• No results found

Doortrekken Doornhoutsevoetweg (tussen 2ste Liniestraat en sporthal Bavikhove) volgens richtlijnen fietsvademecum. Goedkeuring aangepast

VARIA BIJ DE DAGORDEPUNTEN VAN DE GEMEENTERAAD 19 OKTOBER 2020

5 Doortrekken Doornhoutsevoetweg (tussen 2ste Liniestraat en sporthal Bavikhove) volgens richtlijnen fietsvademecum. Goedkeuring aangepast

bestek, raming (81.978 euro excl. btw) en gunningswijze.

Is dit opnieuw een dossier waarbij we de fouten van een derde, dus een aannemer moeten betalen?

Reactie van schepen Tijs Naert:

Nee wij betalen dit niet.

6 Niet innen/terugbetaling retributie individueel bezoldigd vervoer.

Tussenkomst raadslid Lise-Marie Platteau:

Uiteraard keuren wij dit goed.

Tussenkomst raadslid Wout Patyn:

Goede maatregel.

Hierop aansluitend, in het breder kader van de coronasteunmaatregelen, herhaal ik nog eens mijn oproep om de belasting op het openblijven na sluitingsuur af te schaffen. Ik heb die oproep hier al meerdere keren herhaald en zal dit ook blijven herhalen omdat het echt een pestbelasting is.

We zijn een van de weinige steden en gemeenten die nog zo’n taks heffen. Begin deze zomer kondigde onze burgemeester trots aan dat we met onze stad geen terrasbelasting hebben, een goede zaak. Ik denk ook niet dat we dit nodig hebben met onze stad aangezien we weinig terrassen hebben in vergelijking met andere gemeenten. Laat de coronacrisis nu de katalysator zijn om ook deze belasting af te schaffen.

Ook Unizo lanceerde al die oproep in het verleden specifiek gericht naar onze stad. Met twee UNIZO-schepenen in het college verwacht ik ook niet anders dat die taks binnenkort zal verdwijnen. De opbrengst voor de stad is 12.000 per jaar, een minieme opbrengst.

Geef die centen aan onze horeca, ze hebben er recht op.

Reactie van Kathleen Duchi:

De opbrengst op vandaag is een stukje minder maar we nemen dit mee.

7 Kantoormeubilair - Raamovereenkomst Creat tot 01.10.2021. Intekenen op raamovereenkomst.

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout:

Wij hebben hier vooral een probleem met de definitie “ moeten aangekocht” , het lijkt net alsof wij dit budget moeten opsouperen. Ook is ons niet duidelijk of dit een oude of nieuwe raamovereenkomst betreft?

Reactie van schepen Kathleen Duchi:

We moeten minimum 2 500 euro afnemen. Ons contract loopt van 2017 tot 2021 we zijn niet verplicht om dit te budgetteren.

8 Besteding Noodfonds lokale jeugd- sport- en culturele verenigingen.

Tussenkomst raadslid Rosanne Mestdagh

Wij danken het stadsbestuur om ook aandacht te geven aan senioren en

ziekenzorgverenigingen die eventjes uit de boot dreigden te vallen bij het toekennen van de extra subsidie.

Het is goed dat jullie als stadsbestuur breed durven te kijken en dat jullie de silo's van de sectoren overstegen. Onze seniorenverenigingen weten dat mensen samenbrengen van onschatbare waarde is, wij hebben een bijzondere culturele werking, ook wij hadden het moeilijk en zijn maatschappelijk zo relevant.

Men vraagt vanuit onze vereniging Okra om erop te wijzen dat zomaar de structurele gemeentelijk subsidie optrekken geen oplossing brengt, omdat niet iedereen hervat.

Nu jullie hebben het goed aangepakt met een Harelbeke bon te geven, zodat ook de lokale handel ondersteund wordt, terug een initiatief om de handel een hart onder de riem te steken.

Misschien is het wel goed om eens met de verenigingen zelf te discuteren omtrent het inzetten van dit steunfonds, er is immers nog geld voor volgend jaar.

Ik pleit ervoor dat er een som voorzien wordt om extra mindermobielen vervoer te voorzien, het is nl niet aangeraden om bij de heropstart zelf mensen op te halen, dus zullen wij als senioren- en ziekenzorgverenigingen dit vervoer meer moeten inschakelen en dat zal niet lukken met 1 busje, want de mensen moeten allemaal tegelijkertijd aanwezig zijn en het aantal dat opgehaald kan worden per busje, is nu al meer dan gehalveerd!

