• No results found

4. Onderzoek naar Célula Nave 37

4.2 Installatie Célula Nave 45

4.2.1 De dimensies 45

Naast de afmetingen in de beschrijving van het werk (ca. 20 x 24 x 4.75 m) zijn er verder geen gegevens bekend over de precieze maten van de onderdelen. Wel wordt in de instructietekst uit de Toolkit aangegeven dat de groene stof van de vloer uit ‘9 delen van 200 cm (originele maten van Rosset Fabric Industry) breed en 1275 cm lang’ is.139 Dit duidt er op dat één richting van het werk, in onopgestelde conditie,

achttien meter is (2 x 9 = 18 m). Ook worden er maten gegeven bij het maken van nieuwe Legs.140 Nadat het werk in 2004 door Neto en zijn assistentes in elkaar is gezet zijn enkele onderdelen verbonden gebleven, en andere los opgeslagen.

Onderdelen Célula Nave

Het werk bestaat uit een grote tent (I) die in een grote kantoenen zak is opgeslagen.141 Aan de tent zijn de Internal tubes (totaal 73 stuks), Arms (totaal 23 stuks) blijvend aan bevestigd. Los hiervan worden er Legs (II) (15 stuks), een Matress (III) en twee Covers (IV) in twee zakken bewaard. In een andere zak wordt extra materiaal bewaard dat Neto heeft achtergelaten (V). Ook zijn er 23 Poles (VI). De onderdelen zullen met deze cijfers worden aangegeven.

I: Tent, Internal Tubes, Arms

De tent is opgebouwd uit een boven en onderzijde die met een zijwand aan elkaar vast zijn gemaakt met Engelse naden.142 Deze zijwand bestaat uit twee stroken stof van twee meter breed dus is vier meter hoog. Deze twee banen zijn ook met Engelse naden en met wit garen aan elkaar bevestigd De totale lengte van de zijwand is ongeveer 75 meter en bestaat uit één stuk stof. De boven en onderzijde zijn identiek aan elkaar en zijn opgebouwd uit negen stroken van twee meter breed. De maximale breedte van het werk is vijftien meter en de maximale lengte achttien meter.143

Afbeelding 38 geeft de schematische tekeningen van de onderzijde van het werk weer en in Bijlage XI is ook de bovenzijde weergegeven.

139 Op. Cit. (noot 117, p. 8). 140 Op. Cit. (noot 115, p. 21).

141 Het werk wordt nu in zakken bewaard die in 2009 door Saskia Rijsdijk zijn vervaardigd. Eerder

werd het kunstwerk in koffers bewaard die Neto had gebruikt om het materiaal voor het werk in te vervoeren

142 Engelse naden: hierbij wordt twee keer genaaid, eerst een enkelvoudig gestikte naad en vervolgens

omgedraaid en nogmaals gestikt. Op deze manier zijn de rafels tussen de het naaisel naar binnen gekeerd.

Afbeelding 38. Schematische tekening van de onderzijde van Célula Nave.

Het werk bestaat uit een webachtige vorm waarbij een korte en een lange zijde elkaar afwisselen met uitzondering van één zijde. Middenin bevinden zich drie Bubbles (1: 3 m bij 4 m, 2: 2 m bij 3 m en 3: 3 m bij 4 m). Dit zijn lege ruimtes waarbinnen zich acht Arms bevinden, drie in 1 en 3 en twee in 2. Aan de onderzijde van de tent is een groot gat aanwezig met een lussenband waarmee de Matress aan de tent kan worden bevestigd (Afbeelding 39). In de zijwand zitten twee Doors waardoor bezoekers de tent kunnen betreden.

Op ieder hoekpunt aan de bovenzijde van de webachtige vorm is een Arm bevestigd. Aan beide onderdelen, de hoekpunt en de Arm, zit een lussenband van 32 lussen bevestigd met een stiksteek. Deze banden zijn met een roze koord aan elkaar bevestigd zoals te is zien in Afbeelding 39. Onderaan ieder hoekpunt is een gat met een lussenband waaraan de Legs kunnen worden bevestigd. De lussenband van deze onderdelen is anders dan de lussenband op de plaats van het kussen.

Afbeelding 39. a) lussenband bij het gat waar het kussen ligt, b) bevestiging van een Arm

aan de tent door middel van twee lussenbanden en een koord en c) gat met lussenband waar de Leg aan wordt bevestigd

Arm

Tent

Iedere Arm bestaat uit vier vertakkingen zodat er onderaan acht Fingers ontstaan zoals is weergeven in Afbeelding 40. Hier zijn ook de afmetingen bij aangegeven. In instructies uit de Toolkit staat aangegeven hoe deze kunnen worden nagemaakt en bevestigd.144

Afbeelding 40. a) Arm en b) Schematische tekening met de maten in cm van een

Arm (tekening: Marleen Wagenaar).

