• No results found

3. Het onderzoek

4.4 Conclusie

In deze paragraaf wordt antwoord gegeven op de adviesvraag: ‘Welke strategische keuzes in het huidige marketingplan dient De Waagh door te voeren om zo een hoger Duits bezoekersaantal te kunnen genereren?’

Na verscheidende afwegingen is de keuze gemaakt om het marketingplan te ontwikkelen voor de gehele Duitse toeristische markt in Nijmegen. Daarnaast is de keuze gemaakt om bij elke P van de mix verscheidende acties door te voeren. Echter, de meeste aanpassingen dienen doorgevoerd te worden binnen de P’s van ‘product’ en ‘promotie’. Belangrijke acties hierbinnen zijn het aanpassen van de variatie in het aanbod en het toepassen van een uitgebreidere mediabenadering. Bij de andere onderdelen van de marketingmix zijn er eveneens verscheidende acties mogelijk voor De Waagh om zich beter op de Duitse markt te profileren. Een voorbeeld hiervan is het via een opfriscursus creëren van een grotere eenheid van handelen binnen het personeel.

Het gegeven advies is relevant voor De Waagh doordat het verschillende oplossingen geeft als

antwoord op het managementvraagstuk. Daarnaast is het een haalbaar advies doordat de verschillende acties indien nodig onafhankelijk van elkaar kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor bestaat de keuze om eventueel bepaalde acties weg te laten. Ten slotte sluit het advies goed aan op het onderzoek doordat ook in dit laatste hoofdstuk de rode draad vanuit het theoretisch kader is gebruikt.

49

NAWOORD

Het nawoord omvat een reflectie van het eigen handelen gedurende het thesisproject. Hierin worden zowel de sterkere punten alsmede verscheidende leerpunten benoemd. Ten slotte omvat dit onderdeel een beschrijving van de waarde die de thesis heeft voor de gehele branche in Nijmegen.

HANDELEN GEDURENDE HET THESISPROJECT

Gedurende de eerste weken van het semester diende een samenhangend thesisvoorstel te worden opgesteld voor het gehele onderzoek. Dit voorstel omvatte een plan van aanpak voor het hele traject. De combinatie van dit voorstel en de verdediging, heeft mij erg op weg geholpen. Ik heb het zelf namelijk als erg prettig ervaren dat ik eerst een paar weken de tijd had om het project op te zetten. Hierdoor werd het plan op een systematischere manier opgebouwd. Gedurende de verdediging had ik van mijn examinatoren voldoende duidelijkheid verkregen over mijn thesisproject, waardoor ik in anderhalve week redelijke sprongen heb kunnen maken. Echter, bij de ontwikkeling van de

meetinstrumenten liep ik vast. Ondanks het feit dat ik tussendoor bezig ben geweest met onderdelen die hier onafhankelijk van gemaakt konden worden, heeft dit mij onnodige weken tijd gekost. Na verduidelijking van mevrouw Van Klaarbergen heb ik uiteindelijk de meetinstrumenten binnen een kort tijdsbestek op kunnen stellen. Na goedkeuring van zowel de opdrachtgever alsmede van mevrouw Van Klaarbergen, kon het kwantitatieve onderzoek beginnen. Dit onderzoek heb ik zelf als minder fijn ervaren. Zo vond ik het persoonlijk erg lastig om mensen in het Duits te benaderen en te vragen mee te werken aan het onderzoek. De korting bon die ik na goedkeuring van meneer Van Oijen heb

ontwikkeld, heeft mij hier mee geholpen doordat ik op deze manier een tegenprestatie kon bieden aan de respondenten. Daarnaast vond ik het erg lastig om deze personen daadwerkelijk te vinden. Het aantal enquêtes was gesteld op 100. Doordat ik eveneens een kwalitatief onderzoek moest uitvoeren binnen een krap tijdsbestek, heb ik uiteindelijk de keuze moeten maken om op een bepaald moment te stoppen met het enquêteren. Hierdoor is het onderzoek wat kleiner uitgevallen dan in eerste instantie was gepland. Echter, hierdoor heb ik meer tijd kunnen besteden aan het grondig analyseren van de gevonden resultaten. Dit had tot gevolg dat ik daarna voldoende tijd had om rustig na te denken over een passend advies. Kortom, buiten een aantal moeilijkere momenten, heb ik naar mijn mening gedurende het gehele thesisproject redelijk rustig door kunnen werken aan een samenhangend werkstuk en een passend advies. Hieronder staan de sterkere punten en leerpunten benoemd met betrekking tot mijn handelen gedurende het thesisproject.

