• No results found

Conclusies en aanbevelingen

CBS, RVO, WUR en

10 Conclusies en aanbevelingen

Binnen de verschillende domeinen is een groot aantal toets- en rekeninstrumen- ten aanwezig dat de totstandkoming van besluiten met rechtsgevolgen onder- steunt. Deze instrumenten vormen samen met de gegevens die nodig zijn voor de toepassing ervan de kern van de informatiehuizen.

Het aantal instrumenten dat binnen dit onderzoek is meegenomen is vanuit praktisch oogpunt gelimiteerd tot die instrumenten die tijdens de werkateliers door de betrokkenen als de belangrijkste zijn geselecteerd. Naast deze selectie wordt in de huidige wet- en regelgeving nog een flink aantal andere toetsings- kaders beschreven die in enigerlei mate ook toetsingsinstrumenten bevatten. Voor de domeinen lucht, externe veiligheid en cultureel erfgoed is de inventari- satie nagenoeg compleet. Binnen het bodem- en waterbeheer wordt een groot aantal instrumenten gebruikt dat niet of slechts in beperkte mate relevant is voor burgers en bedrijven. Zo ontbreken voor bodem onder andere de toets- en rekeninstrumenten voor de winning van oppervlaktedelfstoffen (zand, grind) en instrumenten uit de delfstoffenwet, en voor water instrumenten voor de beoor- deling van overstromingskansen/waterkeringen, mariene wateren en riolerings- plannen.

De aard van de instrumenten verschilt per domein. Zo zijn er rekeninstrumenten zoals voor lucht, geluid en externe veiligheid, en procesinstrumenten zoals de watertoets. Daarnaast zijn er ook toetsen voor natuur en cultureel erfgoed op basis van kaartmateriaal.

Ook wat betreft de juridische verankering van de toets- en rekeninstrumenten zijn er grote verschillen. Voor het domein lucht worden de rekenvoorschriften en de te gebruiken gegevens voorgeschreven, voor geluid de rekenvoorschriften en voor sommige instrumenten in het domein water alleen de doelen. Naarmate de wet eenduidiger voorschrijft hoe de toetsing moet worden uitgevoerd, neemt de ruimte voor interpretatie af.

Randvoorwaarde voor het vereenvoudigen van het toets- en rekeninstrumenta- rium is het stroomlijnen van de wet- en regelgeving en de toetsingscriteria. De effectiviteit van het toets- en rekeninstrumentarium staat of valt met de be- schikbaarheid van juiste en actuele gegevens. De consistentie en de doelmatig- heid van het toets- en rekeninstrumentarium wordt bevorderd door het beter afstemmen van generieke gegevens die in de verschillende domeinen gebruikt worden. Het gaat daarbij om gegevens over bijvoorbeeld populatie, verkeer, landgebruik, omgevingskenmerken en toekomstige ontwikkelingen.

Naast het uitgebreide toets- en rekeninstrumentarium zijn in verschillende do- meinen nu al tools voor eenvoudige of snelle screening beschikbaar. Voor een deel zijn deze in de wet- en regelgeving vastgelegd, zoals het NIBM-tool voor luchtkwaliteit en de BUS Toets voor bodemsanering. Daarnaast worden screeningtools aangereikt voor die beoordelingen waarbij het rekenvoorschrift niet wettelijk is vastgelegd zoals voor de Immissietoets. Voor de meeste toets- en rekeninstrumenten kunnen op relatief eenvoudige wijze screeningtools ont- wikkeld worden. Voor de doeltreffendheid van screeningtools wordt het aanbe- volen om het begrip ‘niet in betekenende mate’ per domein te concretiseren en

Pagina 140 van 175

wettelijk vast te leggen. Een NIBM-benadering werkt optimaal in combinatie met een programmatische aanpak indien dit voldoende maatregelen bevat om de (cumulatieve) effecten van de NIBM initiatieven te compenseren.

In deze studie worden de benodigde databestanden en invoergegevens van de toets- en rekeninstrumenten voor de meeste domeinen op hoofdlijnen beschre- ven. Voor ontwikkeling van de informatiehuizen wordt het aanbevolen om deze bestanden gedetailleerder in beeld te brengen, vergelijkbaar met het overzicht van de databestanden die voor het NSL worden gebruikt (zie Bijlage 4). Als van- uit verschillende domeinen dezelfde gegevens nodig zijn, dan zouden die gege- vens gezamenlijk ingewonnen en beheerd moeten worden.

