• No results found

Van A tot Z

In document Je hoort erbij met jouw talent! (pagina 27-30)

Nieuwsbrief Juni 2015

9. Van A tot Z

Adreswijziging

Een nieuw adres, emailadres of gewijzigd telefoonnummer dient u direct door te geven aan de administratie.

Agenda

Voor de activiteiten en data verwijzen we u naar de agenda in de nieuwsbrief die maandelijks verschijnt.

Bezoek aan de school.

Wanneer iemand belangstelling heeft voor onze school, kan een afspraak worden gemaakt voor een bezoek met Jeanine v.d. Bunt (010-4559050).

Eten en drinken

De leerlingen nemen hun eigen boterhammen, drinken (2 stuks) en fruit mee. Op woensdag nemen de leerlingen een hapje + drankje mee voor de ochtendpauze. De leerlingen van de bovenbouw eten regelmatig hun zelf gekookte maaltijden.

Voor fruit geldt: Als uw kind de schil niet lust, de appels geschild meegeven. Ook ander fruit, behalve bananen, graag geschild meegeven tenzij uw kind zelf kan schillen.

Zoals u ziet vinden wij het belangrijk dat uw kind fruit eet. Ons verzoek is dan ook om geen koek en snoep mee te geven.

Feesten

Veel feesten worden met alle leerlingen samen gevierd: Sinterklaas, Kerst, Pasen en een ander feest (winterspelen of koningsspelen, waterfeest of zomerfeest).

Bij het kerstfeest worden de ouders uitgenodigd.

Foto’s

Regelmatig worden foto’s van activiteiten gemaakt.

Deze plaatsen we op de site of in de nieuwsbrieven van de school. Als u er bezwaar tegen heeft dat uw kind op foto’s van de school staat moet u dat schriftelijk doorgeven aan de directie.

Gezondheidsformulier

Aan het begin van het schooljaar wordt u gevraagd een gezondheidsformulier in te vullen. De leerkracht is dan op de hoogte van eventueel medicijngebruik, dieet, allergie e.d.

Jaarverslag

Aan het eind van elk schooljaar wordt door de directie een jaarverslag geschreven. Hierin staat vermeld wat er het afgelopen jaar in de school is gebeurd; o.a.

toetsresultaten. Het jaarverslag is op aanvraag beschikbaar. Neemt u hiervoor contact op met de directie.

Kamp

Elk jaar gaan we met de bovenbouw + de oudste kinderen van Dikkie Dik en Floddertje drie dagen op schoolkamp om de leerlingen kennis te laten maken met een andere omgeving dan zij dagelijks gewend zijn en hun zelfredzaamheid en tevens sociale redzaamheid te bevorderen. Ook biedt het ons de gelegenheid de leerlingen op een andere manier te leren kennen.

Het kamp valt niet in een vakantie maar in een normale schoolweek. De meeste leerlingen kunnen mee maar enkele leerlingen mogen niet mee omdat dit om gezondheidsredenen of door gedrag niet veilig is. Deze kinderen zijn de kampdagen thuis. De leerkracht van de

Nieuwsbrief Juni 2015

groep bespreekt dit op tijd met de ouders. De betaling van het kamp, 85 euro, kan ineens via de bank of in termijnen betaald worden.

Als betaling een probleem is, kunnen daar afspraken over gemaakt worden met de school.

De Sociale Dienst van uw gemeente heeft voor dit soort zaken een speciale regeling.

Kledingvoorschrift

Omdat kledingvoorschriften, meestal onbedoeld, discriminerend kunnen zijn, willen we als school slechts minimale voorschriften hanteren. Hoog in ons vaandel staat respect voor elkaars mening en opvatting. Toch willen we binnen onze vorm van onderwijs (pc en ZMLk) niet om enkele voorschriften heen. Het dragen van gezicht bedekkende kleding en kleding die tegen de normen van fatsoen ingaat achten wij ongewenst (naveltruitjes, te korte rokjes).

Kledingstukken die normaal gesproken voor buiten bedoeld zijn, horen niet in de groep maar op de gang.

(jassen, caps) Mobiele telefoons

Leerlingen die een mobiele telefoon mee naar school nemen moeten die ’s morgens, bij binnenkomst, uitschakelen en in bewaring geven bij de leerkracht.