STERKE PUNTEN

Gedurende het gehele project heb ik regelmatig contact gehad met de opdrachtgever en de eerste examinator. Bij belangrijke beslissingen heb ik deze eerst besproken met deze twee partijen. Op deze manier bleef iedereen goed op de hoogte van de vorderingen binnen het project.

Ondanks het feit dat de in de TPD gemaakte planning niet geheel is nageleefd, heb ik naar mijn mening het project alsnog gestructureerd aangepakt. Doordat ik bijvoorbeeld de keuze had gemaakt om binnen een bepaald tijdsbestek de onderzoeken uit te voeren, had ik de mogelijkheid om op tijd te beginnen met de ontwikkeling van het advies. De planningen die ik tijdens het project heb gemaakt, hebben mij dan ook erg geholpen om op schema te blijven.

50

Een ander sterk punt binnen mijn handelen, is dat ik over het algemeen zelfstandig te werk ben gegaan. Zo werkte ik bijvoorbeeld rustig verder terwijl ik wachtte op een antwoord. Op deze manier verspilde ik geen tijd.

Ten slotte heb ik naar mijn mening een professionele houding aangenomen gedurende het thesisproject. Bijvoorbeeld doordat ik afspraken met beide partijen ben nagekomen. Daarnaast is deze professionele houding eveneens terug te vinden in mijn zakelijke schrijfstijl.

LEERPUNTEN

Een belangrijk leerpunt daarentegen, is dat ik meer gebruik moet maken van zinsconstructies die gemakkelijker te lezen zijn. Zo heb ik namelijk de neiging om zo zakelijk mogelijk te willen schrijven. Hierdoor kan het zijn dat ik zinnen juist lastiger formuleer.

Daarnaast is het van belang dat ik meer vertrouwen heb in mezelf. Ik heb namelijk de neiging om onzeker over te komen. Bijvoorbeeld in mijn communicatie tegenover de opdrachtgever. In de toekomst is het dan ook een leerdoel om standvastiger over te komen.

Een volgend leerpunt is gebaseerd op het kwalitatieve onderzoek. Door de zenuwen heb ik namelijk verscheidende mogelijkheden om door te vragen, laten liggen. In sommige situaties had ik om net wat specifiekere informatie kunnen vragen. Echter, dit heb ik door de zenuwen niet gedaan. In de toekomst is het dan wellicht ook een goede actie om van tevoren meer vervolgvragen op te stellen.

Ondanks het feit dat ik graag werk met planningen, was de planning uit het thesisvoorstel erg strak. Doordat het daadwerkelijke proces in veel situaties toch anders loopt, is het wellicht voor de toekomst een goede actie om meer ruimte te creëren in de planning. Op deze manier kunnen onverwachte aspecten gemakkelijker worden geïmplementeerd.

Kortom, gedurende toekomstige projecten zal ik nog steeds gebruik blijven maken van planningen. Echter, de volgende keer is het van belang dat ik in deze planning nog voldoende ruimte overhoud voor onvoorziene aspecten die tijd met zich meebrengen.