Referenties

Alterra (2012) De Digitale Keten Natuur; Advies aan EL&I en IPO over de infor- matievoorziening voor het natuurbeleid; Alterra-rapport 2386. Alterra, Wageningen.

Bakker J., Lijzen J.P.A., Van Wijnen H.J.,(2008). Site-specific human risk as- sessment of soil contamination with volatile compounds. RIVM Bilthoven. Rapnr. 711701049.

Brand E., Otte P.F., Lijzen J.P.A., (2007). CSOIL2000: an exposure model for human risk assessment of soil contamination. A model description. RIVM Bilthoven Nederland. Rapnr. 711701054.

Claessens J.W., Verweij W., Lukacs S., de Nijs A.C.M. (2014) Kwaliteitsstan- daarden voor interactie grondwater met terrestrische ecosystemen. RIVM Rapport 607402010. RIVM, Bilthoven.

De Nijs A.C.M., Wintersen A.M., Posthuma L., Lijzen J.P.A., Romkens P.F.A.M., De Zwart D., (2008). Het webportaal: www.risicotoolboxBodem.nl. Mo- delbeschrijving. RIVM, Bilthoven Nederland. Rapnr. 711701067.

De Nijs A.C.M., van Zoonen P., van der Maas C.W.M., Maas R. (2013) Uitwerking Gegevensvoorziening omgevingswet. RIVM Rapport 121001001. RIVM, Bilthoven.

Deeben (2008) De Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden, derde gene- ratie. RCE, Amersfoort.

Dirven-Van Breemen E.M., Lijzen J.P.A. Otte P.F., Van Vlaardingen P.L.A., Spij- ker J., Verbruggen E.M.J., Swartjes F.A., Groenenberg J.E., Rutgers M., (2007). Landelijke referentiewaarde ter onderbouwing van maximale waarden in het bodembeleid. RIVM, Bilthoven Nederland. Rapnr. 711701053.

EEA (2010) The EEA ICT Strategy: Status and Prospects for technological devel- opments to underpin EEA assessment work. Draft EEA ICT strategy, No- vember 6, 2010.

ELenI (2011) Vaart houden. I visie 2011-2015, Verkenning van strategische doelen op het gebied van informatie en ICT voor en vanuit het groene domein van EZ. Ministerie van EZ, Den Haag.

IenM (2012). Parapludocument Bodem Toets & Validatieservice (BoToVa). Minis- terie van IenM, Den Haag.

Kattenberg W.J. en Van der Gun J.H.J. (2012). HANDREIKING uniforme sanerin- gen. Inhoudelijke en procedurele eisen. Ministerie van IenM.

Lijzen J.P.A., Baars A.J., Otte P.F., Rikken M.G.J., Swartjes F.A., Verbruggen E.M.J., Van Wezel A.P., (2001). Technical evaluation of the Intervention Values for Soil/sediment and Groundwater. Human and ecotoxicological risk assessment and derivation of risk limits for soil, aquatic sediment and groundwater.

SenterNovem, (2007). De bodemkwaliteitskaart en het Besluit bodemkwaliteit. Kenmerk 3BODM0709.

TAUW (2013) Interprovinciale Drinkwaterlevering. TAUW, Deventer.

Utrecht (2008) Grondwaterplan 2008 – 2013. Deel 1. Hoofdlijnen. Provincie Utrecht, Utrecht.

Van Wijnen H.J. & Lijzen J.P.A., (2006). Validation of the VOLASOIL model using air measurements from Dutch contaminated sites. Concentrations of four chlorinated compounds.RIVM Bilthoven. Rapnr. 711701041

Vermij (2011) Handboek Immissietoets. Toetsing van lozingen op effecten voor het oppervlaktewater. Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Den Haag.

Pagina 142 van 175

Waitz M.F.W., Freijer J.I., Kreule P., Swartjes F.A., (1996). The VOLASOIL risk assessment model based on CSOIL for soils contaminated with volatile compounds. RIVM Bilthoven. Rapnr. 715810014.

