• No results found

11 mei 2017

Nog nagenietend van een enorm geslaagd congres afgelopen mei over Controversen in de zorg na psycho-trauma, zijn we alweer enthousiast begonnen met de organisatie van het congres in 2017!

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: het thema wordt Levensloop en trauma.

Uiteraard hopen we jullie weer allemaal welkom te heten voor deze dag die bijzonder inspirerend belooft te worden. Dus alvast voor in uw agenda: donderdag 11 mei 2017, NtVP congres in congrescentrum de We-relt, te Lunteren.

We zouden het erg leuk vinden om ideeën of wen-sen aansluitend bij dit thema van jullie te ont-vangen. Deze kunnen ingestuurd worden naar:

m.j.j.lommen@rug.nl

B o e K e n

Acton, Carol & Jane Potter, Working in a World of Hurt. Trauma and Resilience in the Narratives of Medical Personnel in Warzones.

Manchester University Press, 2016.

ISBN 9780719090363, 280 pag.

Dit boek richt zich op de mannen en vrouwen die soldaten hielpen te overleven in veldhospitalen, zie-kenhuizen en gevangeniskampen.

De auteurs analyseerden brieven, dagboeken, memoires en weblogs van hulpverleners en vrijwilligers werkzaam in de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot en met de oorlog in Irak. Een breed opgezette en interdisciplinaire studie naar het lijden en de veerkracht van gewone personen die behulpzaam waren en zijn in tijden van oorlog.

Gerretsen, Helen, Jij Vuurbrenger.

Leven en liefde van de Amsterdamse sloper Jan Tuinsma.

Uitgeverij Aspekt, 2016.

ISBN 9789463380621, 412 pagina’s.

Levensverhaal van de

Amsterdamse sloper Jan Tuinsma dat harmonieus begint, maar gelei-delijk in de richting voert van een posttraumatische stressstoornis.

Tuinsma werd in de oorlog tewerk-gesteld in het Duitse strafkamp Ohrbeck (bij Osnabrück). Bij thuis-komst werd hij als collaborateur gezien.

Graansma, Sonja, Losse haren. Leven na verkrachting.

De Gezonde Pers, 2016.

ISBN 9789082350333, 140 pagina's. De 20-jarige Sonja wordt in de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 september 2003 op gewelddadige wijze verkracht. Zij schrijft in dit boek over alles wat er in de jaren daarna op haar afkwam. Daarmee wil zij laten zien hoe zeer een ernstig geweldsdelict ingrijpt in het leven. Daarnaast wil ze vooral ook vertellen hoe zij zichzelf weer hervond.

Griffioen, Dies, 'Ik huil de tranen van mijn moeder'. 70 jaar na de vlieg-ramp in Apeldoorn 7 oktober 1946. Uitgave van het Christelijk Lyceum Apeldoorn, 2016.

ISBN 9789090298795, 112 pagina's.

Herdenkingsboek van de vliegramp op de Christelijke HBS op 7 oktober 1946 in Apeldoorn. Het wordt de op vier na grootste vliegramp in Nederland ooit genoemd en wordt ondanks anderhalf jaar ná, erva-ren in de context van de Tweede Wereldoorlog. In het boek worden de 22 omgekomen jongens herdacht en wordt aan de hand van veertien gesprekken met kinderen van na-bestaanden en oud-leerlingen een beeld geschetst van hoe de ramp doorwerkte op de eerste én tweede generatie. Met name de laatste gene-ratie lijkt er de meeste gevolgen van te ondervinden.

B o e K e n c o g i s c o p e 0 41 6 3 9

Deze rubriek is samengesteld door de bibliotheek van Cogis. Voor meer boeken, artikelen en dvd’s bezoek onze bibliotheek www.cogis.nl/

bibliotheek

B o e K e n

40 c o g i s c o p e 0 41 6 B o e K e n

Hannik, Rein, Coef. De weg van de waanzin. Uitgeverij IJzer, 2016.

ISBN 9789086841400, 294 pa-gina’s.

