• No results found

Doelgroepen en leerroutes

In document Je hoort erbij met jouw talent! (pagina 21-24)

Nieuwsbrief Juni 2015

4.3 Doelgroepen en leerroutes

Overzicht leerroutes

We bieden binnen onze school een integrale leerlingenzorg voor iedere leerling. Ieder kind heeft een specifieke onderwijshulpvraag en recht op onderwijs dat aansluit bij deze hulpvraag.

Om aan de begeleidingsbehoeften van de leerlingen te kunnen voldoen, heeft de Regenboog een aantal leerroutes geformuleerd.

De Regenboog biedt de volgende leerroutes aan:

Leerroute A, B1 belevingsgericht en praktisch Leerroute B1, B2; praktisch-cognitief

Leerroute C1; praktisch-cognitief+

Leerroute C2; cognitief + (en praktisch) Op basis van dossieranalyse, observatie en gesprekken wordt gekeken naar de hulpvraag van de leerling. Aan de hand hiervan wordt door de toeleidingscommissie van PPO (Passend Primair Onderwijs Rotterdam) op advies van de commissie van begeleiding (CvB) besloten welke toelaatbaarheidsverklaring er voor een leerling wordt afgegeven.

Organisatie in de school

De leerlingen van de Regenboog worden ingedeeld op leeftijd, perspectief en ondersteuningsbehoeften. We werken met verschillende bouwen; een onderbouw

Nieuwsbrief Juni 2015

van 4-6 jaar, een middenbouw van 7-9 jaar een bovenbouw van 9-12 jaar en twee groepen voor kwetsbare kinderen van 7-12 jaar. In de eerste onderbouwgroep zitten met name de jongere kinderen van 4 en 5 jaar. Dit is een groep voor kinderen die nog geen ervaring hebben met school waarin het aanbod gericht is op het leren ‘schoolkind’ zijn. In de tweede onderbouwgroep zitten met name de kinderen van 5 en 6 jaar die schoolkind kunnen zijn. In onderstaand schema een overzicht van de bouwen en de manier waarop de leerlingen over de diverse bouwen worden verdeeld.

Leerroute A

Dit is een leerroute die is bedoeld voor leerlingen tussen de 4 en 12 jaar met een matige verstandelijke beperking. Deze leerlingen zetten hun taal weinig in om goed te communiceren. Zij begrijpen concreet gesproken taal die betrekking heeft op het hier en nu in de groep. Deze leerlingen hebben in hun zelfredzaamheid veel hulp en aansturing nodig van de leerkracht. Zij hebben veel afwisseling in verschillende taken nodig en ook afwisseling in inspannende en ontspannende taken. Naast veel behoefte aan individuele instructie kunnen zij werken in een klein groepje onder begeleiding van een leerkracht of assistent. Zij kunnen zelfstandig werken wanneer zij een kortdurende, voorgestructureerde taak krijgen op beheersingsniveau. In de interactie met andere

leerlingen hebben zij de nabijheid van een volwassene nodig zodat regels, waarden en normen op dat moment, in die situatie duidelijk gemaakt kunnen worden. De leerlingen kennen enkele basisemoties maar in de regulatie van hun emoties zijn zij afhankelijk van de volwassene.

Leerroute B1 en B2

Deze leerroute is voor leerlingen tussen de 4 en 12 jaar met een matige tot lichte verstandelijke beperking.

Deze leerlingen zetten hun taal in om te communiceren en begrijpen gesproken taal op een eenvoudig, concreet niveau. Zij kunnen instructie, ook bij het leren van nieuwe taken, in een klein groepje goed aan. Zij kunnen zelfstandig werken maar afwisseling tussen inspannende en ontspannende taken blijft nodig. Zij kunnen de meeste taken die betrekking hebben op de praktische zelfredzaamheid zelfstandig uitvoeren. Zij zijn hierin echter wel in grote mate afhankelijk van de aansturing van de leerkracht.

De leerlingen kennen en herkennen de basisemoties bij zichzelf en anderen en zij kennen enkele secundaire emoties. In een vertrouwde, rustige situatie kunnen zij hun basisemoties reguleren.

In de interactie met andere leerlingen gaan deze leerlingen met name nog uit van hun eigen belang. Zij kunnen zich houden aan de regels, waarden en normen zolang een volwassene in de groep aanwezig is.

Het verschil tussen B1 en B2 leerlingen ligt in de mogelijkheden op didactisch gebied.

Leerroute C1

Dit is leerroute voor leerlingen tussen de 4 en 12 jaar met een lichte verstandelijke beperking. Deze leerlingen zetten hun taal in om te communiceren en zij begrijpen, op concreet niveau, wat de ander zegt. Zij kunnen zelfstandig werken aan cognitieve taken.

Externe motivatie om te gaan werken en te blijven werken is belangrijk maar deze leerlingen zijn deels (passend bij hun interesse) ook intrinsiek gemotiveerd om, op hun niveau, iets te leren. Bij de overgang naar de middenbouw zijn zij in staat om te werken met reguliere lesmethoden op reken- en leesgebied. Deze leerlingen zijn sociaal gericht, willen graag samen spelen maar zetten nog wel veelal hun eigen belang voorop. Zij hebben een volwassene nodig voor toezicht om zich aan de regels en waarden en normen te houden. De leerlingen kennen en herkennen de basisemoties bij zichzelf en anderen en zij kennen Groep Leeftijden Leerroutes

Onderbouw

Nieuwsbrief Juni 2015

enkele secundaire emoties. In een vertrouwde, rustige situatie kunnen zij hun basisemoties reguleren.