Afkortingen

AHN Algemeen Hoogtebestand

AEWA African-Eurasian Waterbird Agreement AID Algemene Inspectie Dienst

AMK Archeologische Monumentenkaart AMvB Algemene Maatregelen van Bestuur

Archis Archeologisch informatiesysteem

ASCOBANS Agreement on the Conservation of Small Cetaceans of the Baltic and North Seas

ASG Animal Science Group

BAG Basisregistraties Adressen en Gebouwen

BBG Bestand Bodemgebruik

BBK Besluit bodemkwaliteit

Beleidsregels EV Beleidsregels EV-beoordeling infrabesluiten Bevi Besluit externe veiligheid inrichtingen Bevt Besluit externe veiligheid transportroutes BGT Basisregistratie Grootschalige Topografie BIS Bodem Informatie Systeem

BKK Bodemkwaliteitskaarten BLK Bodemloket

BoToVa Bodem Toets en Validatieservice Bro Besluit ruimtelijke ordening

BRO Basisregistratie Ondergrond

BRZO Besluit risico’s zware ongevallen

BLWG Bryologische en Lichenologische Werkgroep BUS Besluit uniforme saneringen

BVC Blootstellingsconcentratieverplichting CBS Centraal Bureau voor de Statistiek

CCV Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid CCvD Centraal College van Deskundigen Archeologie

CGA Convent van Gemeentearcheologen

CITES Convention on International Trade in Endangered Species CMS Conventie inzake migrerende soorten

DANK Digitale Atlas Natuurlijk Kapitaal dB Decibel

DCMR Milieudienst Rijnmond

DINO Data en Informatie van de Nederlandse Overheid DKN Digitale Keten Natuur

DLG Dienst Landelijk Gebied

DORA Deskundigenoverleg Risicoanalyse

DR Dienst Regelingen

DWO Directeuren Water Overleg

EC Europese Commissie

ECN Energieonderzoek Centrum Nederland EEA Europees Milieuagentschap

EEG Europese Economische Gemeenschap

EHS Ecologische Hoofdstructuur

EIS European Invertebrate Survey (Kenniscentrum Insecten en

andere ongewervelden)

Pagina 144 van 175

eMJV Elektronisch Milieujaarverslag END European Noise Directive

ER Emissieregistratie

ER Ernstig Risico

EV Externe Veiligheid

EU Europese Unie

EUNIS European University Information Systems EUROBATS European Bat Agreement

EZ Economische Zaken

FGM Federatie Grote Monumentengemeenten FIM Federatie Instandhouding Monumenten FLORON Floristisch Onderzoek Nederland

GBI Gemiddelde Blootstellingsindex

GBIF Global Biodiversity Information Facility GBO Gemeenschappelijke Beheer Organisatie GCN Grootschalige Concentratiekaarten Nederland GDN Grootschalige Depositiekaarten Nederland GEP Goed Ecologische Potentieel

GGD Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst GGOR Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime GIS Geografisch Informatie systeem

GLOBIS Geografisch Landelijk Overheids Bodem Informatiesysteem GLP Gegevensleveringsprotocol

GOAL Gegevensvoorziening Omgevingswet voor Activiteiten in

de Leefomgeving

GPP Geluidproductieplafonds

GPPIL Geluidproductieplafond-punten industrielawaai GR Groepsrisico

GWR Grondwaterrichtlijn

HART Handleiding Risicoberekeningen Transport HBB Historisch Bodem Bestand

HGN Historisch Grondgebruik van Nederland HR Habitatrichtlijn

HRB Handleiding Risicoberekeningen Bevi IAM Internet Activiteiten Module

IBM In betekenende mate IFV Instituut Fysieke Veiligheid IenM Infrastructuur en Milieu

IHW Informatiehuis Water

IKAW Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden IMARES Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies IMKICH Informatiemodel Cultuurhistorie

IMNa Informatiemodel Natuur

IMNAB informatiemodel Natuurbeheerplannen IMWE Informatiemodel Welstand

IPO Interprovinciaal Overleg

ISOR Informatie Systeem Overige Ramptypen JG-MKN Jaargemiddelde Milieukwaliteitsnorm KE Kosten-eenheid

KIMONO Kennisinfrastructuur Modernisering Monumentenzorg KNA Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie

KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

KRW Kaderrichtlijn water

LAC Landbouwadvies commissie Milieukritische stoffen LVB Luchthavenverkeersbesluit

