• No results found

Bestuursverklaring bij de bestanden Verzekerde periode en persoonskenmerken

De bestuursverklaring stuurt u, inclusief het gedeelte met aanvullende gegevens, vergezeld van een assurance-rapport, volledig ingevuld en ondertekend aan het Zorginstituut.

Het bestuur van

... (statutaire naam zorgverzekeraar) verklaart dat het

op ...(datum) het deelbestand ‘Verzekerde periode en persoonskenmerken 2019’ met verzekerden met geverifieerd BSN, met bestandsnaam ... heeft toegestuurd aan ZorgTTP conform de gevraagde recordspecificatie en

op ...(datum) het deelbestand ‘Verzekerde periode en persoonskenmerken 2019’

met verzekerden zonder BSN en verzekerden zonder geverifieerd BSN, met bestandsnaam

... heeft toegestuurd aan het Zorginstituut conform het gevraagde elektronische format.

In de twee deelbestanden tezamen zijn alle Zorgverzekeringswetplichtige verzekerden

opgenomen die in 2019 verzekerd waren bij ………... (verkorte naam zorgverzekeraar in 2019) met UZOVI-nummer ...(in 2019).

In het deelbestand met verzekerden met geverifieerd BSN zijn, conform het sluitrecord, opgenomen:

... (aantal) detailrecords; ... (aantal) unieke BSN’s;

……… (som) geboortejaren en –maanden; ………... (som) fracties verzekeringsperiode.

In het deelbestand met verzekerden zonder (geverifieerd) BSN zijn opgenomen: ... (aantal) detailrecords met verzekerden zonder BSN met totaal ... (som) fracties verzekeringsperiode.

... (aantal) detailrecords met verzekerden zonder geverifieerd BSN met totaal ………... (som) fracties verzekeringsperiode.

Het bestuur heeft er zorg voor gedragen dat op dezelfde datum dat de bestanden ‘Verzekerde periode en persoonskenmerken 2019’ aan het Zorginstituut (ZorgTTP) zijn aangeleverd, ook de volledige bestuursverklaring en het assurance-rapport bij deze bestuursverklaring zijn aangeleverd.

Toelichting fouten en onzekerheden

(Hieronder licht u de fouten en onzekerheden toe, zie verder instructies in het Protocol NZa, paragraaf 2.3)

Verzekerde periode en persoonskenmerken

De aangeleverde gegevens in de twee deelbestanden ‘Verzekerde periode en

persoonskenmerken 2019’ zijn naar het oordeel van het bestuur juist en voldoen aan de door het Zorginstituut gevraagde specificaties.

Het bestuur heeft zich ervan vergewist dat de gegevens in deze bestuursverklaring, inclusief de aanvullende informatie bij deze bestuursverklaring, juist zijn, in overeenstemming zijn met het aangeleverde bestand en voldoen aan de door het Zorginstituut gevraagde specificaties. De zorgverzekeraar heeft een dossier opgebouwd waarin is aangegeven:

• hoe de bestanden ‘Verzekerde periode en persoonskenmerken 2019’ tot stand gekomen zijn;

• Welke maatregelen zijn getroffen om te waarborgen dat de instructies van het Zorginstituut en de NZa zijn nageleefd.

Dit dossier is beschikbaar voor review door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Naam: ...

Datum: ... Plaats:... Handtekening: ... Bijlage bestuursverklaring: foutentabel met fouten en onzekerheden

Aanvullendeinformatie Verzekerde periode en persoonskenmerken

2019:

Persoonskenmerken

5.3 Gegevensvraag persoonskenmerken

In paragraaf 5.3 is een toelichting opgenomen op de gegevensvraag persoonskenmerken 2020. De toelichting is afkomstig uit de brief van Zorginstituut Nederland van november 2019 (kenmerk 2019039047) over de aanlevering gegevens Zvw mét accountantsproduct in 2020. Bij de aan te leveren gegevens moet de zorgverzekeraar borgen dat de controle-instructies in het protocol van de NZa zijn nageleefd. In het protocol wordt gesproken over ‘geschoonde opgaven’. Dit betekent dat onjuiste regels uit het bestand moeten worden verwijderd. In lijn met het protocol is er in de bestuursverklaring ruimte opgenomen om onjuistheden en onzekerheden toe te lichten en als bijlage bij de bestuursverklaring moet de foutentabel met onjuistheden en onzekerheden worden meegestuurd.

Persoonskenmerken

Gebruik van de gegevens

Het Zorginstituut gebruikt het persoonskenmerkenbestand 2020 onder andere voor de verzekerdenraming 2021.

