• No results found

2. DE OPLEIDING

2.2 De opbouw van de opleiding

Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de mbo-opleiding. Het kwalificatiedossier is als volgt opgebouwd:

1. Het basisdeel. Dit wordt gevormd door:

a. De beroepspecifieke onderdelen – dit zijn gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatiedossier.

6

b. De generieke onderdelen – dit zijn: Nederlandse taal, rekenen, Loopbaan en Burgerschap, Engels (alleen bij niveau 4).

2. Het profieldeel. Het profieldeel bestaat uit kerntaken en werkprocessen die specifiek zijn voor jouw opleiding.

Gemeenschappelijk Economisch Jaar

In het eerste leerjaar bieden wij een Gemeenschappelijk Economisch Jaar (GEJ) aan. Het onderwijs is opgebouwd rondom een vijftal gemeenschappelijke onderwijsthema’s die raakvlakken hebben met alle commerciële opleidingen binnen de branche Handel &

Commercie van het Albeda College. Natuurlijk krijg je ook onderwijs in specifieke onderdelen van de door jou gekozen opleidingsrichting. Doordat je start met een aantal

gemeenschappelijke onderdelen is het zonder tijdverlies mogelijk tijdens of zelfs nog aan het eind van het eerste jaar te switchen naar een andere commerciële opleiding binnen de branche Handel & Commercie, als zou blijken dat dit beter bij je past. Dit is echter niet de belangrijkste reden, het gaat om het verbreden van jouw opleiding!

Als blijkt dat niveau 4 toch te moeilijk zou zijn, dan is ook naadloze afstroom naar Niveau 3 mogelijk zonder tijdverlies.

Voor studenten binnen het Gemeenschappelijk Economisch Jaar wordt de definitieve keuzerichting gemaakt aan het einde van het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar volg je onderwijs, alleen specifiek gericht op de gekozen kwalificatierichting en ga je ook

beroepspraktijkvorming (stage) doen bij een bedrijf/organisatie dat is goedgekeurd voor de door jou gekozen kwalificatierichting.

Door deze opzet bieden wij je een verbreding van je opleiding aan, waardoor je bouwt aan een goed CV en daardoor ontstaat meer relevantie voor de arbeidsmarkt en /of

vervolgopleiding na afronding van het MBO.

7 Mogelijkheden om het leertraject te verkorten

In bijzondere gevallen zijn er mogelijkheden om het leertraject te verkorten of vrijstellingen te krijgen. (bv bij instroom vanuit van verwante MBO opleidingen of instroom met HAVO

diploma). Dit kan je bespreken bij de intake of in de loop van de studie met je studieloopbaan begeleider.

In hoofdstuk 3 kun je lezen hoe jouw opleiding jouw studievoortgang volgt, hoe de overgang naar een volgend leerjaar is geregeld, wanneer je wordt teruggezet in ander cohort en wanneer de opleiding wordt verlengd. Ook lees je hier over het houdingscontract en het bindend studieadvies.

8 2.3 Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat uit een kwalificatie en een of meer keuzedelen. Het keuzedeel is een aanvulling op de inhoud van je opleiding. Je verbreedt of verdiept hiermee je

toekomstige vakmanschap. Bij het bepalen van het aanbod wordt rekening houden met de wensen van het bedrijfsleven in Rijnmond. Je kansen op een baan worden groter. Soms draagt het keuzedeel bij aan een betere doorstroom naar een hoger niveau. Gedurende de opleiding maak je een keuze uit 2 of meer keuzedelen.

Het huidige aanbod van keuzedelen in de opleiding Junior Accountmanager is:

In het eerste leerjaar wordt het keuzedeel Ondernemend Gedrag (K0072) aangeboden, in het tweede en derde leerjaar is het aanbod:

• Duurzaamheid in het beroep D (K0031)

• Online marketing en het toepassen van e-commerce (K0519)

• Voorbereiding HBO (K0125)

Alle keuzedelen omvatten 240 SBU (studiebelastingsuren)

Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je welk keuzedeel voor jou het meest passend is.

