• No results found

Bestuursverklaring bij het bestand persoonskenmerken

De bestuursverklaring stuurt u, inclusief het gedeelte met aanvullende gegevens, vergezeld van een assurance-rapport, volledig ingevuld en ondertekend aan het Zorginstituut.

Het bestuur van

... (statutaire naam zorgverzekeraar) verklaart dat het

op ...(datum) het bestand ‘persoonskenmerken 2020’ met bestandsnaam ………. heeft toegestuurd aan ZorgTTP conform de gevraagde recordspecificatie.

In het bestand zijn alle Zorgverzekeringswetplichtige verzekerden opgenomen die op 1 mei 2020 verzekerd zijn bij ………... (verkorte naam zorgverzekeraar in 2020) met UZOVI-nummer ...(in 2020) en van wie het BSN is geverifieerd.

In het bestand zijn, conform het sluitrecord, opgenomen: ... (aantal) detailrecords;

... (aantal) unieke BSN’s;

……… (som) geboortejaren en –maanden;

Het bestuur heeft er zorg voor gedragen dat op dezelfde datum dat het bestand

‘persoonskenmerken 2020’ aan het Zorginstituut (ZorgTTP) is aangeleverd, ook de volledige bestuursverklaring en het assurance-rapport bij deze bestuursverklaring zijn aangeleverd. Toelichting fouten en onzekerheden

(Hieronder licht u de fouten en onzekerheden toe, zie verder instructies in het Protocol NZa, paragraaf 2.3)

De aangeleverde gegevens in het bestand ‘persoonskenmerken 2020’ zijn naar het oordeel van het bestuur juist en voldoen aan de door het Zorginstituut gevraagde specificaties. Het bestuur heeft zich ervan vergewist dat de gegevens in deze bestuursverklaring, inclusief de aanvullende informatie bij deze bestuursverklaring, juist zijn, in overeenstemming zijn met het aangeleverde bestand en voldoen aan de door het Zorginstituut gevraagde specificaties.

De zorgverzekeraar heeft een dossier opgebouwd waarin is aangegeven: • hoe het bestand ‘persoonskenmerken 2020’ tot stand gekomen is;

• welke maatregelen zijn getroffen om te waarborgen dat de instructies van het Zorginstituut en de NZa zijn nageleefd.

Persoonskenmerken

Naam: ...

Datum: ... Plaats:... Handtekening: ...

Bijlage bestuursverklaring: foutentabel met fouten en onzekerheden

Aanvullendeinformatie persoonskenmerken 2020:

Naam contactpersoon: ………. Telefoon contactpersoon: ……….. E-mail contactpersoon: ………

Farmacie kostengroepen

5.4 Gegevensvraag farmacie kostengroepen (FKG’s)

In paragraaf 5.4. is een toelichting opgenomen op de gegevensvraag farmacie kostengroepen 2019. De toelichting is afkomstig uit de brief van Zorginstituut Nederland van november 2019 (kenmerk 2019039047) over de aanlevering gegevens Zvw mét accountantsproduct in 2020. Bij de aan te leveren gegevens moet de zorgverzekeraar borgen dat de controle-instructies in het protocol van de NZa zijn nageleefd. In het protocol wordt gesproken over ‘geschoonde opgaven’. Dit betekent dat onjuiste regels uit het bestand moeten worden verwijderd. In lijn met het protocol is er in de bestuursverklaring ruimte opgenomen om onjuistheden en onzekerheden toe te lichten en als bijlage bij de bestuursverklaring moet de foutentabel met onjuistheden en onzekerheden worden meegestuurd.

Farmacie kostengroepen

Gebruik van de gegevens

Binnen het risicovereveningsmodel zijn de farmaciekostengroepen (FKG’s) één van de verdeelcriteria. Om de normatieve bijdrage van een zorgverzekeraar te kunnen vaststellen, bepaalt het Zorginstituut voor elke zorgverzekeraar per FKG de verzekerdenjaren.

Om te bepalen of een verzekerde tot een FKG wordt gerekend, worden de aangeleverde farmaciedeclaraties gekoppeld aan zogenoemde FKG DDD-uitvoeringstabellen. Op basis van deze DDD-uitvoeringstabellen kan een verzekeraar, voor eigen gebruik, een selectie maken van de farmaciedeclaraties en het aantal verzekerden per FKG bij benadering berekenen. De FKG DDD-uitvoeringstabellen worden per vereveningsjaar aangemaakt op basis van het ATC-referentiebestand en de G-Standaard van Z-Index. Eind september 2020 stelt het Zorginstituut de volgende bestanden aan de zorgverzekeraars beschikbaar: (1) het ATC- referentiebestand vereveningsjaar 2021 en de bijbehorende ex ante DDD-uitvoeringstabel en (2) het ATC-referentiebestand vereveningsjaar 2019 en de bijbehorende ex post DDD- uitvoeringstabel. Voor elk vereveningsjaar worden voor het FKG-model 'somatische zorg' en 'geneeskundige GGZ' aparte ATC-referentiebestanden en DDD-uitvoeringstabellen beschikbaar gesteld.

De FKG-DDD-uitvoeringstabellen komen tot stand met behulp van de door

Z-Index maandelijks uitgebrachte G-Standaard. Het auteursrecht voor het gebruik van de G- Standaard berust bij Z-Index. De DDD-uitvoeringstabellen mogen daarom alleen worden gebruikt als de zorgverzekeraar beschikt over een licentieovereenkomst met Z-Index voor het gebruik van de G-Standaard. In het algemeen zal dat het geval zijn in verband met de

geautomatiseerde afhandeling van declaraties van apotheken. Het is niet toegestaan de FKG DDD-uitvoeringstabellen door te leveren aan derden.

Op te leveren gegevens

Voor de bepaling van de FKG's zijn farmaciegegevens nodig. In het bestand betrekt u alle op verzekerdenniveau ontvangen en geaccepteerde declaraties van geneesmiddelen, die zijn afgeleverd in 2019 in het kader van de Zvw, voor zover u die gegeven de uiterste

aanleverdatum van het bestand kunt meenemen. Het is niet toegestaan dat u een raming opneemt voor de nog te ontvangen declaraties.

Voor alle verzekerden Zvw (aan wie in 2019 geneesmiddelen zijn afgeleverd en voor wie een declaratie is ontvangen) geeft u, per receptregel, de volgende gegevens op:

1 Geverifieerd BSN;

2 Geboortejaar en -maand; 3 Geslacht;

4 Datum van aflevering;

5 Prestatiecode (ZI-artikelnummer); 6 Voorgeschreven dosering;

7 Afleveringseenheid; 8 Gemiddelde dagdosering; 9 Hoeveelheid afgeleverd middel; 10 Indicatie debet/credit;

11 Schadebedrag in centen.

In het sluitrecord moet de som worden opgenomen die bestaat uit de optelling van de absolute schadebedragen in het bestand (dus zonder debet/credit denominatie). Dit getal dient ter identificatie van het bestand en staat ook in de bestuursverklaring.

Farmacie kostengroepen

Er kunnen uitsluitend farmaciegegevens van verzekerden mét een geverifieerd BSN in het bestand worden opgenomen.

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar

• De rubriek ‘geslacht’ is uitgebreid met de code 3, indien het geslacht onbepaald is.

Farmacie kostengroepen