• No results found

3. DE BEGELEIDING

3.4 Aanwezigheid en verzuim

Het Albeda College verwacht van alle studenten dat zij aanwezig zijn en op tijd komen bij de onderwijsactiviteiten. Je aan- en afwezigheid zal per onderwijsactiviteit worden bijgehouden.

Wanneer je ongeoorloofd verzuimt, of je meldt je vaak ziek, spreekt je

studieloopbaanbegeleider (SLB’er) je hierop aan. Verzuim is slecht voor jouw ontwikkeling, maar heeft daarbij ook een negatieve uitstraling naar de groep. Bij beslissingen over je studievoortgang, kan de aan- en afwezigheid van doorslaggevende betekenis zijn voor een positief of negatief advies.

De regels:

Als je ziek bent tijdens een schoolperiode of om een andere reden niet aanwezig kunt zijn, meld je dat: ’s morgens tussen 07.30 - 08.30 uur bij de verzuimcoördinator van je locatie via je schoolmail. In de mail moet staan je klas, reden van afwezigheid, je voor- en achternaam en bij minderjarigheid het telefoonnummer en email-adres van je ouders.

• Als je ziek bent tijdens een stage- of de leerwerkperiode, moet je dat melden bij de praktijkorganisatie waar je stage loopt of werkt, maar óók bij de verzuimcoördinator.

• Je bent zelf verantwoordelijk om, in alle gevallen, je beter te melden, op school, bij de praktijkorganisatie of de werkgever. Pas als je jezelf beter hebt gemeld, wordt de beëindiging van de periode van afwezigheid in ons systeem geregistreerd.

• In principe krijg je alleen verlof voor die zaken, waarvoor je als werknemer in een bedrijf ook verlof zou krijgen. Verlof vraag je van tevoren aan bij de SLB-er. Als je toestemming hebt gekregen, geef je dit ook door aan de verzuimcoördinator.

AWR (aanwezigheidsregistratie)

Het Albeda College werkt met een digitale aanwezigheidsregistratie (AWR). Alle docenten registreren aan het begin van de les wie er aan- en afwezig is. Dit is door de

verzuimcoördinator en/of SLB’er op afstand meteen in te zien. Wanneer er een af- of

ziekmelding binnenkomt bij de verzuimcoördinator of SLB’er, wordt dit meteen geregistreerd in AWR. Dit is zichtbaar voor de docent.

19

Je kunt inloggen op het portaal en je eigen aanwezigheidsregistratie inzien; van de huidige week en de vorige week. Wanneer je denkt dat er een fout is gemaakt bij de registratie, bespreek je dit direct met de verzuimcoördinator of je studieloopbaanbegeleider.

Geoorloofd verzuim

Wanneer je je ziek meldt en voor aanvang van de les ook wordt geregistreerd in AWR (door de verzuimcoördinator of SLB’er) kan de docent in de les zien waarom je niet aanwezig bent en word je het betreffende lesuur geregistreerd als “afwezig met reden ziek”.

Dit geldt ook voor afmeldingen met een geldige reden. Dit is een geoorloofd verzuimuur.

Ongeoorloofd verzuim

Wanneer je niet aanwezig bent in de les en er is ook geen afmelding bekend, registreert jouw docent je voor dat lesuur als “afwezig”. Dit is een ongeoorloofd verzuimuur.

Is er sprake van veelvuldig ongeoorloofd verzuim, dan is de school verplicht om hierop actie te ondernemen. Dit kan met brieven en gesprekken.

Leerplicht en kwalificatieplicht

Jongeren tot 18 jaar moeten onderwijs volgen totdat ze een startkwalificatie hebben of 18 jaar worden. Een startkwalificatie is een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma op niveau 2 of hoger.

Voor leerlingen tot 16 jaar heet dit de leerplicht. Voor jongeren tussen 16 en 18 jaar heet dit de kwalificatieplicht. Bij leerlingen tot 18 jaar zijn we als school verplicht om ongeoorloofd verzuim van 16 uur in 4 lesweken, al dan niet aaneengesloten, te melden bij DUO. Bij leerlingen tussen de 18-23 jaar zonder startkwalificatie zijn we als school verplicht om langdurig en aanhoudend verzuim te melden bij DUO.

Voor leerlingen met een startkwalificatie worden andere maatregelen getroffen zoals

voortgangs-gesprekken, een houdingscontract en/of doorverwijzing naar het Trajectbureau.

Op elke locatie is één dag in de week een leerplichtambtenaar op locatie. Dit is per opleiding en locatie verschillend. Raadpleeg je SLB’er voor de exacte dag.

Maatregelen

Wanneer het ongeoorloofd verzuim meer dan 16 uur bedraagt in 4 lesweken, al dan niet aaneengesloten, is de school wettelijk verplicht om dit te melden bij het digitale verzuimloket van DUO. De melding wordt doorgestuurd aan de leerplichtambtenaar van de gemeente, welke overgaat tot gesprekken, waarschuwingen en/of het eventueel opleggen van boetes.

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) is de instantie die de studiefinanciering en ov-jaarkaart regelt.

Aanvragen verlof

o In welke situaties mag je verlof aanvragen:

 religieuze verplichtingen of religieuze feestdagen (bijv. Suikerfeest);

 gewichtige omstandigheden, zoals huwelijksfeesten, levensbedreigende ziekte, overlijden of begrafenis/crematie van naaste familie;

 wanneer het gezin niet in een schoolvakantie met vakantie kan door het beroep van een van de ouders/wettelijke vertegenwoordiger.

o Aanvraag 18- door wettelijke vertegenwoordiger, 18 +door student d.m.v. het formulier

“aanvraag verlof buiten de schoolvakanties” – te vinden op het portaal en/of op te halen bij de onderwijsassistent / verzuimmedewerker.

o Het formulier lever je in bij de onderwijsassistent / verzuimmedewerker.

o Beslissing kort verlof door onderwijsleider; beslissing langdurig verlof (van meer dan 10 dagen) door leerplichtambtenaar.

o Langduriger verlof moet ruim op tijd, bij voorkeur minimaal 8 weken van te voren, aangevraagd worden.

o Zie verder info over afwezigheid en verlof op waarwasje.nu

20 Voor informatie over bijzonder verlof klik hier

21