Je doet in dit vak ook examen, maar dit cijfer telt nog niet mee voor de diplomering. Het cijfer wordt bij een voldoende wel vermeld op je diploma. Alle resultaten voor keuzedelen

(voldoende en onvoldoende) worden vermeld op de resultatenlijst. Een voldoende voor een keuzedeel kan een vrijstelling geven bij een vervolgopleiding.

Als je een ander keuzedeel wil volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je een verzoek indienen om een zgn. niet-gekoppeld keuzedeel te mogen volgen, bijvoorbeeld bij een andere branche.

Jij kunt hierover informatie krijgen bij je SLB’er. Je moet er wel rekening mee houden dat de sub- examencommissie moet onderzoeken of het door jouw gewenste keuzedeel past binnen jouw opleiding en of dit rooster technisch haalbaar is. Immers een keuzedeel loopt door in meerdere onderwijsperiodes. Je slb’er kan je hierbij helpen.

Hoe de kerntaken geëxamineerd worden lees je in het examenplan van je opleiding (zie 4.1)

2.4 Ontwikkelingsgebieden Nederlands, Engels en rekenen

Er gelden voor het mbo algemene eisen voor Nederlands en rekenen. Deze algemene eisen worden de generieke vaardigheden genoemd. Deze gelden voor alle mbo-opleidingen in Nederland. Voor niveau 4 geldt een hoger niveau dan voor de entree-opleiding en niveau 2 en 3.

Nederlands en rekenen heb je ook nodig om je beroep goed te kunnen uitvoeren. Deze eisen verschillen per opleiding. Dit worden de beroepspecifieke vaardigheden genoemd.

Zowel de generieke als de beroepspecifieke vaardigheden zijn in examens opgenomen.

De eisen voor de generieke vaardigheden staan in de onderstaande tabellen beschreven per niveau.

Niveau 4: Nederlands, Engels en Rekenen

Generiek examen Nederlands Generiek examen Engels Generiek examen Rekenen Centrale examens:

9 Resultaat = cijfer van het

centraal examen

-

Resultaat = cijfer van het centraal examen

- Rekenen 3F of 3ER1

Resultaat = cijfer van het centraal examen

NB: hoeft geen gemiddelde te zijn van de instellingsexamens, weging tussen bepaalde vaardigheden wordt bepaald door de opleiding.

Instellingsexamens:

- Schrijven, ten minste A2 - Spreken, ten minste A2 - Gesprekken, ten minste A2 Resultaat: zie examenplan

Het eindcijfer is gelijk aan het resultaat van het centraal examen.

Diploma-eis:

Voor Nederlands en Engels moeten ten minste een 5 en een 6 zijn behaald (in willekeurige volgorde)

Het eindcijfer wordt vermeld op de resultatenlijst bij het

diploma.

Diploma-eis:

Voor Nederlands en Engels moeten ten minste een 5 en een 6 zijn behaald (in willekeurige volgorde)

Het eindcijfer wordt vermeld op de resultatenlijst bij het

diploma.

Diploma-eis:

Het cijfer voor rekenen telt (nog) niet mee voor het behalen van het diploma.

Het eindcijfer wordt vermeld op de resultatenlijst bij het

diploma.

Voorwaarden voor vrijstelling generieke examens niveau 4

Hieronder is aangeven onder welke voorwaarden een student een vrijstelling zou kunnen krijgen:

- Nederlands en Rekenen:

o Indien een 6 of hoger gehaald is bij een examen op mbo-niveau 4 of op havo of vwo.

- Engels:

o Indien een 6 of hoger gehaald is bij een examen op mbo-niveau 4, of o een 5 of hoger gehaald bij een examen op havo of vwo

- Voor Nederlands, Rekenen en Engels geldt dat de vrijstelling mogelijk is voor:

o het schoolexamen of het centraal examen afzonderlijk o het schoolexamen en centraal examen gezamenlijk

- De vrijstelling is geldig als de student het (nieuwe) mbo-4-diploma haalt binnen twee studiejaren na het studiejaar waarin de student dat eerdere resultaat heeft behaald.