WAARDE VOOR DE BRANCHE

Zoals eerder benoemd is de regio Arnhem Nijmegen een populaire bestemming voor toeristen vanuit buurland Duitsland (RBT KAN, 2012). Van de 4,5 miljoen dagtochten per jaar in Gelderland, vinden er hiervan ongeveer 1,3 miljoen plaats in Nijmegen (NBTC Holland Marketing, 2014). Dit onderzoek heeft zowel het aantal alsmede de typen Duitse consumenten in kaart gebracht. Daarnaast biedt dit

onderzoek via statistische gegevens en diepte-interviews inzicht in de wensen en behoeften die deze consumenten hebben ten aanzien van een restaurantbezoek. Een aanname die hierdoor kan worden gemaakt, is dat de in dit werkstuk verleende informatie zeker interessant is voor andere restaurants die in Nijmegen opereren. Deze organisaties kunnen namelijk via dit onderzoek gemakkelijk kijken in hoeverre hun marketingplan overeenkomt met de wensen en behoeften van de Duitse consument, waardoor zij eveneens kunnen bepalen welke strategische keuzes nodig zijn om deze markt meer aan te trekken. Door het grote Duitse bezoekersaantal in Nijmegen kan deze markt voor veel restaurants in de stad kansen bieden. Hierdoor kan dan ook worden aangenomen dat de gegeven inzichten in dit werkstuk waardevol kunnen zijn voor de gehele horecabranche in Nijmegen.

51

BIBLIOGRAFIE

24-translations. (2015). 24-translations. Opgeroepen op juni 2, 2015, van 24-translations: http://24h-translations.com/

2Reflect. (2008, januari 2). Validiteit en betrouwbaarheid. Opgeroepen op mei 22, 2015, van 2Reflect: http://www.2reflect.nl/validiteit-en-betrouwbaarheid/

Alles over marktonderzoek. (2015). Diepte-interviews. Opgeroepen op februari 27, 2015, van Onderzoektypen en methodes:

http://www.allesovermarktonderzoek.nl/onderzoeksmethoden/diepte-interview

Alles over marktonderzoek. (2015). Face-to-face onderzoek. Opgeroepen op februari 27, 2015, van Onderzoekstypen en methoden :

http://www.allesovermarktonderzoek.nl/onderzoeksmethoden/face-to-face-onderzoek Arts, L. (2015, februari 13). Wat staat er in een marketingplan? (Dutch Network Group) Opgeroepen op

februari 20, 2015, van MKB Servicedesk: http://www.mkbservicedesk.nl/49/wat-staat- marketingplan.htm

Baarda, B. (2014). Dit is onderzoek! Handeleiding voor kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Houten: Noordhoff Uitgevers. Opgeroepen op februari 26, 2015, van

http://www.eboektekoop.nl/cms/inkijk/9789001852122_h1.pdf

Baarda, D., de Goede, M., & Teunissen, J. (2009). Basisboek kwalitatief onderzoek. Houten: Noordhoff Uitgevers. Opgeroepen op maart 2, 2015

Chang, H.-H., & Huang, W.-C. (2005). Application of a quantification SWOT analytical method.

Opgeroepen op maart 10, 2015, van Elsevier: http://ac.els-cdn.com/S0895717705004796/1- s2.0-S0895717705004796-main.pdf?_tid=37281474-c706-11e4-a65d-

00000aacb361&acdnat=1425979203_c1b41de4b6918a1dee722c39e27e60e9 Conrad. (2015). Luidsprekers voor buiten. Opgeroepen op juni 2, 2015, van Conrad:

https://www.conrad.nl/nl/zwart-1339266.html

Consumentenbond. (2013, december). Prijspeiling biologische producten. Opgeroepen op juni 5, 2015, van Consumentengids: http://www.consumentenbond.nl/morello-

bestanden/gidsarchief/consumentengids/2013/201312p10_Prijspeiling_biologische_producte n.pdf

de Gelderlander. (2014, januari). Nieuwe uitbaters openen De Waagh in Nijmegen. Opgeroepen op februari 18, 2015, van de Gelderlander: http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e- o/nijmegen/nieuwe-uitbaters-openen-de-waagh-in-nijmegen-1.4198539

Duitsland Reisgids. (2015). Duitse feestdagen 2015. Opgeroepen op maart 26, 2015, van Duitsland Reisgids: https://www.duitsland-reisgids.nl/vakantietips/duitse-feestdagen.html

