• No results found

Functiemening stedelijke binnenband

Bouwsteen 8: Driehoeksstructuur op drie niveaus Theorie

In de Mobilopolis wordt uitgegaan van een fietsinfrastructuur in drie lagen: de hoofdstructuur, de ontsluitingswegen en de fietsstraten door verblijfsgebieden. Fietsstraten zijn in de

operationalisatie van de Mobilopolis echter afgevallen wegens de vage omschrijving van het begrip fietsstraat. De hoofdstructuur dient te bestaan uit een centrale fietsas, een ring rond het centrum en een aantal radialen die vanaf de ring de binnen- en de buitenband ontsluiten. De hoofdstructuur dient ruim opgezet te zijn. De Mobilopolis spreekt over 2x4 meter. De ontsluitingwegen dienen de radialen met elkaar te verbinden. Zo ontstaat op stadsniveau een driehoeksstructuur. Volgens de Mobilopolis zijn de ontsluitingswegen 6 meter breed en uitsluitend voor de fiets toegankelijk

100 Empirie

Afbeelding 20: Fietsnetwerk Breda

Afbeelding twintig geeft het fietsnetwerk bestaande uit de hoofdstructuur en

ontsluitingswegen weer. De afmetingen van deze wegen zijn echter niet meegenomen. De Mobilopolis schrijft voor de hoofdstructuur 2x4 meter voor en voor de ontsluitingswegen 6 meter. Gedurende het onderzoek bleek dit echter lastig te bepalen te zijn. Afmetingen zouden wel opgenomen kunnen worden, maar gezien de relatief korte looptijd van dit onderzoek was dit onmogelijk. Daarom is ervoor gekozen om door middel van GIS-analyse de hoofdstructuur en ontsluitingswegen inzichtelijk te maken (Gemeente Breda, 2007).

Conclusie

Het fietsnetwerk komt in Breda overeen met de Mobilopolis. De driehoeksstructuur is in Breda duidelijk zichtbaar. Breda kent een duidelijke ring rond het centrum, die samen met de aanwezige radialen de hoofdstructuur vormt. De driehoeksstructuur wordt gecompleteerd door de ontsluitingswegen die de radialen met elkaar verbinden. Er moet echter wel de kanttekening worden geplaatst dat niet onderzocht is of het fietsnetwerk aan de door de Mobilopolis voorgeschreven straatbreedtes voldoet. Kijkend naar het fietsnetwerk voldoet

101

Breda aan bouwsteen acht, over de breedtes van het wegprofielen kunnen geen uitspraken gedaan worden

Kwalificatie

Kwalificatie Operationalisatie

Volledig overeenkomstig + - Aanwezigheid hoofdstructuur (ring+radialen) - Aanwezigheid ontsluitingswegen

Deels overeenkomstig +/- - Niet-aanwezigheid hoofdstructuur (ring+radialen)

- Aanwezigheid ontsluitingswegen

- Aanwezigheid hoofdstructuur (ring+radialen) - Niet-aanwezigheid ontsluitingswegen

Niet overeenkomstig - - Niet-aanwezigheid hoofdstructuur (ring+radialen)

- Niet-aanwezigheid ontsluitingswegen

Oordeel uitleg

+ Het fietsnetwerk in Breda komt overeen met de theorie. Rond het stadshart bevindt zich een centrale fietsas die ontsloten worden door verschillende radialen. Door middel van ontsluitingswegen wordt er een driehoeksstructuur gerealiseerd.

102

Bouwsteen 9: Rationeel toewijzen van auto-infrastructuur op stedelijk schaalniveau Theorie

De Mobilopolis is volledig gericht op het optimaal kunnen functioneren van de fiets. Dit betekent dat de auto een minder prominente rol dient te krijgen. Leidend principe bij bouwsteen negen is dat de stroomfunctie van de auto zoveel mogelijk uit de stedelijke omgeving wordt geweerd. Toch zal de auto niet geheel uit het straatbeeld verdwijnen. Om het autoverkeer toch te faciliteren wordt in de Mobilopolis gesproken over een tangent rond de buitenband wat de hoofdstructuur vormt. Op enkele strategische plaatsen lopen insteekwegen richting de binnenband, waar voldoende parkeerplaatsen aanwezig dienen te zijn. Het item parkeren wordt in bouwsteen elf besproken. Daarnaast moet de mogelijkheid aanwezig zijn voor sociaal -, economisch -, nood - en hulpverkeer om met de auto het stadshart te bereiken. Er dienen dus enkele routes richting het stadshart aanwezig te zijn.

Empirie

103

De Mobilopolis gaat uit van een tangent rond de stedelijke buitenband. Deze tangent is in Breda zichtbaar, maar loopt alleen in het oosten en in het westen langs de rand van de stedelijke buitenband. In het noorden van Breda loopt de tangent rond de contour van het stadshart en in het zuiden loopt de tangent ver buiten de contouren van de stedelijke buitenband. In het westen, oosten en het zuiden wordt de tangent gevormd door A16, A58 en de A27. In het noorden wordt de tangent gecompleteerd door het verlengde van de N 282. Dit is echter geen N-weg of A-weg. Vanuit de tangent zijn een negental insteek wegen die richting de stedelijke binnenband lopen. De wegen komen allen uit op de ring rond het centrum van Breda. Vanuit de ring zijn er een zevental routes richting het stadshard (Falk, 2011).

Conclusie

De wegenstructuur zoals de Mobilopolis die voorschrijft is in Breda aanwezig. De drie bouwstenen, hoofdstructuur, insteekwegen en routes richting het stadshart zijn in Breda allemaal duidelijk aanwezig. De stad kent wel een tangent, echter ten noorden van de stad wordt de tangent niet gecompleteerd door een N- of A-weg. De locatie van de tangent, die wordt gevormd door de hoofdstructuur, is echter niet overeenkomstig met de theorie. Vanuit de tangent zijn wel een aantal insteekwegen aanwezig die uitkomen op de ring rond het centrum. Vanuit de ring lopen een aantal routes richting het stadshart.

Kwalificatie

Kwalificatie Operationalisatie

Volledig overeenkomstig + - Aanwezigheid van hoofdstructuur in buitenband

- Aanwezigheid insteekwegen

- Aanwezigheid routes richting stadshart Deels overeenkomstig +/- - Ontbreken van hoofdstructuur in buitenband

of insteekwegen of routes richting stadshart Niet overeenkomstig - - Niet-aanwezigheid van hoofdstructuur in

buitenband

- Niet-aanwezigheid insteekwegen

- Niet-aanwezigheid routes richting stadshart

Oordeel uitleg

+/- Breda komt niet volledig met de theorie overeen omdat de hoofdstructuur niet door N- of A-wegen wordt gevormd. De weg ten noorden van Breda, die de tangent completeert, is geen N- of A-weg.

104

Bouwsteen 10: Stallingen en parkeerplaatsen voor de fiets