Bij de 1e en 2e voorlopige en de definitieve vaststelling 2020 baseert het Zorginstituut zich voor de bepaling van het aantal verzekerden Zvw en de verzekerde periode uitsluitend op de gegevens in het bestand Verzekerde periode en persoonskenmerken 2020 dat op 1 juni 2021 moet worden aangeleverd. Dit geldt zowel voor de verzekerden in het deelbestand

verzekerden met BSN als voor de verzekerden in het deelbestand verzekerden zonder BSN en verzekerden zonder geverifieerd BSN.

Voor de persoonskenmerken leeftijd, geslacht, de 4 cijfers van de postcode en de identificatie buitenland van de verzekerden 2020 mét een BSN baseert het Zorginstituut zich op het bestand persoonskenmerken op peildatum 1 mei 2020. Indien een Zvw-verzekerde in 2020 ontbreekt in dat peilmomentbestand, dan worden voornoemde kenmerken gebaseerd op het bestand Verzekerde periode en persoonskenmerken 2020dat op 1 juni 2021 moet worden aangeleverd.

Voor de persoonskenmerken van de verzekerden zonder BSN en zonder geverifieerd BSN baseert het Zorginstituut zich uitsluitend op het deelbestand verzekerden zonder BSN en verzekerden zonder geverifieerd BSN, zoals gegeven als onderdeel van de opgave Verzekerde periode en persoonskenmerken2020 dat op 1 juni 2021 moet worden aangeleverd.

Voor de persoonskenmerken waarvoor een adrespseudoniem wordt gebruikt, geldt het volgende. Het Zorginstituut gebruikt in eerste instantie de adrespseudoniemen over het betreffende jaar uit de bestanden van de Belastingdienst (gebaseerd op de volledige postcode, huisnummer en de huisnummertoevoeging). Als het adrespseudoniem van een verzekerde in het bestand van de Belastingdienst ontbreekt, wijkt het Zorginstituut uit naar het

persoonskenmerkenbestand over het betreffende jaar en als ook daarin dit gegeven ontbreekt naar het bestand verzekerde periode en persoonskenmerken over het betreffende jaar.

Op te leveren gegevens in het bestand persoonskenmerken

In de opgave moet u alle Zorgverzekeringswetplichtige verzekerden betrekken die op het peilmoment bij u zijn ingeschreven. Dit betreft ook de verzekerden die jonger zijn dan 18 jaar en gedetineerden. De peildatum voor het bestand persoonskenmerken is 1 mei 2020.

Voor alle genoemde verzekerden geeft u, per verzekerde, de volgende gegevens op: 1 Geverifieerd BSN;

2 Postcode woonadres, indien Nederlands ingezetene (volledig, 4 cijfers en 2 letters); 3 Huisnummer woonadres, indien Nederlands ingezetene;

4 Huisnummertoevoeging woonadres, indien Nederlands ingezetene; 5 Geboortejaar en -maand;

6 Geslacht;

7 Identificatie buitenland.

In hoofdstuk 6 van dit Handboek is een bestandsspecificatie opgenomen.

Een model van de bestuursverklaring is opgenomen aan het einde van deze paragraaf. In dit bestand kunnen uitsluitend verzekerden Zvw mét een geverifieerd BSN worden opgenomen.

Persoonskenmerken

koppeling aan de gegevens van de Belastingdienst ten behoeve van de SES, is het van groot belang dat u alle items correct invult, ook het item ‘huisnummertoevoeging woonadres’. Daarnaast is het van belang dat u de adresgegevens van verzekerden die op hetzelfde adres wonen op exact dezelfde wijze opneemt.

Woonadres, indien woonachtig in het buitenland (niet-ingezetenen)

Indien het gaat om niet-ingezetenen met een woonadres in het buitenland (Identificatie buitenland moet in dat geval gecodeerd zijn met 2), dan neemt u bij de items woonadres spaties op (een verblijfsadres in Nederland is geen woonadres in Nederland en dus spaties).

Woonadres en Identificatie buitenland

Zoals hiervoor is beschreven baseert het Zorginstituut zich voor de bepaling van de persoonskenmerken, waaronder het woonadres, in eerste instantie op de gegevens in het persoonskenmerkenbestand op de peildatum in het betreffende vereveningsjaar. Alleen voor ontbrekende verzekerden wordt gebruik gemaakt van de persoonskenmerken in het bestand ‘Verzekerde periode en persoonskenmerken’ over het vereveningsjaar.

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar

Persoonskenmerken