Economie Leer Kracht. (2009). Het koopgedrag van een klant. Opgeroepen op maart 20, 2015, van Economie Leer Kracht: http://www.slideshare.net/mstraatmans/mverhage-hoofdstuk-3

52

Elbers, L. (2015, januari 14). Travel trend 2015. Opgeroepen op mei 22, 2015, van TravelNext: http://www.travelnext.nl/travel-trend-2015-volgens-tessa-aan-de-stegge-

connectwithlocals.html

Firmfocus Business Solutions. (2014). Branchecijfers exploitatie restaurants. Opgeroepen op juni 6, 2015, van Firmfocus Business Solutions:

https://www.firmfocus.biz/NL/intelligence/bedrijfstak/sector-informatie-restaurants-andere- eetgelegenheden.php

Gastvrij Vandaag. (2014). Workshops en horecatraining. Opgeroepen op juni 2, 2015, van Gastvrij Vandaag: http://www.gastvrijvandaag.nl/index.php/workshops-en-training-voor-de-horeca Gemeente Nijmegen. (2010). Nota toerisme. Nijmegen. Opgeroepen op maart 30, 2015

Hak, T. (2007). Theorie toetsen in kwalitatief onderzoek. Opgeroepen op maart 5, 2015, van KWALON: http://www.boomlemmatijdschriften.nl/tijdschrift/KWALON/2007/3/KWALON_2007_012_003 _002

Handelscentrum De Boterwaagh. (2014). Handelscentrum De Boterwaagh. Opgehaald van Facebook: https://www.facebook.com/deboterwaagh

Holloway, C. J. (2004). Marketing for tourism. Harlow: Pearson Education Limited. Opgeroepen op februari 20, 2015

Hoogers, R. (2015). Wat is onderzoek? Opgeroepen op februari 26, 2015, van Info Nu: http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/86838-onderzoeksmethoden.html

Horeca Groothandel. (2015, juni). Pakbonnen De Waagh. Nijmegen, Gelderland, Nederland: Horeca Groothandel. Opgeroepen op juni 5, 2015

Horeca Menuborden en Krijtborden. (2015). Zwart houten Duplo buitenbord. Opgeroepen op juni 2, 2015, van Horecamenuborden: http://www.horecamenuborden.nl/a-24423960/horeca-krijt- stoepborden/zwart-houten-duplo-stoepbord-55x85-cm-sbd-bl-85/

Horeca Menukaarten. (2013). Lederen menukaarten. Opgeroepen op juni 2, 2015, van horecamenukaarten: http://horecamenukaarten.nl/lederen_menukaarten.html Horecaflex. (2015). De 5 nieuwe Hospitality Trends 2015. Opgeroepen op april 10, 2015, van

Horecaflex: http://www.horecaflex.nl/nieuws/de-5-nieuwe-hospitality-trends-2015

Horecatrends. (2012, november 28). Gratis wifi in ruil voor een like. Opgeroepen op april 14, 2015, van Horecatrends: https://www.horecatrends.com/gratis-wifi-in-ruil-voor-een-like/

Hospitality Blog. (2014, oktober 2). De trends op het gebied van hospitality. Opgeroepen op april 14, 2015, van Horeca Hospitality: https://overhospitality.wordpress.com/2014/10/02/de-trends- op-het-gebied-van-hospitality/

Koninklijke Horeca Nederland. (2014, november 4). Factsheet trends. Opgeroepen op april 10, 2015, van Koninklijke Horeca Nederland: http://www.khn.nl/website/tools/factsheet-trends Kotler, P. (2009). Principes van marketing. Amsterdam: Pearson Education. Opgeroepen op maart 19,

53

Lantos, G. P. (2015). Consumer behavior in action: real-life applications for marketing managers. New York: Routledge. Opgeroepen op februari 23, 2015, van

https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=NnNsBgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=consumer +behavior&ots=d2HsZxQ_lJ&sig=GbfvFu-

xwI9s2w9tSomxzrrowVw#v=onepage&q=consumer%20behavior&f=false

Lekker Lokaal. (2015). Eerlijk, vers en duurzaam voedsel van de boeren uit de directe omgeving van

