• No results found

Betekenis van het gebruiksplan

In document Ichthuskerk te Zoetermeer (pagina 3-6)

Op wie is het plan van toepassing

Het gebruiksplan geldt voor alle gebruikers van ruimten in en rond de Ichthuskerk.

Inleiding

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft op 13 mei 2020 het “Protocol kerkdiensten en andere kerkelijke bijeenkomsten” (verder genoemd: het protocol) beschikbaar gesteld.

Dit ter voorkoming van mogelijk verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) door gebruik van kerkgebouwen.

Het protocol, nadien op onderdelen gewijzigd en aangevuld, bevat adviezen en richtlijnen om op een verantwoorde wijze kerkdiensten/vieringen (hierna genoemd: kerkdiensten) te houden, zo mogelijk in aanwezigheid van gemeenteleden. Deze zijn ook van toepassing op andere bijeenkomsten al dan niet kerkelijk van aard. De wijzigingen zijn op 1 juni, 1 juli, 15 juli en 13 oktober 2020 ingegaan. De PKN adviseert de kerkenraden niet de grenzen op te zoeken van wat kan en mag. Online vieringen worden om redenen van gezondheid en veiligheid beschouwd als een goed en verstandig alternatief.

De adviezen en richtlijnen zijn mede afkomstig van de overheid. Daartoe behoren onder andere de zogenoemde Basisregels voor iedereen en de richtlijnen van het RIVM over de te nemen hygiëne- en sanitaire maatregelen. Ook richten deze zich op mensen met een

kwetsbare gezondheid, aangeduid als de risicogroepen.

Als een kerkenraad besluit om tijdens de coronacrisis, naast de online vieringen, ook kerkdiensten en andere (kerkelijke) bijeenkomsten te houden, dient de raad een gebruiksplan vast te stellen. Onze wijkkerkenraad heeft daartoe besloten.

Het voorliggende gebruiksplan bevat de op de Ichthuskerk toegespitste uitwerking van het protocol. Het is, naast de adviezen en richtlijnen van de rijksoverheid, ook gebaseerd op de noodverordening COVID-19 van de voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden en de adviezen van de PKN. De bepalingen in deze verordening worden geacht deel uit te maken van dit gebruiksplan, voor zover die op kerkgebouwen van toepassing zijn.

De kerkdienst

Om een kerkdienst te mogen houden behoren de aanwezigen een zitplaats te worden toegewezen (= placering). Er dient tussen de zitplaatsen een afstand van 1,5 meter te zijn.

Bezoekers dienen zich voor aanwezigheid vooraf aan te melden (verplichte reservering).

Aan de hand van triagevragen wordt geverifieerd of zij wel of geen symptomen van COVID-19 vertonen (= de gezondheidscheck).

Onder een kerkdienst wordt tevens verstaan een viering, een trouw- en uitvaartdienst en een Top-2000.

De kerkzaal heeft, gelet op de 1,5 meter norm, voor circa 100 personen een zitplaats.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 3 Versie 3.0, 13 oktober 2020

De 1,5 meter norm geldt niet voor personen die een gezamenlijk huishouden vormen onderling, in de afstand tot kinderen tot en met 12 jaar, jongeren tot en met 17 jaar onder elkaar, alsmede personen met een handicap en hun begeleiders of vaste mantelzorgers.

Onder een gezamenlijk huishouden wordt verstaan: de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij volgens de Basisregistratie personen op hetzelfde adres wonen.

Samenzang

De PKN roept de kerken (ook) in haar adviezen van 30 september en 5 oktober dringend op af te zien van gemeentezang en zacht zingen. Inzet van maximaal 5 solisten blijft

mogelijk. De afstand van de solist(en) ten opzichte van de andere kerkgangers is minimaal 5 meter. Het is de kerkenraad die met inachtneming van het oordeel/advies van het

“1,5 meter-kerkzijn-team” daarover een beslissing neemt.

