• No results found

Binnen het communicatieplan wordt geadviseerd ook gebruik te maken van social media, dit is namelijk een vorm van media die een ‘jongere’ generatie bereikt, in tegenstelling tot de regiokrant. Hierbij is Twitter geadviseerd, omdat dit een geschikt media is om meldingen en updates over de vorderingen van de werkzaamheden snel en gemakkelijk te verspreiden. Belangrijk is wel dat er volgers zijn. Bij de eerste

berichtgeving middels een persbericht en/ of op de bebording in het gebied moet de mogelijkheid tot volgen al zijn aangereikt.

Voor het Twitter bericht wordt geadviseerd, deze zo kort mogelijk te houden, waarbij een link wordt gegeven naar de website waar meer informatie wordt gegeven over het onderwerp van de berichtgeving. Social media en dus ook Twitter, is iets dat terloops wordt gelezen en daarbij heeft Twitter een maximaal aantal tekens van 140 per bericht, dus hou het kort (twitterinfo, 2014).

Er moet dus ,wanneer er gebruik gemaakt wordt van Twitter, een korte melding worden uitgedaan. Hier onder volgt een voorbeeld:

Betreft de start van de werkzaamheden.

Vanaf september 2015 starten de werkzaamheden in de kern van de Bijvanck, om gevarieerd en bijzonder natuurgebied te ontwikkelen #DeBijvanck www.natuurmonumenten.nl/debijvanck (zonder de link 140 tekens) Vanaf sept 2015 starten de werkzaamheden in de kern van de Bijvank, ontwikkeling van een gevarieerd en bijzonder natuurgebied #DeBijvanck www.natuurmonumenten.nl/debijvanck

Persberichten:

In deze bijlage is een persbericht opgenomen die zal worden uitgegeven aan de start van het proces, voorafgaand aan de inspraakavonden.

In het communicatieplan word aangegeven dat het persbericht wordt geleverd aan de regiokrant van regio Montferland. Het persbericht heeft als doel het aangeven van de wensen van Natuurmonumenten betreft de kern van de Bijvanck. Hierbij wordt er een uitnodiging geschreven voor de presentatie, waarin de

toekomstbeelden voor het landgoed worden toegelicht en de vragen en ideeën van omwonenden en gebruikers zullen worden beantwoord en gehoord.

Persbericht (1)

Start van het voortraject

Landgoed de Bijvanck, gelegen nabij Beek en in het beheer van de organisatie Natuurmonumenten, is een landgoed met een eigen karakter en veel mogelijkheden voor het verbeteren van de natuurwaarden. Dit wil Natuurmonumenten dan ook graag verwezenlijken. Daarom wil Natuurmonumenten graag de ontwikkeling van meer natuurlijke bossen op landgoed de Bijvanck in gang zetten. Zo kunnen de bijzondere overgangen in de vegetatie zich ontwikkelen, die hand in hand gaan met de overgangen van de natte naar droge

omstandigheden (kern van het landgoed). Bij deze ontwikkelingen krijgen bijzondere en mooie planten als witte klaverzuring, valse salie en ook de bosanemoon meer kans in de kern van het landgoed de Bijvanck. U bent welkom op datum voor een presentatie over de wensen van Natuurmonumenten voor het landgoed en verdere informatie. Tijdens deze avond is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en ideeën over de plannen aan te bieden.

Wilt u al vast wat meer weten dan verwijzen wij u graag naar de website,

www.natuurmonumenten.nl/debijvanck

Wij zijn ook te volgen op Twitter, #DeBijvanck. Persbericht (2)

Start van de werkzaamheden fase 1

Tijdens de presentatie van datum is aangegeven dat er veel gewerkt gaat worden in de kern van landgoed de Bijvanck. Binnenkort is het zover; in september van dit jaar zullen de eerste werkzaamheden op het landgoed starten. Er zal in deze eerste fase van de omvorming ± 5 ha naaldbomen worden gekapt om ruimte te maken voor inheemse/Nederlandse soorten. Deze bomen worden gekapt, maar dat betekent niet dat er een grote kale vlakte zal ontstaan. Alle aanwezige struiken en al eerder opgekomen inheemse bomen blijven bij deze werkzaamheden gespaard. Hierdoor zal er een variatie ontstaan in het bos tussen de oudere naaldbossen en de al omgevormde stukken waar jong bos aanwezig is of zich zal gaan ontwikkelen.

Meer informatie en de locaties van de te om te vormen opstanden in deze fase zijn te vinden op de website

www.natuurmonumenten.nl/debijvanck. Voor vragen kan er gemaild worden naar

beheerder??@natuurmonumenten.nl.

Internet tekst

De kern van landgoed de Bijvanck bestaat op dit moment uit naaldbossen met douglas, fijnspar en Japanse lariks. Dit zijn boomsoorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen, oftewel uitheems. Met name de douglas en de fijnspar zorgen voor donkere bossen waaronder weinig tot geen andere soorten groeien. De wens van Natuurmonumenten is dan ook om deze bossen om te vormen naar meer natuurlijke bossen, waar een gevarieerde boomlaag en struiklaag aanwezig is. De om te vormen bossen liggen op een overgang van hoog/droog naar laag/nat. Op zo’n overgang kan zich een bijzondere overgangsvegetatie ontwikkelen met bijzondere bodemplanten.

Echter niet alle naaldbossen op het landgoed zullen verdwijnen, rond het landhuis worden deze deels behouden, als terugblik naar de bosbouwgeschiedenis van het landgoed. Op de onderstaande kaart is de zonering van het gebied te zien. Zone 1 is de zone waarin de bossen behouden blijven in het kader van cultuurhistorie. In zone 2 zal er in de komende 18 jaar worden omgevormd, waardoor de naaldbossen binnen een termijn van 50 jaar zullen worden ontwikkeld tot jonge inheemse loofbossen.

