• No results found

VAN EENIGE BIJZONDERE RECHTSPLEGINGEN

In document FORM ULIERßOEK (pagina 184-200)

REGISTER van de burgerlijke zaken behandeld door den Magi-

VAN EENIGE BIJZONDERE RECHTSPLEGINGEN

1 S T0. 7 8 .

Verzoekschrift, in te dienen door hem, te wiens voordeele een vonnis is gewezen, indien degene, die tot het verrichten

eener daad is veroordeeld, haar niet binnen den daartoe door den rechter bepaalden termijn verricht.

(I. R. 222; S. W. 175; Cel. 181).

Aan

president en leden van den land-raad te

Geeft met verschuldigden eerbied te kennen A., van beroep . . . . , wonende te . . . ,

dat b\j vonnis van den landraad dd . . , . . 18 . . B., van beroep . . . , wonende te. . . . , is veroordeeld om binnen den tijd van . . . dagen eilz., (omschrijving van de te verrichten daad).

dat de gestelde termijn verstreken is, zonder dat de veroordeelde aan den inhoud van voormeld vonnis heeft voldaan,

dat rekestrant door die niet voldoening' eene schade lijdt van f . . . aangezien enz., (aantooning der beweerde schade).

redenen, waarom rekestrant zich wendt tot uwen landraad met, het verzoek, dat het der rechtbank moge behagen de bevolen en niet verrichte daad te waardeeren op een bedrag van f . , . e n den schuldenaar B. voornoemd te veroordeelen tot betaling van dat bedrag aan rekestrant, alsmede in de kosten van dit geding.

't Welk doende enz.

(Handteekening v d verzoeker).

den 18 . .

Op het verzoek wordt na verhoor of behoorlijke oproeping van den schuldenaar beschikt bij een vonnis van den landraad welks dispositief zal kunnen luiden :

Wijst de gedane vordering (gedeeltelijk) toe;

161

Taxeert de schade, door den eischer geleden tengevolge van het niet voldoen door den gedaagde binnen den daartoe gestelden termijn aan den inhoud van het vonnis van den landraad dd. . .

18. . op een bedrag van ƒ " . . . ;

Veroordeelt den gedaagde tot betaling van dat bedrag aan den eischer, alsmede in de kosten van dit geding, begroot op f . . .

En zoo de vordering wordt afgewezen:

Ontzegt den eischer zn'ne vordering en veroordeelt hem in de kosten van dit geding, begroot op f. . .

Formidierboek

Bevel tot oproeping van den schuldenaar naar aanleiding van bovenstaand verzoekschrift (formulier No 78).

De president van den landraad te. . . Gelezen bovenstaand verzoekschrift x);

Gelet op artikel 222 van het reglement op de uitoefening der politie, de burgerlijke rechtspleging en strafvordering onder de inlan-ders en de daarmede gelijkgestelde personen op Java en Madoera;

Verstaat dat deze zaak op dag den

18, . . des voormidags om 8 uur voor den landraad te. . . . . . zal dienen;

Gelast den deurwaarder 2) bij dezen landraad B. van beroep . , wonende te , tegen dien rechtsdag op te roepen, ton einde op bovenstaand verzoekschrift gehoord te worden.

Gedaan te den . . , . . . 1 8 . . . De president voornoemd,

') Dit bevelschrift gemakshalve aan den voet van het verzoekschrift te plaatsen.

Zie noot 2 van formulier No. 10.

2SJ"°_ 8 0 .

Verzoekschrift van een schuldeischer tot het doen leggen van conservatoir beslag op de goederen van zijn schuldenaar,

en daartoe strekkend bevel van den president.

( I . E . 223; S.W. 176; Cel. 182).

Aan

den president van don landraad te . . . .

Geeft met verschuldigden eerbied te kennen A. van beroep . . . . , wonende te . . . . ,

dat rekestrant te vorderen heeft, van B. van beroep . . . . wonende te . . . . , eehe som van f . . . . t e r zake van

ton bhjke waarvan hierbij worden overgelegd (vermel-ding der stukken waaruit de vordering blijkt),

dat naai' rekestrant van meer dan eone zn'de heeft vernomen, genoemde B. bezig is, zijne goederen hier en daar voor een spotprijs van de hand te zotten, vermoedelijk mot het doel om zich eerlang met de opbrengst daarvan heimelijk uit de voeten te maken,

redenen, waarom rekestrant zich bij deze wendt tot UwEG met het verzoek, bevel te willen geven tot het leggen van conservatoir-beslag op de goederen van zijnon schuldenaar voornoemd, ter verze-kering' van het bedrag zijner hierboven vermelde vordering, met de interessen en kosten.

