• No results found

Brief van Tony aan L. Leopold (47)

(AMVC: B472 B: 70369/1)

Lier, 27 8ber 1873 Zeer Geachte Heer,

Uwe vereerende vraag beantwoord ik gaarne toestemmend. Al mijne werkjes behooren mij in eigendom; ik geef u volle vrijheid er naar goeddunken uit te kiezen.

Ze zijn 1oTwee Rhijnlandsche Novellen Antwerpen bij L. Decort waarvan voor

eene maand of twee eene Noord-Nederlandsche uitgave verschenen is door Dr. van Vloten bezorgd te Haarlem bij Graaff gedrukt onder den titel: twee reisnovellen van den Rhijn.

2oBrigitta eene Zwitsersche herrinnering, in het Gentsch letterkundig jaarboekje

van 1872

3oErnest Staas advocaat, beelden en schetsen uit het advocatenleven pas bij

Martinus Nijhoff te 's Gravenhage uitgekomen.(48)

(47) Lubbertus LEOPOLD (1838-1916): onderwijzer en bloemlezer (Uit Zuid-Nederland, 1868), bemiddelde bij de publicatie van de Gedichten van de Lovelings.

Cf J.A. Leopold: ‘Lubbertus Leopold’, Handelingen van de Maatschappij der Nederlandsche

Letterkunde te Leiden, 1917-1918, Leiden, 1918, 99-113

(48) Ernest Staas, oorspronkelijk gepubliceerd met 1874 als datum, zou dus al in oktober 1873

Een extrakt uit dit werkje komt voor in het voorlaatste nummer van de toekomst onder den titel De oordjesschool.

De Brief uit Italië(49)

is wezenlijk van mij en het is onder den Pseudoniem Tony in de Almanakke der Gentsche Hoogeschool aangenomen, dat ik tot hiertoe geschreven heb.

UEd. kan er uit nemen wat U wil en er een titel aan geven naar beliefte. Ik denk u mits deze bevredigd te hebben en heb de eer U met hoogachting te groeten.

ABergmann

24. Brief van Tony aan het Willemsfonds (Julius Vuylsteke) (Liberaal Archief: WF-archief: 1.1.2. Inkomende briefwisseling: doos 5, bundel 3, brief 2673), ongedateerd

Mijn waarde

Met den besten wil der wereld hebben we geenen dag kunnen vinden voor zondag

16 november ten halftwaalf voormiddag.

We zullen dus dien dag behouden indien hij u past. Wees zoo goed ons te laten weten in welken zin het reglement moet opgesteld worden en welk voorloopige maatregels men dient te nemen en tevens welke personen tot de aanstelling zullen komen.

Beste groeten Tony

25. Brief van J. Vuylsteke aan Tony (Liberaal Archief: WF-archief: 1.1.1. Uitgaande briefwisseling: doos 2 bundel 1 brief 436)

6 november [187]3 Waarde Tony,

Ten gevolge van uwe mededeeling zullen wij de instelling der Liersche afdeeling op den 16en November bepalen. Daar de

bijeen-(49) ‘Een brief van Tony aan de Toekomst’, De Toekomst XVII (1873), 294-302; net als alle andere vermelde teksten ook opgenomen in Heremans (red.): Verspreide Schetsen en Novellen

roeping der Liersche inschrijvers door ons moet gedaan worden, verzoek ik u mij het lokaal aan te duiden waar de vergadering zal plaats hebben. Twee of drie der onzen zullen ze bijwonen: Geiregat of Van Hoorde (misschien beide) en ik(50)

Een van ons opent de zitting met eenige woorden: en ik hoop dat Gij u gelasten zult met den morceau de résistance. Dan vraagt men of iemand zich tegen de inrichting der afdeeling verzet, en daarna stemt de vergadering over het reglement en kiest zij het Bestuur.

Wat het reglement betreft, daar kunt Gij mee doen wat gij wilt, behoudens inachtneming der Algemeene grondslagen. Misschien kan u het bijgaande afschrift van het reglement der Brusselsche afdeeling, hetwelk wij gisteren hebben

goedgekeurd, dat werk vergemakkelijken. Dus tot den 16en

Uw

Julius Vuylsteke

26. Brief van J. Vuylsteke aan Tony (Liberaal Archief: WF-archief: 1.1.1. Uitgaande briefwisseling: doos 2, bundel 1, brief 452)

Amici!

