• No results found

Conclusie van de onderzoeksvragen

In document Thesis W - Marjolein Spies (pagina 35-37)

1. Inleiding

2.4 Conclusie van de onderzoeksvragen

De aanleiding voor het onderzoeken van gastvrijheidsbeleving onder de internationale studenten van de opleiding ME tijdens de introductie is dat de opdrachtgevers het vermoeden hebben dat deze studenten obstakels tegenkomen die te maken kunnen hebben met gastvrijheid. Nadat er uitvoerig onderzoek is gedaan naar de deelvragen, kan er nu antwoord gegeven worden op de hoofdvragen. De eerste hoofdvraag luidt als volgt: “hoe beleven de eerstejaars internationale studenten van de opleiding Mechanical Engineering de gastvrijheid tijdens de introductie?”.

Er kan geconcludeerd worden dat alle betrokken partijen slechts een aantal aspecten toepassen wanneer er gesproken wordt over de definitie van gastvrijheid. Door slechts een aantal aspecten van de negen aspecten van Pijls et al. (2017) te raken is de gastvrijheid niet optimaal. Samenvattend wordt gastvrijheid beschreven als welkom zijn en de studenten zich thuis te laten voelen. Doordat er niet voldoende kennis in huis is, is het lastig om een goede en volledige gastvrijheidsbeleving te creëren.

De studenten hebben over het algemeen plezier gehad tijdens de introductie. Maar zowel uit de enquête van de Kick-In commissie als de diepte-interviews komen kritiekpunten. Uit de enquête komt voornamelijk naar voren dat ze de introductie te lang vinden. Uit de diepte-interviews komen meer kritiekpunten die hieronder worden besproken.

Uit de interviews zijn een aantal succes- en faal factoren naar bovengekomen. De belangrijkste succesfactoren zijn de aanwezigheid van de verschillende verenigingen, de campus goed leren kennen, de gegeven presentaties waren informatief, de gemaakte contacten, het drinken, begeleiding door ouderejaarsstudenten en dat de verdeling tussen Nederlandse en internationale studenten gelijk is in de groepen. De faal factoren bestaan uit niet begrijpen van de situatie van een internationale student waardoor er ook geen contacten wordt gewaakt, de gegeven presentaties moeten meer informatie bevatten over de opleiding en universiteit, doegroep video’s moeten minder focussen op het feesten en meer richten op wat ze uniek maken, eerder informatie over de introductie, het drukke programma en de druk om mee te doen, het missen van de opleiding en het niet spreken van de Engelse taal.

De gevonden trends en ontwikkelingen zijn van belang voor dit onderzoek en geven de noodzaak aan om aan gastvrijheid te werken. Met name de opkomst van de concurrenten drijft de ontwikkeling van gastvrijheid. Daarnaast is de opkomst van meer (buitenlandse) studenten ook een belangrijke trend en drijft de derde trend aan, namelijk internationalisering. Meer studenten betekent een grote introductie waarbij met meer wensen en behoeften rekening gehouden moet worden. Wellicht zorgt dit ervoor dat de focus gaat liggen op een goede organisatie en dat de gastvrijheid niet meer de focus is.

De opleiding ME probeert momenteel de gastvrijheid te verhogen door een tweetal activiteiten te organiseren, namelijk de pizza avond en de cultural activity. De pizza avond is een groot succes en de respondenten gaven aan dat deze activiteit ze een welkom gevoel gaf, dit in tegenstelling tot de cultural activity. Deze laatste activiteit is echter of niet bijgewoond door de respondenten of het doel van de activiteit werd niet geheel begrepen.

De tweede hoofdvraag luidt als volgt: “hoe kan de opleiding Mechanical Engineering de introductie dusdanig organiseren dat de eerstejaars internationale studenten gastvrijheid gaan beleven?”. Er is binnen de faculteit geen best practice gevonden op het gebied van gastvrijheid maar er was wel een andere faculteit die gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan, namelijk het ITC. Zij zijn een faculteit met voornamelijk internationale studeten en hebben daarom een eigen introductie programma gebouwd. Het programma representeert een goed beeld van gastvrijheid. Om dit te bewijzen zijn de verschillende activiteiten tegen de negen aspecten van Pijls et al. (2017) gelegd en elk aspect wordt verwerkt in het programma. Dhr. Wolf heeft ook toegegeven veel van hun programma te hebben geleerd.

