• No results found

Checklist gemeenten fase 2 (verdieping)

In document Coffeeshops in Nederland anno 2003 (pagina 141-145)

INTERVIEW GEMEENTE

De onderzoeker stelt zichzelf en het onderzoek voor. De SES van de ambtenaar, de functie, het aantal dienstjaren, het aantal jaren betrokken bij de handhaving van coffeeshops (CS) worden bevraagd. Als het gaat om grote gemeenten dan is de vraag relevant hoeveel ambtenaren specifiek betrokken zijn bij het cs-beleid.

Handhaving

1a. Alle Nederlandse gemeenten voeren een handhavingsbeleid dat vooral bekend staat als de AHOJ-G criteria. Hoe duidelijk zijn deze criteria voor u? (uitleg vragen, interpretatie). 1b. Welke beleidsvisie zit volgens u achter dit handhavingsbeleid? Ligt het accent op het

beschermen van de gezondheid van de potentiële gebruiker? Is de bestuursrechtelijke context belangrijk, wat dan ook zou moeten resulteren in controles en sancties? En hoe is het gesteld met de internationale context; op dit ogenblik lijkt Nederland op het vlak van softdrugs binnen Europa "l'enfant terrible".

2. Over welke documenten/protocollen beschikken jullie met betrekking tot het hand-havingsbeleid van CS? (kopie!)

3. Wat wensen jullie met dit handhavingsbeleid op korte en langere termijn te bereiken? Heeft u daar een helder beeld van? En zo ja, wordt deze visie op bredere schaal (in meerdere gemeenten, provincie, landelijk) gedeeld?

4. Worden er prioriteiten gesteld in het handhavingsbeleid? Zijn er criteria die meer dan andere onder de aandacht staan? En zo ja, wat zijn daar de redenen voor?

134

5. Zijn er nog bijkomende criteria die worden gehanteerd? En zo ja, welke criteria zijn dit dan? Worden er gemeentelijke controles uitgevoerd buiten de AHOJ-G criteria? Beleid maken is nog iets anders dan beleid uitvoeren. We willen graag de volgende vragen stellen met uitvoering van beleid.

6. Beschikking jullie over een draaiboek/protocol/handleiding waarin de uitvoering van het beleid concreet wordt beschreven? (vraag een exemplaar mee)

7. Welke handhavingsbeleid wordt gevoerd met betrekking tot het criterium Affichering? 7.1. Hoe wordt dit criterium ingevuld?

7.2. Welke partijen spelen een rol bij de handhaving en hoe wordt concreet door welke partij invulling gegeven aan de handhaving?

7.3. Wat gebeurt er bij een overtreding?

8. Welke handhavingsbeleid wordt gevoerd met betrekking tot het criterium Harddrugs? 8.1. Hoe wordt dit criterium ingevuld?

8.2. Welke partijen spelen een rol bij de handhaving en hoe wordt concreet door welke partij invulling gegeven aan de handhaving?

8.3. Wat gebeurt er bij een overtreding?

9. Welke handhavingsbeleid wordt gevoerd met betrekking tot het criterium Overlast? 9.1. Hoe wordt dit criterium ingevuld?

9.2. Welke partijen spelen een rol bij de handhaving en hoe wordt concreet door welke partij invulling gegeven aan de handhaving?

9.3. Wat gebeurt er bij een overtreding?

10. Welke handhavingsbeleid wordt gevoerd met betrekking tot het criterium jeugdigen? 10.1. Hoe wordt dit criterium ingevuld?

10.2. Welke partijen spelen een rol bij de handhaving en hoe wordt concreet door welke partij invulling gegeven aan de handhaving?

10.3. Wat gebeurt er bij een overtreding?

11. Welke handhavingsbeleid wordt gevoerd met betrekking tot het criterium hoeveelheid? 11.1. Hoe wordt dit criterium ingevuld?

11.2. Welke partijen spelen een rol bij de handhaving en hoe wordt concreet door welke partij invulling gegeven aan de handhaving?

135 12. Welk handhavingsbeleid wordt er gevoerd met betrekking tot overige criteria?

(bijvoorbeeld afstand tot scholen, maximale handelshoeveelheid et cetera)

13. Worden jullie wel eens op de hoogte gesteld wanneer zich calamiteiten voordoen? Wie signaleert dit dan?

14. We kunnen ons zeer goed voorstellen dat het handhavingsbeleid anno 2003, anders is dan pakweg tien jaren geleden. Kunt u dit beamen en illustreren met twee voorbeelden? Welke prioriteit werd er pakweg tien jaar geleden gesteld in gemeenten met betrekking tot bestuurlijke handhaving?

15a. Hoe denkt u dat het voor een CSH is om zich volledig aan te passen aan de

handhavingscriteria? Denkt u dat dit eenvoudig is, of juist moeilijk (bv. Je kunt soms niet weten of iemand <18 jaar is)?

15b. Worden de handhavingscriteria in uw gemeente door elke CS goed opgevolgd? 15c. Hoe treden jullie concreet op? (echt doorvragen): Welke bestuurlijke mogelijkheden

worden hierbij gebruikt (bijvoorbeeld sluiting van cs)?

15d. Beschikken jullie over voldoende middelen om efficiënt op te treden? Is er een budget voor in de gemeentelijke begroting?

We willen nog graag enkele vragen stellen over de interne en externe communicatie enerzijds en de interne en externe samenwerking en afstemming anderzijds.

16. Staat u achter de huidige regelgeving inzake CS, of moeten er bepaalde zaken worden aangepast? Zo ja, welke?

17a. Wordt er intern gecommuniceerd over het CS-beleid? Waarover gaat het dan? Zijn er bepaalde documenten die we mogen inkijken of waarover we mogen beschikken? 17b. Is dit een thema dat geregeld terugkomt op de agenda?

17c. Is een vaste persoon/ploeg actief op dit terrein?

18a. Is er op het vlak van handhaving contact met de politie of het OM?

136

18c. Bestaan er samenwerkingsverbanden met andere gemeenten? En zo ja, hoe werkt deze samenwerking dan (gericht op beleid, uitvoering, ….)? Zijn er geregeld vergaderingen? Is er provinciaal iets geregeld?

18d. Is er ook bredere aandacht voor CS-handhaving? En zo ja, wat stelt dat voor? 18e. Heeft u enig idee hoeveel politiële overtredingen in 2003 zijn geconstateerd in uw

gemeente? Komen alle politiële overtredingen ter ore van de gemeente?

19. Wordt het beleid inzake cs ook getoetst? Zo ja: hoe gebeurt dit en wie voert de toetsing uit?

20. Op welke manier zou naleving van het beleid kunnen worden bevorderd?

21. Wilt u tenslotte zelf nog iets toevoegen aan het interview wat niet werd bevraagd?

137

Bijlage 4

In document Coffeeshops in Nederland anno 2003 (pagina 141-145)