• No results found

2. DE OPLEIDING

2.6 De beroepspraktijkvorming

2.6.2 Begeleiding tijdens de BPV

In het bedrijf word je begeleid door een BPV-praktijkopleider. Die weet alles over het bedrijf en de werkzaamheden die horen bij de opleiding. Vanuit de school is er begeleiding door de BPV-begeleider. De BPV-begeleider heeft minimaal twee keer per schooljaar contact met het leerbedrijf en samen met jou en je praktijkopleider worden dan je vorderingen besproken.

Daarnaast zal er een aparte afspraak gemaakt worden voor het afnemen van de Praktijk examens

Problemen tijdens de BPV

Als je problemen hebt tijdens de BPV, bespreek je die met jouw praktijkbegeleider en jouw studieloopbaanbegeleider.

Raak je je bedrijf kwijt dan meld je dat direct bij de praktijkbegeleider, de BPV-coördinator en jouw SLB-docent.

Als je een nieuw BPV-bedrijf gevonden hebt, meld je dit direct bij de praktijkbegeleider, de BPV-coördinator en jouw SLB-docent zodat er een nieuwe BPV-praktijkovereenkomst gemaakt kan worden.

12 2.6.3 Boordeling van de BPV

Tijdens het leren in de praktijk vinden regelmatig beoordelingen plaats. We beoordelen je op je beroepsopdrachten en je beroepshouding. Tijdens elke BPV-periode vindt er een tussen- en een eindbeoordeling plaats. Jouw BPV-docent komt hiervoor naar je BPV-bedrijf. Bij deze gesprekken is ook je praktijkopleider aanwezig.

Diploma-eis: De BPV moet met een voldoende worden afgerond.

Bij aanvang van de BPV vindt er een nulmeting plaats. In het vervolg van de BPV is er een tussenmeting. Als de tussenmeting met voldoende resultaat is afgerond is de BPV

voldoende.

Tijdens de BPV worden examens afgenomen. Dit zijn praktijkexamens. Deze praktijkexamens zijn een onderdeel van de kerntaken, niet van de BPV.

2.6.4 Het vinden van een erkende BPV–plaats

De BPV kan alleen worden gevolgd bij een erkend leerbedrijf. Onderwijs en bedrijfsleven maken samen afspraken over de beroepspraktijkvorming. Het SBB beoordeelt of een bedrijf aan de eisen voldoet om als leerbedrijf te mogen opleiden in de praktijk van een beroep.

De student heeft een actieve rol in het vinden van een BPV-plaats. Je zoekt zelf, of in

samenwerking met jouw BPV-coördinator, naar een erkend leerbedrijf. Je kan hierbij gebruik maken van het bedrijvenbestand van de opleiding, of zoeken op www.stagemarkt.nl.

Je bent in principe zelf verantwoordelijk voor het vinden van een BPV plek.

Het leren vinden van en solliciteren naar een bpv-plek is een belangrijk onderdeel in jouw voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Wanneer het jou niet lukt om een goede BPV-plaats te vinden, dan helpt en begeleidt de opleiding jou. Er vinden b.v. ook sollicitatie trainingen plaats.

Samen zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk een passende BPV-plek vindt.

Op www.albeda.nl/bedrijven/stage vind je meer belangrijke informatie over de BPV.

2.6.5 Eventuele overige afspraken m.b.t. de BPV

Problemen tijdens de BPV

Als je problemen hebt tijdens de BPV, bespreek je die met jouw praktijkbegeleider en jouw studieloopbaanbegeleider. Wanneer een werkgever besluit je leerarbeidsovereenkomst af te breken, kun je soms nog wel verder met je opleiding als je geen bindend negatief

studieadvies hebt (zie 5.3). Je moet dan binnen ongeveer 6 weken een nieuwe werkgever - of BPV-plaats hebben, waar je de opleiding kan vervolgen. Lukt je dit niet, dan eindigt de onderwijsovereenkomst.

