• No results found

Checklist coffeeshophouders fase 2 (verdieping)

In document Coffeeshops in Nederland anno 2003 (pagina 149-152)

INTERVIEW COFFEESHOPHOUDERS

Introductie

De onderzoeker stelt zich discreet voor en vertelt kort iets over het onderzoek. Hij peilt ook even bij de coffeeshophouder (CSH) hoe hij tegenover het interview staat. Elke CSH is vooraf benaderd en heeft toestemming gegeven. De onderzoeker benadrukt dat in geen enkel geval een naam van een coffeeshop (CS) bekend wordt gemaakt. Alleen de onderzoekers hebben toegang tot de vragenlijst.

De onderzoeker vertelt dat deze fase van het onderzoek zich richt op de ervaring van de regels en de manier van handhaven: hoe worden de regels en criteria ervaren door de CHS, op welke manier wordt gehandhaafd en hoe wordt dat dan ervaren.

De structuur van het interview wordt kort uitgelegd: eerst willen we graag wat achtergrond-informatie over de respondent en de CS, daarna houden we een gesprek waar we ingaan op ervaringen van de CSH.

De SES van de respondent worden bevraagd. Enkele vragen over de organisatie van de CS worden gesteld: hoeveel personeel in dienst, wat zijn de openingsuren, sinds wanneer bestaat de CS, zijn er veranderingen opgetreden in cliënteel dat over de vloer komt?

1a. Kunt u kort beschrijven waarvoor de vijf AHOJ-G criteria staan?

142

1b. Is de regelgeving voldoende duidelijk voor u?

Vervolgens wordt elk criterium afzonderlijk behandeld en wordt de betekenis van elk criterium bevraagd. Het criterium Harddrugs wordt even benoemd maar verder niet bevraagd.

2a. Hoe gaat u in de praktijk om met het criterium Affichering?

Kaart hier de ambivalente positie aan van de CSH; enerzijds wil men omzet maken en goederen verkopen; anderzijds is men gebonden aan bepaalde regels.

2b. Zijn er specifieke richtlijnen omtrent Affichering? Is het duidelijk wat wel en wat niet mag?

De groep die cannabis gebruikt is het laatste decennium veranderd. Onderzoek in Nederland toont aan dat veel jongeren cannabis gebruiken. Verrassend is dit niet, parallelle bewegingen zijn ook te merken in het uitgaansleven, jongeren gebruiken steeds vaker alcohol en pep.

3a. Hoe is het bezoek van jeugdigen (<18 jaar) ten opzichte van vroeger?

Willen ze dan cannabis kopen? Hoe ga de CHS daarmee om? Met andere woorden, hoe maakt hij jeugdigen duidelijk dat ze onder de 18 jaar geen cannabis mogen kopen? 3b. Hoe gaat u te werk als u twijfelt over de leeftijd, hoe komt u achter de leeftijd?

Vraagt de CSH soms naar een ID? Hoe maakt hij jeugdigen duidelijk dat ze geen cannabis mogen kopen en zelfs geen toegang hebben tot de CS? Wordt dit überhaupt duidelijk gemaakt?

3c. Hoe gaan jeugdigen om met de wetgeving omtrent minimum leeftijd?

Heeft de CHS de indruk dat jeugdigen op de hoogte zijn van de wetgeving omtrent minimum leeftijd? Houden ze volgens de CHS rekening met die regel?

3d. Hoe staat u tegenover de leeftijdsgrens?

De realiteit vandaag is dat jeugdigen vlugger sociaal zelfstandiger25 zijn, moet het criterium leeftijd dan niet worden aangepast?

3e. Verschilt de aard van de klanten al naargelang het tijdstip van de dag?

Komen er bijvoorbeeld meer scholieren overdag en 's avonds meer ouderen?

143 4a. Overlast is hoe langer hoe meer een maatschappelijk probleem en is niet specifiek

verbonden met de aanwezigheid van een CS in een bepaald gebied. Hoe treedt u als eigenaar op wanneer klanten overlast veroorzaken?

Bijvoorbeeld geluidshinder, rondhangen, troep maken, mensen lastig vallen, et cetera?

4b. Is het ooit voorgevallen dat u de politie hebt moeten bellen? Hoe liep dat dan af? 4c. Heeft u contact met de buurtbewoners? Hoe is de relatie met hen?

4d. Signaleren buren wanneer bepaalde problemen zich voordoen?

4e. Nemen buren wel eens contact op met de politie of met de gemeente bij problemen? 4f. In hoeverre heeft u te maken met extra kosten door overlasthandhaving en sociale

veiligheid?

Het voeren van een constructief beleid inzake overlasthandhaving en sociale veiligheid brengt zeker en vast financiële kosten met zich mee? Kan de CSH dat beamen en wat moeten we ons daarbij voorstellen?

5. De maximaal toegestane verkoophoeveelheid per dag is 5 gram. Gebeurt het ooit dat klanten twee keer op een dag binnenkomen? Hoe gaat u daar dan mee om?

We willen nog graag enkele vragen stellen over het beleid dat jullie als CSH zelf voeren ten aanzien van het cliënteel. Op grond van onderzoek weten we dat de meeste CSH inspannin-gen doen om de regels aan hun klanten voldoende bekend te maken.

6a. Voert u een actief beleid om regels kenbaar te maken bij klanten? Zo ja, hoe doet u dat dan?

Bijvoorbeeld via foldertjes, website, informatieborden.

6b. Staat u achter de huidige regelgeving inzake CS, of moeten er bepaalde zaken worden aangepast?

Hoe ervaart de CSH de huidige regelgeving?

6c. Heeft u enig idee hoe uw collega's denken over de wetgeving?

6d. De 'kwaliteitsvolle CS' is verenigd in een brancheorganisatie. Hoe staan zij tegenover de regelgeving? Bent u zelf aangesloten bij een brancheorganisatie? (zo ja, welke)

144

6e. Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente? Is er soms overleg? Hoe vaak? Wat is dan de inhoud van het overleg?

6f. Hoe verloopt de samenwerking met de politie? Is er soms overleg? Hoe vaak? Wat is dan de inhoud van het overleg?

Tenslotte willen we nog enkele vragen stellen over controle en sanctie.

7a. Heeft u enig idee hoe vaak uw CS gecontroleerd wordt op jaarbasis (subjectieve controle-inschatting)? Wordt u daarvan op de hoogte gebracht?

7b. Denkt u dat uw CS vaker of minder vaak gecontroleerd wordt dan andere CS? Als er een verschil is, waaraan kan dat liggen?

7c. Laat ons even veronderstellen dat er in uw CS bepaalde overtredingen zouden gebeuren. Hoe groot acht u de kans dat de overtreding door de politie wordt geconstateerd? Geef de kans aan op een schaal van 1 tot 10.

Al naargelang de kans laag of hoog wordt ingeschat, vraag door op inspanningen om over-tredingen te voorkomen.

7d. Wanneer overtredingen worden geconstateerd, kunnen er sanctie volgen? Wat moeten we ons bij die sancties dan voorstellen?

7e. Het naleven van de wetgeving heeft voor- en nadelen, kunt u daar uitleg over geven? 7f. Bent u tevreden met de huidige regelgeving of zijn er verbetering/veranderingen

mogelijk?

7f. Wilt u tenslotte zelf nog iets toevoegen aan het interview wat niet werd bevraagd?

In document Coffeeshops in Nederland anno 2003 (pagina 149-152)