• No results found

4 De bezinning in gemeente II

4.3 De bezinning in perspectief

4.3.1 Van de kerkenraden

De kerkenraden zijn vanaf het eerste begin betrokken. Zoals vermeldt begon de bezinning voor hen pas echt tijdens het bespreken van de 1e notitie. Wijk B heeft de notitie met meer enthousiasme ontvangen dan wijk A. Toch is in beide kerkenraden de stemming omgeslagen van ‘Wat is dit nu?’ naar ‘Wacht, hier moeten we verder mee!’ Zo heeft onbekendheid en verlegenheid plaats gemaakt voor noodzaak en vertrouwen.

De wijze van informeren door de studiegroep wordt bijzonder gewaardeerd. Hun bezinning wordt als zeer grondig en waardevol ervaren. De bijbelse onderbouwing en de invloed van de kerkgeschiedenis hebben de ambtsdragers de nodige kennis gegeven. Daarnaast wordt de open, eerlijke en kwetsbare houding in het gesprek bijzonder op prijs gesteld. Deze openheid naar elkaar geeft vertrouwen. Tot een overwegend rationele discussie is het niet gekomen.

De relevantie van deze vorm van pastoraat was hen minder bekend. De voorbeelden van de nood bleken niet enkel betrekking te hebben op meer extreme situaties. Tijdens de bespreking is de nood dichtbij gekomen. Zo komen broeders en zusters, óók binnen de eigen sectie, in beeld.

De leiding en de gaven van de Geest zijn duidelijk minder bekend. Daarentegen is de persoonlijke strijd tegen de zonde en de kracht van het gebed meer bekend. Zo heeft een genezing van een gezinslid diepe indruk gemaakt. Uit ervaring

Emoties zijn er altijd als er iets nieuws komt en zeker dit!

Het gaat niet over niks, maar over het demonische, de andere kant zeg maar. Het leeft ook zo dichtbij, in onze eigen

40

Er zijn afspraken gemaakt en met belangstelling worden de vorderingen gevolgd. Verbaast en bezorgt – om de teamleden – ‘zien’ de kerkenraden de vele mensen die het team bezoeken en de vele uren die volgen. Binnenkort komt men samen om een aantal vragen te bespreken waarna aan de hand van een 2e notitie75 de bezinning kan worden voortgezet.

4.3.2 Van de studiegroep en het team

Zoals aangegeven was de bespreking van de notitie een belangrijk moment voor de studiegroep. Weerstanden vanuit de leemte rond bevrijdingspastoraat in de reformatorische traditie werden verwacht. Toch denkt de studiegroep niet dat de kerkenraad zo rationeel zal reageren dat ze zeggen: ‘Calvijn schreef er niet over dus …’. Er wordt bewust gezocht naar de bijbelse onderbouwing, vanuit de verwachting dat de Schrift blijvend het laatste woord heeft en nu ook zal krijgen. Zo kan er over de reformatie heen gekeken worden.

Tijdens de discussies in de studiegroep is naar boven gekomen dat veelvuldig gereageerd wordt vanuit de persoonlijke ervaring. Daarbij speelt de houding tegenover de evangelisch- charismatisch en/of pinksterbeweging een grote rol. Enkele voorbeelden vanuit de persoonlijke ervaring – of uit de eerste hand – getuigen van de geweldige daden van God in onze tijd. Dit geeft aan dat de kracht van het gebed niet mag worden onderschat. Het wederzijds zien van Gods hand in het heden heeft het gesprek een positieve wending gegeven.

Herkenning van de nood in de gemeente geeft het gesprek verder richting. Jarenlange pastorale begeleiding en gebedsondersteuning van een gemeentelid – door een predikant en ouderling – hebben aan het erkennen van de nood bijgedragen. Ook kon worden gemeld dat via de Alpha-cursus de eerste aanmelding – op het team in wording – lag te wachten. Kritische vragen maken informeren en communiceren lastig. Tijdens een bezinning is ruimte voor kritische vragen essentieel. Hierbij past een open en eerlijk antwoord – een antwoord dat begrepen kan worden – of het biddend zoeken naar een antwoord. Uitleg van de 1e notitie, de kerkgeschiedenis, de Bijbel en enig zicht op de nood en het pastoraal handelen blijkt van grote waarde.

Het pastorale team wordt onder verantwoording van de kerkenraden in de gemeente actief. De inbedding in het reguliere pastoraat krijgt steeds duidelijker vorm. Zo zijn er bijvoorbeeld protocollen met onderlinge afspraken opgesteld.76

75

Zie bijlage 11.

76

4.4 Een persoonlijke terugblik

4.4.1 De tussenstand

Het is opmerkelijk te noemen hoe snel in deze gemeente de inbedding tot stand gekomen is. Het team functioneert namens de gemeente. De bekendheid is langzaam aan het toenemen. De inbedding krijgt steeds duidelijk vorm. Binnenkort zal er verder ingegaan worden op vragen vanuit de kerkenraden en de gemeente.

4.4.2 Delen van de geloofsbeleving

Goed informeren en communiceren blijft een uitdaging. Het delen van het geloof gaat verder dan het uitwisselen van feiten en gevoelens. Aanhaken bij de geloofsbeleving van een ander – of van een groep – is niet gemakkelijk. De informatieavond voor de pastorale bezoekers is hier een goed voorbeeld van. De persoonlijke verwerking van onbekende geloofselementen, zoals de leiding van de Heilige Geest in het pastoraat, kan enige tijd vergen. Concrete voorbeelden van bevrijdingen dienen de informatie te ondersteunen om vermeerdering van afstand te voorkomen.

Toch heeft de studiegroep lering getrokken uit de persoonlijke gesprekken in besloten kring. De ontdekte informatie wordt zoveel mogelijk op een concrete en gedoseerde manier naar buiten gebracht. Zo open en eerlijk als het – gegeven de context – mogelijk is. In de ouderling hebben ze een goede en vertrouwde gesprekspartner voor de kerkenraden gevonden. Het gesprek is van hart tot hart geweest. De pastorale houding in het gesprek heeft de gesprekspartner de ruimte gegeven om – naast feiten en persoonlijke gevoelens – eigen geloofservaringen te delen. Een overwegend rationele discussie is voorkomen.

4.4.3 Vertrouwen in God centraal

De keus om de Bijbel centraal te stellen is goed ontvangen. De Bijbel is een belangrijk onderdeel in het pastoraat. Het levende Woord van God – door woord en Geest – verandert mensen. Diverse kerkenraadsleden hebben de rol welke God vandaag de dag in de gemeente heeft met elkaar kunnen delen. Dit heeft beter zicht op de kracht van het gebed en de nood in de gemeente. Zo krijgt een traditie of emotie niet het laatste woord. De ambtsdragers zetten gezamenlijk een streep door de streeptheologie. Ze durven in geloof en vertrouwen de eerste stap te zetten op een voor hen onontgonnen deel van het Gods Koninkrijk. Ook als ze de gevolgen niet goed overzien.

4.4.4 Betrokken en concreet

Vanaf het begin zijn de kerkenraden nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling. Zo hebben kerkenraadsleden de gemeenteavond en preek bijgewoond. Ook hebben ze zich persoonlijk, door het lezen van het boek Geestelijke strijd, goed kunnen voorbereiden op de

42

Een meer wederzijdse betrokkenheid is wenselijk. De overmatige werkdruk hebben de kerkenraden niet zien aankomen. Anders hadden zij hierop kunnen anticiperen door het team hulp te bieden bij het vaststellen van grenzen.