't Welk doende enz.

(Randteekening v/d verzoeker).

. , . . . , den. . , . . . 18 . .

De op hei rekest of de van het verzoek gehouden aanteekening, zoo dit mondeling gedaan is, te nemen beschikking zal kunnen luiden als volgt:

De president van den landraad te. . . , . Gelezen bovenstaand verzoekschrift ;

Overwegende dat de verzoeker genoegzaam heeft doen blijken, dat hij schuldeischer is van B. en de door hem opgegeven omstandighe-den wel termen opleveren om aan te nemen, dat de schulomstandighe-denaar

zijne roerende goederen zoekt to verduisteren (of te vervoeren) ten einde die aan zijnen, schuldeischer te onttrekken;

Gelet op art. 223 van het reglement op de uitoefening der politie, de burgerlijke rechtspleging en de strafvordering onder de inlanders en de daarmede gelijkgestelde personen op Java en Madoera;

Beveelt den deurwaarder *) bij dezen landraad

om, bijgestaan door den griffier, overeenkomstig het gedane verzoek conservatoir beslag te leggen op de roerende goederen van B. van beroep , wonende te , ter verzekering eener vordering van A. van beroep . . . . • , wonende te . . , . . . , ten bedrage van f. . . en de kosten ;

Gelast voorts aan A. voornoemd aan te zeggen, dat hij ter eerst-komende terechtzitting van den landraad, die zn"n zal op. . . . , dag, den 18. . . d e s voormiddags te . . . . uur, zal hebben te verschijnen, ten einde zijnen eisch te doen en dien te staven, en ook den schuldenaar B. tegen die terechtzitting op te roepen.

Gedaan te den 18. . , De president voornoemd,

Voor het relaas van het gelegd beslag en de gedane oproeping van partijen, »ie men de formulieren Nb. 81 en 82.

Ten dage dienende doet de arrestant ter terechtzitting overeenkomstig het bepaalde bij art 126 Inl. JRegl, dus door het overleggen van een ver-zoekschrift zijnen eisch, waarbij behalve de veroor-deeling van den gedaagde en gearresteerde tot betaling enz., moet worden gevraagd van waarde verklaring van hei gelegd beslag en machtiging tot den verkoop der in beslag genomen goederen.

Verder wordt hst geding op de gewone wijze gevoerd.

De landraad beslist bij een vonnis, waarvan het dispositief, ingeval van toewijzing van den eisch, zal kunnen luiden als volgt :

Wijst den eischer zijne vordering toe;

Veroordeelt mitsdien den gedaagde om aan den eischer, tegen behoorlijk bewijs van kwijting te betalen de som van f . . . ;

l) Zie noot 2 vau formulier No. 10.

165

Verklaart goed en van waarde het door blh'kens proces-verbaal van den 18 . . o p de roerende goederen

van den gedaagde gelegd conservatoir beslag;

Machtigt den eischer om de in beslag genomen goederen in het openbaar te doen verkoopen op de Avjjzo bij de wettelijke bepalingen voorgeschreven, ten einde daaruit zn'ne onderwerpelijke vordering te verhalen ;

Verwijst den gedaagde in do kosten van het gelegde conservatoir beslag en van dit geding, te zamen begroot op f

Bij afwijzing van den eisch zal het dispositief van het vonnis aldus kunnen worden geformuleerd:

Ontzegt den eisch;

Beveelt de opheffing van het door bln'kens proces-verbaal van den . . . 18 . , op de roerende goederen

van den gedaagde gelegd conservatoir beslag;

Verwijst den eischer in de kosten van dat beslag en in die van het geding, te zamen begroot op f

Zoo het conservatoir beslag gelegd is onder een derde, zal het dispositief van het vonnis kunnen luiden als boven, behoudens dat bij toewijzing van den eisch, de machtiging tot den verkoop der in beslaggenomen goederen behoort te vervallen en de vanwaardeverldar ing, of, ingeval van afwijzing der vordering, de opheffing behoort te geschieden van liet, blijkens procesverbaal van den

18 . . onder handen en beheer van den derden gaarresteerde gelegd conservatoir beslag op al zoodanige gelden of goederen, als hij verschiddigd mocht zijn aan, of onder zijne berusting hébben van den gedaagde.

De executie van een vonnis, waarbij een conservatoir beslag van waarde verklaard is, geschiedt op de gewone ivijze {art. 224 Ml.

