• No results found

4.1.1. RKSV Nemelaer

Bij RKSV Nemelaer is een tekort trainingscapaciteit van 0,60 veld. Hierdoor is het noodzakelijk een nieuwe natuurgras trainingsveld aan te leggen. Om dit te kunnen realiseren in de directe omgeving van het sportpark dient grond te worden aangekocht (grondaankoop € 150.000). Gezien hiervoor geen mogelijkheden aanwezig zijn, is besloten de benodigde capaciteit binnen het sportpark te realiseren. Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden aanwezig.

De aanleg van een kunstgrasveld ter plaatse van een bestaand natuurgrasveld. Om de capaciteit voor trainingen te verhogen, is het van belang een wedstrijdveld om te bouwen naar kunstgras.

RKSV Nemelaer heeft de mogelijkheid om:

1. Veld 1 om te bouwen naar kunstgras.

2. Veld 4 om te bouwen naar kunstgras.

3. Een andere optie is het kunstgrasveld over veld 2 en 5 te projecteren, waarbij het bosplanting tussen de velden verwijderd moet worden.

Aandachtspunten: onder veld 4 is een pijpleiding voor brandstof aanwezig. Volgens het

bestemmingsplan is er in deze zone van de leiding een absoluut bouwverbod, dus optie 2 valt af.

Het projecteren van een kunstgrasveld op veld 2 en 5 geeft de mogelijkheid zowel trainingen als wedstrijden te spelen, waarbij Nemelaer de wens heeft uitgesproken het hoofdveld in natuurgras te willen behouden.

De voorkeur van de vereniging RKSV Nemelaer betreft optie drie, waarbij de vereniging 1,4 veld inlevert en er 1 kunstgrasveld voor terug krijgt.

Afbeelding: Luchtfoto google maps met opties voor aanleg kunstgrasveld

1 3

2

4.1.2. V.V. Helvoirt

Bij VV Helvoirt is er een tekort aan trainingscapaciteit en zit men tegen het omklappunt naar de behoefte voor een extra wedstrijdveld. Het grootste knelpunt is de trainingscapaciteit. Hierdoor is het noodzakelijk een nieuwe natuurgras trainingsveld aan te leggen. Om dit te kunnen realiseren dient het sportpark uitgebreid worden. Gezien geen gronden direct beschikbaar zijn, is gekeken naar mogelijkheden binnen de contouren van het bestaande sportpark. Hiervoor dient een natuurgras wedstrijdveld omgebouwd te worden naar een kunstgrasveld. Hierdoor heeft de vereniging de beschikking over 2 trainingsvelden en wordt de wedstrijdcapaciteit uitgebreid. Een kunstgrasveld is continue het gehele weekend in te plannen, waardoor het wedstrijdschema beter in te plannen is. Daarnaast kunnen wedstrijden na zonsondergang ingepland worden voor

wedstrijden en trainingen. Het kunstgrasveld geeft het gehele seizoen speelzekerheid, waardoor de club flexibeler is in het wedstrijdprogramma. Bij VV Helvoirt zijn de volgende opties aanwezig:

1. Veld 1 om te bouwen naar kunstgras.

2. Veld 3 om te bouwen naar kunstgras.

De voorkeur van de vereniging V.V. Helvoirt betreft optie twee.

Afbeelding: Luchtfoto VV Helvoirt google maps met opties voor aanleg kunstgrasveld

4.2. Investering kunstgrasveld

4.2.1. Investering aanleg kunstgrasveld

Er is een raming opgesteld voor vervanging van een bestaand natuurgrasveld naar een kunstgrasveld (zie bijlage 4).

Voor beide locaties is dezelfde raming opgesteld met dezelfde uitgangspunten. De detaillering zal in het vervolgproces per locatie moeten plaatsvinden.

Aanleg van een kunstgrasveld, uitgaande van:

 Vrijkomende grond heeft categorie achtergrondwaarde (schone grond).

 Kunstgrasconstructie 0,50 m.  de vrijkomende grond afvoeren.

 Veld met een afmeting van 100x64m. en rubberingestrooid.

 Aanleg drainagestelsel onder kunstgrasveld.

1 2

 Hekwerken kunstgrasveld:

o staafmathekwerk leunhekwerk o ballenvangers achter seniorendoelen o ballenvangers achter pupillen klapdoelen o 1 materieelpoort en 3 spelerspoorten.

 Doelen senioren, klapdoelen pupillen, dug-outs

 Sportveldverlichting voor trainingen en incidentele wedstrijden klasse III+ 120 lux (traditionele verlichting, geen LED)

 Tegelverharding rondom 1,50 m. breedte

 Voorbereidingskosten en directie- en toezichtkosten

 Geen onvoorzien.

Totale kosten voor aanleg van een kunstgrasveld bedraagt € 460.000,- (exclusief BTW).

