• No results found

3 Een structuurversterkend economisch beleid

In document Steden aan het werk (pagina 58-61)

De sociaal-economische nota pleit ervoor om niet te blijven steken in een analyse van de problemen, maar veel meer uit te gaan van de kansen die Antwerpen heeft en moet grijpen.

De uitdaging is om de hele stad meer te verkopen als een aantrekkelijke vestigingsplaats voor burgers, bewoners, werkenden, investeerders, ondernemers, shoppers en cultuurcon-sumenten. Antwerpen moet er alles aan doen om iedereen van die nieuwe positie te laten genieten. Een verhoging van de aantrekkingskracht en algemene draagkracht van de stad loopt als een rode draad door alle beleidsplannen. Binnen het economisch programma staat ruimte voor bedrijvigheid centraal. De jongste decennia hebben immers heel wat bedrijven de wijk genomen uit de stad, richting industrieterreinen elders, daar waar meer rechtszeker-heid en uitbreidingsmogelijkheden zijn.

3.1 ■ ■ De stadskern

In de stadskern zelf moeten niet-hinderlijke bedrijven terechtkunnen, zakelijke dienstenbe-drijven en kantoren voorop. Hoofdopdracht daarbij is het bedrijfsklaar maken van leeg-staande panden, het liefst op een architecturaal waardevolle manier, zodat Antwerpen als

‘global city’ op de wereldkaart wordt gezet. Daarnaast is een versterking van de horeca-, culturele, toeristische en vrijetijdsfunctie aan de orde.10In aansluiting op de beleidsoptie om niet-hinderlijke bedrijvigheid ook in de kernstad te behouden, moeten de nodige mobili-teits- en parkeermogelijkheden worden gecreëerd. Zo worden alternatieven als bedrijfspar-keerkaarten, carpooling, enz. verder onderzocht en/of gestimuleerd.

3.2 ■ ■ De stadsrand

In de stadsrand stelt de Sociaal-Economische Nota met enige verbazing vast dat er op ver-schillende strategische plekken nog ruimte is voor bedrijvigheid. De stad kan zich daar pro-fileren als cultuurproductstad, zakelijke dienstenstad en milieutechnologiestad. Belangrijke projecten situeren zich op het spoorwegemplacement, aan de Zuidrand, bij Dam-Slachthuis en rond het Centraal Station.

De potentiële herbestemming van het enigszins vervuilde spoorwegemplacement steunt op een groene onderlegger. Gedacht wordt aan een stedelijk parklandschap met ruimte voor actieve en passieve vormen van ‘zachte’ recreatie (sport & spel,..) Als nevenfunctie wordt gedacht aan de ontwikkeling van de ‘kop Noorderplaats’, als noordelijke stadspoort voor Antwerpen. De ‘kop’ krijgt een gemengde en multifunctionele invulling van hoofdzakelijk kantoren. Verder behoort een publieksgerichte artistiek-culturele herbestemming van drie bestaande spoorweggebouwen tot de mogelijkheden

De terreinen aan de Zuidrand zijn bij uitstek de gronden waar de milieutechnologiestad kan verrijzen. Petroleum Zuid (50ha) kan een site worden voor toekomstgerichte milieubedrij-ven (schone technologieën, duurzame energietoepassingen & consultancy). Op BM Titan (15ha), iets zuidelijker gelegen, kan een recycling en re-use centrum voor ontmanteling van boorplatforms komen. Op korte termijn zou die investering werk verschaffen aan 300 laag-geschoolde werknemers. Voor de Zuidrand moet het incubatiecentrum De Wolkammerij nieuwe arbeidsintensieve activiteit genereren in een economische omgeving. Als hefboom

10 Binnen de toeristische en cultureel beleid van de stad Antwerpen worden thans strategische hefboomprojecten uitgevoerd, zoals Watertoerisme, de uitbouw van de Jachthaven aan het Willemdok, het profileren van Antwerpen als Modestad, de organisatie van Cultuurevenementen zoals ‘De Zomer van Antwerpen’.

wordt onder meer de uitbouw van een milieutechnologiecluster naar voren geschoven. Het Fort VIII in Hoboken tenslotte zet de poort naar Antwerpen wijdopen en kan worden uitge-bouwd tot een klassenrijk verblijfs- en outdoorcentrum.

Op de korte termijn wordt veel heil verwacht van de economische revitalisatie van Dam-Slachthuis (Antwerpen-Noord). De site steunt op drie grote investeringsdossiers: de bouw van een nieuw, compact en door het IVK erkend slachthuis, de uitbouw van een Culinaire Agora en de uitbouw van een groothandelscentrum voor de horeca.

Een stad zoals Antwerpen heeft heel wat troeven om zwaar in te zetten op de groeicluster van de zakelijke dienstverlening en het zakentoerisme. Op de middellange termijn zal de verbinding van Antwerpen met andere HST-grootsteden de economische en werkgelegen-heidsstructuur grondig wijzigen. Naar alle verwachting zal de kantorencluster in de nabijheid van snelle spoorverbindingen aan belang winnen.

Dam-Slachthuis

Op de korte termijn wordt veel heil verwacht van de economische revitalisatie van Dam-Slachthuis (Antwerpen-Noord). De site steunt op drie grote investeringsdossiers: de bouw van een nieuw, compact en door het IVK erkend slachthuis, de uitbouw van een Culinaire Agora en de uitbouw van een groothandelscentrum voor de horeca. Voor de gebiedsontwik-keling worden publieke middelen ingezet met als doel een marktconforme economische ac-tiviteit te laten gedijen. Redelijkerwijze mag worden verwacht dat die bedrijvigheid heel wat werkgelegenheid creëert. Gezien de activiteit zal voornamelijk de vraag naar laagge-kwalificeerd personeel enorm toenemen. Het gaat zowel om operationele functies in de var-kensversnijderijen, de snijzalen, de slachtlijn als logistieke en dienstverlenende functies in de horeca. Het potentieel wordt geschat op meer dan 380 nieuwe arbeidsplaatsen op de slachthuissite.

De economische zone rondom de slachthuissite biedt overigens nog vele andere opportuni-teiten: de stad wil op de middelkorte termijn het Europese Doelstelling2-programma aan-grijpen om grote clustergebonden opleidingscentra11uit te bouwen en een

vervoerdispatchingcentrum neer te poten. Op middellange termijn biedt de drooglegging van het Lobroekdok nieuwe ruimte voor economische activiteit in de onmiddellijke

nabij-11 In het werkgelegenheidsbeleid van de stad Antwerpen gaat grote prioriteit naar de uitbouw van modulaire opleidingscentra in de sectoren bouw, metaal, schoonmaak, voeding & horeca, transport & logistiek, tertiaire sector & ICT.

11 In het werkgelegenheidsbeleid van de stad Antwerpen gaat grote prioriteit naar de uitbouw van modulaire opleidingscentra in de sectoren bouw, metaal, schoonmaak, voeding & horeca, transport & logistiek, tertiaire sector & ICT.

heid van het Sportpaleis. De site moet de ruimtelijke transformator worden voor de omge-ving. De zachte recreatieve invulling van het spoorwegemplacement krijgt hier mogelijks zijn harde variant: festival- en evenementenplek, grootse overdekte sportinfrastructuur, har-de commerciële recreatie. Het aansluitenhar-de Schijnpoort is daar har-de perfecte stadspoort die het gebied Sportpaleis-Lobroekdok verbindt met de kernstad.

In document Steden aan het werk (pagina 58-61)