• No results found

In dit hoofdstuk wordt antwoord gegeven op de onderzoeksvragen die beantwoord zijn middels deskresearch, veldonderzoek en literatuuronderzoek. De antwoorden op de onderzoeksvragen dragen bij in het behalen van het doel van het onderzoeksgedeelte van de thesis.

Wat zijn duurzame ontwikkelingen omtrent excursies en activiteiten?

De positieve impacts zijn duurzame ontwikkelingen om de mate van duurzaamheid van de excursies te vergroten. Deze ontwikkelingen kunnen ingedeeld worden in ecologische, culturele, sociale en

economische ontwikkelingen. Ecologische duurzame ontwikkelingen zijn het behouden van natuurlijke gebieden en de bescherming van flora en fauna. Natuurgebieden worden behouden middels de gebieden te beschermen (beschermde gebieden). De flora en fauna in dit gebied wordt tevens beschermd. Ook wordt het gebruik van afvalstoffen uit voertuigen gereduceerd en afval vanuit de excursies zoals plastic wordt gereduceerd en/of gerecycled. Culturele duurzame ontwikkelingen omvatten tevens het behouden en beschermen van lokale culturen en tradities. Dit wordt bereikt door goede gemeenschapsrelaties met de lokale bevolking op te bouwen, de lokale culturen en tradities te respecteren en gedragscodes op te stellen voor de toerist. Duurzame sociaaleconomische

ontwikkelingen zijn de werkgelegenheid verhogen en een hogere mate van leefbaarheid creëren. Middels toerisme ontstaan onder andere banen voor chauffeurs, gidsen en horecaondernemers.

Werknemers van de excursieleveranciers worden conform de nationale arbeidsrechten behandeld. Door de toename van werkgelegenheid en de mogelijkheid lokale producten te verkopen, wordt extra geld gegenereerd wat bijdraagt aan een betere levenstandaard. Economische duurzame ontwikkelingen omvatten de verkoop van lokale producten en de werkgelegenheid van lokale bevolking. De impacts zijn gebaseerd op het theoretisch kader en de erkende GSTC-richtlijnen.

Welke richtlijnen kunnen opgesteld worden uit de bestaande ecolabels voor de soorten excursies met bijbehorende programmaonderdelen die FOX verre reizen aanbiedt?

De richtlijnen die opgesteld kunnen worden om de mate van duurzaamheid van de excursies te meten, zijn te vinden in bijlage XVIII t/m XXX. Aangezien het aantal richtlijnen dermate groot is kunnen deze niet allemaal in het onderzoeksgedeelte beschreven worden. De richtlijnen zijn gebaseerd op de geaccrediteerde keurmerken door de Global Sustainable Tourism Council. De richtlijnen van deze keurmerken zijn nagelopen en gesorteerd op de negatieve impact die de richtlijn dient te verminderen. Vervolgens zijn de soorten excursies vastgesteld, die tevens zijn gesorteerd op de negatieve impacts. Hierdoor kunnen de richtlijnen per negatieve excursie vervolgens gekoppeld worden met de soorten excursies.

De negatieve impacts zijn: vervuiling van natuur, lucht en water door afval(stoffen), verstoren biodiversiteit, draagkracht overschrijden, erosie, beschadigen natuur, leefgebied- en gedrag dieren verstoren, dierenwelzijn schenden, het verdwijnen van beschermde dieren, invasieve soorten, geluidsoverlast, lichtvervuiling, vervuild drinkwater en waterverspilling. Culturele negatieve impacts zijn culturen en lokale bevolking beledigen, culturen verdwijnen of worden aangepast en culturele gebouwen/plekken vernielen. Sociale negatieve impacts zijn het uitblijven van lokale werkgelegenheid, geen samenwerking met lokale ondernemingen, slechte arbeidsrechten, geen mogelijkheid tot de ontwikkeling van werkvaardigheden, niet kunnen uitoefenen van geloofsuiting, intimidatie, uitbuiting, exploitatie, slechte basisbehoefte, miscommunicatie en onveilige situatie. Economische negatieve impacts zijn ineffectieve inkoop, geen lokale-, Fairtrade- en milieuvriendelijke producten.