Raak je je bedrijf kwijt dan meld je dat direct bij de praktijkbegeleider, de

BPV-coördinator en jouw SLB-docent. Zodra je weer op school bent vraag je aan jouw SLB-er een mutatieformulier dat je invult en diezelfde dag weer inlevert bij de SLB-er.

Na het vinden van een nieuwe BPV-bedrijf meld je dit direct bij de praktijkbegeleider, de BPV-coördinator en jouw docent. Zodra je weer op school bent vraag je aan jouw SLB-er een mutatieformuliSLB-er dat je invult en diezelfde dag weSLB-er inlevSLB-ert bij de SLB-SLB-er.

13

Bij een overplaatsing en/of wisseling van praktijkopleider vul je ook, zodra je weer op school bent, een mutatieformulier in.

Als je ziek bent tijdens de BPV meld je dit direct bij je praktijkopleider van het bedrijf en ook dezelfde dag (voor 09.00 uur) bij de onderwijsassistent / verzuimmedewerkster van school.

Het wisselen van de BPV zonder uitdrukkelijke toestemming van de BPV coördinator is niet toegestaan.

Voor verdere BPV info en het vinden van een BPV bedrijf zie ook:

https://www.albeda.nl/bedrijven/leerwerkwijzer-stagewijzer

2.7 Onderwijstijd en –activiteiten Zie : TOP-model in bijlage 1, pagina 26

De lessentabellen en jaarplanning per leerjaar worden aan het begin van het schooljaar op het portaal gepubliceerd.

2.7.1 Roosters en roosterwijzigingen

Roosterwijzigingen worden dagelijks op de website (via het Portaal) gepubliceerd.

https://www.albeda.nl/roosters.htm

2.8 Kosten van de opleiding( les-/cursusgeld, schoolkosten( vrijwillig en verplicht), steunfonds studenten

BOL: Je betaalt lesgeld als op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent, en een voltijdopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt.

Naast het les- en cursusgeld krijg je ook met andere kosten te maken. Sommige kosten zijn verplicht, andere niet.

Schoolkosten (verplicht)

Aan de opleiding zijn ook andere kosten verbonden. Bijvoorbeeld voor schoolbenodigdheden waarvan het belangrijk is dat je hierover beschikt en die noodzakelijk zijn om je opleiding succesvol te kunnen volgen. Denk aan kosten voor de aanschaf van studieboeken, readers of persoonlijke hulpmiddelen voor in de beroepspraktijk, zoals een messenset. Je schaft zo’n beroepsuitrusting zelf aan en deze blijft dan ook in jouw bezit. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van deze zaken. Wel kun je bij verschillende aanbieders korting krijgen.

Na je inschrijving hoor je welke kosten je kunt verwachten. Een overzicht van de kosten staat hier.

BOL

Lesgeld € 1137,- per leerjaar

Boeken Circa € 375,- gemiddeld per leerjaar Readers Circa € 25 gemiddeld per leerjaar

De kosten voor de opleiding worden jaarlijks bijgesteld. De prijzen kunnen per boekhandel verschillen.

De kosten voor de opleiding worden jaarlijks bijgesteld. De prijzen kunnen per boekhandel verschillen.

14 Beginbrief

Aan het begin van het schooljaar ontvang je een brief. Hierin staat info over : …

• Boeken, extra leermiddelen & Laptop

• Studiefinanciering en betaling lesgeld

• Onderwijsovereenkomst

• Beroepspraktijkvorming

• Start schooljaar & introductieactiviteiten Schoolnota

Naast de boeken dient er ook nog een aantal extra leermiddelen zoals readers en licenties te worden aangeschaft. Het bedrag voor deze extra leermiddelen wordt na 1 oktober in de zgn.

schoolnota gefactureerd. Bij de beginbrief ontvang je een specificatie van de schoolnota.

Financiële problemen

Wanneer je financiële problemen hebt, bespreek dit dan zo spoedig mogelijk na de start van je opleiding met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Jouw SLB’er kan met jou afspraken maken of jou (met jouw instemming) doorverwijzen naar schoolmaatschappelijk werk.

