• No results found

Dossiers Lucy de B. weer open BYLINE: VAN ONZE VERSLAGGEVER

In document De Volkskrant 18 september 2001 (pagina 97-101)

SECTION: Nederland; Pg. 3

LENGTH: 251 words

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag is ontevreden over het uittreksel van de medische dossiers die het heeft gekregen in de zaak tegen de van dertien moorden verdachte verpleegkundige Lucy de B.

President mr. E.P. von Brucken Fock wil twee deskundigen aanwijzen, een kinderarts en een internist, die alsnog de complete medische dossiers gaan doorspitten en samenvatten. Ze moeten zich daarbij steeds de vraag stellen of er aanwijzingen zijn voor een onnatuurlijke dood en, als het een normaal sterfgeval blijkt, beschrijven hoe de ziekte is verlopen.

Volgens de president is het onduidelijk of deskundigen, die schriftelijk hun visies hebben uitgebracht, de complete dossiers hebben gezien of, net als het hof, alleen een uittreksel. Onduidelijk is ook wie de selectie heeft gemaakt en volgens welke criteria. De president eist van het openbaar ministerie een beschrijving van de gang van zaken in een proces-verbaal. Met zijn beslissing lijkt hij tegemoet te komen aan klachten van de verdediging bij de behandeling in eerste aanleg, door de rechtbank. De advocaat van Lucy vergeleek toen het OM met een valse kaartspeler, die zichzelf de azen had gegeven. Overigens is op de beroepszittingen de sfeer tussen het OM en de verdediging een stuk ontspannener.

Lucy de B. kreeg in maart levenslang. Voor de beroepszaak zijn 22 zittingsdagen uitgetrokken. Lucy wordt ervan beschuldigd haar slachtoffers, vooral kinderen en bejaarden, met overdoses aan medicijnen te hebben omgebracht.

6 februari 2004

Gifkundigen aan het woord in zaak-Lucy de B.

BYLINE: VAN ONZE VERSLAGGEVER

98 SECTION: Nederland; Pg. 5

LENGTH: 330 words

DEN HAAG - Na de statistici breken nu toxicologen zich het hoofd over de talrijke sterfgevallen die zich voordeden terwijl de Haagse verpleegkundige Lucy de B. dienst had.

Zij staat in beroep terecht voor de moord op 13 patiënten, bejaarden en kinderen, die ze met overdoses aan medicijnen zou hebben omgebracht. Gisteren bespraken drie deskundigen de werking van kalium en digoxine. Lucy, die volgens het OM tussen 1997 en 2001 toesloeg in vier Haagse ziekenhuizen, zou een aantal slachtoffers met deze stoffen hebben vermoord. Bij anderen zou ze morfine en chloraal-hydraat hebben gebruikt. Uitgebreid bespraken het hof en de deskundigen de dood van de baby Amber Zuiderwijk. Na haar overlijden op 4 september 2001 schorste het Juliana Kinderziekenhuis Lucy. In het bloed van Amber zijn sporen gevonden van digoxine, dat de hartspieren versterkt maar bij overdosis een dodelijke verkramping kan veroorzaken.

Onderzoeker Lusthof van het Nederlands Forensisch Instituut achtte het waarschijnlijk dat digoxine heeft bijgedragen aan de dood van Amber: "De symptomen passen bij digoxine." Professor De Wolf uit Leiden hield een slagje om de arm. Amber kreeg tot 16 juli 2001 dagelijks digoxine als medicijn. Ook De Wolf vindt de hoeveelheid digoxine verdacht maar wil via nader literatuuronderzoek nagaan of toch de langdurige toediening van die stof als medicijn de verklaring kan zijn.

Kalium, een stof die het lichaam ook produceert, is lastiger. Lichaamscellen zitten er vol mee, dat na de dood snel in het bloed komt. Al kort na de dood valt bijna niet meer na te gaan of er ook kalium moedwillig is toegediend. Prof. Uges uit Groningen onderzocht oogvocht, omdat daar de afbraak van lichaamscellen en de toename van kalium ordelijker verlopen. Hij vond de hoeveelheid kalium hoog. Zijn collega's geloven niet in Uges' methode. Uges zelf relativeert die ook, maar in combinatie met de ECG, die op kaliumvergiftiging wees, vindt hij het toch een bevestiging.