Leerroute C2

Dit is een leerroute voor leerlingen tussen de 4 en 12 jaar met een lichte verstandelijke beperking, intrinsieke motivatie voor schoolse vakken, zoals taal en rekenen en een grote mate van praktische redzaamheid en sociale competentie. Deze leerlingen zijn bij de overgang naar de middenbouw in staat om te werken met reguliere lesmethoden op reken- en leesgebied. Het gaat om leerlingen die op een leeftijd van 12 jaar een ontwikkelingsleeftijd hebben van 7-8 jaar en een cognitief niveau van een basisschoolleerling uit groep 4/5.

Voor deze leerlingen is het streven om uit te stromen naar Praktijk Onderwijs of naar cluster 4. Of om in een eerder stadium een overstap te maken naar (S)BO, cluster 4 SO of cluster 2 SO.

In elke leerroute zitten leerlingen die gedurende de dag veel individuele begeleiding nodig hebben om tot ontwikkeling te kunnen komen en zich te kunnen handhaven binnen de schoolse setting.

Zo zijn er leerlingen die moeilijk verstaanbaar gedrag vertonen en of door hun lage sociale redzaamheid en emotionele ontwikkeling eveneens veel directe begeleiding nodig hebben.

Bij deze leerlingen staan hun externaliserende en/of internaliserende gedrag dusdanig op de voorgrond dat hun ontwikkeling bedreigd wordt en zij hierdoor niet of onvoldoende kunnen functioneren in een reguliere groep bij ons op school.

Voor deze leerlingen is, naast de reguliere zorg op school, extra individuele begeleiding nodig om te kunnen functioneren in één van onze groepen. Deze extra individuele begeleiding wordt bekostigd vanuit een TLV hoog aanvraag en/of vanuit de Jeugdwet en/of de WLZ. De CvB van de Regenboog bepaalt voor welke leerlingen deze extra bekostiging en/of begeleiding nodig is en door wie deze begeleiding gegeven kan worden. Enkele leerlingen ontvangen een OZA = Onderwijs Zorg Arrangement. Hiervoor wordt geld beschikbaar gesteld vanuit de gemeente. Dit gaat naar Pameijer en Pameijer bepaalt hoeveel tijd beschikbaar is per school voor individuele begeleiders. De leerlingen die dit ontvangen zouden zonder deze hulp niet in De Regenboog kunnen functioneren. Door de beperkte hoeveelheid begeleidingsuren die

beschikbaar zijn kunnen kinderen met een grote hulpvraag voor individuele begeleiding niet naar De Regenboog.

4.5. Uitstroom

Gedurende het schooljaar 2017-2018 hebben 21 leerlingen de school verlaten. Waar gingen ze naartoe?

• 2 leerlingen gingen naar een kinderdagverblijf gericht op autisme en gedrag.

• 2 leerlingen verhuisden en moesten naar een andere ZML-SO school; 1 naar de A.J.

Schreuderschool en 1 naar Alphen a.d. Rijn.

• 1 leerling ging naar de basisschool.

• 8 leerlingen gingen naar VSO De Regenboog

• 1 leerling ging naar Mytylschool De Brug

• 2 leerlingen gingen naar het Rotterdam College

• 1 leerling ging naar de Ark in Gouda

• 1 leerling ging naar het IJsselcollege voor PrO

• 1 leerling ging naar het Passercollega voor PrO

• 1 leerling ging naar VSO De Hoge Brug

• 1 leerling ging naar VSO A.J. Schreuderschool Gedurende het schooljaar 2018-2019 hebben 20 leerlingen de school verlaten. Waar kwamen zij terecht?

• 1 leerling ging naar het SBO De Circel

• 1 leerling verhuisde naar Hillegom

• 16 leerlingen gingen naar VSO-ZMLK - 9 gingen naar Accent VSO Noord - 6 gingen naar het Rotterdamcollege - 1 ging naar VSO Herenwaard

• 1 leerling ging naar KDC Lombardijen

• 1 leerling ging naar KDC Essezoom

Gedurende het schooljaar 2019-2020 hebben 19 leerlingen de school verlaten. Waar kwamen zij terecht?

• 1 leerling ging naar VSO de Samuelschool

• 10 leerlingen gingen naar VSO-Accent

• 1 leerlingen ging naar VSO Rotterdam college

• 1 leerling ging naar VSO De Hoge Brug

• 1 leerling ging naar de Ark

• 1 leerling ging naar het Herman Broerencollege

• 2 leerlingen gingen naar een zorgplek

Nieuwsbrief Juni 2015

• 1 leerling ging naar de autistructuurgroep op de St. Mattheusschool

Gedurende het schooljaar 2020-2021 hebben …..

leerlingen de school verlaten. Waar gingen zij naartoe?

• 1 leerling ging naar een dagverblijf van ASVZ

• 1 leerling ging naar horses&co als tussenstap naar een plek in een dagverblijf

• Een leerling ging naar KDC Essezoom

• Een leerling ging naar VSO Accent op Zuid

• …leerlingen gingen naar VSO Accent op Noord

• …leerlingen gingen naar het Rotterdamcollege

• …leerlingen ging naar VSO De Hoge Brug

In document Je hoort erbij met jouw talent! (pagina 21-24)