Regl.\ met dien verstande dat een aanmaning alsnog daarvan te voldoen wel, doch een tweede beslag (executoir) niet noodig is, daar het conservatoir beslag geacht kan worden door het toewijzend vonnis in een executoir te zijn overgegaan.

Belaas van het gelegd conservatoir beslag en de gedane op-roeping van den beslagene.

Op heden, den . . . 18 . . heb ik

wonende te in mn'ne hoedanigheid van deurwaarder

3) bh' den landraad te uit kracht eener beschikking van den president van dien landraad dd, . . . 18. . . my begeven ten huize van B. wonende te , en

aldaar sprekende met onder overgave van oen af-schrift van voormelde beschikking en van het. daarbij bedoeld verzoek van A. verklaard, te zullen overgaan tot het leggen van conservatoir beslag op de roerende goederen van B. voornoemd, ter verzekering van de in het verzoek van A. omschreven schuldvordering groot f . . . met de kosten;

zn'nde door mij diensvolgens in conservatoir beslag genomen de volgende goederen:

(f- D

al welke goederen door mn' zü'n overgebracht naar 2) Tevens heb ik, mede krachtens de aangehaalde beschikking van

den president van den landraad den beslagene opgeroepen om op dag, den 18 . . des voormiddags te . . . uur ter openbare terechtzitting van den landraad in het voor de zittingen dier rechtbenk bestemde gebouw te

te verschijnen ten einde alsdan door A. ter zake zijner hierboven vermelde schuldvordering te hooren dienen van eisch en zich daar-op te verweren.

') Zie de noot. bij formulier No. 11.

') Naam van de plaats waar de goederen zijn overgebracht.

Bij het bestaan van het vermoeden, dat de schuldenaar zijne goederen tracht te verduisteren, zal het. in den regel niet geraden worden geacht, de in beslag-genomen goederen ter bewaring over te laten aan den beslagene, zooals bij executoriaal beslag ter vermijding van kosten gewoonlijk geschiedt.

tn de Buitenbezittingen behoort deze plaa,ts eenigszins anders omschreven te worden nl als „de daartoe door het bestuur aangewezen bergplaats, zijnde

167

Afschrift van dit relaas, hetwelk op voorschreven datum doormh' is opgemaakt en onderteekend, heb ik den beslagene gelaten, mjjn exploit doende en sprekende als boven.

(Handteekening v/d exploiteur).

Do kosten dezer zjn:

Voor het relaas van een te leggen conservatoir beslag onder der-den, volge men mutatis mutandis formulier No. 50.

Van dit relaas wordt mede een afschrift aan den geëxecuteerde uitgereikt, met oproeping als boven om ten dage dienende ter terecht-zitting te verschijnen.

Relaas van de gedane aanzegging van bovenbedoeld bevelschrift (formulier No. 88) aan den executant.

Op heden, den 18 . . heb ik , wonende te . . . . , in mijne hoedanigheid van deurwaarder i)

bh' den landraad te uitkracht van een bevel van den president van dien landraad onder overgave van een afschrift eener beschikking van dien president dd. . . . , A., van

beK)ep , wonende te , opgeroepen

om op dag, den 18 . . des voormiddags te uur ter openbare terechtzitting van den landraad in het voor de zittingen dier rechtbank bestemde gebouw te te verschonen ten einde ter zake zijner in voormelde beschikking genoemde tegen B., van beroep. . . , wonende te , ingestelde vordering te dienen van eisch en dien te staven.

Afschrift van deze oproeping heb ik den beteekende gelaten, m p exploit doende ter zijner woonplaatse en sprekende met

(Handteokening v/d exploiteur).

De kosten zijn :

Geschiedt deze oproeping door een inlandsch ambtenaar, dan kan het formulier als volgt luiden :

Pada hari ini tanggal . . . 18 , . • saja . . . . beroemah di menoeroet soorat perentahnja kangdjeng toewan president landraad di tanggal . . . . 18 . •

soedah panggil

A., beroemah di , penjita akan menghadep di sidang pengadilan landraad di dalem roemah jang

i) Zie de noot bij formulier 11.

169

dipergoenakan akan tempat pengadilan jang terseboet, pada hari tanggal 18 . . pagi djara . . , soepaja marika itoe serahkan soerat mendawa dan kasih katrangan dalem dia poenja perkara sama B,, pekerdjaan . . . tinggal di jang soedah diseboet dalem soerat prentah jang terseboet diatas.

(tanda tangan dari orang jang mendjalankan ini pekerdjaan).