25 februari 2004

Lucia werkte niet tijdens sterfgeval

SECTION: Nederland; Pg. 5

LENGTH: 96 words

DEN HAAG - De van seriemoord verdachte Haagse verpleegkundige Lucia de B. had geen dienst op de dag dat ze volgens justitie een bejaarde vrouw probeerde te doden. Ook de dag voor het incident en de dag erna was ze niet aan het werk in het ziekenhuis. Dat blijkt uit dienstroosters die de advocaten van De B. in handen hebben gekregen. De patiënte leed aan kanker en overleed op 1 februari 1997. Volgens het dienstrooster had Lucia geen dienst op 31 januari, 1 februari en 2 februari. Getuigen verklaarden dat De B. iets te maken had met de dood van de patiënte.

27 februari 2004

Mogelijk vrijspraak een moordpoging Lucy de B.

SECTION: PO; Pg. 5

99 LENGTH: 157 words

DEN HAAG - Het openbaar ministerie vraagt waarschijnlijk vrijspraak voor een van de moordpogingen die Lucy de B. gedaan zou hebben.

Dat zei advocaat-generaal G. Haverkate gisteren voor het gerechtshof in Den Haag tijdens de behandeling van het hoger beroep van de van seriemoord verdachte verpleegkundige.

Naar nu blijkt, heeft het OM steeds de verkeerde patiënt voor ogen gehad die slachtoffer van De B. zou zijn geworden. De patiënt die op de tenlastelegging staat, was echter al overleden op het moment dat de moordpoging zou zijn gedaan. Het gaat om een incident waarbij een infuuspomp met morfine zeer snel is leeggelopen. Justitie denkt dat De B. deze pomp heeft leeggedrukt.

"Dit moet welhaast leiden tot een eis van vrijspraak", reageerde de aanklager. Op de tenlastelegging van het OM is sprake van een gebeurtenis waarbij op 1 februari een oude vrouw zou zijn doodgegaan. Lucy stond op die dag niet ingeroosterd.

5 maart 2004

Lucia praat over beschuldigingen van collega's

SECTION: Nederland; Pg. 3

LENGTH: 203 words

DEN HAAG - "Ik heb geen idee waarom al die mensen zulke dingen over me zeggen. Ik weet gewoon niet wat ik er op moet antwoorden. Triest gewoon."

Lucia de B. was gisteren voor het eerst uitgebreid aan het woord tijdens haar hogerberoepszaak bij het gerechtshof in Den Haag. Haar verhoor concentreerde zich vooral op negatieve beeldvorming die op de werkvloer rond haar persoon was ontstaan en haar drijfveren om in de verpleging te gaan. De 42-jarige verpleegkundige ontkende onder meer aantijgingen over diefstallen, alcohol- en drugsgebruik.

Net als bij de rechtbank zijn haar in hoger beroep dertien moorden en vijf moordpogingen op ziekenhuispatiënten tenlastegelegd. Diverse mensen die begin jaren negentig met De B. in het Ziekenhuis Leyenburg werkten, hebben bij de politie verklaard dat ze dachten dat ze verslaafd was aan drugs, dat ze er uit zag als een junk en dat ze opiaten als morfine uit de medicijnkast stal. Lucia ontkende dit.

Lucia wees er telkens op dat niemand ooit iets van die dingen heeft kunnen bewijzen. "Ik wou dat ik kon verklaren waarom ze dat over me hebben gezegd, maar ik heb geen idee", antwoordde ze toen voorzitter E. von Brucken Fock van het hof daarnaar vroeg.

9 maart 2004

Lucy's verschrikkelijke geheim: kaartleggerij ; ZAAK-LUCY DE B.

BYLINE: EILDERT MULDER

100 LENGTH: 574 words

De raadsheren van het Haagse gerechtshof moesten zich gisteren verdiepen in tarotkaarten. Een van de magistraten zei dat ze zich alleen maar vanwege het proces tegen verpleegkundige Lucy de B. met deze materie bezighield.

DEN HAAG - Lucy, sinds kort verdacht van twaalf, niet meer van dertien moorden, gepleegd in vier Haagse ziekenhuizen van 1997 tot 2001, kreeg de wind van voren over een beruchte passage in haar dagboek: "Ik heb weer toegegeven aan mijn compulsie. Maar ik weet dat ik er veel mensen gelukkig mee maak." De datum, 27 november 1997, lijkt zeer belastend, want uitgerekend op die dag overleed een van haar patiënten. Het dagboek spreekt verder van een geheim dat Lucy mee wil nemen in haar graf. Aan Lucy de taak om uit te leggen dat dat geheim niet bestaat uit de moorden en dat de 'compulsie' niet dodelijk was.