Welke soort/type excursies en activiteiten met bijbehorende programmaonderdelen biedt FOX verre reizen aan op de bestemmingen?

Middels deskresearch op de website van FOX en de agentcontracten is vastgesteld welke excursies FOX aanbiedt aan de klant. Middels het labelen van de excursies en activiteiten zijn de volgende soorten excursies geconstateerd: Boottocht excursie, wandeling/trekking in de natuur, natuurlijke

bezienswaardigheden, wilde dieren benaderen, rondrit met groot voertuig, sportieve activiteit, duiken en snorkelen, workshop, culturele bezienswaardigheid, stadstour, dorpsbezoek. Deze

onderzoeksbevindingen worden gebruikt voor het opstellen van de richtlijnen, samen met de negatieve impacts en de erkende richtlijnen van de GSTC.

Wat is de mate van duurzaamheid van de excursies die worden aangeboden op de bestemmingen die de meest negatieve impacts ervaren door middel van toeristen?

Wat exact de mate van duurzaamheid uitgedrukt in een percentage of cijfer is, is niet te noemen door het type onderzoek dat is verricht, namelijk interviews. Middels de respons van de agenten uit de interviews, kan wel een conclusie getrokken worden, door het aantal negatieve impacts die op dit moment worden geminimaliseerd. Als een excursie (bijna) alle negatieve impacts aanpakt of al de negatieve impacts aanpakt met de grootste impact, kan worden geconcludeerd dat de excursies duurzaam zijn. Op ecologisch vlak worden met name de impacts betreffende dierenwelzijn, vervuiling van de natuur en het beschadigen van de natuur aangepakt, waardoor de negatieve impacts

geminimaliseerd worden. Op het gebied van lucht- en watervervuiling kunnen meer maatregelen genomen worden de negatieve impact te minimaliseren. Dit geldt tevens voor het overbrengen van geluidsoverlast, lichtvervuiling, waterverspilling en het vermijden van invasieve soorten. 10 van de 14 mogelijke negatieve impacts worden aangepakt. De grootste negatieve impacts worden

geminimaliseerd en de meest kwetsbare gebieden worden beschermd. Hierdoor zijn de (meeste) excursies in de natuur of met dieren duurzaam. Op cultureel vlak zijn alle excursies die dorpen, tradities en culturele gebouwen en bezienswaardigheden bezoeken, voor zover mogelijk duurzaam. De agenten zijn zich goed bewust van de negatieve impact die zij kunnen veroorzaken. Ook zijn de agenten bewust van de importantie van het behoud van de lokale culturen. Middels richtlijnen, gedragscodes en goede afspraken zorgen de excursies niet voor negatieve culturele impacts. 10 van de 10 mogelijke negatieve impacts worden aangepakt. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de excursies die dorpen, lokale bevolking of culturele bezienswaardigheden bezoeken zo veel mogelijk duurzaam zijn. Op sociaaleconomisch gebied zijn de excursies tevens voor zover mogelijk duurzaam. De betrokken mensen, zoals de lokale bevolking en de werknemers van de excursieaanbieders ondervinden geen negatieve impacts. Middels de excursies kan de lokale bevolking hun cultuur en levenswijze onderhouden en gegarandeerd blijven uitvoeren. Dit kan doordat de toeristen speciaal komen voor de cultuur en door de financiële bijdrage die de lokale bevolking ontvangt van de toeristen. Tevens wordt werkgelegenheid gecreëerd, wat een financiële bijdrage en doorgaans betere werkomstandigheden oplevert. De vijf agenten houden echter nog geen rekeningen met een de inkoop van producten. Tijdens de inkoop dient rekening gehouden te worden met de verpakking, de afkomst, de goede werkomstandigheden, en de soort producten. Dit gebeurt nog niet. Zeven van de dertien mogelijke negatieve impacts worden aangepast. De zeven impacts die momenteel worden aangepast betreffen de impacts die betrekking hebben op de lokale bevolking en de werknemers. Dit zijn de grootste sociale impacts. De overige zes impacts hebben betrekking op de inkoop van de organisatie.

