• No results found

Bestaande ruimtelijk structuurbepalende elementen

In document PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN (pagina 13-19)

2  Situering en beschrijving van het plangebied

2.3  Bestaande ruimtelijk structuurbepalende elementen

Kaart 3: Topgrafische kaart

Kaart 4: Luchtfoto

Kaart 5: Kadaster

Figuur 1: Schematische weergave bestaande feitelijke toestand

2.3.1 Nederzettingsstructuur

Het bebouwd gebied valt samen met de zes kernen van de gemeente: Brug, Aalter-centrum, Bellem, Lotenhulle, Poeke en Sint-Maria-Aalter. Meestal vormt de open ruimte de scheiding tussen deze kernen; in het geval van Aalter-Brug en Aalter-Centrum zorgt het kanaal Gent-Oostende en de aanpalende bedrijventerreinen voor de ruimtelijke scheiding tussen de twee kernen.

Op basis van de morfologie en uitrustingsgraad kunnen de kernen op een drieledige hiërarchie geplaatst worden.

Op het hoogste niveau bevindt zich Aalter-Centrum. De kern situeert zich ongeveer centraal op het grondgebied van de gemeente, en vormt zowel qua omvang als qua voorzieningen het zwaartepunt van de gemeente. Meer dan de helft van de bevolking woont in Aalter-Centrum (10.756 van de 18.659 inwoners in 2002). Naast vrijstaande en aaneengesloten eengezinswoningen komen hier eveneens appartementen in middelhoogbouw voor. De voorzieningen op gemeentelijk niveau bevinden zich allemaal in Aalter-Centrum. In het eigenlijke centrumgebied, dat zich uitstrekt langsheen de as Stationsstraat-Markt-Lostraat, doet zich een sterke concentratie voor van woningen, gemeenschapsvoorzieningen en handelszaken. De dichtheid en verwevenheid van deze functies vertonen hier quasi stedelijke kenmerken.

Een trapje lager op de hiërarchie bevinden zich de kernen Bellem, Lotenhulle en Sint-Maria-Aalter. Ze zijn heel wat kleiner dan Aalter-Centrum, en tellen elk ca. 2.000 inwoners . De bebouwing is er meestal open; enkel in het centrumgebied komt aaneengesloten bebouwing voor. Gemeenschapsvoorzieningen en handelszaken zijn aanwezig op het niveau van de kern.

De kernen Aalter-Brug en Poeke tenslotte zijn de kleinste kernen (500 à 1000 inwoners), en bevatten slechts een beperkt aantal voorzieningen. Ze zijn sterk aangewezen op de nabijgelegen kernen. Voor Aalter-Brug is dat Aalter-Centrum, voor Poeke is dat Lotenhulle.

Daarnaast worden nog lintbebouwing, woongroeperingen en de woonparken van Loveld en Bekenpark-Bosheide-Aalterveld-Ganzeplas onderscheiden.

2.3.2 Natuurlijke structuur

Een specifiek kenmerk van Aalter is de aanwezigheid van grote boscomplexen. Ongeveer 13% van het grondgebied wordt bedekt door bos. Ter vergelijking: de bosindex van Oost-Vlaanderen bedraagt slechts 4,4%.

De grootste bossen die voorkomen in Aalter vormen een onderdeel van de oude veldgebieden ten zuiden van Brugge. In Aalter kunnen twee samenhangende grote boscomplexen onderscheiden worden:

 De bossen rond Sint-Maria-Aalter zijn gestructureerd en met elkaar verbonden door rechtlijnige ontginningsdreven. Het boscomplex wordt doorsneden door de E40 en in mindere mate door de spoorlijn Gent-Brugge.

 De bossen rond Kranepoel, een oude veldvijver, vertonen eveneens een structuur van rechtlijnige ontginningsdreven. In het gebied ten westen bevinden zich de woonparken.

Een ander belangrijk aspect van de natuurlijke structuur betreft de beekvalleien.

 De belangrijkste beekvallei op het grondgebied is ongetwijfeld de vallei van de Wantebeek-Poekebeek. Het is een gebied met een grote ecologische en

landschappelijke waarde, vooral stroomopwaarts van Poeke. Het vormt een opeenvolging van bossen en vochtige graslanden.