LCMS Landelijk Crisismanagement Systeem Lden Levelday-evening-night

LEI Landbouw-Economisch Instituut

LGN Landelijk Grondgebruiksbestand Nederland LGR Landelijk Grondwater Register

LHW Landelijke Handreiking Watertoetsproces LMF Landelijke Meetnet Flora

LML Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit

LRI Leidraad Risico-inventarisatie

LRI-GS Leidraad Risico-inventarisatie gevaarlijke stoffen LRI-OR Leidraad risico-inventarisatie overige ramptypen LV Landelijke Voorziening

LVB Luchthavenverkeersbesluit

LVD Landelijke Vegetatiedatabank

MAC Maximaal aanvaardbare concentratie MAN Meetnet Ammoniak in Natuurgebieden

MDIAR Monitoring Data Information Assessment Reporting MEP Maximaal Ecologisch Potentieel

MER Milieu Effect Rapportage MHG Maximale hoeveelheid geluid

MIRT Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport MJV Milieujaarverslag

MTR Maximaal Toelaatbaar Risico

NAM Nederlandse Aardolie Maatschappij Nbw Natuurbeschermingswet

NBW Nationaal Bestuursakkoord Water

NDFF Nationale Databank Flora en Fauna NEM Netwerk Ecologische Monitoring

NGO Niet-gouvernementele organisatie

NGR Nationaal Georegister

NHI Nationaal Hydrologisch Instrumentarium NIBM Niet in betekenende mate

NNN Natuurnetwerk Nederland

NO Nader onderzoek

NORA Nederlandse Overheids Referentie Architectuur

NVAO Nederlandse Vereniging van Archeologische Opgravings- bedrijven

NVM Nederlandse Mycologische Vereniging NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

OCW Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

OGO Opdrachtgevers Overleg

OGOR Optimale Grond- en Oppervlaktewater Regime

OLO Omgevingsloket Online

OO Oriënterend Onderzoek

OPS Operationele Prioritaire Stoffen

NSL Nationaal Samenwerkingsprogramma Lucht PAG Plasbrandaandachtsgebied PAS Programmatische Aanpak Stikstof

PGO Particuliere Gegevensbeherende Organisaties

PGR Provinciaal GeoRegister

PBL Planbureau voor de Leefomgeving

PEEN Pan-Europees Ecologisch Netwerk

PR Plaatsgebonden Risico

PRTR Pollutant Release and Transfer Register QRA Quantative Risk Assessment

Pagina 146 van 175

RAVON Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland RBL Regeling beoordeling luchtkwaliteit

RBN Regeling Basisnet

RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RMV Reken- en Meetvoorschrift Geluid

RO Ruimtelijke Ordening

RRGS Risicoregister gevaarlijke stoffen RTB Risico Toolbox Bodem

RUD Regionale Uitvoeringsdienst RUS Regeling uniforme saneringen

RVO Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RWS Rijkswaterstaat

SBZ Speciale BeschermingsZones

SDF Standaard Gegevensformulier

SEIS Shared Environmental Information System

SIKB Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer SNL Subsidiestelsel Natuur en Landschap

SOVON Vogelonderzoek Nederland

SRM Standaard Rekenmethode

StAB Stichting Adviseur Bestuursrechtspraak STOWA Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer STRONG Structuurvisie Ondergrond

Stubo Stuurgroep Bodem

SWUNG Samen werken aan de uitvoering van nieuw geluidbeleid TBO Terrein Beherende Organisaties

TCL Toegestane Concentratie in Lucht

TD Toxische Druk

UNESCO United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

US Urban Strategy

VNG Vereniging Nederlandse Gemeenten VHR Europese Vogel- en Habitatrichtlijn Vvgb Verklaring van geen bedenkingen

VOiA Vereniging van ondernemers in Archeologie VR Veiligheidsrapport

VR Vogelrichtlijn Wro Wet ruimtelijke ordening

Wabo Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wbb Wet bodembescherming

WBN Wegen Bestand Nederland

Wgh Wet geluidhinder

WGM Werkgroep modellen

WKO Warmte Koude Opslag

WKP Waterkwaliteitsportaal

WKPB Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen

Wmb Wet milieubeheer

WMS Web Map Service

WTI Wettelijk Toetsinstrumentarium

WUR Wageningen University & Research

Wvr Wet veiligheidsregio’s