• No results found

BUITENRUIMTE

In document Jaarstukken 2019 (pagina 40-43)

PROGRAMMA 3 – BUITENRUIMTE

3.1 BUITENRUIMTE

Openbare ruimte

Wanneer is het klaar Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2019

1a 2e kwartaal 2019 Uitwerken energietransitie als

onderdeel van de

ontwikkelingen en die flexibel zijn vanwege voortschrijdende techniek.

Wat gaan we doen Wat willen we bereiken?

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

In relatie tot Rijksbeleid en het (in MRDH-verband mee-ontwikkelde) regionale Energieperspectief 2050 (MRDH) als breed onderschreven bouwsteen voor het opstellen van de Regionale Energie Strategie (RES), is en wordt in BAR verband en afzonderlijk bestudeerd welke scenario’s in aanmerkingen komen voor de lokale

energietransitie.

De in dit verband operatieve klankbordgroep/begeleidingscommissie richt zich vanuit de belangen van onze samenleving op techniek en maatregelen met draagvlak, en daaraan verbonden succeskans voor de lokale energietransitie.

Eind 2019 is onze aanvraag toegekend voor de Regeling Reductie Energiegebruik, ter grootte van € 603.900 ten behoeve van gemeentelijke inzet op energiebesparende maatregelen door huiseigenaren en huurders.

Voor 2020 is het bepalen van een perspectief inclusief passende participatievormen zoals een duurzaamheidskring van burgers en deskundigen, en een duurzaamheidsfonds (-reserve) voorzien.

Brede invulling geven aan duurzaamheid. De portefeuilles van alle collegeleden worden hierbij betrokken.

De energietransitie maakt onderdeel uit van het beleid m.b.t. duurzaamheid.

Wanneer is het klaar Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2019 Verhogen verkeersveiligheid.

1. Uitkomsten studie delen; 1e kwartaal 2019 2. Opstellen actieplan; 1e kwartaal 2019 3. Uitvoeren actieplan. 2020-2022

2b Aanpassing Park Rhoon. 4e kwartaal 2019 Binnen begroting

Incidentel in 2019

€ 100.000 krediet.

2c Effectiever afval scheiden.

1. Opstellen actieplan; 2e kwartaal 2019 2. Uitvoering geven aan actieplan. 3e kwartaal 2019 ev

Een verkeersveilige school- en leefomgeving.

Een park naar wensen en behoeften van gebruikers en omwonenden.

De gemeente streeft een kwalitatief hoge en duurzaam openebare ruimte na, waarbij aandacht is voor veiligheid en leefbaarheid die wij samen met onze inwoners realiseren.

Door afvalscheiding een bijdrage te leveren aan de verbetering van het Milieu.

- 35 - 2e Toekomstbestendige inzet van

Buurtbus bewerkstellligen.

Goede OV verbinding binnen de 3 kernen.

1. Knelpunten overbezetting spits 1e kwartaal 2019 2. Meerjarig financiële dekking

Afgelopen jaar is de parkeerdrukte in het centrum van Rhoon opnieuw gemeten. De uitkomsten hiervan zijn vergeleken met 2 voorgaande onderzoeken en aan het college gepresenteerd. Het college heeft daarop de opdracht uitgezet om een maatregelpakket op te stellen met daarin acties hoe de parkeersituatie in het centrum verbeterd kan worden. Onderdeel hiervan is gesprekken voeren met de winkeliersvereniging en hun betrekken bij mogelijke oplossingen. De verwachting is dat begin 2de kwartaal 2020 de uitkomsten en mogelijke

verbeteringen gedeeld kunnen worden met de raad.

In 2019 is onderzocht of het aanpassen van de onderhoudsbestekken van beeldkwaliteit naar frequentie een oplossing kan bieden om de beeldkwaliteit van de buitenruimte te verbeteren en de communicatie met bewoners kan vergemakkelijken. In de wijk Valckesteijn zal daartoe in 2020 een proef worden gedaan om te bekijken hoe de resultaten zijn. Indien dit positief uitvalt worden de onderhoudsbestekken voor heel de gemeente bij een nieuwe aanbesteding omgevormd.

Daarnaast blijven we in gesprek met bewoners die geïnteresseerd zijn om stukken van het openbaar plantsoen in eigen beheer te nemen. Onder andere in Portland is er een bewoner bereid gevonden om in de Noordrand een groot stuk groen te gaan onderhouden. Ook op het eiland Kwarts in Portland heeft een bewoners een strook groen geadopteerd en in eigen onderhoud. De reacties vanuit de buurt zijn zeer positief. De bewoners die het plantsoen in eigen beheer hebben, kunnen dit onderhouden naar hun eigen maatstaven en de ervaring is dat de kwaliteit van het groen zo toeneemt.

Bij wegvallen subsidie mogelijk

€ 35.000 structureel 2020 e.v.

Door maatwerk toe te passen toegankelijke centra te

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

Binnen de agenda van de samenleving zijn er extra financiële middelen beschikbaar gekomen om de verkeersveiligheid verder te kunnen verbeteren. Er is een maatregelenpakket opgesteld om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te kunnen besteden. Veilige school- en leefomgevingen en veilige

fietsverbindingen hebben hierbij prioriteit. Via raadsinformatiebrief 56318 is de raad afgelopen september geïnformeerd over de maatregelen die we de komende jaren gaan uitvoeren.