De student vraagt vrijstelling aan via zijn/haar onderwijsleider (lid van de examencommissie) en voegt bij zijn/haar aanvraag voldoende bewijslast (diploma, certificaat, cijferlijst o.i.d.). De examenplanner CEM beoordeelt de vrijstellingsaanvragen en de bijgeleverde bewijzen o.b.v.

de geldende wet- en regelgeving. De aanvraag met de correspondentie v.w.b.

toekenning/afwijzing wordt opgenomen in het examendossier van de betreffende student.

1 Het examen 3ER is een aangepast rekenexamen voor studenten met ernstige rekenproblemen. Verwijzen naar rekendocent of slb’er voor meer informatie.

10

Als je ernstige rekenproblemen of dyscalculie hebt, is het - onder voorwaarden - mogelijk om een aangepast rekenexamen te doen. We adviseren je om in een zo vroeg mogelijk stadium contact op te nemen met je opleiding over de (on)mogelijkheden. (zie ook 3.3)

De student dient tijdig vrijstelling aan te vragen bij de examencommissie van de opleiding.

De student levert hierbij een bewijsstuk aan van een eerder behaald resultaat. De

examencommissie neemt een besluit of de vrijstelling wordt verleend o.b.v. de bovenstaande voorschriften.

Keuzedelen Nederlands en rekenen 3F en Engels B1 of B2

o Student doet examens 2F en daarnaast 3F-examens bij keuzedelen Nederlands rekenen

o De student doet examens bij het keuzedeel Engels B1 of B22

o Bij doorstromen is vrijstelling van examinering mogelijk als een 6 of hoger is gehaald voor het keuzedeel. Nb De student krijgt in deze gevallen geen vrijstelling van zijn keuzedeelverplichting

2.5 Ontwikkelingsgebied Loopbaan en Burgerschap

De opleiding is gericht op het beroep maar ook op jouw loopbaan en hoe je als burger in de samenleving staat. Wij vinden het belangrijk dat je een professional wordt die goed is in zijn beroep en die midden in het leven staat. Iemand die meedoet en zich goed kan redden in de Nederlandse samenleving. De overheid heeft bepaald dat studenten die een mbo-opleiding volgen een inspanning moeten leveren voor hun eigen loopbaan en burgerschap. Voor alle MBO- opleidingen geldt dan ook dat ze aandacht besteden aan Loopbaan en Burgerschap (LB).

Voor Loopbaan en Burgerschap moet je voldoen aan de inspanningsverplichting en dit wordt vermeld op de resultatenlijst bij het diploma.

De volgende onderwerpen (dimensies) komen aan de orde:

Klik hier voor het verantwoordingsdocument burgerschap

Vrijstelling burgerschap

De student is vrijgesteld van het examen voor het onderdeel burgerschap als de

examencommissie heeft vastgesteld dat hij voor alle dimensies/kerntaken bewijslast kan aanvoeren, waaruit voldoende niveau, ontwikkeling en inspanning blijkt.

Vrijstellingen voor Burgerschap worden alleen toegekend voor de volledige vereisten (dus niet per dimensie/kerntaak).

De student vraagt vrijstelling aan via zijn/haar onderwijsleider (lid van de examencommissie) en voegt bij zijn/haar aanvraag voldoende bewijslast (diploma, certificaat, cijferlijst o.i.d.). De examenplanner beoordeelt de vrijstellingsaanvragen en de bijgeleverde bewijzen o.b.v. de geldende wet- en regelgeving. De aanvraag met de correspondentie v.w.b.

toekenning/afwijzing wordt opgenomen in het examendossier van de betreffende student.

2 Per 1 augustus 2017 zijn generieke keuzedelen voor Engels B1 en B2 beschikbaar. De bestaande

beroepsspecifieke keuzedelen Engels B1 en B2 verdwijnen per 31 december 2017 uit het keuzedelenregister.

