• No results found

Contact met ouders/verzorgers 1. Algemeen

In document Je hoort erbij met jouw talent! (pagina 24-27)

Nieuwsbrief Juni 2015

6. Contact met ouders/verzorgers 1. Algemeen

Wederzijdse verwachtingen en grenzen

Het team van De Regenboog wil graag partner zijn van de ouders in het begeleiden van kinderen.

Leerkrachten hebben informatie van ouders nodig om de kinderen te leren kennen en begrijpen. Ouders hebben kennis en ervaring van leerkrachten nodig om hun kind te ondersteunen bij het leren.

De school geeft aan wat ouders van school kunnen verwachten en ook wat daarvan de grenzen zijn De ouders van kinderen op SO De Regenboog krijgen ruimte om uit te spreken wat zij van de school verwachten. We gaan in het onderlinge contact uit van respectvolle communicatie.

De verwachtingen van de school staan in de schoolgids en zullen met enige regelmaat herhaald worden in de nieuwsbrief.

De verwachtingen worden tijdens het intake gesprek doorgenomen met nieuwe ouders.

Wat kunnen ouders van de school verwachten?

Wat verwacht de school van ouders?

Waar liggen grenzen?

Wat kunnen ouders van SO De Regenboog verwachten?

De school zorgt voor een veilig, prettig klimaat en creëert daarmee de mogelijkheid voor kinderen om zich te ontwikkelen.

De school communiceert open en duidelijk. Er is een goede informatievoorziening.

Ouders en kinderen voelen zich welkom in de school.

De ouders kunnen waardering en respect voor hun mening verwachten.

Nieuwsbrief Juni 2015

De teamleden maken tijd voor ouders. Als het nodig is, wordt er een afspraak gemaakt.

Als er iets gebeurt onder schooltijd, waarvan de leerkrachten vinden dat het nodig is om contact met ouders op te nemen, dan mogen ouders verwachten dat dit gebeurt. Denk hierbij aan ongelukjes (vallen, verwondingen etc.) of verontrustend gedrag.

Als er zorgen zijn over de ontwikkeling of verzorging van de leerling, neemt de school contact op met de ouders.

De ontwikkeling van de leerlingen wordt twee keer per jaar gecommuniceerd naar de ouders middels het document ‘voortgangsrapportage’ en het document OPP-2 waarover een oudergesprek plaatsvindt.

De school maakt gebruik van de expertise die bij ouders aanwezig is ervan uitgaande dat de ouders hun kind goed kennen.

Wat verwacht de school van ouders?

Het team van De Regenboog verwacht wederzijds respect.

De ouders onderschrijven bij de inschrijving van hun kind de Christelijke identiteit van de school.

Ouders onderschrijven de visie van de school en de visie op samenwerking.

• De school verwacht dat ouders belangrijke informatie van anderen over hun kind doorgeven (medische informatie, psychologische verslagen etc.).

• De school rekent op ondertekening van formulieren als die vraag er ligt b.v. voor de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV). Bekostiging van de leerling stopt wanneer de TLV-aanvraag niet gedaan kan worden door het ontbreken van de handtekening.

• De school verwacht dat ouders tijdig contact opnemen als er bijzonderheden zijn.

• De school verwacht dat ouders aanwezig zijn bij de oudergesprekken op school in februari en juni en bij andere oudermomenten zoals een studiemiddag voor ouders.

• De school verwacht betrokkenheid van ouders bij activiteiten zoals kerst, sportdag etc.

• De school verwacht dat ouders de nieuwsbrief goed lezen, zodat informatie bekend is.

• De school verwacht dat ouders de

communicatie via Parro lezen en er zelf ook gebruik van maken.

• De school verwacht een positieve houding van ouders over de school naar hun kind.

• De school verwacht dat ouders hun financiële verplichtingen nakomen (schoolreisje,

schoolkamp, kookgeld). Als ouders hiertoe niet in staat zijn verwacht school hierover open communicatie zodat samen naar een oplossing gezocht kan worden.

• De school verwacht dat ouders hun kinderen verzorgd naar school sturen (te denken valt aan schone kleding en voldoende eten en drinken).

Waar ligt de grens?

De communicatie blijft altijd respectvol. Bedreigingen worden niet getolereerd. Als blijkt dat respectvolle communicatie niet mogelijk is, dan zal het gesprek afgebroken worden en een nieuwe afspraak op een later tijdstip gemaakt worden.

De school neemt stelling als er op het terrein van de school niet respectvol over elkaar en de kinderen wordt gepraat. De school en ouders staan voor de veilige situatie voor de kinderen en bewaken samen het fatsoen.

Klassenorganisatie en onderwijsprogramma zijn de verantwoordelijkheid van de school.

Wanneer ouders geen betrokkenheid tonen, structureel niet op oudergesprekken komen of één van genoemde zaken niet doen kunnen we niet als partners samenwerken.

Door middel van de nieuwsbrief (ca. 1x per maand) informeren wij u over de gang van zaken binnen de school en andere relevante nieuwsfeiten. Alle nieuwsbrieven worden op de site gezet.

(www.regenboogso.nl)

In de groepen wordt gebruik gemaakt van diverse mogellijkheden van communicatie (schrift, brief, mail).

De school gebruikt Parro voor de dagelijkse communicatie naar ouders van de groep.

Twee keer per jaar zijn er oudergesprekken waar u de ontwikkeling van uw kind bespreekt met de leerkracht.

Dit gebeurt aan de hand van de voortgangsrapportage en/of het OPP. De gesprekken vinden plaats op diverse

Nieuwsbrief Juni 2015

middagen na schooltijd. Aan het begin van het schooljaar kunt u in de jaaragenda zien in welke weken de gesprekken gepland zijn zodat u hier al rekening mee kan houden.