Restitutieregeling bij voortijdig schoolverlaten

Meer informatie over wat je moet weten en moet doen, wanneer je met je opleiding stopt, vind je via de volgende links:

- www.duo.nl/particulier/mbo-er/opleiding-volgen/stoppen-met-je-opleiding.jsp - www.duo.nl/particulier/mbo-er/opleiding-volgen/stoppen-in-je-eerste-jaar.jsp

3. DE BEGELEIDING

De opleiding heeft zijn eigen onderwijsteam. Het onderwijsteam bestaat uit docenten en instructeurs, die naast lesgeven ook de taak van studieloopbaanbegeleider kunnen hebben.

Iedere docent is specialist op zijn of haar vakgebied. Daarnaast krijg je te maken met docenten Nederlands, rekenen en burgerschap.

3.1 De studieloopbaanbegeleider

Een studieloopbaanbegeleider (SLB’er) is één van de docenten uit het team. Hij of zij

ondersteunt je bij jouw opleiding en bespreekt met jou de voortgang van de opleiding. Om op de hoogte te blijven van jouw studievoortgang heeft de studieloopbaanbegeleider regelmatig contact met de overige docenten, waaronder de BPV-docent.

Meld beperkingen en/of problemen bij je SLB’er!

Wanneer je te maken hebt of krijgt met een beperking, een chronische aandoening of een ander probleem, welke je belet om lessen te volgen en/of examens te maken, bespreek dit dan zo spoedig mogelijk met je studieloopbaanbegeleider. Samen kunnen jullie afspraken maken (bijvoorbeeld extra huiswerk, het inhalen van lessen, BPV-uren en/of het op een ander moment maken van een examen), zodat het succesvol afronden van de opleiding zo min mogelijk in gevaar komt.

15

Jouw SLB’er kan jou (alleen met jouw toestemming!) ook doorverwijzen naar bijvoorbeeld schoolmaatschappelijk werk.

DsDo

Uitnodigingen voor het SLB-gesprek, de met jou gemaakte afspraken, antwoorden op door jou gestelde vragen et cetera, worden door jouw SLB’er genoteerd in DsDo.

3.2 Studievoortgang / Studieloopbaan

Tijdens jouw opleiding word je op verschillende manieren geïnformeerd over jouw studievoortgang. In deze paragraaf lees je waarom je toetsen moet maken, hoe wordt gemeten of jouw studievoortgang voldoende is en wat er gebeurt wanneer jouw

studievoortgang onvoldoende is. Ook lees je meer over het zogeheten bindend studieadvies.

3.2.1 Ontwikkelingsgerichte toetsen

Tijdens de opleiding maak je toetsen en opdrachten om te beoordelen of je klaar bent voor het kwalificerend examen. De resultaten van de toetsing geven een indruk of je de lesstof begrijpt of aankan en is daarmee een aanwijzing in hoeverre je de examens goed kunt maken. Is je toetsing goed dan is de kans dat je je examen goed maakt ook groter. Toetsen zijn ontwikkelgericht en medebepalend voor de overgang naar de volgende fase in de opleiding.

Toetsen zijn in de opleidingen van de branche Handel & Commercie onderdeel van het leren.

3.2.2 Studievoortgang

Je SLB-docent informeert jou over jouw studievoortgang.

Na elke toets / examenperiode ontvang (je via DSO) een overzicht van de behaalde resultaten. Deze worden door de SLB-er met jou besproken nadat ze officieel zijn vastgesteld.

Wanneer dit nodig is maakt jouw studieloopbaanbegeleider met jou afspraken (in bepaalde gevallen vastgelegd in een houdingscontract). Denk hierbij aan afspraken m.b.t.

aanwezigheid, extra huiswerk, gedrag of iets dergelijks. Het Albeda College wil jou namelijk zo goed mogelijk helpen om het diploma te behalen.

