• No results found

2. Inventarisatiefase

2.1. Actualisatie MJOP sportaccommodaties

De gemeente Haaren heeft in 2010 een Meerjaren Onderhoudsprogramma sportvelden op laten stellen. Dit plan is opgesteld voor de periode 2010 – 2020. De gegevens in dat rapport zijn alweer 5 jaar oud. Tevens zijn de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden omtrent de sportvelden zodanig veranderd in de gemeente dat een actualisatie van het plan nodig is.

Copier heeft op basis van de systematiek van het rapport uit 2010 de velden beoordeeld op kwaliteit, waarna een nieuwe onderhouds- en renovatieplanning is opgesteld. Tijdens het onderzoek zijn de sportpark in Haaren, Helvoirt en Esch beoordeeld. Biezenmortel was niet

meegenomen in dit plan, omdat deze vereniging geprivatiseerd is. In de volgende paragrafen wordt Biezenmortel op dezelfde wijze in het meerjarenplan verwerkt.

Alle sportparken zijn opnieuw geïnspecteerd en beoordeeld op basis van de kwaliteitsniveaus zoals beschreven in de conditiecatalogus. Met de vaststelling van de huidige kwaliteit van de sportparken zijn de onderhoudsplanning en de renovatieplanning bijgesteld naar 2016-2025.

2.1.1. Aanvulling Biezenmortel

Naast de sportaccommodaties van voetbalverenigingen de Essche Boys, R.K.S.V. Nemelaer en VV Helvoirt is de accommodatie van VCB te Biezenmortel beoordeeld.

De accommodatie bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Natuurgras wedstrijdveld (hoofdveld) 2. Natuurgras wedstrijd/trainingsveld 3. Natuurgras trainingsveld (half veld)

1 2

3

2.1.2. Inspectie

Op 30 en 31 juli 2015 zijn de sportparken bezocht en is de inspectie uitgevoerd. De inspectie is gebaseerd op de conditiecatalogus uit 2010. De sportparken zijn visueel geïnspecteerd. Er zijn tijdens het bezoek aan de sportparken geen monsters genomen voor de analyse van de granulaire samenstelling of bemestingstoestand. De gemeente heeft een nauwe samenwerking met Soiltech.

Zij hebben in januari 2013 monsters genomen en geanalyseerd ten behoeve van de bemestingstoestand. Deze gegevens zijn verwerkt in een beoordelingsmatrix.

Het sportpark in Biezenmortel is toegevoegd aan de beoordelingsmatrixen. Tijdens het veldbezoek zijn ook op dit sportpark geen monsters genomen.

2.1.3. Beoordelingsresultaten en renovatieplanning

De beoordelingsmatrixen van de velden, de inrichtingselementen, de verhardingen en de

beplanting zijn geactualiseerd. De bevindingen zijn omgezet naar benodigde werkzaamheden in de renovatieplanning. In de volgende paragrafen worden de bijzonderheden per sportpark toegelicht.

Essche Boys – Esch

De sportvelden in Esch zijn voldoende tot goed. De vlakheid en de bezetting zijn na het groot onderhoud weer op voldoende niveau gebracht om met goede velden de start van het seizoen in te gaan. Aandachtspunt is de hoeveelheid onkruid in het veld. Gezien de gemeente geen chemische onkruidbestrijding toepast, is er meer onkruid te verwachten op de velden. De gemeente heeft de afgelopen jaar een amazonemachine aangeschaft en deze zomer zijn tijdens het groot onderhoud enkele velden bewerkt met deze machine. Om het onkruid tegen te gaan, is het van belang alle velden met de amazone te bewerken zodra het seizoen afgelopen is. Door het veld kort te maaien en te snijden, wordt het onkruid teruggedrongen. Tevens is het van belang meerdere keren per jaar te verticuteren om de grasgroei te bevorderen en het onkruid tegen te gaan.

Voor het dagelijks onderhoud is het tijdens de zomerperiode van belang de velden voldoende te wiedeggen. Door de cirkelmaaier vallen er soms afgemaaide plakken gras van de maaier af. Als deze plakken gras blijven liggen, kan er geen licht, lucht en water bij de grond en het gras, waardoor het gras verstikt of het nieuwe gras niet opkomt. Door te wiedeggen worden de plakken van de grond gekrabd en uit elkaar geharkt. Het losse afgemaaide gras kan makkelijk verteerd worden en door de bodem opgenomen worden.

Op veld 2 zijn voetbaldoelen geplaatst, terwijl dit veld voor korfbal wordt gebruikt. De doelen zijn vrij oud, de grondbeugel is bij één doel volledig verbogen. De vereniging heeft deze doelen zelf op dit veld geplaatst en is hiermee verantwoordelijk voor de materialen en de veiligheid van de sporters. De club dient in het belang van de veiligheid deze doelen te ontdoen van de kapotte onderdelen. Tevens wordt dit veld verhuurd aan de korfbalverenging. Indien de club hierop wil voetballen, in goed overleg met de korfbalvereniging, dient zij ook de huidige schades te herstellen aan het doelgebied (kantinezijde).