Net als eerder bij de rechtbank hield Lucy vol dat de 'compulsie' en het geheim niets meer behelsde dan haar gewoonte om op verzoek de kaart te leggen voor patiënten. Was dat dan zo'n doodzonde? Kon ze er, anderzijds, van op aan dat de patiënten zouden zwijgen over de kaartleggerij? Allemaal vragen waarop de raadsheren een antwoord wilden horen. Het werd een moeizame dialoog.

Lucy legde uit waarom de kaartleggerij inderdaad iets was waar ze zich voor moest doodschamen. "Ik schaamde me er toen voor en zelfs nu nog," bezwoer ze. Ze vermengde het spirituele met de medische sfeer, ontdekking had haar ontslag kunnen opleveren. Ze had zich, door haar opleiding verpleegkunde, opgewerkt uit het moeras, waarin ze de jaren daarvoor terecht was gekomen. En dat alles zette ze op het spel omdat ze geen weerstand kon bieden aan die kaartleggerij. Vandaar dat 'verschrikkelijke geheim' dat dus volgens Lucy totaal niets heeft te maken met de haar toegeschreven wandaden.

Het hof wilde weten hoe je met kaartleggen mensen gelukkig kan maken. Daar kwam Lucy wel uit, al leken de magistraten weinig overtuigd. Lucy zei neerslachtige mensen te kunnen opbeuren waarna een raadsheer vroeg of zij in 20 minuten kon doen waar Riaggs1 jaren voor nodig hebben. Misschien onbedoeld raakten ze, met die aandacht voor de passage over 'gelukkig maken', aan het zwakke punt in de hele zaak, het ontbreken van een overtuigend motief. Want als 'gelukkig maken' niet slaat op de tarotkaarten dan zou het een motief kunnen zijn voor de moorden: Lucy de B. als engel des doods, die patiënten uit hun lijden verlost. Maar bij de behandeling in eerste aanleg voor de rechtbank zei een Amerikaanse deskundige dat engelen des doods niet bestaan en dat seriemoordenaars, wat ze ook mogen zeggen, maar één motief hebben: moordlust. Psychopaten zijn het dus. Maar later gooide het Pieter Baan Centrum roet in het eten met de conclusie dat Lucy geen psychopaat is.

Lucy kon zich geen namen herinneren van patiënten, voor wie ze de kaart had gelegd. "Ik kan ook geen namen herinneren van patiënten die overleden zijn," zei ze als uitleg. Maar juist dat vond de rechtbank ook erg vreemd. Lucy verzuimde de cirkel rond te maken door dat weer te verklaren met dat ze toch ook niet de mensen kende, voor wie ze de kaart had gelegd. Ook op deze zitting bleek zij een zwak geheugen te hebben. Lucy is al van een moord vrijgesproken, omdat ze toen geen dienst bleek te hebben gehad. Verder heeft een medegedetineerde in het Pieter Baan Centrum een verklaring ingetrokken, waarin hij had gezegd dat Lucy hem alles had bekend.

13 maart 2004

'Tachtig procent kans dat Lucy de B. onschuldig is'

101 BYLINE: VAN ONZE REDACTIE WETENSCHAP

SECTION: Voorpagina; Pg. 1 LENGTH: 152 words

AMSTERDAM - De statistiek pleit helemaal niet in het nadeel van Lucy de B. Een getuige-deskundige beweerde in de rechtszaal dat de kans dat de Haagse verpleegster telkens toevallig dienst had als patiënten overleden, slechts 1 op 342 miljoen was. Maar dat zegt niets over de schuldvraag, beweert de Amsterdamse econometrist Aart de Vos. "Op grond van hetzelfde statistische materiaal bereken ik een kans van 80 procent dat Lucy de B. onschuldig is."

Wie concludeert dat de kans van 1 op 342 miljoen Lucy's schuld bewijst, maakt een denkfout, zegt De Vos. De toevalligheid van de elf sterfgevallen doet er niet meer toe; dat is gebeurd.

Het gaat erom of de verklaring die haar vrijpleit -het was toeval- een grotere of kleinere waarschijnlijkheid heeft dan de mogelijkheid dat ze schuldig is. Ook dat is een zeer onwaarschijnlijke hypothese.

Anders rekenen met Lucy ; STATISTIEK

In document De Volkskrant 18 september 2001 (pagina 97-101)