De ouders/wettelijke vertegenwoordigers van studenten kunnen de resultaten volgen in DSO d.m.v. de inlogcode van zoon / dochter.

Verder worden de tussentijdsresultaten een aantal keer per jaar naar het huisadres gestuurd.

LET OP: Wanneer je om een bepaalde reden niet wil dat de school (een van) jouw ouder(s) of wettelijk vertegenwoordiger(s) informeert over jouw studievoortgang, gemaakte afspraken e.d., bespreek dit dan zo spoedig mogelijk met jouw studieloopbaanbegeleider.

Wanneer is je studievoortgang voldoende?

In het eerste leerjaar worden alleen ontwikkelingsgerichte toetsen afgenomen.

Voor ieder onderdeel dat wordt afgerond (d.m.v. toets, presentatie, verslag etc.) worden punten behaald.

Het totaal aantal te behalen studiepunten per onderdeel en per leerjaar is te zien in de digitale puntenkaart die aan het begin van ieder leerjaar wordt verspreid en toegelicht.

16

Hierin staan ook de overgangscriteria naar leerjaar 2 (niveau 3 of 4) en de kaders voor een (negatief – bindend) studieadvies. (zie ook paragraaf 3.2.6)

Voor de ontwikkelingsgerichte toetsen geldt een beperking van het aantal herkansingen. (zie studiepuntenkaart).

In leerjaar twee en drie zijn er naast de ontwikkelingsgericht toetsen ook kwalificerende examens die bepalend zijn voor het diplomaresultaat. Zie hiervoor de link naar het examenplan bij 4.1.

3.2.3 Niet voldaan aan voortgangscriteria?

Jouw studievoortgang is voldoende wanneer je gestelde aantal studiepunten hebt behaald (zie kaders studiepuntenkaart).

Het Albeda College werkt volgens de procedure Bindend Studieadvies. Zie voor meer informatie hierover de paragraaf 3.2.6.

3.2.4 Bindend studieadvies

Het Albeda College, en daarmee jouw opleiding, werkt volgens de procedure Bindend Studieadvies. Hieronder lees je over de stappen in de procedure van het bindend studieadvies. Het Albeda College heeft deze vastgelegd in het Studentenstatuut:

1. Studievoortgangsgesprek: Studieloopbaanbegeleider spreekt student in een

studievoortgangsgesprek aan als studieresultaten, beroepshouding of aanwezigheid onvoldoende zijn; er worden afspraken gemaakt over de termijn waarop verbetering plaats moet vinden.

NB: geef in de studiehandleiding aan welke termijn hiervoor zal gelden.

2. Eerste negatief studieadvies: Als blijkt dat er ten aanzien van de studieresultaten, beroepshouding of aanwezigheid binnen de voorgeschreven termijn onvoldoende verbetering is opgetreden, conform de eisen zoals opgenomen in de Studiehandleiding, kan de onderwijsleider een eerste negatief studieadvies uitbrengen aan de student.

3. Verbeterplan: Indien de student, ondanks dit negatieve studieadvies, besluit zijn opleiding voort te zetten zal de onderwijsleider na overleg met de student een verbeterplan

opstellen. Ook kan een houdingscontract worden opgesteld.

4. Studievoortgangsgesprek: Uiterlijk drie maanden na het eerste negatief studieadvies vindt er wederom een studievoortgangsgesprek plaats waarin het verbeterplan besproken wordt.

5. Bindend negatief studieadvies: Indien er onvoldoende verbetering is opgetreden en de onderwijsleider van mening is dat de student de opleiding niet binnen de duur van de (verlengde) onderwijsovereenkomst met goed gevolg zal kunnen afronden, kan de onderwijsleider (in geval van onvoldoende beroepshouding: na overleg met de praktijk biedende organisatie) de examencommissie dan wel de hiertoe ingestelde commissie verzoeken schriftelijk een tweede gemotiveerd negatief studieadvies uit te brengen aan de student. Dit is het bindend negatief studieadvies.