RKSV Nemelaer - Haaren

De sportvelden in Haaren zijn voldoende tot goed. De hoeveelheid onkruiden dient teruggedrongen te worden om de grasbezetting te verbeteren. Omdat chemische onkruidbestrijding uitgesloten is, dient dit te gebeuren door middel van het kort maaien van het gras in combinatie van het snijden van de grasmat.

Het hoofdveld heeft vrij hoge doelgebieden. Door het aanvullen van de speelschades worden deze steeds hoger. Voor dit veld is een toplaagrenovatie nodig om het veld weer op de juiste tonrondte te krijgen.

Het trainingsveld is in de periode van de inspectie alweer in gebruik. Hierdoor heeft het in de zomer een zeer korte tijd gehad om weer te herstellen en een volledige grasmat te produceren. De

grasmat is nog niet volledig gesloten. Daarnaast is de beworteling vrij summier, namelijk 5 cm diep.

Dit betekent dat het veld makkelijk beschadigd tijdens bespeling, enerzijds door de openingen in de grasmat, anderzijds door de minimale beworteling.

Het veld is in 2014 gerenoveerd en heeft nog tijd nodig om zich te herstellen. Een veld heeft gemiddeld 2 á 3 jaar nodig om weer een goede bodemstructuur, bodemleven en een natuurlijk evenwicht te creëren. Indien de hoge bespelingsintensiteit blijft bestaan, is het niet te verwachten dat het veld het gehele seizoen van voldoende kwaliteit blijft.

De overige velden zijn voldoende tot goed bevonden, met uitzondering van de hoeveelheid

onkruiden. Hiervoor geldt hetzelfde als de velden in Esch: het tegengaan van de onkruiden door de velden met de amazone te bewerken zodra het seizoen afgelopen is. Door het veld kort te maaien en te snijden, wordt het onkruid teruggedrongen. Tevens is het van belang meerdere keren per jaren te verticuteren om de grasgroei te bevorderen en het onkruid tegen te gaan.

VV Helvoirt – Helvoirt

Het wedstrijdveld (veld 3) van VV Helvoirt heeft erg veel onkruiden. In de herfst zal het onkruid verdwijnen, waardoor de grasbezetting van het veld met name in de hoek bij de tennisbanen direct kaal zal zijn. Het veld dient door het jaar heen meerdere keren doorsneden te worden en tijdens het groot onderhoud gescalpeerd om de onkruiden terug te dringen.

Het terugdringen van de onkruiden is ook nodig op de velden 1 en 2. Veld 2 is tijdens het groot onderhoud al met de amazone bewerkt en doorgezaaid. Er is duidelijk te zien dat de onkruiden door het snijden en kort maaien voor een gedeelte verwijderd of afgestorven zijn.

De doelgebieden van veld 1 zijn nog afgezet na het doorzaaien. Het gras staat erop, maar dient zich nog in de breedte te zetten. De doelgebieden liggen erg hoog ten opzichte van het veld. Deze dienen tijdens groot onderhoud middels een toplaagrenovatie weer onder het juiste profiel gebracht te worden.

De ballenvangers met gaas dienen nagelopen te worden om de randen van het gaas aan de horizontale buizen vast te maken. Bij veld 2 zijn enkele gaten in het net aanwezig. Het doel van veld 3 aan de tenniszijde is vrij oud, in de palen zijn enkele deuken aanwezig.

VCB – Biezenmortel

Veld 1 heeft vrij hoge doelgebieden. Deze dienen tijdens een renovatie weer op het juiste profiel gebracht te worden. De beworteling van het veld is goed.

Veld 3 is naar verwachting gedresst met onkruid houdende zandgrond. Het veld is bezaaid met duivenkruid, vogelmuur en weegbree. De kwaliteit van het veld is voor het aspect bezetting op dit moment slecht, maar van tijdelijke aard. Dit aspect is middels regulier onderhoud zoals wiedeggen en maaien te verbeteren. De verwachting is dat het veld over enkele weken als voldoende

beoordeeld zal worden.

De beworteling van dit veld is met 5 cm diepte minimaal. De toplaag is goed open (geen verdichting), mogelijk is het veld kort geleden bewerkt tijdens de groot

onderhoudswerkzaamheden. De openheid van de toplaag geeft weer een stimulans in grasgroei, doordat zuurstof en water weer beter beschikbaar zijn. Er zijn geen monsters genomen van de velden bij VCB om te bepalen of het gras mogelijk extra bemesting nodig heeft.