Daarnaast heb ik ook nog een opmerking omtrent de verenigingen die die subsidie toegekend worden. Bij het nazien van het verslag van de culturele raad, nu we de werkingsverslagen moeten indienen, zie ik staan dat iedere culturele vereniging een subsidie toegekend wordt van 130 euro maar die bedroeg maar 125 euro ??? Een foutje in het verslag of een foutje bij de uitvoering ???

Nu om die 5 euro gaat het niet maar om de juistheid van de simulatietabel die

bijgevoegd werd bij dit punt : er werd nl gesimuleerd voor de cultuurverenigingen dat er 110 euro toegekend werd, in de berekening geeft dit geen verschil omdat ieder toch 100 euro krijgt. Een vereniging valt echter uit de boot, nl buurtwerk Arendswijk die geen toelage kreeg omdat ze op een ander niveau betaald werd, maar ik zie nergens een

toelage staan onder de nominatieve verenigingen voor het buurtwerk en ik meen te weten dat ze onder het vorig bestuur toegevoegd werden bij de culturele verenigingen.

Aangezien ik geen voorzitter meer ben, heb ik dit niet direct gemerkt, maar nu valt het mij op en zou ik vragen om dit recht te zetten, die vereniging heeft een verslag

ingediend en is nog lid van de culturele raad, dus wil daar ook 100 euro voorzien, waarvoor dank.

Tussenkomst raadslid Wouter Bouckaert:

Via het gemeentefonds kunnen de Harelbeekse jeugd-, sport- senioren en jeugdverenigingen rekenen op een steun van de Vlaamse overheid ten bedrage van 276.721,54 euro. Voor 2020 werd hiervan 78.223,95 euro door het college toegewezen.

Dit deels via de Oarelbeke Weireldkoarte, hetgeen een goede zaak is omdat zodoende de lokale economie indirect mede wordt gesteund. Anderzijds blijft er nog ca. 200.000 euro ter beschikking die via verdere acties met de stuurgroep en in samenwerking met de adviesraden wordt uitgewerkt. Het ziet er naar uit dat minstens ook nog begin 2021 Covid-19 veel activiteiten zal hypothekeren en hadden graag een timing wanneer de verdere acties worden voorgesteld en uitgerold en vragen dat de lokale middenstand hier ook in betrokken worden.

Tussenkomst raadslid Wout Patyn:

Ik had de vraag, of de bedenking, hoe flexibel jullie willen omspringen met dit noodfonds. Ik verklaar me nader.

We hebben met onze stad een grote som geld (circa 280.000 euro) van de Vlaamse overheid gekregen om onze lokale verenigingen bij te staan in hun strijd tegen het coronavirus. Ik zie dat jullie daar omzichtig mee omspringen, zoals het een goede huisvader betaamt, en die centen niet zomaar uitdelen of in één ronde bedelen.

Dat potje is dus nog niet leeg, een goede zaak, want de strijd tegen corona is zeker nog niet gewonnen. Het is dus mogelijk dat onze verenigingen in de toekomst opnieuw nood zullen hebben aan die centen. En daarvoor dienen ze ook expliciet.

Echter, indien dit niet het geval zou zijn, lijkt het me ook overbodig om zomaar centen uit te delen waarmee nuttigere dingen mee kunnen gebeuren. Ik hoor bijvoorbeeld in stad Menen dat men die centen zal gebruiken om een kinderopvang te renoveren. Die centen zijn daar niet voor bedoeld, maar worden wel nuttig besteed.

Hebben jullie plannen voor ogen om dit ook te doen? Ik geef een simpel voorbeeld, bijv.

een deel van die centen in het bouw- en renovatiefonds stoppen voor onze jeugdverenigingen. Het is een open vraag die ik stel.