Verzoek tot onder curateele stelling. (I. R. 225 e. v;

S. W. 178 e. v; Cel, 184 e. v.).

Aan

president en leden van den land-raad te

Geeft met verschuldigden eerbied te kennen A., van beroep . . , . , wonende te . . . . ,

dat rekestrant zich genoodzaakt ziet de ondercuratoelestelling te verzoeken van zijn meerderjarigen broeder B,, van beroep. . . . . , wonende te aangezien deze wegens gebrek aan verstandelijke vermogens blijkbaar niet in staat is, om voor zich zelf te zorgen en zijne goederen te bestieren,

dat toch {opgave der feiten tot staving der beweerde ongeschiktheid), dat deze daadzaken kunnen worden bevestigd door de getuigenis van C, van beroep . . . . , wonende te , , en

van D., van beroep . . . . , wonende te , dat hijzelf als eenig broeder de naaste bloodvervant is, en hij dus

het eerst in aanmerking komt om met de zorg voor den persoon en de goederen van zijn broeder belast te worden,

redenen, waarom rekestrant zich bij deze wondt tot den landraad met het verzoek dat hot der rechtbank moge behagen een curator te benoemen ter verzorging van des rekestrants broeder B. en ter bestiering znner goederen, en hem te veroordeelen in de kosten van dit geding.

't "Welk doende enz.

(Handteekening v/d verzoeker).

den. . , . . , 18 . .

De aan den voet van het verzoekschrift te stellen beschikking van den president van den landraad zal kunnen luiden als volgt:

De president van den landraad te . . . Gelezen bovenstaand verzoekschrift ;

Gelet op art. 225 en 226 van het reglement op de uitoefening der politie, de burgerlijke rechtspleging en de strafvordering onder

171

de inlanders en de daarmede gelijkgestelde personen op Java en Madoera ;

Beveelt den deurwaarder i) bjj dezen landraad den verzoeker A., diens broeder B., en de opgegeven getuigen C, en D., op te roepen, om te verschijnen ter terechtzitting van den landraad op . . . . dag, den 18 . .des voormiddags te . . . . uur, ten einde op het verzoek te worden gehoord.

Gedaan te den 18 . . üe president voornoemd,

') Zie noot 2 van formulier No, 10,

Relaas betreffende de oproeping van partijen en getuigen in zake eene onder curateele stelling (I. R. 226;

S. W. 179; Cel. 185).

Op heden den 18 heb ik . . . . , wonende te . . , , in nnjne hoedanigheid van deurwaarder bn' den landraad te . . . . uit kracht van een bevelschrift van den president van den landraad dd 18 . .

opgeroepen :

A. wonende te . . . . ,

B . » » . . , . ,

C. » » . . . . ,

en D. » » . . . . ,

om op , . . . dag den . . . . 18 . .des voormiddags te . . uur ter openbare terechtzitting van den landraad voornoemd te ver-schijnen te einde te worden gehoord, de beide eerstgenoemden als rekestrant en gerekestreerde en de beide laatstgenoemden als ge-tuigen op het door A., voornoemd aan den landraad gedaan verzoek om zgnen broeder B., die wegens gebrek aan verstandelijke vermo-gens buiten staat is om voor zich zelven te zorgen en zijne goede-ren te bestiegoede-ren, onder curateele te stellen.

Afschrift van dit relaas heb ik aan ieder hunner gelaten, nüjn exploit doende ter hunner woonplaatsen en aldaar spekendemet. .

(Handteekening van den exploiteur).

Geschiedt de oproeping door een inlandsch ambtenaar dan gebruike men het volgend formulier:

Pada hari ini tanggal , . . . . 18 . . saja

beroemah di dongan soerat perentahnja kangdjeng toewan president landraad di tanggal. , . . . 18 . .

173 soedah panggil:

orang nama A. beroemah di ,

» » B. „ „ ,

» » C . „ „ , dan„ „ D . „ „ , . . . . ,

akan menghadap pada sidang pengadilan dari landraad jang terseboet pada hari tanggal 18 . . pagi djam . . . . ,

akan didengar, kedoewa orang jang diseboetkcn moela-moela itoe saperti pihak kesatoe dan pihak kedoewa, dan kedoewa orang jang disebootkan penghabisan itoe saperti saksi, dalem perkara permin-taännja A. jang terseboet kapada landraad akan menarahkan wali atas soedaranja, ja itoe B., sebab ini B ada koerang ingatan akan mendjaga dirinja sendiri dan akan mengocroeskan barang-barangnja.

Toeroenan dari relaas ini saja soedah serahkan pada marikaitoe masing-masing, maka pekerdjaän ini saja djalankan pada tempat

tinggalnja marikaitoe dan disitoe saja bitjara dengan , (Tanda tangan orang jang

mendjalankan pekerdjaän ini).

