• No results found

Bronvermelding en validiteit

In document Het verduurzamen van excursies (pagina 59-64)

Bron: Brundtland Commissie

• Zoekmethode: sneeuwbaleffect op een artikel

• Validiteit: het rapport is geschreven door de commissie van de Verenigde naties. Dit duidt aan het rapport door de beste experts geschreven is. De tekst is hierdoor tevens accuraat. De Verenigde Naties is een objectieve organisatie. Het rapport is in 1987 geschreven, echter is de definitie van het begrip nog bij de tijd. Het rapport dekt alle benodigde lading.

Bron: CCL Design

• Zoekmethode: Google

• Validiteit: CCL Design is fabrikant en de marktleider voor industriële graphics. CCL Design zijn de marktleiders voor kwaliteit en klantenservice en organiseren audits om te zorgen dat de producten en services voldoen aan de criteria. CCL Design draagt het meest geaccepteerde keurmerk voor veiligheidscertificering in de VS door consumenten, regelgevende instanties en de

verzekeringssector. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de organisatie voldoende kennis heeft, waardoor de definitie accuraat is. Omdat de organisatie het meest geaccepteerde keurmerk in zijn branche heeft, kan geconcludeerd worden dat de definitie objectief is. De tekst komt uit 2018, waardoor geconcludeerd kan worden dat de tekst nog relevant is. Omdat de organisatie zelf een keurmerk draagt, weet de organisatie wat een keurmerk inhoudt, waardoor de definitie alle aspecten omvat.

Bron: Fairtourism

• Zoekmethode: Google

• Validiteit: Fairtourism is een stichting die studenten en consumenten wil informeren over

duurzaam toerisme en hen stimuleren duurzaam te reizen. De stichting doet dit door workshops en gastcolleges, het ontwikkelen van onderwijsmateriaal en excursies/uitwisselingsreizen. Ook ondersteund de stichting lokale gemeenschappen. Hierbij werkt de stichting samen met

verschillende belanghebbenden, zoals de reisindustrie, de overheid, de ontwikkelingsorganisaties en de bestemmingen zelf. Dit toont aan de stichting voldoende kennis heeft en door de

samenwerking ook accuraat is. De samenwerking tonen aan dat de stichting valide is. Omdat Fairtourism een stichting is, bestaat de kans dat de tekst niet objectief is, echter worden zowel de negatieve als de positieve kanten van toerisme genoemd, waardoor de tekst niet eenzijdig is. Dat de tekst zowel de positieve als de negatieve kanten van toerisme beschrijft toont aan dat er voldoende dekking is in de bron. De tekst is geüpdatet in 2019, wat inhoudt dat de tekst nog relevant is.

Bron GSTC

• Zoekmethode: Google

• Validiteit: De GSTC is een non-profit organisatie officieel geregistreerd in Verenigde Staten. Dit maakt de organisatie voldoende betrouwbaar. De schrijver van de tekst is de CEO van GSTC Randy Durband. Dit maakt de auteur betrouwbaar en de tekst accuraat. Alle vormen van samenwerking en werk die GSTC verricht worden benoemd. Hoe de criteria zijn ontwikkeld en wat de criteria zijn,

worden tevens benoemd. De objectiviteit wordt door links naar de samenwerkende partijen vastgesteld. De tekst komt uit augustus 2018, waardoor de tekst nog voldoende relevant is. Alle benodigde informatie is te vinden op de website. De coverage van de tekst is vinden in de overige pagina’s van de website.

Bron: Hospitality Management • Zoekmethode: Google

• Validiteit: de auteur van de tekst is directeur van het onderzoekscentrum van de Hogeschool Den Haag. Dit toont aan dat de auteur over voldoende deskundigheid beschikt om de tekst te schrijven. De website is van het vakblad voor de hotellerie in Nederland. Dit toont aan de website valide genoeg is. De tekst dekt alle mogelijke perspectieven is zodoende tevens objectief. De tekst komt uit 2018, waardoor de tekst nog voldoende relevant is.

Bron: International Organization for Standardization • Zoekmethode: sneeuwbaleffect van artikel

• Validiteit: de ISO is een internationaal erkende organisatie die wereldwijd standaarden ontwikkeld. De organisatie beschikt zodoende over voldoende kennis en deskundigheid voor het artikel. Zodoende is het artikel accuraat en heeft de auteur voldoende kennis. In de tekst wordt verwezen naar verschillende bronnen, waaruit geconcludeerd kan worden dat de tekst uit feiten bestaat en objectief is. De standaard waar het omgaat komt uit 2010, maar is nog steeds voldoende relevant voor het onderwerp omdat MVO Nederland het gebruikt. Alle informatie voor een sociaal

verantwoorde onderneming wordt genoemd. Bron: Investopedia

• Zoekmethode: Google

• Validiteit: de auteur van de bron is James Chen. Hij is de directeur content handel en beleggen bij Investopedia. Hij is een gecharterde markt technicus, een gecertificeerde financiële technicus en beleggingsadviseur. Dit maakt de auteur voldoende gecertificeerd voor het onderwerp van het artikel. Investopedia is een leidende pagina betreffende financiële content. In de tekst worden verwijzingen gemaakt naar bronnen, wat het artikel objectief maakt. Het artikel is zodoende gebaseerd op bronnen. Het artikel komt uit 2019, waardoor het artikel relevant is. De basis informatie over wat MVO en hoe een bedrijf maatschappelijk verantwoord wordt, is genoemd in de tekst en dekt de lading.