Het niet aanpakken van deze impact veroorzaakt niet direct een negatieve impact voor de bevolking. Voor de lokale bevolking en werknemers zijn de excursies zodoende voor zover mogelijk duurzaam. De mate van duurzaamheid van alle soorten excursies zijn zodoende op alle 3 de aspecten voor zover mogelijk duurzaam. Dit geldt met name in beschermde gebieden, excursies met dieren en op het gebied van de bevolking en werknemers.

Wat zijn de mogelijkheden vanuit FOX verre reizen om de agenten te beïnvloeden de mate van duurzaamheid te controleren en te verbeteren?

Tevens is onderzocht hoe FOX de lokale agent kan beïnvloeden de mate van duurzaamheid te

verbeteren. Vanwege de grote hoeveelheid klanten die FOX levert aan de agenten, is FOX een dermate belangrijke partner. Hierdoor zijn de agenten bereid hun aanbod aan te passen indien FOX dit wil, mits de lokale agenten geen omzet mislopen. De lokale agent geeft tevens aan onwetend te zijn betreffende de maatregelen die genomen dienen te worden. Hierdoor dient de agent geïnformeerd te worden over de financiële voordelen van duurzaamheid. Hoe FOX de lokale agenten verder kan beïnvloeden is middels ondersteuning en het bieden van trainingen. Op deze manier laat FOX zien bereid te zijn de lokale agent te helpen, wat stimulerend werkt. De benodigdheden ondersteunen de lokale agenten tevens in het controleren en indien nodig verbeteren van de mate van duurzaamheid van de excursies. De lokale agenten geven aan bereid te zijn te verduurzamen en kunnen daarom het beste beïnvloed worden door hen te ondersteunen in plaats van forceren. Deze ondersteuning kan geboden worden in de vorm van richtlijnen en hulpmiddelen om negatieve impact te minimaliseren, zoals herbruikbare flessen. Door de grote machtpositie van FOX is ondersteuning bieden genoeg, maar kunnen de agenten tevens gedwongen worden de mate van duurzaamheid te meten. De lokale agenten geven tevens aan bereid te zijn te verduurzamen als FOX dit aangeeft door aanpassingen te doen in het programma en de excursies. De bereidheid ontstaat enerzijds door de samenwerking met FOX. Anderzijds vanwege het groeiende belang in een duurzaam aanbod en duurzaam beleid vanuit het lokale agentschap. De lokale agenten zijn tevens in staat hun leveranciers te verduurzamen vanwege de grote machtspositie als agentschap. Hierdoor zullen de leveranciers bereid zijn aanpassingen in het aanbod uit te werken. Tevens is de lokale agent in staat de excursies te verduurzamen vanwege het grote aanbod leveranciers, waardoor een nieuwe samenwerking met leveranciers tevens een

mogelijkheid is. FOX kan de lokale agenten hiertoe beïnvloeden door de importantie en de voordelen hiervan uit te leggen. Concluderend kan het beïnvloedingsproces verdeeld worden in de volgende stappen: de agenten aanzetten tot het meten van de mate van duurzaamheid en de agenten ondersteunen in het controleren en verbeteren van de mate van duurzaamheid van de excursies. Samenvattend zijn uit het onderzoeksgedeelte een aantal antwoorden vastgesteld. Ten eerste zijn de richtlijnen per soort excursie tot stand gekomen. Deze richtlijnen zijn gehanteerd omdat Travelife en vergelijkbare keurmerken deze niet specifiek genoeg melden. Tevens geven de lokale agenten aan behoefte te hebben aan richtlijnen om de mate van duurzaamheid te meten. Dit bevestigt dat er nog geen label op de markt is, die specifieke richtlijnen hanteert per type excursie. Naast het hanteren van de richtlijnen is tevens geconstateerd hoe de lokale agenten het meest effectief aangezet kunnen worden om de gehanteerde richtlijnen te gebruiken. Vervolgens is geconstateerd hoe de agenten en FOX het meest effectief de negatieve impacts kunnen minimaliseren.

In document Het verduurzamen van excursies (pagina 32-35)