 Andere beken die een ruimtelijk structurerend belang hebben in Aalter zijn o.m. de Zouterbeek, de Brielbeek, de Oostmolenbeek, de Keutelbeek, De Gaverbeek-Bellembeek en de Neerschuurbeek.

 De bermen van het kanaal Gent-Oostende vervullen een belangrijke ecologische verbindingsfunctie.

2.3.3 Landschappelijke structuur

Ten oosten van het uit te voeren bedrijventerrein is er een agrarisch open ruimtegebied gelegen wat na aanleg van de bedrijven moet blijven functioneren als vandaag. De hoeve Woestijnegoed, de dreven en de boomgaard dragen in belangrijke mate bij tot de landschappelijke waarden op het terrein.

2.3.4 Ruimtelijk-economische structuur

De industrie bevindt zich in een groot industrieterrein, gelegen tussen Aalter-Centrum en het kanaal van Gent-Oostende. Het industrieterrein bestaat uit twee delen, van elkaar gescheiden door de gewestweg N44: industrieterrein–oost (Lakeland) en industrieterrein-west (Langevoorde). Ze nemen samen ca. 165ha in beslag (Lakeland ca. 130 ha en Langevoorde ca. 35 ha).

Op het industrieterrein Lakeland bevinden zich meerdere regionale en multinationale bedrijven, alsook enkele KMO’s. Alle bedrijven gelegen langs het kanaal (met uitzondering van één) benutten het kanaal voor aan- en afvoer of voor koelwater. Meerdere bedrijven zijn gericht op een toelevering of verwerking van producten van het agrarisch hinterland, zoals een melkfabriek en een leverancier van grondstoffen (AVEVE). Het terrein is quasi volledig ingenomen en de inbreidingsmogelijkheden zijn er zeer beperkt. Enkel de oostelijke punt van Lakeland is nog niet aangesneden (5 à 6ha).

Het industrieterrein Langevoorde is thans in uitvoering conform het gelijknamig BPA (30/06/94). De terreinen zijn allemaal verkocht. Ze worden ingenomen o.m. door vleesverwerkende bedrijven, bouwondernemingen en bedrijven die uit hun bestaande infrastructuur op het industrieterrein gegroeid zijn. De infrastructuren die deze laatste achterlaten op het industrieterrein worden onmiddellijk opnieuw ingenomen.

Aalter beschikt over 4 ambachtelijke bedrijventerrein. Het gebied tussen Aalter-Centrum en het industrieterrein Lakeland vormt de overgang tussen de industrie en de woonzones. De overige drie ambachtelijke gebieden zijn gelegen in de kleinere kernen of in de open ruimte:

Lobulck, Aalter-Brug en Bellem.

 Lobulck (ca 10ha) is gelegen langs en geënt op de N409. Het terrein is grotendeels ingenomen, zij het dat enkele percelen in reserve gehouden worden. Het betreft ambachtelijke bedrijven met een productie-, herstel- en handelsfunctie. De activiteit is dus eerder gericht op een verzorgingsfunctie voor Aalter en de omliggende gemeenten.

 In het centrum van Aalter-Brug, net ten noorden van het kanaal Gent-Oostende, is het meubelbedrijf Sturzo gevestigd. Het is een historische vestiging van slechts één bedrijf.

 Vaart-Zuid (ca 5,3 ha) is een klein ambachtelijk bedrijventerrein in Bellem, gelegen langs het kanaal Gent-Oostende. Het wordt niet via het kanaal ontsloten daar het

slechts enkele kleine, ambachtelijke bedrijven betreft. Het is een historisch gegroeid terrein en is nog niet volledig gerealiseerd. De ontsluiting is beperkt.

Het regionaal bedrijventerrein Woestijne is eveneens in uitvoering conform het Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (13 februari 2007). Het voorziet in de ontwikkeling van ca. 31 ha. "gemengd regionaal bedrijventerrein" deels met watergebonden karakter.

2.3.5 Lijninfrastructuur

Aalter wordt doorkruist door verschillende wegen van bovenlokaal belang:

De E40 doorkruist de gemeente centraal door het grondgebied van west naar oost. Hij heeft een belangrijke nationale en internationale functie. Ter hoogte van het knooppunt met de N44, de N37 en de N409 is er een op- en afrittencomplex voorzien.