Figuur 7, bladzijde 28

Foto naaldbos + foto loofbos (door Natuurmonumenten aan te leveren)

In de komende 18 jaar zal er dan ook hard gewerkt worden om deze bossen tot de meer natuurlijke bossen om te vormen, waarbij de naaldbossen zullen verdwijnen. Er zal in fases worden gewerkt, zodat er nooit een volledige kaalslag zal ontstaan, waardoor het bosbeeld behouden blijft. Ook zal er gesproken worden met de omgeving en de gebruikers om zo hun inbreng in de plannen mee te kunnen nemen.

Voor aanvang van de werkzaamheden zal er uitgebreid de tijd worden genomen om de omgeving en gebruikers te informeren en mee te laten denken over de werkzaamheden.

De eerste informatie/ inspraak avond vind plaats op: Datum

locatie

Augustus 2014 Natuurmonumenten Beheereenheid Montferland Betreft: uitnodiging Geachte lezer,

Als omwonende willen wij u, voorafgaand aan het algemene persbericht, graag uitnodigen voor een presentatie op datum, betreft de wensen van Natuurmonumenten voor de kern van landgoed de Bijvanck. Landgoed de Bijvanck, gelegen nabij Beek, is een landgoed met een eigen karakter en veel mogelijkheden voor het verbeteren van de natuurwaarden. Natuurmonumenten zou deze natuurwaarden dan ook graag

verwezenlijken, door de ontwikkeling naar meer natuurlijke bossen op landgoed de Bijvanck in gang zetten. Op deze manier kunnen de bijzondere overgangen in de vegetatie tot ontwikkeling komen, die hand in hand gaan met de overgangen van de natte naar droge omstandigheden (kern van het landgoed). Bij deze ontwikkelingen krijgen bijzondere en mooie planten als witte klaverzuring, valse salie en ook de bosanemoon meer kans zich te ontwikkelen in de kern van het landgoed de Bijvanck.

U bent welkom op datum voor een presentatie over de wensen van Natuurmonumenten voor het landgoed en verdere informatie. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en ideeën over de plannen aan te bieden.

Hoogachtend,

Naam Functie

Presentatie en rondleiding

Voor deze presentatie is uiteen gezet welke informatie naar de recreant zal moeten worden geventileerd bij de eerste bijeenkomst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verwijzingen naar de teksten in het rapport.

Binnenkomst van de omwonenden/ geïnteresseerden:

Op de locatie moet al wat kaartmateriaal zichtbaar zijn over de locatie van het projectgebied, bijvoorbeeld de topografische kaart en mogelijk de PNV-kaart (deze laatste kan wel de indruk wekken dat er al een vastgelegd plan ligt, omdat men niet allemaal weet wat het doel van een PNV is binnen dit plan).

Geef mensen de kans om tijdens het drinken van een kop koffie al een beetje rond te kijken, zonder al te veel weg te geven en speculatie te creëren.

Start van de presentatie.

• maak duidelijk om welk deel van het landgoed het gaat, gebruik hiervoor kaart. Op bladzijde ?? • Beschrijf wat er aanwezig is binnen het projectgebied. Laat foto’s zien en geef een korte

soortensamenstelling weer aan de hand van de bosinventarisatie (die ook zichtbaar is op de foto’s). • Geef een samenvatting van het toekomstbeeld (per zone), waarbij duidelijk wordt aangegeven dat een

deel van de naaldopstanden ook behouden blijft. Laat foto’s zien van de lagere delen van de Bijvanck en soorten die je verwacht/ wenst, binnen je project gebied.

• Geef aan dat er op verschillende plaatsen al voorzichtig is omgevormd, laat een foto zien (zolang hier een relatief positief resultaat staat, is het resultaat zozo kan het ook afschrikwekkend werken). • Geef aan dat er nu de wens is om de aangewezen bossen (verwijs hierbij naar de kaart waarin de

nadruk wordt gelegd op zone 2) nu grootser aan te pakken om een beter resultaat te bewerkstelling. • Vertel in grote lijnen wat je van plan bent:

o De naaldbossen zullen in de komende 18 jaar verdwijnen om in een periode van 50 jaar plaats te maken voor inheems jong bos.

o Dit zal gefaseerd gebeuren en met tussenpozen van 3 jaar.

o Laat hierbij wellicht nog geen kaart materiaal zien omdat het niet verstandig is om de recreant het idee te geven, dat er een plan is die de vereniging er even snel wil doorduwen. Dit resulteert waarschijnlijk in ongewenste negatieve reacties rond het plan.

o De volgende stap is aangeven waar de meest kansrijke gebieden liggen en hoe Natuurmonumenten dat wil gaan aanpakken. Aan de hand van kaart ?? op blz uit het rapport??

o Vervolgens kan er worden aangegeven dat de rest van de omvorming van de rest van de opstanden relatief flexibel is en overleg/ meedenken dus mogelijk is. Ook kan worden aangegeven dat binnen het plan opstanden zijn opgenomen waarbinnen meebeslissen mogelijk is. Geef hier bij alle, of een selectie, van de scenario’s weer en geef aan dat je graag met de omgeving en gebruikers wilt beslissen hoe deze worden aangepakt.

• Geef de mensen hierna de kans vragen te stellen en ideeën te uiten, zorg dat er een notulist aanwezig is die dit bijhoudt.

• Afsluiting, geef de aanwezigen een formulier mee waarop ze hun gevormde ideeën of vragen die later te binnen schieten, kunnen aangeven en opsturen naar het beheerkantoor. Op deze manier kunnen de ideeën en vragen worden meegenomen in het werkproces.