De auteur beschrijft het leven van zijn moeder en put daarvoor uit haar omvangrijke nalatenschap:

naast duizenden dagboekpagina's en foto's treft hij geluidsopnamen van haar LSD-therapie bij profes-sor Bastiaans aan. Hij beschrijft het Indië van haar jeugd en de nachtmerrie van het jappenkamp, ze wordt ingehaald door een

kamp-syndroom waarbij paranoia haar da-gelijks leven tot een hel maakt. De auteur herkent veel in zichzelf en probeert met dit boek zijn moeder uit zijn systeem te schrijven.

Koch, Saskia, B.J., Boosting Oxytocin after Trauma. Effects of Oxytocin on Fear Neurocircuitry in Patients with Post-Traumatic Stress Disorder.

Proefschrift AMC-UvA, 2016.

231 pagina’s.

Bij ongeveer tien procent van de mensen die een traumatische gebeurtenis meemaakt, resulteert dit in een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Ongeveer een derde van hen heeft na voltooiing van behandeling nog steeds PTSS.

Oxytocine, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het ver-binden van sociale contacten met gevoelens van plezier, is een mid-del om de effecten van bestaande therapieën voor PTSS te versterken.

Saskia Koch onderzoekt in dit proefschrift de effecten van oxyto-cine op angsten bij politieagenten met PTSS.

Napoleoni, Loretta,

Mensenhandelaren. Hoe jihadisten en IS ontvoeringen en de handel in vluch-telingen tot een miljardenindustrie maakten.

Uitgeverij Balans, 2016.

ISBN: 9789460031731, 296 pagina's.

Het begon na 9/11, toen mensen-handelaren en terroristen ontdek-ten dat met het kidnappen van westerlingen geld viel te verdienen.

Naar schatting wordt tegenwoordig maandelijks rond de honderd mil-joen dollar omgezet met de handel

in mensen. In dit boek schetst Loretta Napoleoni, als journalist ge-specialiseerd in de financiering van het terrorisme, de contouren van deze industrie.

Om een beeld te krijgen van de im-pact van de mensenhandel reisde zij de hele wereld over en sprak met veiligheidsexperts, onderhande-laars, oorlogsjournalisten en ex-gij-zelaars, onder wie de Nederlandse onderzoeksjournaliste Joanie de Rijke, die in Afghanistan werd ont-voerd door de Taliban.

Powell, Bert, Glen Cooper, Kent Hoffman & Bob Marvin, De cirkel van veiligheid-interventie.

Het bevorderen van gehechtheid in vroege ouder-kindrelaties, Uitgeverij Nieuwerzijds, 2016.

ISBN 9789057124334, 405 pagina's.

De auteurs beschrijven in dit hand-boek de theorie en technieken van de Cirkel van Veiligheid-interventie (CVV) bij gehechtheidsproblemen van kinderen tot 5 jaar en hun ou-ders of verzorgers. Het bevat voor-beelden, instructies, protocollen en hand-outs. Volgens de auteurs

B o e K e n c o g i s c o p e 0 41 6 4 1

liggen aan gehechtheidsproblemen niet zozeer gedragsproblemen van het kind ten grondslag, als wel ge-voeligheden die voortkomen uit de opvoeding van de ouders. Inzicht daarin komt de band tussen ouders en kind ten goede, en stimuleert hun ontwikkeling en welbevinden.

Samson, Annemarieke, Ik ben Miran. Verhalen van asielzoekers-kinderen.

Ploegsma, 2016.

ISBN 9789021676319, 96 pagina's.

Hoe is het om als kind op de vlucht te zijn, om in een heel nieuw land terecht te komen waar alles anders is en hoe is het om in een asielzoekerscentrum te wo-nen? Anne-Marieke Samson sprak in verschillende azc’s met kinde-ren uit allerlei verschillende lan-den, die hun persoonlijke verhalen

aan haar vertelden. Daarnaast bevat het boek praktische informa-tie over vluchtelingen en over hoe asiel aanvragen gaat.

Scaut, Lies & Erik de Soir, Moet ik nu bang zijn? Kinderen helpen in tijden van terreur.

