• No results found

9. Bijlage

9.3 Van code naar thema

Gezien de ruimte is het niet mogelijk om het gehele proces van codes naar thema’s weer te geven. Hieronder is echter gepoogd een inkijkje te geven in het proces door een aantal stappen van codes naar thema’s weer te geven

1.Selecteren van meest gebruikte codes

in eerste instantie is gekeken naar alle codes die >15 keer tijdens het coderen gebruikt zijn. Dit om een eerste indruk te krijgen van welke onderwerpen veel aan bod zijn geweest tijdens de interviews. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte (>15) codes:

prioriteiten wat past bij mij levensovertuiging gevoel belangrijk vinden geld keuzeproces reactie anderen energie

mening van anderen hebben van een doel identiteit definitieve keuze kinderen waarden relaties toekomst voorstelling acceptatie verantwoordelijkheid ouders praktische overwegingen tijdsdruk solliciteren timing gevoel vs verstand twijfelen jezelf ontwikkelen

2.Organiseren van de meest gebruikte codes in clusters

Na het selecteren van de meest gebruikte codes is gekeken of er, binnen deze lijst, al verbanden zichtbaar waren van codes die mogelijkerwijs op een zelfde thema zouden kunnen duiden. Na het doornemen van de lijst, waarbij waar nodig is teruggaan naar de originele data, ontstond er de volgende, voorlopige clusterlijst:

10 Reactie anderen Mening anderen Relaties Kinderen Ouders

2.wat past bij mij? wat past bij mij? levensovertuiging identiteit

waarden

3.wat vind ik belangrijk (in de afweging bij het maken van een keuze) geld

prioriteiten energie

jezelf ontwikkelen praktische overwegingen het hebben van een doel 4.Gevoel Gevoel Tijdsdruk Timing Twijfelen 5.Keuzeproces Keuzeproces Definitieve keuze Gevoel vs. Verstand

3.Doorlopen van de gehele codelijst

Vervolgens is de gehele codelijst doorlopen om bij iedere code te kijken of: a)deze in een van de voorlopige clusters zouden kunnen vallen of dat, b) de code nog voor een nieuwe ervaring staat. Ook zijn sommige van de meest gebruikte codes die eerst geen apart cluster hadden, dit, na het bezien van de hele lijst, toch geworden (bijv. het hebben van een doel of timing) omdat er meer codes rond dit thema bleken. Dit organiseren van codes naar clusters is gedaan door het maken van mindmaps; een voorlopig thema in het midden en alle codes die hier mogelijk aan gerelateerd waren er omheen. Ieder bovengenoemd cluster had zijn eigen mindmap. Tijdens het doorlopen van de gehele codelijst

11 passen bij een nieuw ontstaan cluster. Uiteindelijk waren er 9 hoofdclusters waar het grootse deel van de codes onder geschaard kon worden:

Anderen Omgeving Gevoel/emoties Keuzeproces

Doel/richting/invulling van je leven Tijd/timing/tijdsdruk

Wat vind ik belangrijk? Identiteit

Baan zoeken

Soort keuzes (werk/studie, kinderen, in het buitenland wonen)

4.Nogmaals terugkoppeling naar de originele data

Aan de hand van de voorlopige clusters is wederom een terugkoppeling naar de originele data gemaakt. Hierbij is vooral gekeken of een bepaalde code al dan niet paste binnen het cluster waar het onder gegroepeerd was, of dat het wellicht toch meer overeenkomsten had met een ander cluster. Zo stond prioriteiten eerst onder het cluster ‘belangrijk vinden’ maar is het, na het bekijken van de data, toch verschoven naar tijd/timing.

Ook is gekeken hoe verschillende data zich tot elkaar verhielden. Zo werd er bijvoorbeeld opgemerkt dat de negatieve emoties die er in de interviews benoemd werden (frustratie, onzeker etc) vrijwel altijd gekoppeld waren aan de situatie op de arbeidsmarkt. Hierdoor zijn de clusters gevoel/emoties en baan zoeken aan elkaar gekoppeld. Het cluster emoties is toen verspreid over verschillende thema’s, omdat bleek dat gevoel + situatie erg samenhangen.

5. Bepalen welke codes niet relevant zijn voor het onderzoek

Naast het plaatsen van codes is er ook gekeken of alle gemaakte codes daadwerkelijk relevant zijn voor de onderzoeksvraag. Dit was niet voor alle codes het geval. Hieronder zal kort beschreven worden hoe is bepaald of een code al dan niet relevant is voor het onderzoek.

De codes die als eerste zijn afgevallen zijn de codes die geen een keer gebruikt zijn (door het hercoderen zijn sommige stukken tekst van code verandert, waardoor sommige codes niet meer relevant bleken): : ja, ik vind het heel leuk. I..

eerdere banen na afstuderen nieuwe baan

kunst ander werk

Ik probeer ook wel heel erg po..

Ook zijn er een aantal codes komen te vervallen die wel interessant waren maar in het onderzoek te weinig waarde hadden. Zo is ‘emancipatie’ niet gebruikt, omdat dit, bij het teruggaan naar de data,

12 alleen gebruikt bleek te zijn in een grapje wat een van de respondenten maakte. Ook ‘dood als beste vriend’ is niet gebruikt, omdat dit over de opa van de respondent ging en niet over haarzelf. Op deze manier zijn de codes nogmaals bekeken in het licht van de relevantie voor dit onderzoek. Het overgrote deel van de codes komt echter wel terug in een van de thema’s.

6. Uiteindelijke formulering van de thema’s

Na het (meerdere malen) doorlopen van de stappen 3,4 en 5 zijn dit uiteindelijk de hoofdthema’s geworden van het onderzoek:

- Wie ben ik? - Wat is mijn doel?

- Welke rol spelen anderen bij het maken van kernkeuzes?

- Hoe verhoud ik me tot de mogelijkheden op de huidige arbeidsmarkt? - Wanneer maak ik welke keuze?