• No results found

Betekenis van het gebruiksplan

In document Gebruiksplan COVID-19 (pagina 3-6)

1 Betekenis van het gebruiksplan

Op wie is het plan van toepassing

Het gebruiksplan geldt voor alle gebruikers van ruimten in en rond de Ichthuskerk.

Inleiding

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft op 13 mei 2020 het “Protocol kerkdiensten en andere kerkelijke bijeenkomsten” (verder genoemd: het protocol) beschikbaar gesteld.

Dit ter voorkoming van mogelijk verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) door gebruik van kerkgebouwen.

Het protocol, nadien op onderdelen gewijzigd en aangevuld, bevat adviezen en richtlijnen om op een verantwoorde wijze kerkdiensten/vieringen (hierna genoemd: kerkdiensten) te houden, zo mogelijk in aanwezigheid van gemeenteleden. Deze zijn ook van toepassing op andere bijeenkomsten al dan niet kerkelijk van aard. De wijzigingen zijn op 1 juni, 1 juli en 15 juli 2020 ingegaan. De PKN adviseert de kerkenraden niet de grenzen op te zoeken van wat kan en mag. Online vieringen worden om redenen van gezondheid en veiligheid

beschouwd als een goed en verstandig alternatief.

De adviezen en richtlijnen zijn mede afkomstig van de overheid. Daartoe behoren onder andere de zogenoemde Basisregels voor iedereen en de richtlijnen van het RIVM over de te nemen hygiëne- en sanitaire maatregelen. Ook richten deze zich op mensen met een

kwetsbare gezondheid, aangeduid als de risicogroepen.

Als een kerkenraad besluit om tijdens de coronacrisis, naast de online vieringen, ook kerkdiensten en andere (kerkelijke) bijeenkomsten te houden, dient de raad een gebruiksplan vast te stellen. Onze wijkkerkenraad heeft daartoe besloten.

Het voorliggende gebruiksplan bevat de op de Ichthuskerk toegespitste uitwerking van het protocol. Het is, naast de adviezen en richtlijnen van de rijksoverheid, ook gebaseerd op de noodverordening COVID-19 van de veiligheidsregio Haaglanden. De bepalingen in deze verordening worden geacht deel uit te maken van dit gebruiksplan, voor zover die op kerkgebouwen van toepassing zijn.

Duiding van de algemene regels voor kerken ingaande 1 juli 2020

Van de verplichte “intelligente lockdown” verkeert onze samenleving sindsdien in de fase van “ruimte met regels” met algemene regels voor binnen en buiten. Het kabinet heeft aangegeven dat die regels nodig blijven omdat het coronavirus nog niet is verdwenen.

De kerkdienst

Om een kerkdienst te mogen houden behoren de aanwezigen een zitplaats te worden toegewezen. Dit noemen we placering. Ook zal in beginsel per zitplaats onderling een veilige afstand van 1,5 meter moeten worden aangehouden. Onder een kerkdienst wordt tevens verstaan een trouw- en uitvaartdienst en de Top-2000 dienst.

Indien een samenkomst, waartoe volgens de noodverordening ook een kerkdienst behoort, uit meer dan 100 personen (exclusief medewerkers en/of beheerders) per zelfstandige

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 3 Versie 2.0, 15 juli 2020

ruimte bestaat, gelden naast de placering en de 1,5 meter norm ook twee andere vereisten:

● het vooraf verifiëren van de gezondheid van de bezoekers (heeft men wel of geen symptomen van COVID-19);

● het vooraf melden van hun aanwezigheid.

Voor samenkomsten tot en met 100 aanwezigen gelden de gezondheidsvragen niet, tenzij er samenzang plaats vindt. Wel de vereisten van het vooraf melden van aanwezigheid, de 1,5 meter norm en de placering.

Onze kerkzaal heeft, gelet op de 1,5 meter norm, voor 100 personen een zitplaats.

De 1,5 meter norm geldt niet voor personen die een gezamenlijk huishouden vormen onderling, in de afstand tot kinderen tot en met 12 jaar, jongeren tot en met 17 jaar onder elkaar, alsmede personen met een handicap en hun begeleiders of vaste mantelzorgers.

Onder een gezamenlijk huishouden wordt verstaan: de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij volgens de Basisregistratie personen op hetzelfde adres wonen.

