• No results found

122 P: Op de foto zijn drie lichamen van mannen te zien. De twee lijken op de achtergrond liggen in wat een deuropening lijkt te zijn op verdort gras. De focus van de foto ligt op het lijk op de voorgrond, die met zijn

hoofd en hand onder een houten muurtje heen komt. Alle mannen zijn gekleed in een streepjes-gevangenen outfit en hebben allemaal korte haren en een vies gelaat.

R: Aan de kledij van de mannen is het duidelijk dat het gaat om (oorlogs)gevangenen. Ook de slecht uitziende gezichten doen een barre situatie vermoeden. Bij de man die verkreupeld onder het muurtje ligt is het door zijn lichaamshouding duidelijk dat hij op die manier wilde ontsnappen, maar tijdens zijn poging is gestorven. A: Deze foto wekt vooral afschuw op en schaamte en boosheid jegens de gruwelijkheden van oorlog.

S: Deze foto beeldt de afschuwelijkheden van oorlog uit. De gevangenisoutfit is daarbij een semantische aanwijzing voor geweld in de gevangenis, het feit dat de man onder een muurtje door probeert te kruipen symboliseert de letterlijk benarde situatie.

143 P: Op de foto is een groep nonchalante, Westerse soldaten te zien. Op de achtergrond staan soldaten met geweren, op de voorgrond staan soldaten die zeer uitgehongerde lichamen vast houden en op een verhoging neer leggen. De gezichten van de lijken zijn niet te zien.

R: De uniformen en de geweren van de soldaten zijn een teken van ‘soldaten in actie, terwijl zij er allen zeer onverschillig bij staan. De uitgehongerde lijken laten zien dat het hier gaat om zeer verwaarloosde mensen, die vermoedelijk slachtoffer zijn geworden van de soldaten in kwestie.

A: Deze foto wekt vooraf afschuw en boosheid jegens de soldaten in kwestie op. De lichamen zijn zo dun dat het bijna onmenselijk is.

S: Deze foto verbeeldt de afschuwelijkheden van oorlog uit. Het feit dat de gezichten niet te herkennen zijn ontmenselijkt en anonimiseert de lijken.

120 P: Op de foto staat een half naakte zwarte man met zijn romp vastgeketend aan een boom, met zijn armen naar achter getrokken. Zijn gezicht is niet te zien.

R: Het feit dat het gezicht van de man niet te zien is maakt hem anoniem. Aan de houding van de man is te zien dat hij pijn lijdt. Aan de onmenselijke marteling en het feit dat de man zwart is doet vermoeden dat het hier gaat om mishandeling van gekleurden.

A: De foto wekt veel afschuw op en schaamte over de vermeende witte superioriteit.

S: Doordat de man anoniem is representeert hij de gehele zwarte samenleving. Deze foto symboliseert dan ook het onjuiste en onmenselijke geweld tegen zwarte medemensen.

127 P: Een Aziatische man draagt zijn half naakt en half bewusteloze vrouw. Hun kleding is verregend en beiden zijn erg dun. Op de achtergrond lopen meer figuren met Aziatische kledij en uiterlijk.

R: De houding van de vrouw doet vermoeden dat zij erg ziek of gewond is. Ook het dunne postuur en de kledij van de man doen extreme armoede vermoeden. Het feit dat alle figuren in dezelfde richting lopen maakt dat het lijkt alsof de mensen voor iets vluchten.

A: De foto wekt medelijden met de vrouw op en respect voor de man, die ondanks zijn eigen lichamelijke gesteldheid, zijn vrouw meedraagt. Het feit dat de twee figuren er niet-Westers uit en ondervoed uitzien maakt dat de Westerse kijker zich ongemakkelijk voelt over eigen welzijn.

S: Deze foto verbeeldt de afgrijselijkheden van armoede/hongersnood uit, de kwetsbaarheid van vrouwen en de ongelijkheid tussen Westers en niet-Westers.

135 P: In het midden van de foto staat een soldaat met een pistool gericht op het hoofd van een knielende, gehavende man. Op de achtergrond kijken tientallen soldaten nieuwsgierig toe en op de voorgrond zijn in een kuil een hoop armen en benen van dode lichamen te onderscheiden.

R: Uit de uniformen van de soldaten en de gehavende gewone kledij van de man is te zien dat het hier gaat om een groep soldaten tegen de burgers. De armen en benen in de kuil laten zien dat dit een massagraf is, en de man die op de rand zit met het pistool tegen zijn hoofd zal daar vermoedelijk ook snel in verdwijnen. A: Deze foto wekt boosheid en afschuw op jegens de soldaten, die geen onschuldige slachtoffers horen te maken. Ook is er medelijden voor de man die waarschijnlijk enkele ogenblikken later ook als lijk in de kuil zal liggen.

S: De foto verbeeldt de afschuwelijkheden van oorlog en de onschuld van burgers, de wandaden die soldaten uitvoeren ten tijden van oorlog.

140 P: In het middelpunt van de foto is een jonge vrouw te zien die met wanhopige handgebaren knielt bij een levenloos lichaam op de grond. Naast haar en om haar heen staan nog meer mensen, met allemaal een vrij rustig voorkomen.

R: De dramatische handgebaren van de jonge vrouw laten zien dat er iets ergs gebeurd is met degene die op de grond ligt. Door de rustige medestanders lijkt de chaos echter nog niet te zijn verspreid. Het lichaam op de grond lijkt ineens zijn neer gevallen, als door een lichamelijke aanval of door een kogel.

A: Deze foto wekt nieuwsgierigheid op omdat op de foto niet te zien is wat er is gebeurt, en tegelijkertijd compassie voor de jonge vrouw in het midden.

S: Deze foto verbeeldt de onverwachtheid van dood en het beginpunt van chaos. Het laat de machteloosheid van mensen tegen machten groter dan zichtzelf zien.

128 P: Deze foto laat een lichaam zien wat valt, tegen de achtergrond van een gebouw. De foto is uitgezoomd en de man is niet te herkennen.

R: Aan de houding van de man is te zien dat waarschijnlijk niet per ongeluk naar beneden is gevallen: zijn armen houdt hij langs zijn lichaam en hij lijkt geen poging te doen om zichzelf nog op te vangen.

A: Deze foto wekt vooral nieuwsgierigheid op over waarom de man naar beneden springt maar ook angst omdat hij waarschijnlijk te pletter gaat vallen.

S: Deze foto symboliseert de nietigheid van de machteloosheid van de mens tegenover bijvoorbeeld

natuurkrachten (zwaartekracht). Ook laat het de benarde situatie zien, waardoor deze man de keuze maakte om te springen – niet springen was dus blijkbaar een slechtere optie geweest.

134 P: Op de foto is een jonge, Arabische vrouw te zien, liggen op het afvalt. De foto is erg ingezoomd en er komt bloed uit haar mond, neus en één oog. Een aantal armen op de foto lijken haar te willen oppakken.

R: Aan de hoeveelheid bloed en het feit dat het uit al haar holtes komt is te zien dat de vrouw waarschijnlijk bijna dood is. Aan de verwondingen is dit vermoedelijk door geweld gebeurd.

A: De hoeveelheid bloed zorgt bij de kijker voor shock, afschuw en angst dat de vrouw zal overlijden. S: Deze foto symboliseert de kwetsbaarheid van vrouwen. Het feit dat de vrouw een Arabisch uiterlijk heeft versterkt dat omdat de connotatie hiermee vaak is dat vrouwen binnen deze culturen onderdrukt worden.