Voor alle oudergesprekken krijgt u een uitnodiging. Het team van de Regenboog vindt het erg belangrijk dat u op deze gesprekken komt zodat we van elkaar kunnen horen hoe het met uw kind gaat en we elkaar kunnen helpen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de mogelijkheden van uw kind. Wij gaan ervan uit dat ouders dit net zo belangrijk vinden.

Als er vragen of mededelingen zijn die u graag aan de leerkracht wilt doorgeven dan kunt u dat telefonisch doen. De leerkrachten kunnen de telefoon voor schooltijd tot 8.30 uur en na schooltijd vanaf 15.20 uur beantwoorden. De tijd daartussen staan zij voor de groep en kunnen zij u niet persoonlijk te woord staan.

U kunt natuurlijk altijd uw boodschap doorgeven aan de administratie.

6.2. De ouderraad-regiegroep

Eenmaal per twee maanden komt de ouderraad-regiegroep bijeen. Zij beheert het geld van de ouderbijdrage en helpt met hand- en spandiensten in de school zoals het kopen van sinterklaascadeautjes, verzorgen van traktaties tijdens de sportdag, organiseren van een thema-avond enz. De hulp van ouders wordt erg op prijs gesteld. De directie woont regelmatig de vergadering bij.

In de ouderaad-regiegroep zitten ouders + teamleden.

Samen denken zij na over activiteiten om ouders meer betrokken te laten zijn bij het onderwijs van hun kind.

Wij hebben de ouderraad en regiegroep tot één geheel gemaakt. Als u belangstelling hebt en deel uit wil maken van deze groep kunt u zich aanmelden bij Jeanine v.d. Bunt.

7. Verzekeringen

Ten behoeve van de leerlingen is er een aansprakelijkheidsverzekering en een scholierenverzekering afgesloten. Dit is centraal geregeld bij het bestuur, PCBO. De verzekering is van kracht voor ongevallen die verzekerden overkomen, uitsluitend:

• tijdens het verblijf in de schoolgebouwen of op de daarbij behorende terreinen, gedurende de

officiële schooluren alsmede tijdens het gaan van huis naar school en omgekeerd, gedurende ten hoogste een uur voor en een uur na schooltijd;

• tijdens verblijf op de sportvelden, tijdens deelname aan schoolsportwedstrijden, in gymnastieklokalen, zwembaden e.d., mits in schoolverband en onder toezicht, alsmede op ouderavonden en schoolfeestjes;

• tijdens schoolreizen, in vakantieverblijven, tijdens excursies en uitstapjes in schoolverband, zowel in Nederland als daarbuiten in Europa, mits en zolang de leerlingen onder toezicht staan van de leraren of van de daartoe aangewezen begeleiding.

Schade aangebracht door een medeleerling wordt verhaald op de WA- verzekering van de betreffende ouders. Daarom raadt de school u aan om een goede WA-verzekering af te sluiten.

Wilt u een 24-uurs-dekking, neemt u dan contact op met uw eigen verzekeringsmaatschappij.

8. Vervoer

Het vervoer van de leerlingen

Het vervoer wordt geregeld door de afdeling leerlingenvervoer van de gemeente waarin u woont.

Uit het convenant dat de Rotterdamse ZML-scholen met de gemeente hebben:

• in principe reizen de leerlingen zelfstandig naar school;

• als dat niet kan, zorgt/zorgen (één van de ouders/verzorgers of familie, vrienden of kennissen van die ouders/verzorgers (indien beschikbaar en bereid) voor begeleiding van de leerling bij het reizen per openbaar vervoer;

• als dat niet kan kijken we, met uitsluiting van de leerlingen die dichter dan 6 km. van de school af wonen, of er aangepast vervoer mogelijk is met alle restricties die de gemeente daar bij aanlegt;

• Per kind worden de (on-)mogelijkheden bekeken.

Het oordeel van de Commissie van Begeleiding van de school zal zwaar wegen bij de toekenning/niet toekenning van vervoer.

• De gemeente Rotterdam heeft met de 5 ZML-scholen een convenant afgesproken, waardoor het mogelijk is dat een leerling vervoerd wordt als de CvB van de school dit nodig vindt. Ook hier geldt:

woont u binnen een straal van 3 kilometer van de

Nieuwsbrief Juni 2015

school of dependance van de school, wordt u geacht uw kind zelf te vervoeren.

Niet alle leerlingen worden thuis opgehaald en afgezet.

Er zijn leerlingen die op een opstapplaats worden opgehaald en ook weer worden afgezet. De ouders van deze kinderen moeten hun kind zelf naar die opstap- en afzetplaats brengen.

Wanneer u klachten heeft over het vervoer kunt u zich wenden tot het taxibedrijf en de afdeling leerlingenvervoer van uw gemeente. U kunt de klachten ook aan de directie van de school doorgeven zodat wij op de hoogte zijn en ook actie kunnen ondernemen ter verbetering van de situatie.

Kinderen van buiten de gemeente Rotterdam hebben met andere regels te maken. We ervaren dat de gemeentes Capelle a.d. IJssel en Nieuwerkerk in principe geen leerlingenvervoer geven tenzij bij hoge uitzondering.

Andere gemeentes zoals Krimpen a.d. IJssel en Zuidplas doen dat wel en hanteren hun eigen regels.

Leerlingenvervoer moet ieder jaar door ouders worden aangevraagd. Van de school wordt dan nog een advies gevraagd.

In document Je hoort erbij met jouw talent! (pagina 24-27)