• No results found

Beschrijving dataverwerking observatiemodellen hardopdenkprotocol en

Tabellen horende bij de hoofdvraag, deelvraag 1 en deelvraag 4

De tabellen zijn in Excelsheets middels tabbladen gerubriceerd. Zo geeft Excel 1 het overzicht van zowel de havo als het vwo voor het percentage inzet leerstrategie aan de hand waarvan de eerste deelvraag, of er een verschil is tussen de havoleerlingen en de vwo-leerlingen bij het inzetten van leerstrategieën, beantwoord kan worden.

De bovenste tabellen betreffen de havo, de onderste het vwo. In de linker tabellen zijn de gegevens van het bijvoeglijk naamwoord + zelfstandig naamwoord verwerkt, in de tabellen er naast de

werkwoorden en in de rechter tabellen zijn de getallen van de beide constructies bij elkaar opgeteld.

De regels vermelden de resultaten per leerling, waarbij in iedere tabel op de onderste regel de totalen, dan wel de gemiddelden staan.

In de eerste kolom van iedere tabel staan de nummers van alle leerlingen van 1 tot 15 bij de havo en 1 tot 12 bij het vwo. Hierbij zij aangetekend dat voor beide klassen geldt dat de nummers niet aansluiten omdat enkele leerlingen niet mee hebben gedaan. In de volgende kolom staat het aantal constructies dat de leerlingen zonder het toepassen van een leerstrategie hebben gemaakt en daarnaast het aantal constructies dat zij met leerstrategie hebben gemaakt.

De kolom daarnaast vermeldt het totaal aantal constructies, dus de optelsom van alle constructies zonder leerstrategie gemaakt en alle constructies met leerstrategie gemaakt. De meest rechtse kolom van de twee linker en de twee middelste tabellen geeft per leerling het percentage constructies dat met leerstrategie is gemaakt. Deze getallen zijn berekend door het aantal constructies met leerstrategie als percentage van het totaal aantal constructies uit te drukken. Hiertoe is het aantal constructies met leerstrategie gedeeld door het totaal aantal constructies en vervolgens met 100 vermenigvuldigd om er procenten van te maken.

Tabellen horende bij deelvraag 3

De eerste twee tabellen, een voor de havo en een voor het vwo hebben betrekking op de derde deelvraag: de relatie tussen de inzet van leerstrategieën en goede grammaticale constructies.

De daarop volgende tabellen laten zien hoe voor de havo respectievelijk het vwo, per grammaticale constructie: bijvoeglijk naamwoord + zelfstandig naamwoord, alle werkwoorden en het bijwoord de gegevens verwerkt zijn. Op de regels staan de individuele leerlingen vermeld. In de linker kolommen van de tabellen staan alle leerlingen onder elkaar. Op de onderste regel van de tabellen 1 en 2 staan de totalen. Op de onderste regel van tabel 3 staan de gemiddelde percentages.

Gekeken naar de tabellen betreffende de bijvoeglijk naamwoord + zelfstandig naamwoord- constructies geeft tabel 1 per leerling het aantal bijvoeglijk naamwoord + zelfstandig naamwoord- constructies gemaakt zonder leerstrategie in de kolommen goed, half goed/fout en fout. Op de onderste regel staan conform dezelfde indeling de totale aantallen zonder leerstrategie gemaakte constructies.

Naast de leerlingenkolom van tabel 3 staan de individuele scores goede constructies in procenten vermeld. Deze zijn berekend door per leerling het aantal goede constructies (waarbij het aantal half goed/fout voor de helft is meegeteld) op te tellen en te delen door het totaal aantal constructies, dus alle goede, half goed/foute en foute constructies bij elkaar opgeteld, vermenigvuldigd met 100 om er procenten van te maken. In de kolom daarnaast staat het aantal procenten dat met leerstrategie is gemaakt om tot de goede constructies te komen.

Onder de drie tabellen staan separaat de totalen van de goede antwoorden van de tabellen 1 en 2 vermeld als percentage van het totaal aantal gemaakte constructies. Dit is zowel voor zonder leerstrategie als voor met leerstrategie berekend door de totalen van het aantal goede constructies en de helft van het aantal half goed/fout op te tellen, te delen door het totaal aantal constructies (dus goed, half goed/fout en fout bij elkaar opgeteld) en te vermenigvuldigen met 100 om er

procenten van te maken. De hierboven besproken individuele scores en de gemiddelden per klas zijn ter verduidelijking ook afgebeeld in diagrammen.

De tabellen voor de werkwoorden en bijwoorden zijn hetzelfde opgebouwd als die van de constructies bijvoeglijk naamwoord + zelfstandig naamwoord. De tabellen 1 en 2 geven weer de individuele leerlingenscores zonder, respectievelijk met leerstrategie.

Uitgesplitst naar de drie verschillende werkwoordsvormen is gescoord hoeveel constructies goed en hoeveel fout zijn. In de twee kolommen passé composé met être zijn ook halve punten gegeven. Wanneer een leerling bijvoorbeeld de constructie heeft gemaakt nous sommes sorti, dan is de keuze van het hulpwerkwoord juist maar heeft hij vergeten de meervouds-s achter het voltooid deelwoord te zetten. In de kolom passé composé met être goed staat dan een half punt maar ook in de kolom fout staat dan een half punt. De onderste regels geven de totaaltellingen.

De tabellen 3 van zowel de werkwoorden als de bijwoorden geven de percentages goede constructies, zowel per werkwoordsvorm als voor alle werkwoorden en de percentages goede constructies die gemaakt zijn met leerstrategie.

Onder de tabellen staan separaat de totalen van de goede antwoorden van de tabellen 1 en 2 vermeld als percentage van het totaal aantal gemaakte constructies. Dit is zowel voor zonder leerstrategie als voor met leerstrategie berekend door per werkwoordsvorm de totalen van het aantal goede constructies te delen door het totaal aantal constructies van die werkwoordsvorm en te vermenigvuldigen met 100 om er procenten van te maken. Tevens is voor alle werkwoorden tezamen berekend hoeveel procent van de constructies zonder, respectievelijk met leerstrategie goed zijn gemaakt.

Tabellen horende bij deelvraag 4

Voor de vierde deelvraag, in hoeverre er een relatie is tussen het inzetten van leerstrategieën en de kwaliteit van het gemaakte schriftelijke product, wordt weer verwezen naar de eerste twee tabellen van bijlage 8 en wel naar de laatste twee kolommen.

In de één na laatste kolom staan de individuele percentages inzet leerstrategie, berekend op basis van alle bijvoeglijk naamwoord + zelfstandig naamwoord-constructies en alle werkwoord-

constructies. In de meest rechtse kolom staat de kwaliteit van het schriftelijk product vermeld aan de hand van de scores van de individuele scoreformulieren schrijfopdracht. De onderste regels bevatten de gemiddelde percentages met leerstrategie en de gemiddelde scores van het schriftelijk product.