Nijmegen. Opgeroepen op juni 6, 2015, van Lekkerlokaal.nl: http://www.lekkerlokaal.nl/

Loonwijzer. (2015). Salarischeck. Opgeroepen op juni 2, 2015, van Loonwijzer: http://www.loonwijzer.nl/home/salaris/salarischeck

Management Goeroes. (2012). Generic strategies Michael Porter. Opgeroepen op maart 17, 2015, van Management Goeroes: http://www.managementgoeroes.nl/management-modellen/generic- strategies-michael-porter/

Manders, M. (2014, juli 24). Hoe beoordeel je de kwaliteit van een scriptieonderzoek? Opgeroepen op mei 21, 2015, van Scribbr: https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/hoe-beoordeel-je- de-kwaliteit-van-een-onderzoek/

Manders, M. (2014, september 19). Wat is externe validiteit? Opgeroepen op mei 21, 2015, van Scribbr: https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/wat-externe-validiteit/

Manders, M. (2014, september 19). Wat is interne validiteit? Opgeroepen op mei 21, 2015, van Scribbr: https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/wat-interne-validiteit/

Motivaction International. (2015). De gemaksgeoriënteerden. Opgeroepen op maart 20, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality- milieus/de-gemaksgeorienteerden

Motivaction International. (2015). Het Mentality-model. Opgeroepen op maart 19, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/het-mentality-model

Motivaction International. (2015). Moderne burgerij. Opgeroepen op maart 19, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality-milieus/moderne- burgerij

Motivaction International. (2015). Nieuwe conservatieven. Opgeroepen op maart 19, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality- milieus/nieuwe-conservatieven

Motivaction International. (2015). Opwaarts mobielen. Opgeroepen op maart 20, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality-milieus/opwaarts- mobielen

Motivaction International. (2015). Postmaterialisten. Opgeroepen op maart 20, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality-

milieus/postmaterialisten

Motivaction International. (2015). Postmoderne hedonisten. Opgeroepen op maart 20, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality- milieus/postmoderne-hedonisten

54

Motivaction International. (2015). Traditionele burgerij. Opgeroepen op maart 19, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality- milieus/traditionele-burgerij

Motivation International. (2015). De kosmopolieten. Opgeroepen op maart 20, 2015, van Motivaction International: http://www.motivaction.nl/mentality/de-acht-mentality-milieus/de-

kosmopolieten

Muilwijk, E. (2014). Marketingmix. Opgeroepen op februari 23, 2015, van Intemarketing: http://www.intemarketing.nl/marketing/marketingmix

Muilwijk, E. (2014). Marketingplan Algemeen. Opgeroepen op februari 20, 2015, van Intemarketing: http://www.intemarketing.nl/marketingplan/algemeen#toc-0-1

Muilwijk, E. (2014). Prijs - Marketingmix. Opgeroepen op maart 17, 2015, van Intemarketing: http://www.intemarketing.nl/marketing/marketingmix/prijs

NBTC Holland Marketing. (2014). Positionering Gelderland op de Duitse markt. Opgeroepen op maart 10, 2015, van RBT KAN:

http://issuu.com/regioarnhemnijmegen/docs/positionering_gelderland_op_de_duit

NBTC Holland Marketing. (2015, januari). Toerisme in perspectief. Opgeroepen op maart 30, 2015, van Algemene cijfers toerisme: http://www.nbtc.nl/nl/homepage/cijfersentrends/algemene- cijfers-toerisme.htm

Nederlands-Duitse handelskamer. (2013). Economisch profiel Duitsland. Opgeroepen op februari 18, 2015, van Nederlands-Duitse handelskamer:

http://www.dnhk.org/fileadmin/ahk_niederlande/Bilder/Publicaties/2013_Economisch_Profiel_ Duitsland.pdf

