, is er een keer iets op straat gebeurd dat je dacht nu voel ik me echt niet chill?

R: Nee, maar dat hele idee dat mensen elkaar helpen dat zie ik best wel vaak als mensen

met hun fiets vallen ofso. Ik ben laatst ook met mijn fiets gevallen nachts en dat was echt midden op straat en al die auto’s stopte en iedereen stapte uit en vroegen gaat het ook allemaal fietsers enso, dus dan krijg ik wel het idee dat mensen elkaar willen helpen. Misschien is het anders als er echt een gevecht is ofso, maar ik denk dat dat wel

meespeelt.

I: En dan de laatste is thuis, hoe voel je je daar?

R: Het veiligst, ja ik voel me wel heel veilig thuis. Ook al is er in onze straat best vaak

ingebroken en ook dat er politie moest komen enso. Ook 1x toen gingen ze inbreken en dat hoorden we niet en toen waren we aan het blowen en hoorden we opeens schoten op straat dus wij naar de andere kant van het huis rennen, helemaal paranoia erover en toen was er iemand aan het inbreken en lostte de politie een waarschuwingsschot. Hij was aan het inbreken en toen rende hij weg en toen schoot de politie.

I: Dat snap ik wel dat je je dan niet zo prettig voelt.

R: Ja, toen had ik wel een week van alles even goed op slot doen, maar nu is dat over. I: Is er iets dat jij denkt te doen als jij je ergens niet zo prettig of onveilig voelt, is er iets dat jij doet om dat te verhelpen?

80

R: Als ik met vrienden ben zeg ik dat meteen tegen vrienden, ook als het nergens op slaat

en ook zo snel mogelijk weggaan dat is het enige, ja wat kan je er nog meer aan doen. Ja als ik ergens zou zijn en ik zie een situatie die ik niet helemaal fijn vind en er zou politie ofso rondlopen dan zou ik dat tegen de politie zeggen.

I: Want denk jij dat jij je onveiliger voel dan anderen?

R: Nee, zoals toen in de metro dat heb ik dan wel vaker dat ik dingen zie en dan verkeerd opvat en me dan opeens super onveilig voel. Ik heb dat ook weleens in de bioscoop gewoon willekeurig als ik in een zaal zit denk ik van ze kunnen binnenkomen en dan bij wijs van spreken iedereen neerknallen en dat ik dan een paniekaanval krijg en als ik dan met iemand ben het tegen diegene zeggen en me bedenken van oohjaah kan niet.

I: Want je vertelde wel dat je snachts tegen die jongen hebt geschreeuwd zijn er daarnaast nog situaties waarbij je werkelijk onveilig was?

R: Nee, njaah ik heb mezelf weleens in situaties gewerkt zeg maar die eigenlijk achteraf

gezien echt super onveilig waren. Ik ben weleens een keer na uitgaan met een groepje mannen van 40 meegegaan naar hun hotelkamer om een jointje te gaan roken, toen ik net 18 was. Wat achteraf gezien echt super onveilig had kunnen zijn, maar ik denk dan van mezelf van oké ik heb best wel dat ik goed kan inschatten of mensen kwaad in zich