• No results found

Deelvraag 4: visie PKN Meerhuizen

In document Thuis in de kerk? (pagina 30-33)

Wat wordt er beschreven in de visie van de Protestantse gemeente van

Meerhuizen aangaande de functie die men zou willen hebben op het gebied van ‘betekenisgeving’?

Beleidsplan van de Protestantse gemeente Meerhuizen

Uit dit beleidsplan is voor dit onderzoek met name de beschrijving van de Visie van belang. Die luidt als volgt:

De Protestantse gemeente van Meerhuizen i.w. wil een gemeente van Jezus Christus zijn waarin de ontmoeting centraal staat.

Allereerst de ontmoeting met God.

Deze ontmoeting willen we mogelijk maken door elkaar uit te nodigen tot de zondagse viering en door elkaar te stimuleren tot een persoonlijke omgang met God.

Vanuit die ontmoeting, de ontmoeting met elkaar als gemeenteleden – jong en oud – Deze ontmoeting willen we mogelijk maken door – in navolging van onze Heer – met een warm hart naar elkaar om te zien, alle dagen van de week. En tenslotte willen wij als gemeente – vanuit de ontmoeting met God en met elkaar – geïnspireerd worden tot de ontmoeting met mensen dichtbij en ver af.

Deze ontmoeting willen wij mogelijk maken door in woord en daad getuigen van Jezus Christus te zijn. Omdat wij geloven dat de boodschap van redding en

verlossing niet bedoeld is voor de oren van onze eigen gemeenteleden alleen. Het Woord van onze Heer is ervoor bestemd overal in deze wereld harten van mensen te raken en levens te brengen in het Licht van Zijn liefde.

In de praktijk

Wat dit voor de gemeente zelf in de praktijk betekent zal moeten blijken uit de interviews. Wat betreft het ‘zichtbaar zijn in de samenleving’ en ‘het missionair zijn’, dit is geconcentreerd op de volgende activiteiten:

 Een openlucht dienst

 Een kerkdienst bij het verzorgingshuis in het dorp  Een tentdienst met Hemelvaart

 De pas geopende kringloopwinkel

3 De interviews, methodiek en verantwoording van gemaakte keuzes

3.1 De keuze voor het houden van individuele interviews

Naast literatuurstudie is er gekozen voor het houden van interviews, om zo de hoofdvraag van het onderzoek beantwoord te krijgen, nl. deze:

 Wat geeft het leven van de leden van 20-50 jaar van de Protestantse

Gemeente van Meerhuizen vooral betekenis en welke rol speelt de kerkelijke gemeente daarin voor hen ?

Omdat het hier gaat om persoonlijke onderwerpen, waarin de antwoorden breed kunnen uitwaaieren is gekozen voor het houden van interviews en niet voor bijv. het laten invullen van vragenlijsten. Verder is er gekozen voor individuele interviews bij de respondenten thuis en niet voor bijv. groepsgesprekken, zodat mensen zich veilig konden voelen om hun verhaal te doen (Van der Donk en Van Lanen, 2012, p.209). Eén respondent kwam op eigen verzoek bij de onderzoeker thuis.

Een ander argument om voor een interview te kiezen en niet voor een enquête is het gegeven dat bij een interview de vragen mondeling kunnen worden toegelicht en dat er kan worden doorgevraagd bij onduidelijkheid aan beide kanten ( van der Donk en Van Lanen, 2012, p.210).

Omdat het onderwerp waarop mensen werden bevraagd heel breed is heb ik gekozen voor een gedeeltelijk gestructureerd interview, waarbij wel open vragen werden gesteld, maar waarbij de thema’s en de volgorde min of meer vast lagen. Wel heb ik in de gespreksvoering veel ruimte gegeven voor persoonlijke inbreng, omdat dit inherent was aan de thema’s.

De keuze voor een (gedeeltelijke) structurering was in mijn ogen noodzakelijk, omdat een te open gehouden interview in het geval van mijn onderwerp de data-analyse in de weg zou kunnen staan (Van der Donk en Van Lanen, 2012, p.237). Dit bleek na het eerste interview, doordat ik daar heel open was begonnen met vragen. Hierdoor duurde het interview bijna twee uren en bevatte het te veel niet relevant materiaal. Bij de daaropvolgende interviews heb ik meer een volgorde aangehouden en een tijdsduur van ongeveer één a anderhalf uur.

De eerste twee interviews werden gehouden met echtparen. In het overleg met de vakcoach over de vraag welke gemeenteleden zouden kunnen worden benaderd is ingezet op het schetsen van een dwarsdoorsnede van de gemeente. Hiervoor was een lijstje opgesteld met namen, de meesten van echtparen / stellen. Het ging bij de stellen om mensen die als gezin een bepaalde positie innemen in de gemeente, een bepaalde kleur vertegenwoordigen. Na het eerste interview gaf de docente hierop feedback die me bewust maakte van het risico van onderlinge beïnvloeding. Het is overigens zo dat de vragen steeds aan beide respondenten zijn gesteld en dat men na afloop aangaf het bijzonder te vinden ook van de partner op een dieper niveau te horen hoe die over verschillende zaken dacht. Ik heb niet de indruk gekregen dat men zich niet veilig voelde in het gesprek. Toch hield ik de andere zes interviews steeds met één persoon. De respondenten van interview 3 en 4 zijn wel een (jong) echtpaar, maar ze zijn apart van elkaar geïnterviewd. Daarbij kwamen de

antwoorden toch behoorlijk overeen en omdat ik graag een zo breed mogelijk beeld wilde krijgen heb ik de andere zes interviews steeds met één persoon gedaan.

In plaats van zes interviews te houden, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, heb ik gekozen voor twee extra interviews, om zo een beter beeld te krijgen van het geheel. Bij het kiezen van respondenten is steeds overleg geweest met de vakcoach.

Het houden van interviews heeft alles te maken met het doel in het onderzoek, zoals genoemd in Hoofdstuk 1(p.8).

Doel in het onderzoek:

 Het opdoen van kennis aangaande datgene wat betekenis geeft aan het leven van de gemeenteleden van 20-50 jaar van de gemeente van Meerhuizen .

In document Thuis in de kerk? (pagina 30-33)