Nederstigt, A., & Poiesz, T. (2014). Consumentengedrag. Houten: Noordhoff Uitgevers bv. Opgeroepen op februari 23, 2015, van http://www.eboektekoop.nl/cms/inkijk/9789001856045_h1.pdf Niesten, R. (2015). Vier restauranttrends van 2015. Opgeroepen op april 10, 2015, van Food

inspiration: http://www.foodinspiration.nl/blog/2015-01-29-vier-restauranttrends-van-2015 Online Word Counter. (2015). www.dewaaghnijmegen.nl. Opgeroepen op juni 2, 2015, van Online Word Counter: http://words.contentor.com/Report/Site/0b1c30cc-6bc2-4f80-87c0-c7a74e5ce6da Opgemerkt Social Media. (2015, juni 4). Facebook advertentie Duitsland. (S. Giesbers, Interviewer) Perner, L. (2010). Consumer behavior: the psychology of marketing. Opgeroepen op februari 23, 2015,

van Consumer psychologist: http://www.consumerpsychologist.com/

RBT KAN. (2012). Strategische marketingvisie toerisme 2013-2016 regio Arnhem Nijmegen.

Opgeroepen op februari 18, 2015, van RBT KAN:

http://rbtkan.nl/media/67968/rbt_221351_marketingvisie_compleet.pdf RBT KAN. (2014). Drukwerk en beurzen. Opgeroepen op juni 2, 2015, van RBT KAN:

55

RBT KAN. (2014). Factsheet Duitse markt. Opgeroepen op juni 1, 2015, van Das Andere Holland: http://rbtkan.nl/media/115881/factsheet%20duitse%20markt.pdf

RBT KAN. (2014). Gelderland levert je mooie streken... Opgeroepen op maart 30, 2015, van RBT KAN: http://www.rbtkan.nl/projecten/gelderland-levert-je-mooie-streken

RBT KAN. (2014). Prijzen FolderService. Opgeroepen op juni 2, 2015, van RBT KAN: http://rbtkan.nl/doe-mee/folderservice/prijzen

RBT KAN. (2015). Inkomend toerisme naar Nederland stijgt 10%. Opgeroepen op maart 30, 2015, van RBT KAN: http://rbtkan.nl/kenniscentrum/kennisbank/inkomend-toerisme-naar-nederland- stijgt-10

RBT KAN. (2015). Rijk van Nijmegen. Opgeroepen op februari 26, 2015, van Regio Arnhem Nijmegen: http://www.vvvarnhemnijmegen.nl/rijk-van-nijmegen

Respondent 1. (2015, mei 5). (S. Giesbers, Interviewer) Respondent 2. (2015, mei 6). (S. Giesbers, Interviewer) Respondent 3. (2015, mei 6). (S. Giesbers, Interviewer)

Solomon, M. R., Bamossy, G., Askegaard, S., Hogg, M. K., & Verhagen, W. (2008). Consumentengedrag.

Amsterdam: Pearson Education Benelux. Opgeroepen op februari 23, 2015, van

https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=2Cr6v493XNgC&oi=fnd&pg=PA4&dq=consume ntengedrag&ots=UZCScZwbBv&sig=gWb5R32AVq_gXnNM8SvZqTqqwvk#v=onepage&q=consu mentengedrag&f=false

Stichting Vakbekwaamheid Horeca. (2013). Consumentengedrag. Opgeroepen op maart 20, 2015, van Passie voor Horeca: http://passie.horeca.nl/content/18649/Consumentengedrag.html Stichting Vakbekwaamheid Horeca. (2013). Marketingmix: personeel. Opgeroepen op maart 19, 2015,

van Passie voor Horeca: http://passie.horeca.nl/fav/18%20De%20marketingmix-personeel.pdf Stichting Vakbekwaamheid Horeca. (2013). Marketingmix: plaats. Opgeroepen op maart 19, 2015, van