De organisatie van de introductie is vrij complex. Er zijn veel sturende groepen die allemaal wat te zeggen hebben over de organisatie. Uiteindelijk is het een groep studenten die verantwoordelijk is voor de organisatie. Met het hebben van zoveel groepen zijn er ook veel belangen die behartigd moeten worden. Daarnaast is het een heel groot evenement. Er is gesproken met de organisatie van de Kick-In en daaruit kan geconcludeerd worden dat het begrip gastvrijheid niet helemaal goed wordt opgepakt en de groep van nationale studenten en internationale studenten als één wordt gezien. De theorie erachter is heel mooi, maar in de praktijk werkt dit niet helemaal. Het vermoeden bestaat dus dat er binnen de organisatie teveel mensen zijn die een aandeel willen leveren, de organisatie te groot

en te ingewikkeld wordt en de kunde en kennis ontbreken om voldoende in te spelen op de wensen en behoeften van alle nieuwe studenten en daarbij een uitstekende gastvrijheidsbeleving te creëren. De negen aspecten van gastvrijheid zijn beschreven en onderzocht door Pijls et al. (2017). De aspecten zijn beschreven in dit onderzoek omdat de opleiding ME gastvrijheid wil onderzoeken en implementeren. Echter is het nog in een ontwikkelende fase en moet er kennis vervaardigd worden om het te gaan implementeren. De aspecten van Pijls et al. (2017) zijn specifiek en kunnen de opleiding helpen om gastvrijheid beter te begrijpen.

Er zijn verschillende aspecten die zullen bijdragen aan het creëren van een goede

gastvrijheidsbeleving. Allereerst moet er binnen de opleiding meer kennis en kunde komen over gastvrijheid. Alleen dan kunnen de wensen en behoeften van de studenten herkend worden en kan de introductie daar op worden aangepast door middel van activiteiten. Vervolgens moet de opleiding kritisch naar het faculteitsprogramma kijken en activiteiten toevoegen waardoor er meer wordt ingespeeld op de punten die de respondenten aangeven. Daarnaast kan er geleerd worden van het programma van het ITC aangezien zij hoog op gastvrijheid scoren. Mede doordat de organisatie complex en groot is, is het verstandig om als opleiding meer zeggenschap te hebben en de tijd te besteden aan de studenten voorbereiden op het academisch jaar en daardoor ook meer in te spelen op de gastvrijheidsbeleving. Deze stappen zullen bijdragen aan een verhoogde gastvrijheidsbeleving onder de eerstejaars internationale studenten van ME en vormen de basis naar het gegeven advies. Guest Journey Model

Dankzij de resultaten van het onderzoek is er vastgesteld in welke fases de internationale studenten van de opleiding ME vast lopen, namelijk de fases doen en ondergaan. In deze fases wordt namelijk het introductieprogramma doorlopen en uit de interviews kan gehaald worden dat de studenten in deze fases tegen aspecten aanlopen die invloed hebben op de gastvrijheidsbeleving. Dit heeft invloed op het gedrag wat de studenten vertonen wanneer ze in de fases waarderen en herinneren belanden. Mede daardoor is de herhalingsbereidheid minimaal en wordt de beleving ook minder positief

doorverteld aan andere studenten. Het advies zal er aan bijdragen dat deze fases positiever worden beleefd.

Aspecten van gastvrijheid

Nu de hoofdvragen zijn beantwoord kan er geconcludeerd worden dat de negen aspecten niet in zijn geheel worden toegepast in de huidige situatie. Er worden wel pogingen gedaan om de studenten zich welkom te laten voelen en dat wordt ook gewaardeerd door de respondenten, maar uit de interviews kan ook gehaald worden dat veel aspecten nog niet worden toegepast. Te denken valt aan de efficiëntie van de introductie. De verwachtingen worden niet gehaald. De studenten geven namelijk aan dat ze een informatieve introductie willen hebben. Een ander voorbeeld is het aspect op je gemak. De studenten voelden zich niet altijd comfortabel mede door het vele Nederlands dat werd gesproken.

2.5 Reflectie op validiteit en betrouwbaarheid

In document Thesis W - Marjolein Spies (pagina 35-37)