Vonnis van den landraad waarbij het verzoek tot onder-curateelestelling wordt toegestaan (I. R, 227;

S. W. 180; Cel: 185).

T)e landraad te heeft hot navolgend vonnis gewezen op het verzoekschrift van A., van beroep , . , wonende to . . . . , dd 18 . . luidende als volgt:

f. i.

De landraad te

Gelezen vorenstaand verzoekschrift ;

Gehoord den rekestrant, do getuigen on don gerekestreerde;

Ingewonnen het gevoelen van don hoofddjaksa on van don hoofd-panghoeloe;

Overwegende dat uit de onder eede afgelegde verklaringen van de getuigen C. en D. blijkt, dat enz

Overwegende dat vermits de landraad op grond van het bovenstaande van mooning is dat de gerekestreerde, wegens gebrek aan verstandelijke vermogens buiton staat is voor zich zelf te zorgen en zijne goederen te bestieren, hot verzoek van don rekestrant behoort te worden ingewilligd, en de rekestrant als het naaste mannelijke familielid van den gerekestreerde tot diens curator behoort benoemd te worden;

Gelet op de artt, 185, 225, 226 on 227 van hot reglement op de uitoefening der politie, do burgerlijke rechtspleging, en strafvorde-ring onder de inlanders en de daarmede gelijkgestelde personen op Java en Madoera;

B E C I I T D O E N D E : Staat het ten rekeste gedaan verzoek toe;

Stelt mitsdien den persoon van B., van beroep . . . . , wonende te . . . . , onder curateele;

Benoemt tot curator A., van beroep . , . , wonende te . .

1) Hier de feiten te vermelden op grond waarvan men aanneemt, dat de gerekestreerde wegens gebrek aan verstandelijke vermogens buiten staat is voor zich zelf te zorgen en zijne goederen te bestieren.

175

ten einde voor den onder eurateele gestelde en diens goederen te zorgen;

Verstaat dat de kosten dezer procedure tot heden begroot tot een bedrag van / zullen komen ten laste van den curandus.

Aldus gewezen in raadkamer op heden . . . . den . . . . 18 . . door Mr president, en . , . leden van den landraad voornoemd en ten zelfden dage in het open-baar uitgesproken, bü monde van dienzelfden president, in tegen-woordigheid van dezelfde leden, van . . . hoofddjaksa, .

hoofdpanghoeloe en 's landraads griffier Mr. . . . , . . in bijzn'n van partijen.

De griffier, De president,

Dit vonnis zal, afsohoon xulks niet uitdrukkelijk bepaald is, aan de eventueel bij de uitspraak afwezig gebleven partij moeten worden aangezegd.

Verzoek tot opheffing eener curateele (I. R. 228;

S. W. 181: Cel. 187).

Aan

president en leden van den landraad te

Geeft met verschuïdigden eerbied te kennen A,, van beroep. . . . . . . wonende te . . . . , dat rekestrant bij vonnis van uwen landraad dd 18 . . wegens gebrek aan ver-standelijke vermogens buiten staat zijnde om voor zich zelven te kunnen zorgen en zijne goederen te bestieren, is gesteld onder curateele,

dat de redenen, die tot dien maatregel aanleiding gegeven hebben, naar rekestrant vermeent, thans opgehouden hebben te bestaan,

dat toch {opgave der daadxaken, waaruit blijkt, dat de- redenen der ewateele niet meer bestaan),

dat deze daadzaken kunnen worden bevestigd door de getuigenis van Gr., van beroep , . . . , wonende te . . . . , en van D., van beroep . . . . , wonende t e . . . . , en door de hierbij overgelegde geneeskundige verklaring van E., civiel geneesheer te . . dd. . . 18 . . ,

redenen, waarom rekestrant, zich bij deze wendt tot den landraad met het verzoek, dat het der rechtbank moge behagen de opheffing van rekestrants ondercurateelestelling te bevelen.

't Welk doende enz.

(Handteekening v/d verzoeker).

. . . den 18 . .

De vordering tot het afleggen van rekening en verantwoording en afgifte der goederen %al nadat het op dat rekest te wijzen vonnis in kracht van gewijsde xal xijn gegaan, bij afzonderlijk verzoek-schrift moeten worden gedaan.

Aan den voet van liet rekest wordt gesteld de volgende -voorloo-pige beschikking :

Do president van den landraad te Gelezen bovenstaand verzoekschrift;

Gelet op art, 228 van het reglement op de uitoefening der politie,

In document FORM ULIERßOEK (pagina 184-200)