In Bubble 2 en 3 bevinden zich ieder een Arm die in het begin direct een splitsing maken en vervolgens de vertakking maakt zoals alle andere Arms. Uiteindelijk hebben deze Arms zestien Fingers.

Binnen in de tent bevinden zich 73 Internal Tubes, waarbij de plaatsen willekeurig lijken gekozen. Ze zijn boven- en onderaan net als de Legs met een lussenband bevestigd aan de tent (Afbeelding 41a). Hier is goed zichtbaar dat de rand van de Tube en de tent is omgezoomd. Afbeelding 41b toont een schematische tekening van een Tube met de afmetingen.145

Afbeelding 41. a) Bevestiging van de Internal Tube met de tent met de lussenbanden met

een koord en b) schematische tekening met de maten in cm van een Internal Tube (tekening: Marleen Wagenaar).

144 Op. Cit. (noot 115, p. 21-22), (noot 117, p. 10-11).

145 Het is mogelijk dat de lengte van de Internal Tubes verschillen aangezien er in de zak met

restmateriaal reststukken van de Tubes in verschillende lengtes bevonden. Internal Tube

Tent

a. b.

II: Legs

Los van de tent zijn de Legs bewaard in de zak met het reserve materiaal. Hier zijn er zeventien van aanwezig, waar er vijftien voor nodig zijn om het werk op te stellen.146 Een Leg bestaat uit één vertakking. Zoals eerder vermeld wordt in de instructies in de Toolkit aangegeven hoe deze opnieuw kunnen worden gemaakt.147 Afbeelding 42 toont hoe een Leg wordt aangepast om vervolgens te kunnen worden gebruikt voor het kunstwerk. Iedere Leg bevat een lussenband met 32 lussen.

Afbeelding 42. Het vormen van een Leg met a) een Leg zonder knopen en

lussenband, b) een Leg met lussenband en knopen en c) de binnenstebuiten gekeerde Leg.

III: Matress

De Matress is het onderkussen van het grote kussen. Dit onderkussen heeft een ovale vorm waar tijdens opstelling piepschuimbolletjes in zitten die er via een slurf in gaan. Afbeelding 43a toont de plattegrond van de Matress. Hier is te zien dat hij is opgebouwd uit vier banen stof van ongeveer anderhalve meter breed, waardoor de totale afmeting 5.75 m bij 4.75 is. De slurf bevindt zich links aan de bovenzijde van het kussen en er omheen zitten knopen waarmee de Matress kan worden bevestigd aan een Cover (Afbeelding 43). Middenin is een gat waarin tijdens de opstelling rijst komt te liggen. Het kussen is ongeveer 50 cm hoog.

Afbeelding 43. a) schematische tekening van de Matress en b) de slurf.

146 Hiervan zijn enkele niet eerder gebruikt wat blijkt uit de afwezigheid van de lussenband. 147 Op. Cit. (noot 115, p. 21-22), (noot 117, p. 10-11).

a. b. c.

IV: Cover

Bij het werk zijn twee Covers geleverd die identiek aan elkaar zijn. De maten van deze onderdelen zijn niet gemeten vanwege de korte onderzoeksduur en ze zijn ook minder van belang voor het onderzoek naar mechanische schade. De Cover bevat aan de rand knopen waarmee hij aan de tent kan worden bevestigd en zit alleen met de knopen van de slurf aan de Matress vast.

V: Restmateriaal

Zoals eerder is vermeld heeft Ernesto Neto in 2004 het werk in het MBvB in elkaar gezet en opgezet. Hij heeft hierbij restmateriaal achtergelaten met tevens de bedoeling om hiermee onderdelen te kunnen vervangen of repareren. Bijlage XII toont de lijst met materiaal en afmetingen dat in deze zak aanwezig is.

VI: Poles

Er zijn in totaal 23 Poles aanwezig die bestaan uit holle aluminium buizen van 5 m lang. Aan de bovenzijde zit een inkeping waar de Arms bij de opstelling in worden opgespannen (Afbeelding 44a). Aan de onderzijde van de paal is een plastic dop bevestigd (Afbeelding 44b).

Afbeelding 44. a) Bovenzijde van een Pole met een inkeping en b)

onderzijde van de Pole met een plastic dop.

Totale werk

Om een beter beeld van het werk in opstelling te schetsen is er een schematische 3D- tekening van het werk gemaakt (Afbeelding 45, Bijlage XIII). De Internal Tubes zijn ter verduidelijking weggelaten.

Afbeelding 45. Schematische 3D-tekening Célula Nave.