Op 20 mei 2019 is het concept ontwerp van het Park van Rhoon beeldvormend aan de raad voorgelegd. De adviezen van de raadsleden i.c.m. met alle opgehaalde informatie tijdens de bewonersavonden zijn

meegenomen bij het opstellen van een definitief ontwerp. De basis van het definitief ontwerp is eind december vastgesteld door het college. De raad wordt hierover geïnformeerd via RIB 58529. De nadere detaillering van de verschillende onderdelen zal bepaald worden d.m.v. online participatie. De uitwerking van een ontwerp is daarmee voltooid en zal in de komende jaren worden gerealiseerd.

Op 23 september 2019 heeft de raad variant 2 van het beleidsplan Afval en Grondstoffen 2019 - 2023

aangenomen. Deze variant wordt nader uitgewerkt en in 2020 wordt de infrastructuur hiervoor gerealiseerd. Per 1 januari 2021 is het systeem volledig operationeel.

De Buurtbus Albrandswaard is een succes. Inmiddels wordt in de spits een extra grote bus ingezet om het aantal reizigers te kunnen vervoeren. De Buurtbus wordt gefinancierd met behulp van een subsidie van de MRDH die jaarlijks moet worden aangevraagd. Voor de jaren 2019 en 2020 is de subsidie toegezegd.

Er wordt gewerkt aan een evaluatie van de parkeernormen die binnen de gemeente Albrandswaard worden gehanteerd voor o.a. bouwprojecten. De uitkomsten en aanbevelingen hiervan zullen met de raad in 2020 worden gedeeld.

- 36 - Wijkregie

Wanneer is het klaar Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2019 3a Faciliteren en stimuleren van

burgerinitiatieven t.b.v. de verbetering leefbaarheid, bijvoorbeeld zelfbeheer groen, opruimen zwerfafval, sociale cohesie, veiligheid.

Continu Inwoners betrekken bij hun leefomgeving.

Binnen begroting

4e kwartaal 2019 Verbinden inwoners,

verenigingen, maatschappelijke partners en ondernemers.

Binnen begroting

Up-to-date blijven over de ontwikkeling in de wijk en waar nodig elkaar versterken.

3c Verder ontwikkelen van online burgerparticipatie door gebruik te gaan maken van best-practise tools en vernieuwing.

Continu Inwonersbereik vergroten (meer mensen doen mee) door de zwijgende meerderheid te

In het eerste kwartaal van 2019 zijn verschillende (maatschappelijke) partners uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst. Een eerste oproep bij verschillende (maatschappelijke) partners om een netwerk Rhoon op te starten heeft te weinig reacties opgeleverd om een zinvolle bijeenkomst te houden. Ondanks dat signaal is blijvend ingezet om te het belang van een goed netwerk onder de aandacht te brengen. Tijdens gesprekken hierover blijkt dat er meer behoefte bestaat aan een tijdelijke vorm van een netwerk voor specifieke trajecten.

Daarnaast merken we dat verschillende organisaties het initiatief nemen om netwerken/bijeenkomsten te organiseren ronds een specifiek initiatief of actie in de wijk of buurt. Deze ontwikkeling juichen wij van harte toe en faciliteren waar nodig. Door deze positieve ontwikkeling en het eerder genoemde signaal, merken we dat er geen behoefte bestaat voor regulier Netwerk overleg in Rhoon en Portland.

Om inwoners te stimuleren deel te nemen aan burgerparticipatie worden er regelmatig berichten geplaatst op Facebook of Twitter. Door deze manier van informeren/stimuleren merken we dat er meer aandacht is om deel te nemen aan landelijke themadagen zoals de landelijke Opschoondag. Daarnaast is er via een online enquête, informatie opgehaald over het vieren van koningsdag in Albrandswaard en evenementen in Albrandswaard. Ook voor de Omgevingsvisie is FaceBook ingezet om via een online enquête informatie op te halen.

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

Het afgelopen jaar is op verschillende manieren inzet gepleegd om landelijke themadagen/themaweken extra onder de aandacht te brengen om zo inwoners te stimuleren hierbij aan te sluiten. Denk hierbij aan de Landelijke Opschoondag, burendag en week tegen de eenzaamheid.

Tijdens een uitgebreide BuurTent begin juli in Portland en in oktober in Rhoon, is naast veiligheid ook extra aandacht geven aan de sociale cohesie en het participeren van de buurtbewoners.

Het afgelopen jaar merken we dat er een toename is van kleine activiteiten die door inwoners in hun directe omgeving worden georganiseerd. Door het ondersteunen en stimuleren van deze initiatieven ontstaat er positieve relatie met de initiatiefnemers en verbetering van de leefbaarheid.

Bevorderen van de sociale samenhang door in te zetten op gerichte communicatie ter verbetering van burgerparticipatie, overheidsparticipatie en het integraal werken.

Wat gaan we doen

3b Behoefte peilen voor het opstarten Netwerk Rhoon en Portland naar het voorbeeld van het netwerk Poortugaal.

Wat willen we bereiken?

- 37 -

3.1 Kunst & Cultuur

In document Jaarstukken 2019 (pagina 40-43)