1. politiek-juridische dimensie;

2. economische dimensie;

3. sociaal-maatschappelijke dimensie;

4. vitaal burgerschap dimensie.

11 2.6 De beroepspraktijkvorming

Je hebt gekozen voor een beroepsopleiding BOL. Een belangrijk deel van de opleiding vindt plaats in de praktijk van het beroep. De stage heet in het middelbaar beroepsonderwijs

‘Beroeps Praktijk Vorming’. Wij noemen het afgekort BPV.

Wat je op school leert, zie je terug in de praktijk en leer je daar toepassen. Wat je leert in de praktijk kun je op school verder uitdiepen.

BPV-overeenkomst

Je sluit met het Albeda College een Onderwijsovereenkomst af. Met het Albeda College en de praktijkorganisatie sluit je een BPV-overeenkomst af, waarin de rechten en de plichten in de BPV zijn geregeld. In de BPV-overeenkomst wordt het aantal uren dat je in de BPV moet maken vermeld, evenals de inhoud van de opleiding, de begeleiding bij het leren en

beoordelen en de rechten en plichten. Tevens sluit je met je werkgever een leerarbeidsovereenkomst af.

Ziekmelden

Mocht je een keer ziek zijn, dan moet je je ziek melden volgens de regels van het BPV-bedrijf. Ook moet je je studieloopbaanbegeleider hiervan op de hoogte stellen.

2.6.1 Voorbereiding op de BPV

De voorbereiding op de BPV vindt op school plaats.

In de periode voorafgaande aan de BPV word je voorbereid op de BPV via speciale lessen.

Onderwerpen hierin zijn: sollicitatietraining, motivatie, branchekenmerken en -keuze, bedrijfscultuur, gebruiken van het bedrijvenregister van SBB (www.S-BB.nl). Voor het BPV-gedeelte van de opleiding wordt in de beginfase van de opleiding een BPV-overeenkomst afgesloten tussen jou, je leerbedrijf en de school.

Mocht je nog minderjarig zijn, kan je wettelijk vertegenwoordiger, gedurende 4 weken na ondertekening van de overeenkomst, bij de onderwijsleider gemotiveerd bezwaar maken tegen de keuze van het bpv-bedrijf. De onderwijsleider onderzoekt de plaatsing.

De coördinator verzorgt alle administratieve handelingen m.b.t. de BPV, zoals: de BPV-overeenkomst, de urenstaat en de examenboekjes.

2.6.2 Begeleiding tijdens de BPV

In het bedrijf word je begeleid door een BPV-praktijkopleider. Die weet alles over het bedrijf en de werkzaamheden die horen bij de opleiding. Vanuit de school is er begeleiding door de BPV-begeleider. De BPV-begeleider heeft minimaal twee keer per schooljaar contact met het leerbedrijf en samen met jou en je praktijkopleider worden dan je vorderingen besproken.

Daarnaast zal er een aparte afspraak gemaakt worden voor het afnemen van de Praktijk examens

Problemen tijdens de BPV

Als je problemen hebt tijdens de BPV, bespreek je die met jouw praktijkbegeleider en jouw studieloopbaanbegeleider.

Raak je je bedrijf kwijt dan meld je dat direct bij de praktijkbegeleider, de BPV-coördinator en jouw SLB-docent.

Als je een nieuw BPV-bedrijf gevonden hebt, meld je dit direct bij de praktijkbegeleider, de BPV-coördinator en jouw SLB-docent zodat er een nieuwe BPV-praktijkovereenkomst gemaakt kan worden.

12 2.6.3 Boordeling van de BPV

Tijdens het leren in de praktijk vinden regelmatig beoordelingen plaats. We beoordelen je op je beroepsopdrachten en je beroepshouding. Tijdens elke BPV-periode vindt er een tussen- en een eindbeoordeling plaats. Jouw BPV-docent komt hiervoor naar je BPV-bedrijf. Bij deze gesprekken is ook je praktijkopleider aanwezig.