Passie voor Horeca: http://passie.horeca.nl/fav/12%20De%20marketingmix-plaats.pdf Stichting Vakbekwaamheid Horeca. (2013). Marketingmix: product. Opgeroepen op maart 17, 2015,

van Passie voor Horeca: http://passie.horeca.nl/fav/16%20De%20marketingmix-product.pdf Stichting Vakbekwaamheid Horeca. (2013). Marketingmix: promotie. Opgeroepen op maart 19, 2015,

van Passie voor Horeca: http://passie.horeca.nl/fav/19%20De%20marketingmix-pomotie.pdf Stone, E. (2005). Creating your marketing plan. Tourist attractions and parcs. Opgeroepen op februari

19, 2015

Tilburg University. (2015). Betrouwbaarheid en validiteit. Opgeroepen op mei 21, 2015, van Tilburg University:

https://www.tilburguniversity.edu/nl/studenten/vaardigheden/spsshelpdesk/edesk/betrouwb /

van der Zee, F. (2015). Externe validiteit. Opgeroepen op mei 21, 2015, van Hulp bij onderzoek: http://hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/externe-validiteit/

56

van der Zee, F. (2015). Interne validiteit. Opgeroepen op mei 21, 2015, van Hulp bij onderzoek: http://hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/interne-validiteit/

van Hegelsom, S. (2015, juni 4). Breder Kijken Merkcommunicatie en Brandmanagement. (S. Giesbers, Interviewer)

van Oijen, H. (2015, februari 18). (S. Giesbers, Interviewer) van Oijen, H. (2015, februari 3). (S. Giesbers, Interviewer) van Oijen, H. (2015, maart 17). (S. Giesbers, Interviewer)

van Oijen, H. (2015, mei 5). Huidig marketingplan De Waagh. (S. Giesbers, Interviewer)

van Oijen, H., & van Hegelsom, S. (2014). De Waagh Nijmegen. Opgeroepen op februari 18, 2015, van De Waagh Nijmegen: http://www.dewaaghnijmegen.nl/

van Oijen, H., & van Hegelsom, S. (2014). Geschiedenis. Opgeroepen op februari 18, 2015, van De Waagh Nijmegen: http://www.dewaaghnijmegen.nl/?page_id=406

van Vliet, V. (2011). Marketingmix, de 4 P’s. Opgeroepen op maart 17, 2015, van Toolshero: http://www.toolshero.com/nl/marketingmix-4ps-mccarthy/

Verhage, B. (2009). model voor consumentengedrag. Opgeroepen op februari 24, 2015, van Economie Leer Kracht: http://www.slideshare.net/mstraatmans/mverhage-hoofdstuk-3

Verhoeven, H. (2013, maart 17). Vakantietrends 2013. Opgeroepen op mei 22, 2015, van Trends in toerisme: http://trendsintoerisme.nl/vakantietrends-2013/

Weber, A. (2011). Consumentengedrag: de basis. Opgeroepen op februari 23, 2015, van Noordhoff Uitgevers:

http://www.noordhoffuitgevers.nl/nuweb/assets/Inhoudsopgave_9789001782542.pdf Weenk, J. (2015, maart 19). Duitse consumenten bij De Waagh. (S. Giesbers, Interviewer)

Westwoord, J. (2013). How to write a marketingplan. London: Kogan Page Limited. Opgeroepen op februari 19, 2015

WVW Anzeigenblätter. (2015, maart 30). Preisliste. Opgeroepen op juni 6, 2015, van WVW Anzeigenblätter: http://www.wvw-ora-

anzeigenblaetter.de/export/sites/wvwora/.content/downloads/Mediadaten/Internet_Aktuell_Pr eislisten_Nielsen_WVW_2015.pdf

57

BIJLAGE(N)

Bijlage A: Figuur 1: Model consumentengedrag Bijlage B: Overige begrippen uit de literature review Bijlage C: Figuur 2: Mentality model

Bijlage D: Figuur 3: Uitleg milieus Mentality model Bijlage E: Figuur 4: Operationalisering ‘marketingplan’ Bijlage F: Figuur 5: Operationalisering ‘consumentengedrag’ Bijlage G: Interviewrespondenten

Bijlage H: Enquête

Bijlage I: Verantwoordingsdocument enquête