• No results found

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel niet

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

Woningstichting Leusden had geen afspraken met de gemeente Leusden of eigen ambities op het gebied van sloop in de visitatieperiode. Er zijn ook geen woningen gesloopt.

Verbetering bestaand woningbezit (renovatie/groot onderhoud)

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel niet .

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

• Woningstichting Leusden had geen afspraken met de gemeente Leusden of eigen ambities op het gebied van renovatie en/of groot onderhoud in de visitatieperiode. De afspraken en ambities op het gebied van planmatig onderhoud (woningkwaliteit) en duurzaamheid zijn elders beoordeeld.

Maatschappelijk vastgoed

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

• Er waren op dit gebied al ver voor de visitatieperiode afspraken gemaakt met de gemeente Leusden over het realiseren van 3 multifunctionele centra (mfc) en een centrum voor 1e lijnsgezondheidszorg.

Woningstichting Leusden heeft echter eind 2012 aangegeven dat het ontwikkelen van mfc’s niet meer past in haar beleid (terug naar de kerntaak) en dat zij die afspraken wil herzien. Dit is ook in lijn met de in 2015 ingevoerde nieuwe Woningwet. Na veel gesprekken tussen gemeente en

Woningstichting Leusden heeft dat ertoe geleid dat Woningstichting Leusden nog 1 mfc zelf realiseert en dat de andere 2 mfc’s door anderen worden gerealiseerd.

• Het gezondheidscentrum in Biezenkamp is in 2013 opgeleverd.

• In 2016 is de afgesproken mfc (Atlas in De Biezenkamp) door Woningstichting Leusden opgeleverd.

Alles overziend, concludeert de visitatiecommissie dat de prestaties op het gebied van maatschappelijk vastgoed gelijk zijn aan de opgaven (7).

Verkoop

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 8.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

• De prestatieafspraken met de gemeente Leusden omvatten aantallen te verkopen woningen uit de bestaande woningvoorraad onder Koopgarant per jaar van 45 (2013 en 2014) en 16 (2015 en 2016).

Dat is totaal 122. In de visitatieperiode zijn in totaal 89 woningen onder Koopgarant verkocht.

• De ambitie van Woningstichting Leusden was om in de vrije verkoop in totaal 55 woningen te verkopen (bovenop de hiervoor genoemde Koopgarantwoningen). In de visitatieperiode zijn er in totaal 115 verkocht. Er is met name veel verkocht om de grote nieuwbouwambitie te kunnen realiseren.

• Totaal waren de afspraken en ambities gezamenlijk om 177 woningen te verkopen. Er zijn in totaal 204 verkocht. Minder onder Koopgarant dan beoogd, meer in de vrije verkoop dan beoogd. Maar de algemene afspraak met de gemeente Leusden om het aantal goedkope en betaalbare koopwoningen binnen de Leusdense woningvoorraad te vergroten, is goed nagekomen.

De prestaties van Woningstichting Leusden overtreffen hiermee de opgaven (8).

Prestatieveld (des)investeren in vastgoed Beoordeling visitatiecommissie prestaties in relatie tot opgaven

nieuwbouw 10

sloop / samenvoeging -

verbeteren bestaand bezit -

maatschappelijk vastgoed 7

verkoop 8

Oordeel 8,3

3.4.5 Kwaliteit van wijken en buurten

Leefbaarheid en wijk- en buurtbeheer

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot een oordeel:

• Voor wat betreft leefbaarheid en buurt- en wijkbeheer zijn voor 2014 afspraken gemaakt met de gemeente Leusden. Deze afspraken betroffen de inzet van een medewerker leefbaarheid bij

Woningstichting Leusden en het bieden van vastgoed voor maatschappelijke functies zoals onderwijs en gezondheidszorg.

• Niet alleen in 2014 maar ook in de rest van de visitatieperiode heeft Woningstichting Leusden zich actief bezig gehouden met leefbaarheid, zoals door de realisatie van de mfc Atlas (oplevering in 2016 in De Biezenkamp) en in 2013 het gezondheidscentrum.

• Er zijn bij Woningstichting Leusden 2 medewerkers fulltime bezig met de leefbaarheid. Dit betreft vooral de sociale kant van leefbaarheid.

De visitatiecommissie concludeert dat de prestaties van Woningstichting Leusden gelijk zijn aan de opgaven (7).

Aanpak overlast

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot een oordeel:

• Woningstichting Leusden heeft in 2013 het convenant Buurtbemiddeling ondertekend. In gevallen van overlast worden hier zaken naar toe geleid. Daar waar Woningstichting Leusden de overlast kan oplossen, neemt zij initiatief. In andere gevallen schakelt zij de partners in het convenant in om tot verminderen van de overlast te komen. Het aantal overlastzaken neemt toe (overigens een landelijke gesignaleerde ontwikkeling), het aantal afgehandelde leefbaarheidszaken is gestegen door de inzet van medewerkers leefbaarheid en samenwerking met partners (van 55% in 2015 naar 74% in 2016.

Alles overziend oordeelt de visitatiecommissie dat de prestaties van Woningstichting Leusden gelijk zijn aan de opgaven (7).

3.4.6 Overige opgaven en prestaties

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel niet.

Er zijn geen overige opgaven en prestaties die niet elders aan de orde zijn gekomen en wel beoordeeld zouden moeten worden.

3.5 Beoordeling van de ambities 3.5.1 Beschrijving van de ambitie

De ambities van Woningstichting Leusden zijn beschreven in de Koerswijzer (2014) en vertaald in het ondernemingsplan 2015-2018. In de Koerswijzer 2014 heeft Woningstichting Leusden de missie vastgelegd:

“Woningstichting Leusden is werkzaam op het gebied van de Volkshuisvesting in Leusden en omgeving.

Wij bouwen en beheren woningen en andere vormen van huisvesting voor mensen die moeite hebben om zelfstandig in hun woonbehoefte te voorzien.

Wij dragen (mede) zorg voor de woonomgeving van deze woningen.

Woningstichting Leusden werkt hiervoor nauw samen met bewoners, de gemeente Leusden en zorg- en welzijnspartijen.

In deze samenwerking zijn wij er ook voor de bredere maatschappelijke doelen, gerelateerd aan de primaire taak van volkshuisvesting.”

In het ondernemingsplan 2015-2018 is de Koerswijzer vertaald in concrete doelstellingen rondom de thema’s betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit. Ook zijn ambities opgenomen over participatie, dienstverlening, samenwerking, de organisatie en financiën.

Prestatieveld kwaliteit wijken en buurten Beoordeling visitatiecommissie prestaties in relatie tot opgaven

leefbaarheid / wijk- en buurtbeheer 7

aanpak overlast 7

Oordeel 7,0

3.5.2 Beoordeling van de ambities

De visitatiecommissie beoordeelt de ambities van Woningstichting Leusden met een