Mocht samenzang of zacht zingen weer zijn toegestaan dan zal dit mede afhangen van het aantal bezoekers dat in één van de risicogroepen valt, alsmede de leeftijd, de grootte en de mogelijkheden van het goed kunnen ventileren en luchten van het kerkgebouw.

Ook geldt het PKN-protocol “Zingen tijdens de kerkdienst” van 7 juli 2020 met richtlijnen van het RIVM (zie hiervoor hoofdstuk 2).

Koren en zangensembles

De Koepelorganisatie Koornetwerk Nederland adviseert haar leden over het al dan niet repeteren en meewerken aan kerkdiensten. Zie het advies van de voorzitter van het

koornetwerk van 1 juli 2020 en het Protocol/aanvullende richtlijnen voor de Koorsector van 3 oktober 2020.

De zangers dienen in een zigzagopstelling van 1,5 meter te staan. Daarnaast gelden een gezondheidscheck, een goede ventilatie van de ruimte en een presentielijst voor een bron- en contact-onderzoek door de GGD bij een mogelijke besmetting.

Onderzoek in de Ichthuskerk naar de ventilatiemogelijkheden

Met de rekenhulp op www.eerstehulpbijventilatie.nl heeft beheer beoordeeld of in de kerkzaal en de Chagallruimte verantwoord kan worden gezongen en door koren kan

worden gerepeteerd. Daartoe zijn ook de ventilatoren op het dak van de Ichthuskerk en de ventilatiemogelijkheden in het gebouw geïnspecteerd. De bevindingen en de conclusies zijn op hoofdlijnen beschreven in hoofdstuk 2 als motivering van het besluit van de kerkenraad van 14 juli.

Kinderopvang, kindernevendienst, basiscatechese en tienerdienst Hierop is van toepassing het protocol:

https://jongprotestant.protestantsekerk.nl/nieuws/protocol-jeugdactiviteiten-in-coronatijd/.

Andere (kerkelijke) bijeenkomsten, zoals vergaderingen en toneeluitvoeringen Ook hiervoor gelden de genoemde algemene uitgangspunten en vereisten. De organisator van de bijeenkomst is verantwoordelijk voor de uitvoering en naleving daarvan.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 4 Versie 3.0, 13 oktober 2020

Reikwijdte en geldigheid gebruiksplan

Het plan is van toepassing op alle gebruikers van ruimten in en rond het kerkgebouw en wordt geactualiseerd indien daartoe aanleiding is. Het smal moderamen van de

wijkkerkenraad is daarvoor verantwoordelijk met de voorzitter als aanspreekpunt. Het

“1,5-meter-kerkzijn-team” van de Ichthuskerk adviseert.

Deze verantwoordelijkheid heeft eveneens betrekking op het informeren van degenen die een taak hebben te vervullen als beschreven in of voortvloeiende uit het gebruiksplan.

Het gebruiksplan blijft van kracht zolang de maatregelen van de overheid en de adviezen van de PKN met betrekking tot het beteugelen van de verspreiding van het coronavirus dit noodzakelijk maken.

Vaststelling, inwerkingtreding en bekendmaking

Met de vaststelling van het geactualiseerde gebruiksplan van 13 oktober 2020 (versie 3.0) en de inwerkingtreding daarvan per gelijke datum, is het gebruiksplan van 14 juli 2020 niet meer van toepassing.

De wijkgemeente is door middel van de zondags- en nieuwsbrief en publicatie op de website (www.pwzn.nl) op de hoogte van het gebruiksplan. Het plan is ook in de Ichthuskerk in te zien.

Het gebruiksplan is ter kennisneming gestuurd naar de scriba van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Zoetermeer. In het kader van de openbare orde en

veiligheid is het gemeentebestuur van Zoetermeer door tussenkomst van de wijkregisseur over het plan geïnformeerd.

Zoetermeer, 13 oktober 2020.

De wijkkerkenraad van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord,

J.L. Sneep, voorzitter ds. N. de Lange (scriba a.i.)

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 5 Versie 3.0, 13 oktober 2020

In document Ichthuskerk te Zoetermeer (pagina 3-6)