• No results found

150 P: Op de voorgrond staat een donkere man met een strop om zijn nek. Hij is te zien tot de helft van zijn romp. Op de wazige achtergrond zitten twee blanke mannen op goed uitgeruste paarden, een geweer is te

onderscheiden. De donkere man richt zijn blik naar beneden en heeft geen hele uitgesproken emoties op zijn gezicht.

R: Deze foto verbeeldt duidelijk een scene tussen donker en blank. De donkere man heeft een strop om zijn nek, wat duidelijk maakt dat hij een gevangene is en staat in de foto ook letterlijk lager dan zijn blanke

onderdrukker. Dat de blanke mannen wazig zijn verbeeld maakt dat de donkere man hier in het focuspunt van de foto’s staat en de blanke mannen tegelijkertijd geanonimiseerd worden.

A: Deze foto wekt medelijden op voor de zwarte man, boosheid tegenover de blanke mannen en als blank publiek schaamte over het vermeende superioriteit van blanken vroeger.

S: Deze foto symboliseert de oneerlijke strijd tussen donker en blank, waarbij de houdingen van de blanke mannen tegenover de donkere man en de strop de meest herkenbare semiotische tekens.

118 P: Op deze foto staan een zevental politiemannen in volledig uitgeruste outfit, met schilden, helmen, geweren en knuppels. De agenten rennen door een straat met gebroken ramen en vervallen deurposten. In twee van die deurposten staan twee vrouwen verschikt. De vrouw rechts op de foto is daarvan het meest duidelijk: zij staat met open mond, een gespannen lichaamshouding en haar hand half voor haar mond te kijken naar de voorbij razende agenten. De agenten hebben een agressieve blik in hun ogen.

R: Aan de richting van de agenten en hun uitrusting is te zien dat zij onderweg zijn naar een actiescène met geweld. Aan de vrouwen is te zien dat de agenten plots en met veel bombarie langskomen en dat de vrouwen zich niet veilig voelen door wat er gebeurt op straat. Aan de vervallen huizen is te zien dat het waarschijnlijk gaat om een onrustige en vervallen buurt.

A: Deze foto wekt spanning op, omdat hoewel duidelijk is dat de agenten op het punt staan geweld te gebruiken, niet duidelijk wordt tegen wie of waarom dit precies is. Deze spanning wordt vergroot door de geschrokken vrouwen in de deuropeningen.

S: Deze foto symboliseert de autoriteit van de overheid, de agenten in dit geval, die ingrijpen tegen een vermoedelijk burgerlijk incident. Aan de vervallen wijk en de vrouwen te zien zullen de agenten een groot voordeel hebben op hun tegenstanders qua uitrusting, waardoor het ingrijpen misschien als overdreven kan worden gezien. Hierdoor wordt een symboliek van groot (de agenten) tegen klein (de burger) aangesproken. 121 P: Een zwarte man staat met zijn armen en benen gespreid terwijl hij door twee politieagenten aangevallen

wordt. Op de foto staan een aantal witte agenten met allemaal een politiehond. Op de achtergrond staan een aantal donkere toeschouwers, bijna roerloos te kijken.

R: Doordat het slachtoffer en de omstanders allen zwart zijn en de politieagenten allen blank is het duidelijk dat het hier gaat om een scene tussen donker en blank. Gezichten zijn behalve bij de omstanders niet herkenbaar, waardoor het beeld generaliseerd. Het lijkt er niet op dat de donkere man iets doet, hij is ongewapend tegenover de met honden en geweren gewapende agenten.

A: De foto is vrij shockerend, hoewel de omstanders er rustig bij staan is het toch waarschijnlijk dat er een onschuldig iemand wordt aangevallen. De foto wekt boosheid jegens de blanke politiemannen op en als blank publiek schaamte voor hun gedrag.

S: De symboliek van deze foto leunt vooral op blank versus zwart. Hierbij werken de uniformen van de agenten als teken voor macht, terwijl de machteloze zwarten onderdruktheid of ongelijkheid representeren.

149 P: Op deze foto staan vijf ontblote zwarte mannen op handen en voeten in het zand, voor een in kleermakerszit zittende blanke soldaat. De soldaat richt zijn pistool op het hoofd van een van de donkere mannen. Hoewel de foto van de zijkant is genomen en de gezichten van de mannen nauwelijks te onderscheiden zijn, is de houding van de mannen wel duidelijk oncomfortabel.

R: Het is duidelijk dat het hier gaat om gevangenen versus onderdrukker en door de huidskleur van beiden partijen dat het gaat om blank tegen donker. De manier waarop de zwarte mannen staan en het pistool op het hoofd duiden op marteling of agressieve ondervraging. De blanke man zit in kleermakerszit en lijkt er heel comfortabel bij te zitten.

A: Deze foto wekt boosheid jegens de blanke man, medelijden met de zwarte mannen en als blank publiek schaamte op over het gedrag van de blanke man.

S: De symboliek van deze foto leunt vooral op blank versus zwart. Het feit dat de zwarte mannen het hier oncomfortabel hebben en er een pistool op hun hoofd gericht, tegenover de relaxt zittende blanke man

versterkt dit. Ook het feit dat de zwarte mannen half ontkleed zijn en de blanke soldaat in volledig outfit draagt hier aan bij.

131 P: Op deze foto zijn vijf mannen te zien, vier ervan staan en eentje zit op zijn knieën met zijn handen boven het hoofd. De mannen die naast hem staan hebben een klein pistool, de man die recht voor hem staat, staat op het punt hem een elleboogstoot te geven. Het is vier tegen één. De man die het dichtst bij de man op zijn knieën zit heeft zijn hoofd in het verband. De scene speelt zich af op straat, voor een houten schutting. De mannen zijn allen in pak maar lijken niet heel rijk of welgesteld.

R: Door het verband op het hoofd van een van de mannen en de overgevende houding van de man op zijn knieën lijkt het hier te gaan om een wraakactie. De mannen hebben het recht in eigen hand genomen en spelen ‘politie’. Hoewel er twee mannen een pistool vast hebben lijkt het niet te gaan om een liquidatie, enkel om een aantal flinke klappen.

A: Hoewel het vier tegen een is en het gezicht van de man een hoop stress uitstraalt, lijkt hij niet echt een slachtoffer en wekt hij daardoor niet veel compassie op. Door het verband om het hoofd van de ene man lijkt hij het bijna te verdienen.

ANALYSE NIEUWSFOTO’S