Tussenkomst raadslid Patrick Claerhout:

Er is volgens ons een discrepantie tussen het collegedossier en het GR-dossier? Terug onduidelijkheid dus. In dit GR-dossier spreekt men van een besteding van 78.000 euro vanuit dit fonds en in de CBS-notule van een besteding van ongeveer 100.000 euro? Dit gaat voornamelijk om 20.000 voor cc het Spoor en 5000 euro voor communicatie? Dit zijn toch normale werkingsuitgaven en geen corona gerelateerde uitgaven? En waarom staan deze niet in dit GR-dossier? Een andere onduidelijkheid is de kost van de handgels en aanverwanten: in het CBS-dossier spreekt men van 7000 euro (1000+2000+4000) voor de twee bedelingsrondes en in dit GR dossier spreekt men reeds over 12.000 euro voor 1 ronde? Graag correcte cijfers aub!

Reactie van schepen Dominique Windels:

Hier op de gemeenteraad komen er slechts 2 zaken uit het pakket: alles wat te maken heeft met subsidies en alles wat te maken heeft met retributies. We wijzigen immers niks aan het algemeen reglement. Dit was een manier om de verenigingen te kunnen uitbetalen en ze te kunnen laten genieten van een goedkoper tarief. Naast deze

maatregelen zijn er uiteraard nog andere maatregelen. We veranderen niks aan het globaal pact. Misschien moeten we een nieuw overzicht geven aan één van de volgende raadscommissies. We hebben nog een bepaald bedrag niet uitgegeven. We houden nog een stuk reserve, oa ter ondersteuning voor onze clubs en ter ondersteuning van de communicatie naar onze clubs ook naar niet - Harelbeekse verenigingen.

Aanvulling van schepen Francis Pattyn:

Ik vind het woord discrepantie misplaatst. We hebben iedereen betrokken bij dit project.

De 20 000 euro voor luchtverversing in cc Het Spoor is het principe van de goede huisvader. We hebben aan iedereen een oproep gedaan om voorstellen te formuleren, ook aan deze gemeenteraad maar tot nu toe hebben we van jullie nog geen gekregen.

Wat betreft 125 of 130 euro : dat heeft te maken met het aantal verenigingen die hun budget opvragen. Het zal dus 130 worden ipv 120. Wat betreft de toekomst van de subsidie van de buurtwerking Arendswijk: dit moet ik verder onderzoeken.

Reactie van raadslid Wout Patyn:

Ik heb zopas de betekenis van het woord discrepantie opgezocht: dit wil zeggen afwijking of een misverstand. Jullie betrekken er vanalles bij, we willen positief zijn. We willen hier geen negatieve betekenis aan geven.

Reactie van schepen Francis Patyn:

Als Patrick het woord discrepantie zal zeggen waarom zeg jij het dan?

Reactie van Wout Patyn

Mag ik nog een positief voorstel doen? De vraag is hoe flexibel zijn jullie met de budgetten van het noodfonds? Stel: er kan geen invulling gedaan worden met een bepaald bedrag van dat noodfonds, kunnen we het dan bv niet investeren en de bouw en renovatiefonds voor de jeugd of in de afwerking of opbouw van kinderopvang zoals ze het in Menen gedaan hebben.

Reactie van raadslid Patrick Claerhout:

Ik stel gewoon vast dat er tussen deze beslissing in de gemeenteraad en in het collegedossier een verschil zit van 35 000 euro. Ik wil vermijden dat die onvoorzien in de investeringen terecht komt.

Reactie van schepen Francis Pattyn

Dit is niet de bedoeling. Die ventilatie in het spoor bv gingen we anders niet doen.

Tussenkomst schepen David Vandekerckhove:

Ik stoor mij aan de uitspraak dat Corona zou misbruikt worden door dit college voor andere zaken. Ik hoop dat iedereen beseft dat Corona als gevolg zal hebben dat we heel veel geld zullen tekort hebben in het budget. We moeten intellectueel eerlijk blijven in deze discussie.

15 TMVS. Buitengewone algemene vergadering van 08.12.2020. Goedkeuring agenda en bepalen mandaat vertegenwoordiging stad.

Tussenkomst raadslid Wouter Bouckaert:

We lezen in de toelichting dat Schepen Kathleen Duchi nog laat weten of ze aanwezig zal zijn op de buitengewone AV. Ik laat graag weten dat als de Schepen niet kan gaan ik in haar plaats aanwezig kan zijn en bij haar afwezigheid als vertegenwoordiger van onze stad aanwezig wens te zijn.

16 Cameratoezicht met bestuurlijke finaliteit in het kader van het bestrijden