Lannoo, 2016.

ISBN 9789401440547, 168 pagina's.

Het is bijna onvermijdelijk dat ook kinderen in contact komen met beelden van terroristische aansla-gen. Psychotherapeute Lies Scaut en traumapsycholoog Erik de Soir nemen vragen die kinderen na de recente aanslagen hebben gesteld als uitgangspunt en laten daarmee zien hoe je met je/een kind in ge-sprek kunt gaan over terreur, hoe je tijdig een trauma herkent en hoe je veerkracht bij kinderen in tijden van angst kunt versterken.

Ventevogel, P., Borderlands of Mental Health. Explorations in Medical Anthropology, Psychiatric Epidemiology and Health Systems Research in Afghanistan and Burundi. Phd Thesis Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR), 2016.

ISBN 9789090299105, 374 pagina's. Ventevogel onderzocht in het door burgeroorlog geteisterde Burundi en in Afghanistan hoe psychische zorg het best kan werken in die context van niet-westerse conflict-gebieden. Ook met weinig mid-delen is dat mogelijk, maar lokale ideeën over psychische problemen en behandeling moeten daarbij lei-dend zijn, stelt hij.

In het eerste deel van het proef-schrift onderzoekt Ventevogel hoe mensen in Burundi en Afghanistan problemen rondom geestelijke ge-zondheid en psychosociaal welzijn conceptualiseren, en hoe ze hulp zoeken voor dit soort problemen.

In het tweede deel verkent hij problemen rondom het meten van geestelijke gezondheid, en vooral hoe de resultaten van onderzoek

B o e K e n

42 c o g i s c o p e 0 41 6 B o e K e n

met korte gestandaardiseerde zelf- invul vragenlijsten geïnterpreteerd moeten worden. Een derde doel van dit proefschrift is te exploreren hoe de GGZ interventies in com-plexe humanitaire noodsituaties kunnen worden opgezet op een manier die passend en logisch is de specifieke context, en hoe dit soort interventies ‘duurzaam’ kun-nen worden gemaakt. Als laatste wordt gereflecteerd op de conse-quenties die de bevindingen van de verschillende hoofstukken zouden kunnen hebben voor de ontwik-keling van het vakgebied ‘wereld-wijde geestelijk gezondheid’ en dan met name in complexe huma-nitaire noodsituaties.

Vorst, Inge van der, geschreven door Esther Horsten, Van bakfiets tot brandhaard. Een jong Nederlands gezin tussen Amerikaanse elitemili-tairen.

Quo Vadis Uitgeverij, 2016.

ISBN 9789492435026, 128 pag.

In dit boek beschrijft Inge van der Vorst de dilemma's van het thuisfront van de uitgezonden mi-litair. Haar man is als Nederlandse marinier voor drie jaar geplaatst bij een Amerikaanse elite-eenheid

waarmee hij zes maanden naar Afghanistan wordt uitgezonden.

Zij blijft met haar twee kleine kin-deren achter in de grootste leger-plaats van de VS, Camp Lejeune.

Haar verhaal wordt afgewisseld met fragmenten uit het dagboek van haar man.

Williams, Mark, Mindfulness en de transformatie van wanhoop. Werken met suïcidale patiënten,

Uitgeverij Nieuwezijds, 2016.

ISBN 9789057124570, 326 pagina’s.

Hoe kun je MBCT, mindfulness bij cognitieve therapie, aanpassen voor cliënten die worstelen met terugkerende zelfmoordgedachten en -impulsen? Dit handboek biedt inzicht in zelfmoordgedrag en de factoren die het in gang zetten en in stand houden. Het geeft richt-lijnen voor het opstellen van een crisisplan en het veilig begeleiden van mindfulnessoefeningen in het achtweekse MBCT-programma.

Audiobestanden van de bijbeho-rende geleide meditaties zijn gratis te downloaden via de website van de uitgever.

c o g i s c o p e 0 41 6 4 3 advertentie

-Gezocht: Vrijwilliger m/v