• No results found

Aanvullende informatie DBC-gegevens somatisch 2018:

Naam contactpersoon: ……… Telefoon contactpersoon: ………. E-mail contactpersoon: ………..

Gegevens GGZ

5.6 Gegevensvraag GGZ

Paragraaf 5.6 geeft informatie over de gegevensvraag GGZ 2018.

De toelichting is afkomstig uit de brief van Zorginstituut Nederland van november 2019 (kenmerk 2019039047) over de aanlevering gegevens Zvw mét accountantsproduct in 2020. Bij de aan te leveren gegevens moet de zorgverzekeraar borgen dat de controle-instructies in het protocol van de NZa zijn nageleefd. In het protocol wordt gesproken over ‘geschoonde opgaven’. Dit betekent dat onjuiste regels uit het bestand moeten worden verwijderd. In lijn met het protocol is er in de bestuursverklaring ruimte opgenomen om onjuistheden en onzekerheden toe te lichten en als bijlage bij de bestuursverklaring moet de foutentabel met onjuistheden en onzekerheden worden meegestuurd.

Gegevens GGZ

Het gebruik van de gegevens

Ten behoeve van de verzekerdenbepaling 2018, 2019 en de verzekerdenraming 2021 vraagt het Zorginstituut een bestand met declaratiegegevens GGZ 2018 op.

De GGZ-gegevens vormen de basis voor de vaststelling van de DKG’s GGZ. Het Zorginstituut bepaalt de verzekerdenjaren per DKG-klasse op basis van een opgave van de

zorgverzekeraars van de declaraties van DBC’s, ZZP’s en generalistische basis GGZ. Eind september 2020 stelt het Zorginstituut de volgende referentiebestanden aan de

zorgverzekeraars beschikbaar: (1) het DKG-GGZ-referentiebestand vereveningsjaar 2021, en de bijbehorende ex ante DKG-GGZ-uitvoeringstabel, en (2) de ex post DKG-GGZ-

uitvoeringstabel voor het vereveningsjaar 2019. Op basis van de DKG-uitvoeringstabellen kan een verzekeraar, voor eigen gebruik, een selectie maken van de declaraties en het aantal verzekerden per DKG bij benadering berekenen.

Op te leveren gegevens

De uitvraag GGZ 2018 heeft betrekking op alle declaraties van DBC’s GGZ die in 2018 zijn geopend, inclusief de gedeclareerde deelprestaties 24-uursverblijf. Declaraties van overige prestaties GGZ neemt u niet op. Tevens neemt u in hetzelfde bestand de declaraties op van

ZZP's. Het betreft uitsluitend de declaraties van ZZP’s GGZ-B (inclusief dan wel exclusief dagbesteding) en de ZZP GGZ Klinisch intensieve behandeling. De declaraties van ZZP toeslagen (niet strafrechtelijke forensische psychiatrie, vervoer dagbesteding en toeslag Woonzorg jongvolwassenen GGZ) neemt u niet op in het bestand. Nieuw is dat ook de declaraties generalistische basis GGZ in het bestand opgenomen worden.

Het bestand GGZ betreft uitsluitend declaraties die vallen onder de aanspraken geestelijke gezondheidszorg conform de Zvw 2018.

U betrekt alle ontvangen en geaccepteerde declaraties op verzekerdenniveau in het bestand die u gegeven de uiterste aanleverdatum van het bestand kunt meenemen. Het is niet toegestaan dat u een raming opneemt voor de nog te ontvangen declaraties.

Voor alle verzekerden Zvw, voor wie in 2018 een declaratie is ontvangen die valt onder de definitie van dit bestand, neemt u per declaratie de volgende gegevens op – voor zover van toepassing (zie hierna):

1 Geverifieerd BSN; 2 Prestatiecode DBC;

3 Declaratiecode;

4 Maand van opening van de DBC; 5 Begindatum prestatie;

6 Einddatum prestatie; 7 Indicatie debet credit; 8 Schadebedrag in centen.

DBC’s behandeling

Per declaratie DBC behandeling neemt u een detailrecord op. De velden ‘begin prestatie’ en ‘einddatum prestatie’ laat u leeg (d.w.z. worden volgens de technische specificaties van de record lay-out gevuld met nullen).

Deelprestaties 24-uurs verblijf

In de DBC-prestatiecode is geen aanduiding voor verblijf opgenomen. Daarom neemt u afzonderlijke detailrecords op als er bij de DBC behandeling ook (een of meer) deelprestaties

Gegevens GGZ

respectievelijk de einddatum op van de betreffende deelprestatie 24-uurs verblijf. De overige velden in deze detailrecords hebben dezelfde inhoud als de velden van het detailrecord voor de DBC-behandeling waar de deelprestatie(s) bij hoort (horen).

ZZP’s

U neemt afzonderlijke detailrecords op voor de declaraties van ZZP’s. Het betreft de ZZP- declaraties, zowel inclusief als exclusief dagbehandeling, conform de tariefbeschikking gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (TB/REG-18606-01) voor het jaar 2018 van de NZa. Dit zijn de volgende ZZP’s: 3 GGZ-B, 4 GGZ-B, 5 GGZ-B, 6 GGZ-B, 7 GGZ-B en kib (klinische intensieve behandeling).

In de afzonderlijke detailrecords hebben de velden ‘declaratiecode’, ‘begindatum prestatie’, ‘einddatum prestatie’, ‘indicatie debet credit’ en ‘schadebedrag in centen’ betrekking op de ZZP’s. De velden ‘prestatiecode DBC’ en ‘maand van opening DBC’ laat u in deze detailrecords leeg (d.w.z. volgens de technische specificaties van de record lay-out wordt het alfanumerieke veld ‘prestatiecode DBC’ gevuld met spaties en het numerieke veld ‘maand van opening DBC’ gevuld met nullen).

Generalistische Basis GGZ

U neemt afzonderlijke detailrecords op voor de declaraties Generalistische Basis GGZ (GBG). Het betreft declaraties met de GBG-codes 180001 tot en met 180005, conform de

tariefbeschikking generalistische basis GGZ (TB/REG-18608-01) voor het jaar 2018 van de NZa.

In de afzonderlijke detailrecords hebben alleen de velden ‘declaratiecode’, ‘maand van opening DBC’, ‘indicatie debet credit’ en ‘schadebedrag in centen’ betrekking op de GBG. De velden ‘prestatiecode DBC’, ‘begindatum prestatie’ en ‘einddatum prestatie’ laat u in deze

detailrecords leeg (d.w.z. volgens de technische specificaties van de record lay-out wordt het alfanumerieke veld ‘prestatiecode DBC’ gevuld met spaties en de numerieke velden

‘begindatum prestatie’ en ‘einddatum prestatie’ gevuld met nullen).

In het sluitrecord moet de som worden opgenomen die bestaat uit de optelling van de absolute schadebedragen in het bestand (dus zonder debet/credit denominatie). Dit getal dient ter identificatie van het bestand en staat ook in de bestuursverklaring. In de

bestuursverklaring wordt tevens het saldo van alle schadebedragen in het bestand gevraagd (dus de creditbedragen worden afgetrokken).

In hoofdstuk 6 van dit handboek is een bestandsspecificatie met een toelichting op dit bestand opgenomen.

Een model van de bestuursverklaring is opgenomen aan het einde van deze paragraaf. Er kunnen uitsluitend gegevens GGZ van verzekerden mét een geverifieerd BSN in het bestand worden opgenomen.

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar

• De declaraties deelprestaties 24-uursverblijf worden uitgebreid met de prestatie ‘verblijf met rechtvaardigingsgrond’ (VMR).

Gegevens GGZ