Om 15.15 uur krijgen zij de telefoon terug.

Ons verzoek is om uw kind geen telefoon mee naar school te geven.

Pesten

Onder pesten verstaan we het stelselmatig en bewust lichamelijk en/of geestelijk pijn doen van een andere leerling. De school heeft de inspanningsverplichting om pestgedrag te voorkomen en aan te pakken door het scheppen van een veilig pedagogisch klimaat waarbinnen pesten als ongewenst gedrag wordt ervaren en niet wordt geaccepteerd.

Personeel van de Regenboog neemt duidelijk stelling en treedt op tegen pestgedrag. Daarbij wordt een pestprotocol gehanteerd. Belangrijk hierbij is dat ook ouders daarvan op de hoogte worden gebracht of dat de ouders de leerkracht op de hoogte brengen van het feit dat hun zoon/dochter gepest wordt.

Regels in school en op het plein

Rust vinden we belangrijk, daarom mag je in de school niet rennen en niet gillen. We lopen als groep in een rij en doen dat zo stil mogelijk. Zo storen we andere

groepen niet. Op het plein proberen we zonder ruzie te spelen. Speelgoedpistolen, zwaarden etc. mogen niet mee naar school genomen worden. Op het plein mag niet gegeten, gedronken en gesnoept worden.

Daarvoor is tijd in de groepen ingepland. Het komt wel eens voor dat een kind één of meerdere pauzes binnen moet blijven wegens wangedrag.

Schoolarts

Na toelating wordt een leerling uitgenodigd voor een onderzoek bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. De schoolarts zal een onderzoek doen naar de lichamelijke gesteldheid van de leerling en in voorkomende gevallen de leerling doorverwijzen. Een rapport van het onderzoek wordt opgestuurd naar de school. Dit wordt bewaard in het leerlingdossier. Wanneer de CvB aanleiding ziet voor nader medisch onderzoek van een leerling, kan de schoolarts worden ingeschakeld.

Snoepen

Er wordt op school, behalve bij verjaardagen, met mate, gesnoept.

Speelgoed van thuis

Leerlingen nemen graag speelgoed van thuis mee. In iedere groep worden er afspraken over gemaakt. In het algemeen geldt dat we niet verantwoordelijk zijn voor het zoekraken of kapot gaan van spullen die van thuis meegenomen worden. Het is dus op eigen risico.

Speeltuin

De school heeft een abonnement voor de speeltuin in de buurt. Soms gaan groepen in het kader van bewegingsonderwijs en spelontwikkeling hier naar toe.

De school draagt zorg voor voldoende begeleiding.

Sponsoring

De school maakt zelden gebruik van sponsorgelden.

Sponsorgelden kunnen gebruikt worden voor de aanschaf van bijzondere (spel)materialen of middelen die niet uit het schoolbudget betaald kunnen worden.

Mocht u interesse hebben om de school te sponseren dan kunt u contact opnemen met de directie. Er zullen dan afspraken gemaakt worden over het te sponseren bedrag en de manier waarop bekendheid aan de sponsor wordt gegeven.

Nieuwsbrief Juni 2015

Sport

De Regenboog doet aan sport. Er wordt wekelijks twee keer gegymd en één of twee keer gezwommen. Ook is er jaarlijks een sportochtend.

Daarnaast doet de bovenbouw mee aan een voetbal en korfbaltoernooi en zijn er elk jaar diverse clincics waaronder Streetdance.

Studiedagen

Het team van De Regenboog krijgt jaarlijks over diverse onderwerpen bijscholing. Daartoe staan studiedagen in de jaarplanner.

Uitjes / Excursies

Elk jaar gaan we met de kinderen naar theatervoorstellingen, films, de kinderboerderij en andere dingen die ons worden aangeboden.

Soms gebeurt dat met een bus (als meerdere groepen gaan), soms met het openbaar vervoer en soms met auto’s.

De school zorgt ervoor dat er altijd voldoende begeleiding meegaat. Daarvoor kan een beroep gedaan worden op u als ouder of verzorger.