Diploma-eis: De BPV moet met een voldoende worden afgerond.

Bij aanvang van de BPV vindt er een nulmeting plaats. In het vervolg van de BPV is er een tussenmeting. Als de tussenmeting met voldoende resultaat is afgerond is de BPV

voldoende.

Tijdens de BPV worden examens afgenomen. Dit zijn praktijkexamens. Deze praktijkexamens zijn een onderdeel van de kerntaken, niet van de BPV.

2.6.4 Het vinden van een erkende BPV–plaats

De BPV kan alleen worden gevolgd bij een erkend leerbedrijf. Onderwijs en bedrijfsleven maken samen afspraken over de beroepspraktijkvorming. Het SBB beoordeelt of een bedrijf aan de eisen voldoet om als leerbedrijf te mogen opleiden in de praktijk van een beroep.

De student heeft een actieve rol in het vinden van een BPV-plaats. Je zoekt zelf, of in

samenwerking met jouw BPV-coördinator, naar een erkend leerbedrijf. Je kan hierbij gebruik maken van het bedrijvenbestand van de opleiding, of zoeken op www.stagemarkt.nl.

Je bent in principe zelf verantwoordelijk voor het vinden van een BPV plek.

Het leren vinden van en solliciteren naar een bpv-plek is een belangrijk onderdeel in jouw voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Wanneer het jou niet lukt om een goede BPV-plaats te vinden, dan helpt en begeleidt de opleiding jou. Er vinden b.v. ook sollicitatie trainingen plaats.

Samen zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk een passende BPV-plek vindt.

Op www.albeda.nl/bedrijven/stage vind je meer belangrijke informatie over de BPV.

2.6.5 Eventuele overige afspraken m.b.t. de BPV

Problemen tijdens de BPV

Als je problemen hebt tijdens de BPV, bespreek je die met jouw praktijkbegeleider en jouw studieloopbaanbegeleider. Wanneer een werkgever besluit je leerarbeidsovereenkomst af te breken, kun je soms nog wel verder met je opleiding als je geen bindend negatief

studieadvies hebt (zie 5.3). Je moet dan binnen ongeveer 6 weken een nieuwe werkgever - of BPV-plaats hebben, waar je de opleiding kan vervolgen. Lukt je dit niet, dan eindigt de onderwijsovereenkomst.

Raak je je bedrijf kwijt dan meld je dat direct bij de praktijkbegeleider, de

BPV-coördinator en jouw SLB-docent. Zodra je weer op school bent vraag je aan jouw SLB-er een mutatieformulier dat je invult en diezelfde dag weer inlevert bij de SLB-er.

Na het vinden van een nieuwe BPV-bedrijf meld je dit direct bij de praktijkbegeleider, de BPV-coördinator en jouw docent. Zodra je weer op school bent vraag je aan jouw SLB-er een mutatieformuliSLB-er dat je invult en diezelfde dag weSLB-er inlevSLB-ert bij de SLB-SLB-er.

13

Bij een overplaatsing en/of wisseling van praktijkopleider vul je ook, zodra je weer op school bent, een mutatieformulier in.

Als je ziek bent tijdens de BPV meld je dit direct bij je praktijkopleider van het bedrijf en ook dezelfde dag (voor 09.00 uur) bij de onderwijsassistent / verzuimmedewerkster van school.

Het wisselen van de BPV zonder uitdrukkelijke toestemming van de BPV coördinator is niet toegestaan.

Voor verdere BPV info en het vinden van een BPV bedrijf zie ook:

https://www.albeda.nl/bedrijven/leerwerkwijzer-stagewijzer

2.7 Onderwijstijd en –activiteiten Zie : TOP-model in bijlage 1, pagina 26

De lessentabellen en jaarplanning per leerjaar worden aan het begin van het schooljaar op het portaal gepubliceerd.