Gevolgen van een negatief bindend studieadvies voor je opleiding

Wanneer de student een negatief bindend studieadvies krijgt zijn er de volgende mogelijkheden:

- Voortzetten studie in een ander profiel (indien aanwezig)

- Beëindigen van de opleiding en begeleiding naar een andere opleiding binnen het Albeda College

- Indien de begeleiding niet leidt tot het vinden van een andere opleiding, volgt uiteindelijk het beëindigen van de onderwijsovereenkomst.

17

Financiële gevolgen van een negatief bindend studieadvies

Beëindiging van de onderwijsovereenkomst betekent voor jou, wanneer je 18 jaar of ouder bent, dat je geen studiefinanciering meer ontvangt en dat je het studentenreisproduct moet stopzetten.

Zie: https://www.duo.nl/particulier/studentenreisproduct-stopzetten.jsp

Het Albeda College meldt DUO namelijk dat de je niet meer staat ingeschreven.

Je ontvangt het betaalde lesgeld in principe niet retour. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.

Kijk hiervoor op de desbetreffende site www.duo.nl.

In de Schoolgids van het Albeda College staat ook informatie over studiefinanciering, de prestatiebeurs en de gevolgen van het (voortijdig) stoppen met de studie.

Zie: www.albeda.nl/schoolgids

Bezwaar tegen bindend studieadvies

Een student kan bezwaar maken tegen de beslissing door bij het college van bestuur een verzoek in te dienen tot herziening van het besluit. Zie voor nadere informatie het

Studentenstatuut: www.albeda.nl/statuten.

3.3 Extra hulp en zorg binnen de school (ZAT-teams)

Het kan zijn dat er tijdens de opleiding iets mis dreigt te gaan. Ben je jonger dan 24 jaar, dan zijn er binnen de school diverse hulpverleners die je kunnen helpen, zoals

schoolmaatschappelijk werk en loopbaanbegeleiders vanuit het trajectbureau. Je kunt hier zelf naar toe gaan of je studieloopbaanbegeleider kan je hiernaar toe verwijzen.

De zorgstructuur binnen de branche is opgedeeld in verschillende lijnen, zowel intern als extern. De eerste lijn is o.a. de studieloopbaanbegeleider, mentor, coach en zorgdocent. De tweede lijn zijn o.a. de interne hulpverleners zoals schoolmaatschappelijk werkers,

trajectbegeleiders en begeleiders passend onderwijs. De derde lijn bestaat uit externe zorgpartners o.a. wijkteams, GGZ en gezondheidscoaches.

De zorgcoördinator is de schakel tussen onderwijs en zorg. De zorgcoördinator is betrokken bij het zorgbeleid binnen de branche, heeft contact met verschillende zorgpartners en de onderwijsteams. Uiteraard worden zij ook bij de intakes betrokken. Wanneer je bijvoorbeeld passend onderwijs nodig hebt zal de zorgcoördinator met jou de weg uitstippelen qua begeleiding en ondersteuning zodat jij zo goed mogelijk je studie kunt doorlopen.

Iedere student heeft een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB-er) soms ook coach of mentor genoemd . De SLB-er begeleid je bij je studieloopbaan maar ook ondersteunen bij problemen die je tijdens je studie in de weg kunnen zitten. In individuele gesprekken met je SLB-er zal hij/zij ervoor zorgen dat de juiste zorgpartners worden ingezet.

Mochten de problemen aanleiding geven voor extra begeleiding en specialistische zorg, dan word je aangemeld voor het ZAT. (zorg- en adviesteam). Dit zorgteam komt regelmatig bij elkaar en is samengesteld uit vertegenwoordigers uit verschillende vakgebieden. Er is altijd een zorgcoördinator, een schoolmaatschappelijk werker en een trajectbegeleider aanwezig.

Het ZAT ondersteunt, adviseert en verwijst zo nodig door naar zorgpartners buiten de school. Je wordt doorverwezen naar het ZAT via je SLB-er of zorgcoördinator.