Wij komen met ons trio met den trein die van hier om 8.45 vertrekt en te Lier om 11.20 aankomt.

Uw

Julius Vuylsteke Gent, 14 nov. 1873

(50) De heeren Vuylsteke, Pieter Geiregat en Van Hoorde worden benoemd om het hoofdbestuur bij de stichting der afdeeling Lier te gaan vertegenwoordigen. Verslag van 5 november 1873,

Verslagboek Bestuursvergaderingen, Archief Willemsfonds, Liberaal Archief.

Pieter GEIREGAT (1828-1902): volksschrijver, autodidact, journalist en later hoofdredacteur van De Gazette van Gent.

Cf R.E Lissens, Winkler Prins Encyclopedie van Vlaanderen

Jozef VAN HOORDE (1843-1916): toneelauteur en journalist bij verschillende bladen, o.a.

Het Volksbelang en de Gazette van Gent.

27. Brief van Tony aan F. De Cort (AMVC: fotocopie: B472 H: 87835/3; origineel in de Corts exemplaar van Ernest Staas, bib AMVC, afd. Preciosa 87.835 1)

Lier 25 Nov 1873 Vriend Frans

Ik heb u in den tijd hooren zeggen dat ge in betrekking stond met eenen goeden boekbinder te Brussel. Ik zoude voor Geets en zijne moeder twee albums willen doen maken van de platen welke hij voor mij gemaakt heeft en die getrokken zijn op groot formaat. Zoude ik u mogen verzoeken te vernemen of iemand dit goed zoude doen en tegen welken prijs, en of ge u met de bezorging zoudt willen gelasten. Ik zoude u alsdan de platen opzenden.

Ik heb daar de dramas ontvangen maar ben voor het oogenblik aangedaan van de geelzucht en ge kunt dus denken welk lust ik heb om dramas in vijf acten te gaan lezen. Ik heb het pak een deurtje voortgezonden aan Sleeckx(51)

zal die beter in zijn schik zijn met dit pak?

Ge hebt er niets bijgevoegd het was nogthans besproken dat de eerste lezers aan de volgende hunne indrukken zouden mededeelen, maar het is waar ook als er zoo weinig aandacht genomen wordt op ons oordeel gelijk de laatste maal kunnen wij er best staan op gapen.

Ik ben tegenwoordig buiten staat om te werken en bijgevolg kan ik voor de Toekomst niets aanvangen Reken dus niet op mij.

Aan Rens(52)

heb ik ook moeten afschrijven.

(51) Domiep SLEECKX (1818-1901): schrijver, onderwijzer, journalist en politicus. Medeoprichter en medehoofdredacteur van o.a. Vlaemsch België, De Vlaemsche Belgen. De Vlaemsche

Stem. In 1861 volgde hij Van Beers op aan de Lierse Normaalschool en van 1876 tot 1879

was hij hoofdredacteur van De Toekomst. Woordvoerder van de realistische richting in de Vlaamse literatuur. Belangrijkste romans: Tybaerts en Cie (1867), De plannen van Peerjan (1868).

Cf R.F. Lissens: WP Encyclopedie van Vlaanderen R. Vanlandschoot, EVB II, 1421-1422.

(52) Frans RENS (1805-1874): schrijver, publicist, ambtenaar en niet te stuiten strijder voor de Vlaamse zaak. Zijn culturele activiteit is vooral gericht op de herleving van de Vlaamse letterkunde die hij met o.m. zijn Nederduitsch Letterkundig Jaarboekje (1834-1875) begeleidde. Medestichter van het Willemsfonds en lid van de Grievencommissie.

Cf G. Schmook: ‘V. Loveling: Herinneringen aan Frans Rens (1905)’ in Verslagen en Med.

van de Kon. Vl. Ac., 1949, 87-137- ‘Onze Rensen’, in idem (1950).

En niets meer tegenstrijdig aan inspiratie dan eene ontsteltenis van de gal. Ik heb nog altijd Ida von Düringsfeld. Hebt ge het boek noodig zend me een kaartje en ge bekomt het weder. Daarmee groet ik u hartelijk en blijf uw toegenegen

Tony