• No results found

Beschrijving w atersysteem plangebied

3 Uitgangspunten, randvoorw aarden en beleidskader

5.5 Beschrijving w atersysteem plangebied

Het plangebied ligt in het zuidwesten van de stad Eindhoven. Vlak langs de zuidelijke en oostelijke plangrens van het gebied stroomt de Dommel. Direct ten zuiden van het plangebied liggen ook grote waterpartijen, te weten de Klotputten en de vijver Hanevoet. Oostelijk van de het plangebied liggen de Genneper Parken waar het stadswandelpark ligt en waar de Tongelreep doorheen stroomt. Het plangebied wordt in de zuid-noord richting doorkruist door het Afwateringskanaal (de verbinding tussen het Beat rixkanaal en de Dommel) en in de west-oost richting door de Gender. De grondwaterstroming is richting noordnoordoost.

Regenwater

Het regenwater dat op daken en wegen valt , stroomt overwegend af naar de gemengde riolering.

In een dergelijk st elsel wordt regenwater gemengd met afvalwat er afgevoerd naar de zuivering (zie verder onder het kopje Afvalwater). Overig regenwater infiltreert in de grond. Vanuit geohydrologisch oogpunt is het plangebied niet geschikt voor infiltratievoorzieningen. Op dit moment wordt het afkoppelen toegepast in een beperkt aant al straten in de wijken Ooievaarsnest en Hanevoet. Het regenwater van daken en wegen stroomt daar niet meer af naar de gemengde riolering, maar wordt direct op het oppervlaktewater geloosd.

Grondwater

De voeding van het grondwater in het plangebied geschiedt door infiltratie van regenwater en door toestroming vanuit het regionaal watersysteem. De ontwatering van het gebied vindt plaat s door ondergrondse afstroming naar het oppervlaktewater. Daarnaast is het plangebied onderdeel van het regionaal systeem: zoals grondwater het gebied instroomt, stroomt grondwater het gebied ook uit. Het is onbekend in hoeverre het gebied is voorzien van drainage waarmee grondwater kan worden afgevoerd.

Het plangebied maakt onderdeel uit van een waterwingebied (Aalsterweg en Klotputten) en is deels gelegen in een grondwaterbeschermingszone. Tevens ligt het deels in een boringsvrije zone.

Er is op diverse plaat sen in het plangebied grondwateroverlast in de zin van water in kelders en water in tuinen op maaiveldniveau. De oorzaak hiervan is veelledig. Enerzijds ligt het plangebied in een beekdal en in de direct e nabijheid van de Dommel en de Gender, waardoor de beide beken een direct invloed op (grond)wateroverlast kunnen hebben en anderzijds heeft het gebied een slecht e grondslag, waardoor hemelwater en afstromend water van hoger gelegen delen slecht kan infiltreren. Deze gebieden kenden vroeger weinig bebouwing, omdat de van nature slecht e ontwatering – vanwege slecht doorlatende bodem of ver weg gelegen waterlopen, vaak in combinatie met relat ief lage maaiveldhoogtes – het comfortabel wonen moeilijk maakte.

Daarnaast is de verminderde grondwaterwinning door Beatrix Air Liquide van invloed op de grondwaterstand. De grondwaterstand is hierdoor gestegen en de invloedssfeer van de onttrekking is afgenomen. Verder zijn klimaatveranderingen van invloed op de grondwaterstand.

Oppervlaktewater

Het plangebied kent een aant al oppervlaktewateren: de Gender, het Afwateringskanaal en de

kleine vijver Hanevoet (deze is met de grote vijver Hanevoet verbonden door 't Wertje). De oppervlaktewateren zijn in de onderstaande figuur aangegeven.

De Gender stroomt van Veldhoven onder het knooppunt De Run (A2) door en kruist het Afwateringskanaal, waarna het instroomt in de Gendervijver (vijver Engelsbergen). In de huidige situatie vormt de vijver het eindpunt van de Gender. In ontwikkeling is de Nieuwe Gender, waardoor het water van de Gendervijver buiten het plangebied zal doorlopen en ter hoogte van de Stationsweg (in het centrum van de stad) zal uitmonden in de Dommel. Deze ontwikkeling zal positieve gevolgen hebben voor de afvoerkarakteristiek van de Gender en daarmee voor de grondwaterhuishouding van het plangebied.

Het Afwateringskanaal is de verbinding tussen het Beat rixkanaal en de Dommel. Het Afwateringskanaal wordt gevoed met water uit de Dommel, afgevoerd regenwater van de buurt Genderdal en ontvangt overstortwater vanuit het plangebied (drie overstorten op de locat ie Gest else Ontginning).

De kleine vijver Hanevoet ligt in het plangebied en is middels 't Wertje met de grote vijver Hanevoet verbonden. Voor de vijver geldt geen ecologische doelstelling.

Afvalwat er

Alle panden in het plangebied zijn aangesloten op de riolering. De riolering is in het overgrote deel van het plangebied van het type gemengd st elsel: afvalwat er wordt gemengd met regenwater afgevoerd naar de zuivering. Het water in dit type riolering stroomt onder vrij verval af naar een gemaal dat het water naar de zuivering pompt. Voor zover bekend zijn er geen knelpunten (hydraulische capaciteit) in het rioolsysteem. Overstortingen vanuit het gemengde st elsel vanuit het plangebied vinden plaat s op het Afwateringskanaal.

Grondwaterbescherming

Een groot deel van het plangebied is ten gevolge van waterwingebied en daarmee samenhangende Wet op de Bodemsanering gelegen binnen als 'grondwaterbeschermingsgebied / boringsvrije zone' aangeduide gebied. Sinds 1 januari 1996 vallen inrichtingen (bedrijven) alsmede niet-inrichtingen (werken) binnen de werkingssfeer van de Provinciale milieuverordening Noord Brabant (PMV). Er wordt volst aan met een boringsvrije zone, waarbij de diepere kleilagen niet zonder meer doorboord mogen worden. Behoudens ontheffing van Gedeputeerde Staten is het verboden boringen beneden 10 meter onder het maaiveld uit te voeren. Derhalve is de boringsvrije zone als dubbelbestemming opgenomen op de plankaart.

Nieuwe projecten kunnen eerst dan worden gerealiseerd binnen dit gebied, indien ontheffing van GS is verkregen (bij boringen dieper dan 10 meter).

De bescherming van het waterwingebied is met de bestaande regelgeving voldoende gewaarborgd. Derhalve zijn in het bestemmingsplan geen nadere voorschriften of ge- of verbodsbepalingen opgenomen. Wel is ter verduidelijking hieronder een kaartje opgenomen met het gebied waarin niet zonder meer geboord mag worden. Vanwege de leesbaarheid van de plankaart is er voor gekozen de aanduiding daarop niet op te nemen.