2.7.1 Roosters en roosterwijzigingen

Roosterwijzigingen worden dagelijks op de website (via het Portaal) gepubliceerd.

https://www.albeda.nl/roosters.htm

2.8 Kosten van de opleiding( les-/cursusgeld, schoolkosten( vrijwillig en verplicht), steunfonds studenten

BOL: Je betaalt lesgeld als op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent, en een voltijdopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt.

Naast het les- en cursusgeld krijg je ook met andere kosten te maken. Sommige kosten zijn verplicht, andere niet.

Schoolkosten (verplicht)

Aan de opleiding zijn ook andere kosten verbonden. Bijvoorbeeld voor schoolbenodigdheden waarvan het belangrijk is dat je hierover beschikt en die noodzakelijk zijn om je opleiding succesvol te kunnen volgen. Denk aan kosten voor de aanschaf van studieboeken, readers of persoonlijke hulpmiddelen voor in de beroepspraktijk, zoals een messenset. Je schaft zo’n beroepsuitrusting zelf aan en deze blijft dan ook in jouw bezit. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van deze zaken. Wel kun je bij verschillende aanbieders korting krijgen.

Na je inschrijving hoor je welke kosten je kunt verwachten. Een overzicht van de kosten staat hier.

BOL

Lesgeld € 1137,- per leerjaar

Boeken Circa € 375,- gemiddeld per leerjaar Readers Circa € 25 gemiddeld per leerjaar

De kosten voor de opleiding worden jaarlijks bijgesteld. De prijzen kunnen per boekhandel verschillen.

De kosten voor de opleiding worden jaarlijks bijgesteld. De prijzen kunnen per boekhandel verschillen.

14 Beginbrief

Aan het begin van het schooljaar ontvang je een brief. Hierin staat info over : …

• Boeken, extra leermiddelen & Laptop

• Studiefinanciering en betaling lesgeld

• Onderwijsovereenkomst

• Beroepspraktijkvorming

• Start schooljaar & introductieactiviteiten Schoolnota

Naast de boeken dient er ook nog een aantal extra leermiddelen zoals readers en licenties te worden aangeschaft. Het bedrag voor deze extra leermiddelen wordt na 1 oktober in de zgn.

schoolnota gefactureerd. Bij de beginbrief ontvang je een specificatie van de schoolnota.

Financiële problemen

Wanneer je financiële problemen hebt, bespreek dit dan zo spoedig mogelijk na de start van je opleiding met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Jouw SLB’er kan met jou afspraken maken of jou (met jouw instemming) doorverwijzen naar schoolmaatschappelijk werk.

Restitutieregeling bij voortijdig schoolverlaten

Meer informatie over wat je moet weten en moet doen, wanneer je met je opleiding stopt, vind je via de volgende links:

- www.duo.nl/particulier/mbo-er/opleiding-volgen/stoppen-met-je-opleiding.jsp - www.duo.nl/particulier/mbo-er/opleiding-volgen/stoppen-in-je-eerste-jaar.jsp

3. DE BEGELEIDING

De opleiding heeft zijn eigen onderwijsteam. Het onderwijsteam bestaat uit docenten en instructeurs, die naast lesgeven ook de taak van studieloopbaanbegeleider kunnen hebben.

Iedere docent is specialist op zijn of haar vakgebied. Daarnaast krijg je te maken met docenten Nederlands, rekenen en burgerschap.

3.1 De studieloopbaanbegeleider

Een studieloopbaanbegeleider (SLB’er) is één van de docenten uit het team. Hij of zij

ondersteunt je bij jouw opleiding en bespreekt met jou de voortgang van de opleiding. Om op de hoogte te blijven van jouw studievoortgang heeft de studieloopbaanbegeleider regelmatig contact met de overige docenten, waaronder de BPV-docent.

Meld beperkingen en/of problemen bij je SLB’er!

Wanneer je te maken hebt of krijgt met een beperking, een chronische aandoening of een

Wanneer je te maken hebt of krijgt met een beperking, een chronische aandoening of een