4.2.2. Led-verlichting

In het kader van de duurzaamheid beginsel dient de gemeente per project een afweging te maken over het toepassen van duurzaamheid binnen project. Bij de realisatie van de kunstgrasgrasvelden kan bij de aanleg van de veldverlichting worden gekozen voor de installatie van duurzame Led-verlichting (120 LUX) in plaats van conventionele speelveldLed-verlichting. De extra investeringskosten bedragen € 16.000,- per veld. De terugverdientijd bedraagt 15 jaar zie bijlage 7.

4.2.3. Kosten onderhoud

Voor de exploitatie van het kunstgrasveld is tevens een raming van het jaarlijks onderhoud opgesteld. Dit zijn kosten voor het dagelijks onderhoud, het periodiek en het specialistisch onderhoud.

De raming voor het onderhoud geeft inzicht in de benodigde werkzaamheden en bijbehorende kosten. Hierbij is nog geen rekening gehouden welke werkzaamheden worden uitgevoerd door de vereniging of de gemeente.

4.2.4. Exploitatie kunstgrasveld

De kosten voor het kunstgrasveld worden op verschillende termijnen afgeschreven. De totale investering is vastgesteld op € 460.000,-. Voor het bepalen van de kapitaalslasten wordt dit uitgesplitst in 2 onderdelen:

Toplaag Afschrijvingstermijn 10 jaar € 235.000,-

Sporttechnische laag, onderbouw, Afschrijvingstermijn 30 jaar € 225.000,- hekwerken, dug-outs, verharding en verlichting

4.3. Harmonisatie met de beoogde bezuiniging en kunstgras

Volgens de normen van NOC*NSF hebben de verenigingen RKSV Nemelaer en VV Helvoirt een capaciteitstekort. De sportparken zijn onvoldoende groot om nog een natuurgrasveld aan te leggen. Indien de gemeente het sportpark uit wil breiden, komt zij voor hoge kosten te staan in verband met de aankoop van grond.

Met de realisatie van een kunstgrasveld ter plaatse van een bestaand natuurgrasveld zijn deze verenigingen verzekerd van voldoende capaciteit. Aanleg van kunstgrasvelden brengt wel een hogere exploitatielast met zich mee, maar er zijn geen kosten voor de aankoop van grond nodig.

Aanleg van twee kunstgrasvelden betekent het volgende in exploitatie:

 Kapitaallasten 2 kunstgrasvelden per jaar: € 78.100,-.

 Onderhoudskosten 2 kunstgrasvelden per jaar: € 16.000,-.

 Zelfwerkzaamheid onderhoud kunstgras door verenigingen á 5.500,- = € 11.000,-.

 Bij RKSV Nemelaer vervallen de kosten voor 1,4 natuurgrasveld.

 Bij VV Helvoirt vervallen de kosten voor 1 natuurgrasveld.

Op basis van bovenstaande uitgangspunten is hieronder een nieuw exploitatieoverzicht voor RKSV Nemelaer en VV Helvoirt weergegeven:

Vereniging Huidige

Hieruit valt het volgende te concluderen (zie bijlage 5):

 Per saldo vindt een verhoging van de exploitatiekosten plaats van € 41.247,-

 Kostenverhoging voor RKSV Nemelaer bedraagt: € 5.859,-

o Waarvan € 3.050,- zelfwerkzaamheid (1,4 natuurgrasveld vervalt -/- € 2.450,- +

€ 5.500,- onderhoud kunstgrasveld)

o En een extra exploitatiebijdrage van € 2.809,- aan de gemeente Haaren.

 Kostenverhoging voor VV Helvoirt: € 7.167

o Waarvan € 3.750,- zelfwerkzaamheid (1 natuurgrasveld vervalt -/- € 1.750,- +

€ 5.500,- onderhoud kunstgrasveld)

o En een extra exploitatiebijdrage van € 3.417,- aan de gemeente Haaren.

4.4. Gesprekken verenigingen RKSV Nemelaer en V.V. Helvoirt

Op basis van bovenstaande uitgangspunten en berekeningen heeft op 22 december 2015 een gezamenlijk gesprek plaatsgevonden met de beide verenigingen. Hierbij is de vraag gesteld of zij in kunnen stemmen met de voorliggende berekeningen, zelfwerkzaamheden en exploitatiebijdrage (huur), waarbij op beide complexen een kunstgrasveld zal worden gerealiseerd.

Beide verenigingen hebben aangegeven in te stemmen met de beoogde zelfwerkzaamheid van de vereniging en de berekende exploitatiebijdrage op basis van de geraamde bedragen.

Verenigingen hebben wel het verzoek gedaan of exploitatiebijdrage kan worden bijgesteld op basis van de werkelijke kosten van de realisatie van de beide kunstgrasvelden. Daarnaast hebben de verenigingen aangegeven te willen meedenken binnen het proces van de realisatie.

5. Conclusies en aanbevelingen