Bron: keurmerkeninstituut • Zoekmethode: Google

Validiteit: de tekst is geschreven door het keurmerkeninstituut; “een onafhankelijke organisatie gericht op de verbetering van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en organisaties” (Keurmerkinstituut, z.d.-c). Het keurmerkeninstituut wordt geaccrediteerd door Raad voor Accreditatie. De werknemers zijn allen deskundigen, waardoor de auteur van de tekst zodoende deskundig is. Vanwege de deskundigheid en de bronvermeldingen onderaan de tekst kan geconcludeerd worden dat de tekst accuraat is. Het belang van de organisatie is een verbetering

van de kwaliteit, wat aanduidt dat de auteur tevens objectief is. Bij de tekst staat geen datum, waardoor niet vastgesteld kan worden wanneer de tekst is geschreven. De tekst gaat in op

verschillende onderwerpen en perspectieven, waardoor de lading wordt gedekt (Keurmerkinstituut, z.d.-a)

Bron: Mattew Mason • Zoekmethode: Google

• Validiteit: de website is een platform waar verschillende scholen en opleidingen te vinden zijn die zich onderwerpen aan duurzaamheid. De tekst is geschreven door Mattew Mason. Hij heeft een BA in Archeologie en MA in Landschapsarcheologie, beide van de Universiteit van Exeter. Dit maakt de schrijver voldoende kundig voor het onderwerp. De auteur heeft geen belang bij artikel en er komt geen mening naar voren. Middels van een literatuurlijst onderaan de tekst is te zien dat de tekst gebaseerd is op feiten. Wanneer de tekst exact geschreven is, is niet te achterhalen, echter komt in van de bronnen uit de literatuurlijst uit 2015, wat aanduidt dat de tekst in of na 2015 is

geschreven en zodoende voldoende relevant is. In de tekst worden verschillen aspecten van duurzaamheid beschreven en denkt zodoende de lading.

Bron: ministry of education • Zoekmethode: Google

• Validiteit: de tekst is geschreven aan de hand van de bron: Parlementaire commissaris voor het milieu van Nieuw Zeeland. Het parlement heeft voldoende deskundigheid, waardoor de tekst accuraat is. Het ministery of education is een objectieve bron, wat de tekst tevens objectief maakt. De tekst is geschreven in 2015. Dit is te zien aan het ontbreken van het gebruik van nieuwe technologieën en nieuwe schonere energie. Niettemin is de tekst relevant, omdat alle overige informatie nog steeds van betrekking zijn. Hierdoor dekt de tekst niet alle onderwerpen betreft duurzaamheidsaspecten, echter wel het grootste deel.

Bron: MVO Nederland • Zoekmethoden: Google

• Validiteit: MVO Nederland is het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Europa. Dit maakt de organisatie accuraat. De auteur van de tekst heeft zodoende voldoende kennis over MVO. Vanwege de deskundigheid van het bedrijvennetwerken is het objectieve tekst. Er wordt verwezen naar verschillende websites aan de hand van links. Dit geeft aan dat de tekst gebaseerd is op feiten. De tekst komt uit 2017. Ondanks de grote ontwikkeling dat MVO doormaakt is de tekst relevant, vanwege de status van het netwerk. De bron vermeld verschillende aspecten van het onderwerp en dekt zodoende de lading.

Bron: Nareeta Supradist

• Zoekmethode: Google Scholar

• Validiteit: Nareeta Supradist was op het moment van publicatie een afstuderende studente van de master van The International Institute for Industrial Environmental Economics. Ondanks dat de bron een master’s thesis is, heeft de auteur voldoende kennis om te schrijven over het onderwerp.

De universiteit beschikt over geavanceerde kennis met betrekking tot het reduceren van koolstof en het ontwikkelen van efficiënte economieën. Hierdoor heeft de student voldoende kennis kunnen verkrijgen. Omdat de bron een scriptie is, kan geconcludeerd worden dat de bron objectief is. De bron komt uit 2004, echter is de betekenis van de gehanteerde definitie niet veranderd. Hierom is de bron nog relevant. Vanwege de grote omvang van het rapport, kan geconcludeerd worden dat de definitie volledig omvattend is.

Bron: NOS

• Zoekmethode: Google

• Validiteit: de tekst is geschreven door Lisa Schallenberg, redacteur economie van het NOS. De auteur heeft politieke wetenschappen en crises and security management gestuurd aan de Leiden Universiteit. Dit geeft aan dat de auteur voldoende deskundig is om het artikel te schrijven. De NOS is een in de Mediawet vastgelegde publieke omroep (NOS, z.d.), wat het platform tevens voldoende betrouwbaarheid verschaft. Zodoende is het artikel voldoende accuraat. De objectiviteit wordt weergegeven door een bestaand onderzoek te noemen en quotes van de onderzoeker in de tekst te benoemen. De tekst komt uit oktober 2018, waardoor de tekst nog voldoende relevant is. Door het gehele onderzoek te benoemen en door de verschillende gestelde vragen in het artikel, wordt de lading vanuit verschillende kanten benoemd.