Bij dyslexie is er binnen de branche een contactpersoon die voor jou een Albeda dyslexiepas kan aanvragen. Deze pas geeft je recht op bijvoorbeeld extra tijd, groot lettertype of

verklanking. De orthopedagogen van het Albeda College verzorgen deze pas wanneer je een officiële dyslexie verklaring hebt. Wanneer je geen officiële verklaring hebt maar er is wel een sterk vermoeden van dyslexie dan kun je worden aangemeld voor een dyslexie onderzoek bij de orthopedagogen. Op basis van de uitslag heb je dan wel of geen recht op de dyslexie pas.

18

Het Albeda College heeft een vertrouwenspersoon. Bij deze functionaris kun je terecht om problemen te bespreken die je liever niet met je SLB of onderwijsleider wilt bespreken.

Passend onderwijs

De wet op het passend onderwijs gaat in op 1 augustus 2014. Dit houdt in dat ook jongeren met een stoornis, handicap of ernstige ziekte, succesvol moeten kunnen zijn op school.

Indien het bovenstaande voor je van toepassing is dan krijg je een andere intake.

Deze intake doen we om een zo goed mogelijke plaats voor je te zoeken. Je moet gaan voldoen aan de eisen van het kwalificatiedossier en aan de exameneisen; maar van het Albeda College wordt extra inspanning verwacht om dat ook daadwerkelijk te kunnen behalen. Je krijgt extra ondersteuning in bijvoorbeeld tijd en aandacht, indien nodig

aangepast lesmateriaal en aanpassingen aan de omgeving. Binnen het team is er expertise om je te begeleiden en is er samenwerking met deskundigen.

Indien er sprake is van passend onderwijs dan wordt er een bijlage opgesteld behorende bij de onderwijsovereenkomst. Deze wordt getekend door de student en indien de student jonger is dan 18 jaar door de wettelijke vertegenwoordiger, en de onderwijsleider.

Mocht uit de intake blijken dat de opleiding niet geschikt is voor jou dan ontvang je een schriftelijke onderbouwing waarom dat zo is.

De aanmelding loopt altijd via de onderwijsleider van de opleiding of via het instroompunt van het Trajectbureau. Bij het Trajectbureau kun je ook verdere informatie krijgen (T. 010 290 10 20). Voor verdere informatie over passend onderwijs klik hier

Check it: voor alle vragen waar je zelf niet uit komt

3.4 Aanwezigheid en verzuim

Het Albeda College verwacht van alle studenten dat zij aanwezig zijn en op tijd komen bij de onderwijsactiviteiten. Je aan- en afwezigheid zal per onderwijsactiviteit worden bijgehouden.

Wanneer je ongeoorloofd verzuimt, of je meldt je vaak ziek, spreekt je

studieloopbaanbegeleider (SLB’er) je hierop aan. Verzuim is slecht voor jouw ontwikkeling, maar heeft daarbij ook een negatieve uitstraling naar de groep. Bij beslissingen over je studievoortgang, kan de aan- en afwezigheid van doorslaggevende betekenis zijn voor een positief of negatief advies.

De regels:

Als je ziek bent tijdens een schoolperiode of om een andere reden niet aanwezig kunt zijn, meld je dat: ’s morgens tussen 07.30 - 08.30 uur bij de verzuimcoördinator van je locatie via je schoolmail. In de mail moet staan je klas, reden van afwezigheid, je voor- en achternaam en bij minderjarigheid het telefoonnummer en email-adres van je ouders.

• Als je ziek bent tijdens een stage- of de leerwerkperiode, moet je dat melden bij de praktijkorganisatie waar je stage loopt of werkt, maar óók bij de verzuimcoördinator.

• Je bent zelf verantwoordelijk om, in alle gevallen, je beter te melden, op school, bij de

• Je bent zelf verantwoordelijk om, in alle gevallen, je beter te melden, op school, bij de