• No results found

151 P: Een Aziatische soldaat loopt op een zandweg vol met lijken. Sommige in lijkzakken, anderen niet. Er zijn geen gezichten te herkennen. De soldaat heeft zijn gezicht half bedekt met een zakdoek, waarschijnlijk tegen de stank van rottende lijken. Hij staat met zijn rug naar de lijken toe en kijkt recht in de camera, met een blik van wanhoop.

R: Hoewel de lijken enkel hoopjes kleding of lijkzak lijken, zijn er duidelijk armen en benen te herkennen. De soldaat die er doorheen moet lopen wijst op de ellende van een oorlog. Hierbij is het beeld vooral dramatisch omdat er niet een paar, maar tientallen lijken op de weg te tellen zijn. Dat de soldaat ogenschijnlijk voorbij de lijken is gelopen, geeft aan dat hij het figuurlijk ‘de rug toe keert’.

A: Door het half bedekte gezicht is de emotie van de soldaat niet heel goed te zien. Het publiek weet daarom niet helemaal goed of men medelijden moet hebben voor de ellende waar de soldaat doorheen moet lopen, of boos moet zijn omdat de soldaat alle lijken gewoon op de weg laat liggen. De blik in zijn ogen doet meer naar het eerste neigen. Er is in ieder geval een ongemakkelijk gevoel wat de foto teweeg brengt.

S: De symbolen die worden aangesproken zijn de gruwelijkheden van oorlog, of de soldaat nu mede schuldig is aan de lijken of niet: het grote aantal lijken wat daar waarschijnlijk al dagen ligt is genoeg.

112 P: Op de voorgrond van de foto is een soldaat te zien, die vanaf zijn schouders in het water ligt. De foto is wazig maar op de achtergrond lijken obstakels, boten en wapens te liggen.

R: Het feit dat de soldaat in de zee ligt en de objecten die op de achtergrond te herkennen zijn maken het duidelijk dat het hier gaat om een gevechtsscène. Ook de wazigheid van de foto suggereert dat het hier gaat om een chaotisch moment.

A: De chaos in de foto wekt spanning op, ook is er respect voor de soldaat die in de koude zee ligt en een actiegebied tegemoet gaat.

S: De symboliek van deze foto berust vooral op patriottische moed van soldaten in oorlogstijd. Hoewel de omstandigheden bar en chaotisch zijn is dat niet aan de soldaat af te zien en hij blijft op zijn doel afgaan. 144 P: Op deze foto zijn tientallen soldaten afgebeeld, op rug, lopend over een smal paadje in een berg of

duinachtig gebied. De soldaten zijn voornamelijk te herkennen aan de geweren die in de lucht steken. Aan de kleding van de soldaten is te zien dat het heel erg koud is.

R: Aan het opwaaiende zand, het smalle paadje en de kleding van de soldaten is te zien dat het hier om een oncomfortabele en barre tocht gaat. De geweren en helmen zijn herkenningspunten dat het hier om soldaten gaat.

A: De kijker leeft hier mee en heeft respect voor de barre situatie waarin de soldaten zich verkeren. Het wekt echter geen medelijden op, wat wellicht te maken heeft met het feit dat de soldaten alleen op de rug te zien zijn en er dus geen gezichten te zien zijn.

S: De symboliek die deze foto uit beeldt berust vooral op de moed van soldaten en de vreselijke omstandigheden van oorlog. Zelfs een soldaat is niet gewapend tegen de krachten van de natuur. 134 P: Op de foto is een groep soldaten te zien op een open plek in het bos, op de achtergrond ligt een

ogenschijnlijk neergestorte helikopter. De soldaten zien er rustig uit en zitten op de grond of staan in ontspannen houding.

R: Aan de chaos aan spullen, de aarde als ondergrond en de halve scheve helikopter is te zien dat deze scene zit midden in oorlogsgebied afspeelt. Toch staan de soldaten er rustig bij, sommige drinken uit een kopje, andere zitten hun geweer schoon te maken, etc. De meeste hebben hun helmen afgedaan.

A: De rust die de soldaten te midden van de chaos uitstralen maakt dat de kijker hun moed ziet: hoewel zij in een oorlogsgebied zitten blijven zij kalm.

S: Deze foto benadrukt de menselijkheid en de moed van de soldaten in oorlogstijd.

136 P: Deze foto is over het gehele vlak gevuld met rijen gemaskerde figuren in uniform. De maskers zorgen ervoor dat alleen de open van de figuren te zien zijn. Het uniform doet denken dat het soldaten zijn, maar er is niet uit op te maken of de figuren mannelijk of vrouwelijk of beiden zijn. De gezichten hebben door de maskers geen herkenbare expressie, gender, etniciteit etc., waardoor deze foto bijna sciencefictionachtig wordt.

R: De maskers zijn vermoedelijk gasmaskers en in combinatie met de uniformen van de figuren lijkt het hier daarom te gaan om een voorbereiding tegen gasaanvallen in oorlogstijd. Het repetitieve karakter dat de foto krijgt doordat de figuren allemaal hetzelfde zijn en de hele foto bedekken, doet vermoeden dat het hier om een georganiseerde partij gaat.

A: Deze foto roept vooral een surrealistisch gevoel op, niet echt een bepaalde sociale expressie.

S: Deze foto verbeeldt de vergankelijkheid en kwetsbaarheid van de mens en zijn bewapening daartegen. De maskers en de repetitie in deze foto representeren hoe oorlog mensen anonimiseert of generaliseert. 152 P: Op de foto is een hek te zien met aan de ene kant een groepje militairen in zeer net uniform, vermoedelijk

met een hoog aan zien. Aan de andere kant staat één soldaat, met alleen een broek aan en een petje op. Zijn ribben zijn te zien en zijn wangen zijn een beetje ingevallen. Toch staat deze soldaat fier recht op, terwijl hij een van de militairen aan de andere kant van het prikkeldraad standvastig aankijkt. Op de achtergrond achter de soldaat zijn nog tientallen mensen te zien, zittend, in simpele kleren.

R: Het is duidelijk dat het hier gaat om gevangenen versus de gevangen-nemer, welgesteld versus arm en verhongerend. De soldaat komt in zijn eentje toch zo sterk over tegenover deze groep welgestelde mannen, wat maakt dat hij respect oproept en het hek een scheidslijn tussen goed en kwaad gaat vertegenwoordigen. A: De foto wekt boosheid tegenover de gevangen-nemer, gevoelens van respect voor de moed en

standvastigheid van de soldaat op. Medelijden met alle gevangenen op de achtergrond.

S: Deze foto staat symbool voor goed tegen kwaad in oorlogstijd, dat goed in de meest barre omstandigheden het kwaad nog recht in de ogen kijkt met intense blik. De mannen die hier het kwaad representeren lijken enigszins verbaast over de kracht van de uitgehongerde soldaat.