Haaks op de E40 loopt de N44. Deze regionale weg verbindt de E40 met de N49/A11. Ze zorgt voor een verbinding tussen Aalter en Maldegem. De N44 zorgt ook voor de ontsluiting van de bestaande industrieterreinen naar het hoger wegennet. De bovenlokale wegen N37 en N409 zorgen voor een verbinding met respectievelijk Tielt en Deinze. De N409 doorkruist de kern van Lotenhulle.

De spoorweg die dwars door Aalter loopt, verbindt Brugge met Gent. In Aalter-Centrum is er een station; in Sint-Maria-Aalter en Bellem zijn er halteplaatsen voor de stoptrein. In de gemeente zijn geen bedrijven aanwezig die gebruik maken van de spoorlijn voor goederenvervoer.

Voor de gemeente en voor de regio is het kanaal Gent-Oostende structuurbepalend. Het kanaal is bevaarbaar voor schepen tot 1.350 ton. Het kanaal is een waterweg voor de binnenscheepvaart en de recreatie scheepvaart, het levert koelwater voor de grotere aanpalende industriële bedrijven te Aalter, en het regelt de waterhuishouding in grote delen van de gemeente. Bepaalde delen van het kanaal zijn voorzien van kaaimuren. Het goederenvervoer naar de industrieterreinen Lakeland en Langevoorde is vrij belangrijk.

2.3.6 Verkeerskundige kenmerken

2.3.6.1 Auto- en vrachtverkeer

Het plangebied wordt ontsloten via de Urselweg naar de N44. De N44 zorgt voor een ontsluiting naar de E40 en de N49 die beiden een (inter)nationale functie hebben. Het kruispunt van de Urselweg met de N44 wordt momenteel geregeld via verkeerslichten.

De intensiteiten op de N44 zijn de laatste jaren sterk gestegen in tegenstelling tot de intensiteiten op de N499.

2.3.6.2 Openbaar vervoer

Aalter kent een goede treinverbinding met Gent en Brugge. Het dichtste station voor het plangebied is Aalter-centrum op ongeveer 3 kilometer. Er zijn twee treinen per uur richting Gent en Brugge. Een treinrit duurt 13 min. of 21 min. naar Gent afhankelijk van het aantal stopplaatsen en 12 min. of 18 min. naar Brugge.

Momenteel zijn er drie buslijnen die in de nabijheid van het plangebied passeren en die in de toekomst van belang kunnen zijn:

- Lijn 64 (Eeklo-Aalter): De frequentie is zeer laag. Er maken slechts twee bussen per dag per richting gebruik van de N499. De overige bussen van deze lijn rijden via Knesselare en dan pas via Ursel naar Eeklo.

- Lijn 87 (Deinze-Aalter-Maldegem) bedient het plangebied niet maar volgt hoofdzakelijk de N44. Er is een bushalte t.h.v. het kruispunt van de N499 met de N44

op 350 meter van de grens van het plangebied. De lijn heeft een goede frequentie. Er ieder uur een busverbinding met een verhoogde frequentie tijdens de spitsuren.

- De belbus Aalter-Maldegem-Knesselare

2.3.6.3 Langzaam verkeer

De N499 en N44 zijn opgenomen in het provinciaal fietsnetwerk. De N499 verbindt Aalter en Aalter-Brug met Ursel en Eeklo. Langsheen de N499 komen aanliggende fietspaden voor.

2.3.7 Waterhuishouding

Het plangebied maakt deel uit van het bekken van de Brugse polders. In het plangebied werden de Hollebeek en de Woestijnebeek geselecteerd als categorie 2.

Door de aftakking van de Hollebeek t.h.v. de kern van Aalter-Brug richting het kanaal Gent-Brugge en door de aanleg van een aquafin collector richting waterzuiveringsstation op Langevoorde is de functie van de Hollebeek stroomafwaarts zeer beperkt .

De afwatering van het plangebied geschiedt naar het kanaal Gent-Brugge. Door het permanent laag peil van het kanaal Gent-Brugge (max. WP: +7,350, gem. WP: 5,580), is er een continue afvoer van water en kent het gebied geen problemen met de afwatering.

In document PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN (pagina 13-19)