• No results found

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

• De prestatieafspraken omvatten de afspraak dat Woningstichting Leusden een gematigd huurbeleid voert. Gedurende de visitatieperiode is de gemiddelde huurverhoging altijd lager geweest dan de maximale toegestane huurverhoging door de Rijksoverheid.

• De kernvoorraad van Woningstichting Leusden bestaat uit tenminste 2.400 woningen met huur beneden €710. Dit is ook vastgelegd in de prestatieafspraken met de gemeente Leusden. In 2013 waren dit 2.341 woningen, in 2014 en 2015 2.294 en in 2016 2.434.

• Woningstichting Leusden is actief met het tegengaan van huurachterstanden. In 2013 en 2014 haalt zij haar eigen norm net niet, met ingang van 2015 scoort zij positief ten opzichte van de eigen ambitie.

Alles overziende zijn de prestaties gelijk aan de opgaven en scoort Woningstichting Leusden ruim voldoende (7).

Prestatieveld huisvesten primaire doelgroep Beoordeling visitatiecommissie prestaties in relatie tot opgaven

woningtoewijzing en doorstroming 8

Betaalbaarheid 7

Oordeel 7,5

3.4.2 Huisvesten bijzondere doelgroepen

Ouderen met specifieke zorg- en huisvestingsbehoefte

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

• Er zijn geen specifieke afspraken met de gemeente Leusden op dit gebied.

• Woningstichting Leusden heeft bijna 1.000 nultredenwoningen in haar bezit.

• In de prestatieafspraken 2017 wordt geconstateerd dat er vooralsnog voldoende voor senioren geschikte en gelabelde woningen beschikbaar zijn. Wanneer nieuwbouw aan de orde is, wordt bekeken in hoeverre hier op senioren moet worden ingespeeld.

De prestaties van Woningstichting Leusden zijn gelijk aan de opgave en daarmee ruim voldoende (7).

Personen met een (lichamelijke, psychiatrische of verstandelijke) beperking

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

• De prestatieafspraak was om een kleinschalige woonvoorziening voor jongeren met autisme te realiseren. Deze 12 woningen zijn inderdaad in 2016 opgeleverd.

• Woningstichting Leusden verhuurt nog 2 complexen aan (cliënten van) zorginstellingen (8 wooneenheden aan Abrona en 15 wooneenheden aan Stichting PlusWonen).

Alles overziende oordeelt de visitatiecommissie dat Woningstichting Leusden op dit gebied presteert conform de opgave en scoort een 7 (ruim voldoende).

Overige huishoudens die zorg en/of begeleiding nodig hebben of speciale eisen aan hun woning stellen.

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

• Samen met tal van anderen heeft Woningstichting Leusden het convenant Meldpunt bijzondere zorg

& overlast & casusoverleg OGGZ ondertekend. Hierin zijn geen concrete, kwantitatieve afspraken gemaakt maar wordt wel gezamenlijk gestreefd naar een integrale ketenaanpak. De ketenaanpak is net gestart, de eerste ervaringen van betrokken partners zijn positief.

Alles overziende oordeelt de visitatiecommissie dat Woningstichting Leusden op dit gebied presteert conform de opgaven en scoort een 7 (ruim voldoende).

Prestatieveld huisvesten specifieke doelgroepen Beoordeling visitatiecommissie prestaties in relatie tot opgaven

ouderen met specifieke behoeften 7

bewoners met beperkingen 7

overige personen 7

Oordeel 7,0

3.4.3 Kwaliteit woningen en woningbeheer

Woningkwaliteit

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot een oordeel:

Er zijn in algemene termen prestatieafspraken over de kwaliteit van de woningen (‘op het huidige kwalitatieve niveau blijven’).

Woningstichting Leusden heeft deze prestatieafspraak en de eigen ambities vertaald in een gemiddelde score van haar woningbezit van 3 tot 2 met de conditiemeting NEN 2767.

In 2016 is het bezit van Woningstichting Leusden doorgelicht met behulp van de NEN

conditiemeting. De gemiddelde score was een 2 (waarbij 6 = zeer slecht, 5 = slecht, 4 = matig, 3 = redelijk, 2 = goed en 1 = uitstekend). Het planmatig onderhoud is afgestemd op de conditiescores.

Alles overziende oordeelt de visitatiecommissie dat de prestaties van Woningstichting Leusden gelijk zijn aan de opgaven en eigen ambities en scoort een 7 (ruim voldoende).

Kwaliteit dienstverlening

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 8.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot een oordeel:

Er zijn geen prestatieafspraken over de kwaliteit van de dienstverlening gemaakt. De ambitie van Woningstichting Leusden is om het KWH-label te behouden (minimaal een 7 scoren).

Woningstichting Leusden scoorde gedurende de visitatieperiode consequent hogere cijfers dan de KWH-norm (resp. 7,6, 7,9, 7,9 en 7,8 in 2013, 2014, 2015 en 2016).

In de Aedes benchmark scoorde Woningstichting Leusden ook gemiddeld steeds hoger dan een 7 en zit zij in de B groep voor wat betreft het huurdersoordeel.

Alles overziend concludeert de visitatiecommissie dat de prestaties van Woningstichting Leusden de eigen ambities overtreffen en scoort een 8 (goed).

Energie en duurzaamheid

De visitatiecommissie beoordeelt dit onderdeel met een 7.

De visitatiecommissie komt op basis van de volgende overwegingen tot dit oordeel:

• De landelijke ambitie is dat het woningbezit van corporaties gemiddeld label B heeft in 2020 (EI van 1,25). Woningstichting Leusden onderschrijft deze ambitie en heeft haar investeringsprogramma daar op afgestemd (er moeten nog circa 500 woningen worden aangepakt).

• In 2013 had 86% van de woningen van Woningstichting Leusden een groen label (C of hoger) en 41%

label B of hoger. De gemiddelde EI was 1,39. In 2016 had 85% van de woningen van Woningstichting Leusden een groen label (C of hoger) en 43% label B of hoger. De gemiddelde EI in 2016 was 1,38.

• In Leusden is door tal van partijen het Energieakkoord Leusden 2014-2020 opgesteld en ondertekend. Woningstichting Leusden werkt daar actief aan mee.

De visitatiecommissie constateert dat Woningstichting Leusden enerzijds al redelijk goed scoort op gebied van duurzaamheid van haar woningen, maar anderzijds gedurende de visitatieperiode weinig gedaan heeft om de energieprestaties te verbeteren en zo te voldoen aan het Energieakkoord.

Inmiddels is een programma opgesteld om conform het landelijke energieakkoord gemiddeld label B in 2020 te realiseren. Alles overziende oordeelt de visitatiecommissie dat de prestaties van

Woningstichting Leusden gelijk zijn aan de opgaven (7).

Prestatieveld kwaliteit van de woningen en woningbeheer Beoordeling visitatiecommissie prestaties in relatie tot opgaven

woningkwaliteit 7

kwaliteit van dienstverlening 8

energie en duurzaamheid 7

Oordeel 7,3

3.4.4 (Des)Investeren in vastgoed

Nieuwbouw