Veiligheid op school

We willen als school, naast het onderwijs en de zorg die wij geven op het gebied van leren en sociale ontwikkeling, vooral een veilige school zijn voor de leerlingen, de ouders en het personeel. Een veilige school waar de leerlingen een zo optimaal mogelijke ontwikkeling kunnen doormaken en waar de arbeidsomstandigheden voor leerlingen en personeel aan de eisen, die daar voor staan, voldoen.

Wat veiligheid betreft richten we ons vooral op:

• de beleving van de school als een veilige school (veiligheidsbeleving)

• een wijze van omgaan met elkaar die veiligheid biedt (sociale veiligheid)

• een veilige omgeving (fysieke veiligheid)

• het voorkomen van incidenten

• het adequaat reageren op incidenten die zich onverhoopt toch voordoen.

In onze school worden zaken als seksuele intimidatie, agressie (zowel fysiek als psychisch), geweld,

discriminatie, vandalisme en diefstal niet geaccepteerd.

In de school zijn 5 personeelsleden opgeleid tot BHV-er. Daarvan zijn er twee met een EHBO-diploma.

Jaarlijkst wordt een ontruiming geoefend en geëvalueerd.

De school beschikt over een alarminstallatie bij brand en een alarm bij het zwembad wat zo nodig geactiveerd wordt.

Verjaardagen

Als kinderen jarig zijn wordt dat in de groep gevierd.

Kinderen mogen hun klasgenootjes trakteren waarbij een gezonde traktatie op prijs wordt gesteld.

De jarige mag ook nog de klassen rondgaan om zich ook door de leerkrachten van de andere groepen te laten feliciteren.

Zindelijkheid

Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zindelijk worden om een aantal redenen:

• Op medisch gebied is het belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarbij kunnen we denken aan huidirritaties en urineweginfecties.

• Het kind krijgt een positief zelfbeeld en grotere redzaamheid.

• Het kind hoeft niet steeds verschoond te worden.

Wanneer een kind (klok)- zindelijk is, is er meer tijd voor de verdere ontwikkeling.

Op de Regenboog wordt aan de zindelijkheid van kinderen gewerkt in de onderbouw met de verwachting dat ieder kind zindelijk kan worden.

Voor kinderen die met de zindelijkheidstraining thuis bezig zijn, is het van groot belang dat de school meewerkt.

Als de school start met zindelijkheidstraining is het van belang dat ouders meewerken.

Zindelijkheidstraining in de onderbouw:

• Leerkracht informeert de ouders over de zindelijkheidstraining zodat ouders er ook mee aan de slag kunnen.

• Ouders krijgen een brief + informatie over zindelijkheidstraining.

• Ouders zorgen voor voldoende verschoning voor de kinderen.

• Ouders houden thuis ± één week bij wanneer het kind ontlasting heeft en hoe lang het kind thuis droog is.

• Ouders en leerkracht houden elkaar op de hoogte over het verloop van de zindelijkheidstraining.

Nieuwsbrief Juni 2015

Er wordt vanuit gegaan dat kinderen die naar de middenbouw gaan zindelijk zijn. Wanneer dit niet het geval lijkt te zijn informeert de leerkracht van de groep de ouders van deze kinderen hierover tijdens de eerste bespreking van het ontwikkelingsperspectief (februari). Ouders hebben dan nog een half jaar de tijd om, samen met school, met het kind te werken aan de zindelijkheid. Natuurlijk wordt er vanuit gegaan dat het met die extra inzet lukt om het kind zindelijk te krijgen.

Lukt dit niet dan wordt de training voortgezet in de middenbouw en wordt met ouders besproken of er sprake zou kunnen zijn van een medische oorzaak waarvoor verder onderzoek noodzakelijk is.

Voor de extra zorg (verschonen) die dit met zich meebrengt kan een beroep gedaan worden op ouders of een persoonsgebonden budget.

In de voortgangsrapportage wordt opgenomen of een kind al dan niet zindelijk is

De school rekent op de medewerking van de ouders. In het geval dat ouders niet meewerken zullen zij uitgenodigd worden voor een gesprek met leden van de commissie van begeleiding (directie, ib, orthopedagoog of psycholoog) waarin afspraken zullen worden gemaakt.

In document Je hoort erbij met jouw talent! (pagina 27-30)