Samenzang

Uit de noodverordening van 15 juli 2020 blijkt dat in kerken samenzang mogelijk is. Het is de kerkenraad die vaststelt of zingen in zijn kerkgebouw verantwoord is. Dit hangt niet alleen af van het aantal bezoekers dat in één van de risicogroepen valt, maar ook van de leeftijd, de grootte en de mogelijkheden van het goed kunnen ventileren en luchten van het kerkgebouw. Ook geldt het PKN-protocol “Zingen tijdens de kerkdienst” van 7 juli 2020 met richtlijnen van het RIVM (zie hiervoor hoofdstuk 2).

Koren en zangensembles

Ook koren en zangensembles kunnen overeenkomstig de noodverordening en met

inachtneming van het protocol van de Koepelorganisatie Koornetwerk Nederland van 7 juli 2020 repeteren en meewerken aan kerkdiensten. Ook ten aanzien hiervan ligt de

verantwoordelijkheid bij de kerkenraad. De zangers dienen in een zigzagopstelling 1,5 meter uit elkaar te staan. Daarnaast gelden een gezondheidscheck, een goede ventilatie en een presentielijst voor een bron- en contactonderzoek door de GGD bij een mogelijke besmetting.

Onderzoek in de Ichthuskerk naar de ventilatiemogelijkheden

Met de rekenhulp op www.eerstehulpbijventilatie.nl is vanuit het beheer van de

Ichthuskerk beoordeeld of in de kerkzaal en de Chagallruimte verantwoord kan worden gezongen en door koren kan worden gerepeteerd. Daartoe zijn de ventilatoren op het dak van de Ichthuskerk en de ventilatiemogelijkheden in het gebouw geïnspecteerd. De

bevindingen en de conclusies zijn op hoofdlijnen beschreven in hoofdstuk 2 als motivering van het besluit van de kerkenraad van 14 juli.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 4 Versie 2.0, 15 juli 2020

Kinderopvang, kindernevendienst en tienerdienst Hierop is van toepassing het protocol:

https://jongprotestant.protestantsekerk.nl/nieuws/protocol-jeugdactiviteiten-in-coronatijd/.

Andere (kerkelijke) bijeenkomsten, zoals vergaderingen en toneeluitvoeringen Ook hiervoor gelden de genoemde algemene uitgangspunten en vereisten. De organisator van de bijeenkomst is verantwoordelijk voor de uitvoering en naleving daarvan.

Reikwijdte en geldigheid gebruiksplan

Het plan is van toepassing op alle gebruikers van ruimten in en rond het kerkgebouw en wordt geactualiseerd indien daartoe aanleiding is. Het smal moderamen van de

wijkkerkenraad is daarvoor verantwoordelijk met de voorzitter als aanspreekpunt.

Deze verantwoordelijkheid heeft eveneens betrekking op het informeren van degenen die een taak hebben te vervullen als beschreven in of voortvloeiende uit het gebruiksplan.

Het gebruiksplan blijft van kracht zolang de maatregelen van de overheid met betrekking tot de bestrijding van het coronavirus dit noodzakelijk maken.

Vaststelling, inwerkingtreding en bekendmaking

Met de vaststelling op 14 juli 2020 van het geactualiseerde gebruiksplan van 15 juli 2020 (versie 2.0) en de inwerkingtreding daarvan per 15 juli 2020, is het gebruiksplan van 9 juni 2020 (versie 1.0) niet meer van toepassing.

De wijkgemeente wordt door middel van de zondags- en nieuwsbrief op de hoogte gesteld van het gebruiksplan. Het plan is ook in de Ichthuskerk in te zien. Tevens is het plan gepubliceerd op de website van onze wijkgemeente (www.pwzn.nl).

Het gebruiksplan wordt ter kennisneming gestuurd naar de scriba van de Algemene

Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Zoetermeer. Overeenkomstig het PKN-protocol wordt ook het gemeentebestuur van Zoetermeer door tussenkomst van de wijkregisseur in het kader van de openbare orde en veiligheid over het plan geïnformeerd.

Zoetermeer, 14 juli 2020.

De wijkkerkenraad van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord.

Gebruiksplan Ichthuskerk Zoetermeer 5 Versie 2.0, 15 juli 2020

In document Gebruiksplan COVID-19 (pagina 3-6)