Bron: NY Times

• Zoekmethode: Google

• Validiteit: de auteur is een freelance schrijver die voor onder andere de NY Times en National Geographic schrijft. De auteur is gespecialiseerd in reizen, wat de tekst voldoende accuraat maakt. In de tekst staan alle gebruikte bronnen, wat de tekst objectief en valide maakt. De tekst komt uit 2018, waardoor het nog voldoende relevant is. In de tekst worden alle voorbeelden van duurzaam reizen genoemd, waardoor de tekst alle onderwerpen dekt.

Bron: OECD

• Zoekmethode: Google

• Validiteit: het model dat is gebruikt, wordt in de bron Manufacturing Sustainable Toolkit genoemd van de OECD. De schrijver van de bron is de Senior Programme Officer for Knowledge Management at the International Renewable Energy Agency (IRENA). Hij diende als een medewerker voor

SustainAbility, een toonaangevend CSR-adviesbureau in Londen. Dit maakt de auteur voldoende deskundig om de tekst als accuraat te beoordelen. In de bron worden de bronverwijzingen vermeld, wat aanduidt dat de tekst gebaseerd is op feiten en zodoende objectief is. De bron komt uit 2011. Dit is te zien aan het ontbreken van het gebruik van nieuwe technologieën en nieuwe schonere energie. Niettemin is de tekst relevant, omdat alle overige informatie nog steeds van betrekking zijn. Hierdoor dekt de tekst niet alle onderwerpen betreft duurzaamheidsaspecten, echter wel het grootste deel.

Bron: Stichting Nederlands Normalisatie-instituut. • Zoekmethode: Google

• Validiteit: De NEN is een onafhankelijke stichting die normen ontwikkelt en beheert, die in Nederland van toepassing zijn. Op het moment dat een norm ontwikkeld wordt, ondersteunt de NEN in het proces. Daarnaast beheert de NEN tevens certificatieschema’s. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de organisatie op de hoogte is van de definite van een keurmerk. Omdat de NEN een onafhankelijk stichting is, kan worden geconstateerd dat de definitie objectief en geheel omvattend is is. Uit de tekst van de website kan geen datum gevonden worden, echter is de gehele webiste up-to-date. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de tekst relevant is.

Bron: Sustainability Degrees • Zoekmethoden: Google

• Validiteit: de website is een platform waar verschillende scholen en opleidingen te vinden zijn die zich onderwerpen aan duurzaamheid. De website wordt beheert door 4 experts in duurzaamheid, als een sustainability program manager bij een organisatie die samenwerkt met scholen om duurzamer te worden. Door verschillende links op de webpagina is de accuraatheid te meten. De tekst is gebaseerd op feiten, wat de tekst objectief maakt. De recentheid van de tekst is niet te achterhalen, echter wordt verwezen naar een rapport uit 2014, wat aanduidt dat de tekst in of na 2014 is geschreven en zodoende voldoende relevant is. Er worden meerdere onderdelen van duurzaamheid naar voren gehaald in het tekst waardoor het alle informatie dekt (Sustainability Degrees, z.d.).

Bron: tourism Concern • Zoekmethode: Google

• Validiteit: Tourism Concern is een liefdadigheidsinstelling geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. De instelling voert campagne tegen mensenrechten schendingen door middel van toerisme. Tevens promoten ze toeristische activiteiten die de mensenrechten wel ten goede komen. De auteur van de tekst is onderdeel van de instelling en heeft zodoende voldoende kennis om de tekst te schrijven. De tekst is zodoende accuraat. Omdat de instelling tegen mensenrechten is, is het mogelijk dat de tekst niet voldoende objectief is. In andere bronnen die gevonden zijn middels dezelfde zoekmethode en zoekbegrip wordt dezelfde informatie beschreven, wat inhoudt dat de tekst kloppend en zodoende objectief is. De tekst geeft enkel de negatieve impacts weer van toerisme waardoor de tekst niet volledig is, en andere bronnen geraadpleegd dienen te worden. De tekst komt uit 2014, waardoor de tekst nog voldoende relevant is, omdat de industrie en het onderwerp de laatste jaren niet in grote mate verandert is.

Bron: Verenigde Naties

• Zoekmethode: sneeuwbaleffect op een artikel

• Validiteit: de SDG’s zijn geschreven door de Verenigde naties. Dit duidt aan het rapport door de beste experts geschreven is. De tekst is hierdoor tevens accuraat. De Verenigde Naties is een objectieve organisatie. De doelen zijn in 2012 geschreven, die in 2030 behaald moeten worden. Dit betekent dat de doelen nog actueel zijn. De doelen dekken alle duurzame aspecten.

In document Het verduurzamen van excursies (pagina 59-64)